Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aloittelija kyselee!  (Luettu 6272 kertaa)

marihelena

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Aloittelija kyselee!
« : Toukokuu 11, 2009, 08:12:15 ap »

 Innostuimme Italian matkalla, yllätys, yllätys, kahvista!!! Katselin erilaisia keittimiä,mutta niiden maailma ei vielä avautunut minulle. Ajattelinkin, että on paras aloittaa ostamalla hyvä kahvimylly. Sen avulla tavallisesta kahvistakin saa varmasti maukkaampaa. Toisaalta cappucino ja jonkin verran myös espresso kiinnostavat.  Pyydänkin kokeneilta neuvoja, miten aloitan. Eli mikä laite on viisasta hankkia aluksi. Jos ostan heti jonkun keittimen, onko niissä mukana mylly? Silloinhan erillisen myllyn hankinta ei kannata.
Kiitos, jos joku vaivautuu selittämään :)
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Aloittelija kyselee!
« Vastaus #1 : Toukokuu 11, 2009, 10:34:54 ap »

Visainen kysymys!

Omasta mielestäni kolme eniten vaikuttavaa asiaa ovat: kuinka paljon aiotte kahvia juoda kotona, budjetti sekä kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa.

Jos tarkoituksena on juoda kotona viikonloppuisin parempaa kahvia, hyvä yhdistelmä voisi olla esim. Krupsin mylly ja presso- tai mutteripannu. Jos taas on tarkoitus saada parempaa kahvia joka päivä (aamuin illoin), niin silloin kannattaa satsata toki enemmän. Mikäli maitokahvia halajavalle riittää 'cafe-con-leche'/'cafe-au-lait' -tyyppinen juoma, eli vahvaa kahvia ja kuumaa maitoa, niin presso-/mutteripannu ja mikrossa lämmitetty maito on edullinen vaihtoehto. Mutta mikäli maidon haluaa vaahtona ja kahvin sinne pohjalle tiukkana espressona, niin ... espressokone lukee hankintalistalla.

Budjetista - hyvin pieni budjetti kannattanee käyttää laadukkaaseen, mahdollisimman tuoreeseen kahviin. Budjetin kasvaessa voi sitten hankkia myllyn ja espressokoneen. Kuitenkin itse pitäisin sekä espressokoneen että myllyn hinnat suhteessa toisiinsa, huippumyllyn ostaminen suodatinkahvia varten ei vain tunnu minusta kovin tarpeelliselta. Ja toisaalta - boilerikone vaatii hyvän myllyn, muuten vesi tulee paineen voimalla läpi parissa sekunnissa  ;)
Sitäkään ei kannata unohtaa, että kohtuullisen setin maksaa suhteellisen lyhyessä ajassa takaisin, sen verran kalliita kahvilahinnat ovat... (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1220.0)

Kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa? Puoliautomaattinen espressokone tarkoittaa sitä, että jauhat itse pavut (tai mittaat valmiit purut), itse katsot kellosta sopivan uuttoajan, itse puhdistat laitteen, jne. Kahvissa on rasvaa, ja hyviä juomia tulee vain säännöllisesti puhdistetulla laitteella. Automaatit ovat helpompia tässä suhteessa, mutta monen käyttäjän mielestä maun kustannuksella.

Ja ei, yhdistelmälaite jossa on sekä espressokone että mylly, ei ole paras mahdollinen hankinta.

Sitten on vielä sekin pointti, että jos käy kovin monia vaiheita läpi, eli ostaa aluksi halvan thermoblock-koneen ja halvan myllyn, ja haluaa myöhemmin vaihtaa - niin siinäkin on kulunut aika paljon rahaa. Noiden kaikkein halvimpien market-laitteiden jälleenmyyntiarvohan on huono. (Toisaalta, jos haluaa halvalla testata, niin eikun huuto.net:iin, sieltä löytyy todella edullisesti halpislaitteita.)

Näistä vanhoista ketjuista saattaa olla apua:
Kahvin säilytys http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=667.0
Boilerikone vs. thermoblock http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=923.0, http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1063.0
Täysautomaateista http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=214.45, http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=964.30

Muut forumilaiset varmasti lisäävät omia pointtejaan & hyviä linkkejä  :)
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Aloittelija kyselee!
« Vastaus #2 : Toukokuu 11, 2009, 13:23:12 ip »

Mutta se mylly tosiaan on ensimmäinen asia. Sillä pääsee eroon valmiiksi jauhetusta kahvista, mikä on se kaikkein suurin parannus kahvin laatuun. Myllyn taso tosiaan riippuu jatkosuunnitelmista, eli jos aiot jatkaa Espresson maailmaan, kannattaa ostaa heti siihen riittävä mylly, jollainen maksaa jotain kahdesta sadasta ylöspäin. Ja jos keittelet välillä espressoa tai turkkilaista, välillä vaikka suodattimella tai pressolla, kannattaa hankkia nopeasti (=portaallisesti) säädettävä mylly. Tällainen on vaikka Rancilio Rocky. Toinen vaihtoehto on hankkia muutamalla kympillä joku edullisemman pään levymylly (kuten Krups), joka riittää mutteripannulle, suodattimelle ym. Silloin vaan pitää vaihtaa mylly parempaan, jos hankit kunnollisen espressokeittimen.

Keittimen ja myllyn yhdistelmiä on olemassa, mutta sellaista ei kannata hankkia. Hankaloittaa vain puhdistusta ja huoltoa eikä hyödytä mitään. Tietenkin sitten on myös automaattikeittimiä, joissa on sisäänrakennettu mylly. Sellaisen hankkija maksaa enemmänkin vaivattomuudesta kuin kahvin laadusta.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Aloittelija kyselee!
« Vastaus #3 : Toukokuu 11, 2009, 18:18:22 ip »

hyvä yhdistelmä voisi olla esim. Krupsin mylly ja presso- tai mutteripannu

Hyviä neuvoja Mariialla, mutta tuosta olen vahvasti eri mieltä. Presson teko on myllyn suhteen tosi haastavaa, kahvimuju ei ole mielestäni kovinkaan kiva kupin pohjalla ja sitähän tulee sitä enemmän mitä enemmän mylly tekee hienojakoista pölyä jauhatuksen joukkoon. Moka potille krupsin halppis mylly varmaan soveltuukin hyvin.

Itse en ole testannut, mutta mikäli home-baristaa uskominen ja siellä Mark Princeä, niin jauhatuksen suhteen huomattavasti armeliaampi vaihtoehto olisi Eva-solo.

-Mikko-
Kirjattu