Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa minkälainen keitin?...  (Luettu 433591 kertaa)

Kahvikissa

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 422
Pohdintaa minkälainen keitin?...
« : Tammikuu 13, 2009, 03:30:55 ap »

Asuin ennen pääkaunkiseudulla ja silloin pohdin keittimen hankintaa, nyt ollaan muutettu Lahteen ja pohdinta jatkuu. Tulossa olisi keittiöremontti ja sen budjetista ehkä voisi löytyä rahaa keittimen hankintaan. En ole suurituloinen joten olisi eduksi jos keitin olisi suhtkoht edullinen, mutta automaattisetkin kiinnostaisivat ja varsinkin sellaiset joilla saisi maitokahveja helposti. Kovin suurelle keittimelle ei olisi pienessä keittiössä tilaa, mutta ehkä isoakin voisi harkita jos muuten hyvä - tunkee ne muut laitteet mihin mahtuu ;-)

Minulle on jäänyt hämäräksi nuo erityyppiset keitintyypit, onko missään netissä suomenkielistä fag-tiedostoa eri tyyppisistä keittimistä?
Kuinka hankalaa maitokahvien teko on manuaalikeittimellä? Olikos se Cartman kun kuumensi maidon mikrossa? Kuinkahan vaikeaa se on? Luulisi että maito voisi herkästi kiehahtaa yli?...

Eli haussa olisi maitokahveja helposti tai melko helposti tekevä keitin, luotettavasti toimiva, manuaali tai automaatti ja mieluusti metallirakenteinen kokonaan. Niin, ja mieluusti että kykenisi tekemään kaksi juomaa samanaikaisesti! Ei tietenkään kyseeseen tule mikään nappikone.

Kahvikissa
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2809
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #1 : Tammikuu 13, 2009, 09:06:02 ap »

Yleensä tätä kysymystä miettivät ja manuaalikoneeseen päätyneet eivät ole katuneet valintaansa. Mutta ehkä toisaalta tällaiselle foorumille valikoituu vaan niitä hommaan hurahtaneita, manuaalikoneeseen pettyneet eivät varmaan jaksa kahvifoorumeitakaan selailla.

Suomenkielistä hyvää selostusta asiasta ei taida oikein löytyä. Sellainen on tosin ollut työn alla tämän sivuston yhteyteen jo hyvän aikaa...

Hyvää maitovaahtoa voi tehdä vain manuaalisesti. Monissa automaattikeittimissä on itseasiassa ihan samanlainen höyrytyspilli kuin manuaalikeittimissä, eli vaahdon tekoa ei ole automatisoitu. Tosin automaattikeitin harvoin tuottaa yhtä hyvää ja kuivaa höyryä kuin manuaalikone, teknisestä toteutuksesta johtuen. On myös automaattikeittimiä, jotka imaisevat maidon purkista ja puhaltavat sen vaahtona pihalle. Tällöin toki vaahto ei ole yhtä hyvälaatuista kuin käsin tehtynä.

Maidon voi myös kuumentaa mikrossa, mutta silloin se ei vaahtoudu. Patterikäyttöisellä vispilällä tai vaahdotusmännällä toki voi aluksi maidon vaahdottaa ja sitten sen mikrossa kuumentaa. Tai voi myös kuumentaa hellalla ja vispata samalla. Maidon ei tarvitse edes kiehahtaa yli, vaan jo vajaassa 80 asteessa maku alkaa muuttua palaneen makeaksi, eli tarkkana siinä saa olla. Kun maitoa vaahdottaa kannussa niin hommaan syntyy nopeasti näppituntuma, hellalla ainakin joutunee käyttämään lämpömittaria.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 896
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #2 : Tammikuu 13, 2009, 12:08:34 ip »

Jees, eipä akallion kommenttien kanssa voi kovasti eri mieltä olla. Tässä vähän samaa, ehkä toisella tavalla kerrottuna:

1)
Manuaalikoneen kanssa tarvitset käytännössä myös myllyn.
Manuaalikoneena joko Krupsin thermoblock, hinta 99. Tai parempi, boilerikeitin (hinnat 120-180) täältä
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=978.0

Halvin mylly joka "toimii" on Krupsin Grindmaster GVX-2xx, hinta 50-60 euroa, seuraava hintaluokka on päälle satasen.

Koko roska 150-240 euroa.

2)
Täysautomaatti pitää myllyn sisällään ja on sellainen laiskan miehen peli. Hinnat alkaen 500 (Krupsin perusmalli, sellaisen kahvia nytkin juon duunissa).

3)
Maito onkin eri asia. Jos haluat maitovaahtoa, se on tehtävä siten, kuin akallio edellä kertoi.
Koska en kaipaa kuplia maitooni (juon Cafe au Lait, Cafe Cortado, Cafe con Leche, Galao, whatever), niin kuumennan maitoni mikrossa. Sikahelppoa. Yksi kuppi: maitoa kupin pohjalle ja mikroon. Monta kuppia: maitoa pieneen lasikannuun ja mikroon. Lasikannua kannattaa sekoittaa pari kertaa lämmityksen aikana. Oikea lämmitysaika riippuu tottakai mikrosta ja annostelusta. Mutta tämän asian oppii parin kerran jälkeen. Hyvää on, että kerran kokeiltu sekuntimäärä toimii about aina, ei siinä enää mitään "osaamista" sen jälkeen tarvita. Kuten akallio sanoi, maitoa ei keitetä!

Mikä on oikea valinta - riippuu tottakai eniten sinusta itsestäsi. Jos kahvinkulutus on tasaista ja jopa runsasta, täysautomaatti on todella mukava peli. Eikä siinä tarvitse (eikä ikävä kyllä edes voi!) paljoa säätää ja miettiä. Täysautomaatti tulee käytännössä korvaamaan myös suodatinkeittimesi. Niin vain on monessa perheessä käynyt, meilläkin. Ja erityisesti näin tapahtuu maitokahvien juojille! Jos taas kahvin valmistus on enempi satunnaista, niin edullinen manuaalikone ei ole niin suuri investointi. Manuaalikoneella saa parempaa kahvia, jos opettelee ja harjaantuu - mitä taas satunnainen keittelijä harvoin tekee. Kuppiin tulevan tuotoksen kirjo on paljon laajempi, sekä hyvässä että pahassa.

Jos haluaa harrastaa aritmetiikkaa, niin manuaalikone+mylly+suodatinkeitin hinta heiluu siinä 250-400 euron hujakoilla, täysautomaatti 500. Loppujen lopuksi aika lähellä toisiaan.
Kirjattu

Misse

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 713
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #3 : Tammikuu 13, 2009, 12:33:10 ip »

Mikä on oikea valinta - riippuu tottakai eniten sinusta itsestäsi. Jos kahvinkulutus on tasaista ja jopa runsasta, täysautomaatti on todella mukava peli. Eikä siinä tarvitse (eikä ikävä kyllä edes voi!) paljoa säätää ja miettiä. Täysautomaatti tulee käytännössä korvaamaan myös suodatinkeittimesi. Niin vain on monessa perheessä käynyt, meilläkin. Ja erityisesti näin tapahtuu maitokahvien juojille
periaatteessa olisin voinut kirjoittaa saman tekstin jossa korvaisin kaikki täysautomaattisanat laadukkaalla manuaalikoneella. En ymmärrä miksi tuo tavallisen kahvinkeittimen korvaaminen yhdistetään täysautomaattiin pelkästään.

Tietysti manuaalikone vaatii osaamista, mutta kyllä sen harjoittelun saa moninverroin takaisin huomattavan laadukkaan kahvin muodossa.

-Mikko-
Kirjattu

pentti

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 48
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #4 : Tammikuu 13, 2009, 13:18:51 ip »

Tietysti manuaalikone vaatii osaamista, mutta kyllä sen harjoittelun saa moninverroin takaisin huomattavan laadukkaan kahvin muodossa.

Manuaalikoneen omistajana olen ollut 6 votta josta 3 viimeistä vuotta omistin Silvia / Roccy yhdistelmän sain sillä erinomaista maitokavisa eri muodoissa. Kyllästyin manuaalikoneen räpläämiseen. Hankin automaattikoneen Krups XP 8050 jolla tein kahvia muutaman kuukauden mutta kun "jälkikasvuni" halusi koneeni annoin sen hänelle. Hankin tilalle Krups XP 9000 keittimen.

Siirtymistäni automaattikeittimiin en kadu enkä väitä vastaankaan sitä, ettei manuaalikeittimellä saisi parempaa kahvia. Automaatilla vaan saa tasalaatuisempaa kahvia epäonnistuminen ei ole vaarana kuten oli manuaalikeittimellä kunhan tekee koneen määräämät huoltotoimenpiteet aikanaan.

Vanha faari ei voi kuin omaltlla kokemuksella suositella automaattikeitintä. Eri asia on henkilöt jotka haluavat kahvilta parhaan laadun sekä näperrellä laadun saavuttaakseen.

Pentti

Jk. Toivottavasti en häiritse ketään suomenkielen oikein kirjoituksellani

PP
Kirjattu

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 896
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #5 : Tammikuu 13, 2009, 13:29:48 ip »

periaatteessa olisin voinut kirjoittaa saman tekstin jossa korvaisin kaikki täysautomaattisanat laadukkaalla manuaalikoneella. En ymmärrä miksi tuo tavallisen kahvinkeittimen korvaaminen yhdistetään täysautomaattiin pelkästään
Perustuu puhtaasti omiin havaintoihin ja tämän palstan lukemiseen. Harvassa kodissa tehdään normaali, siis 1,5 dl "tavallista kahvia" manuaalisella espressokoneella. Varmasti osaava henkilö voi näin tehdäkin. Itsekin yritin sitä joskus harrastella, mutta en viitsinyt pitkään. Moccamasteria käytin. Useimmissa keittiöissä on sekä hieno espressokone että Moccamaster vierekkäin. Täysautomaatissa painetaan joko "epresso" tai "normaali kahvi" nappulaa...

Lainaus
Tietysti manuaalikone vaatii osaamista, mutta kyllä sen harjoittelun saa moninverroin takaisin huomattavan laadukkaan kahvin muodossa.
Juuri näin kirjoitin. Hyvä, että olet samaa mieltä.

Täysautomaatin ja manuaalisen valmistusprosessin paremmuudesta on aivan höperöä lähteä keskustelemaan sadatta kertaa uudestaan. Aiheeseen varsinaisesti liittyvissä viestiketjuissa on jo useasti todettu sellaisen hedelmättömyys. Samoin kuin se, että osa meista haluaa harrastaa vain kahvin juomista, kun taas osa haluaa harrastaa myös kahvin valmistamista.
Kirjattu

nasse

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 270
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #6 : Tammikuu 13, 2009, 17:46:43 ip »

Harvassa kodissa tehdään normaali, siis 1,5 dl "tavallista kahvia" manuaalisella espressokoneella. Varmasti osaava henkilö voi näin tehdäkin.

Uskoisin juurikin toisinpäin, osaava henkilö ei edes yritä tuollaista. Miten tuo olisi edes mahdollista? Mikäli siis tavallisella kahvilla tarkoitetaan suodatinkahvia.

Hieman OT, tosin.
Kirjattu

vemuli

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 632
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #7 : Tammikuu 13, 2009, 19:33:19 ip »

...Automaatilla vaan saa tasalaatuisempaa kahvia epäonnistuminen ei ole vaarana kuten oli manuaalikeittimellä kunhan tekee koneen määräämät huoltotoimenpiteet aikanaan.

Vanha faari ei voi kuin omaltlla kokemuksella suositella automaattikeitintä. Eri asia on henkilöt jotka haluavat kahvilta parhaan laadun sekä näperrellä laadun saavuttaakseen.

Kyllä manuaalikoneella (kunnollisella) pääsee hyvinkin tasalaatuiseen tulokseen. Yleensä sitä laadunvaihtelua esiintyy lähinnä kahvilaadun vaihtumisen yhteydessä (paahtoaste, jauhatusaste), mutta nämä samat muuttujat vaikuttavat myös täysautomaateissa. Hyvällä manuaalilaitteella kahvin valmistaminen on varsin vaivatonta ja ainakaan itselleni ei epäonnistumisia ole tullut (poislukien raaka-aineista johtuvat syyt).

En myöskään allekirjoita "näpertelyä" perinteisten keittimien kohdalla itsestäänselvyytenä. Se näpertely vaihtoehto voi olla myös lisäarvo joillekin, mutta manuaalikeittimelläkin voi tehdä hyvän ja maistuvan juoman rutiinilla, ilman sen suuremmin näpertelemättä 1-2 minuutissa.

Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 896
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #8 : Tammikuu 13, 2009, 20:39:43 ip »


Uskoisin juurikin toisinpäin, osaava henkilö ei edes yritä tuollaista. Miten tuo olisi edes mahdollista? Mikäli siis tavallisella kahvilla tarkoitetaan suodatinkahvia.

Tätä minäkin ihmettelin, mutta niin Misse sanoi tekevänsä:

periaatteessa olisin voinut kirjoittaa saman tekstin jossa korvaisin kaikki täysautomaattisanat laadukkaalla manuaalikoneella. En ymmärrä miksi tuo tavallisen kahvinkeittimen korvaaminen yhdistetään täysautomaattiin pelkästään.
Kirjattu

Misse

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 713
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #9 : Tammikuu 13, 2009, 20:46:58 ip »

Tätä minäkin ihmettelin, mutta niin Misse sanoi tekevänsä:
ilmeisesti et ole koskaan kuullut americanosta? Myöskin järkeään voi käyttää ja hyödyntää espressokeittimistä saatavaa kuumaa vettä presson valmistukseen. Kummassakaan tapauksessa ei tarvita suodatinkeitintä viemässä pöytätilaa keittiössä.

Ehkä minunkin tulisi siis vaihtaa krupsin täysautomaattiin kun se saa samoista pavuista lähes täydellistä suodatin ja espressokahvia. Mutta ehkä kuitenkin jatkan vaivalloista ja harrastuksenomaista nysväystä manuaalikoneen parissa. Minulla ei onneksi ole niin kiire ettenkö ehtisi käyttää minuuttia espresson valmistukseen. Samalla saa vaimo/kaveri espresson eteensä.

-Mikko-
Kirjattu

nasse

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 270
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #10 : Tammikuu 13, 2009, 21:52:00 ip »

Perustuu puhtaasti omiin havaintoihin ja tämän palstan lukemiseen. Harvassa kodissa tehdään normaali, siis 1,5 dl "tavallista kahvia" manuaalisella espressokoneella. Varmasti osaava henkilö voi näin tehdäkin. Itsekin yritin sitä joskus harrastella, mutta en viitsinyt pitkään. Moccamasteria käytin. Useimmissa keittiöissä on sekä hieno espressokone että Moccamaster vierekkäin. Täysautomaatissa painetaan joko "epresso" tai "normaali kahvi" nappulaa...
En ole jaksanut lukea kaikkia postauksia noissa automaatti-treedeissä, joten.. Miten automaatti tekee samasta kahvista joko espressoa tai normaalia kahvia, ja miltä se ylipäätään maistuu? Onko kyseessä espresso, jota jatketaan vedellä, americano tms siis? vai onko koneen sisällä suodatinkin? :O Taitaa olla harvassa myös taloudet, joissa tehdään suodatin(/pannu)kahvia (jota voitaneen kutsua suomessa tavalliseksi kahviksi) täysautomaatilla?

Terkuin,
nasse
Kirjattu

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2809
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #11 : Tammikuu 13, 2009, 23:19:22 ip »

Espresson valuttaminen suodatinkahviksi ei ole hyvä idea. Automaattikeitin kuitenkaan ei tee mitenkään puhdasta espressoa, vaan uutto on paljon löyhempi. Eli jauhatus on karkeampi kuin manuaalikoneen espressossa. Niinpä lopputuloskin maistuu suunnilleen metallisuodattimella tehdylle suodatinkahville, eikä vesitetylle espressolle.

Manuaalikoneellakin voinee toki tehdä saman. Jauhaa vaan karkeammaksi ja laskee kupin täyteen. Manuaalimiehet vaan harvemmin tätä harrastavat, mutta eipä kai sille mitään teknistä estettä olisi.

Ja yhdyn siihen mielipiteeseen että automaattisten ja manuaalisten koneiden paremmuudesta vääntäminen on aika väsynyttä... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Gagarin

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 95
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #12 : Tammikuu 14, 2009, 00:17:25 ap »

Eikös se automaatin "tavallinen kahvi" ole teknisesti kutakuinkin sama asia kuin manuaalihärveleillä säätää jauhatusta huomattavasti karkeammalle ja valuttaa nopeasti vahvasti ylipitkä shotti.

Itse tein tuollaisia Silvialla siinä kohtaa kun muija oli übertiukalla laihdutuskuurin aloitusjaksolla, jolloin maitoa ei saanut kahviin laittaa. Kuitenkin aamukahvin piti olla pitkä, joten tein sitten luongon tai itse asiassa varmaan vähän pidemmänkin em. menetelmällä. Hyvin kelpasi.

Tuota kai kutsutaan nykyään "cafe cremaksi" erotuksena suodatinkahvista, ja ymmärtääkseni etenkin saksankielisissä maissa on hyvin tavallista käyttää automaattia pelkästään sen tekemiseen espressot unohtaen.

--

Automaatin ja manuaalin paremmuudesta on kyllä tosiaan aivan turha jauhaa. Kukaan ei tunne ihmistä paremmin kuin hän itse, ja siihenhän tuo valinta perustuu. Pääasiahan on päätyä masiinaan jota tulee käytettyä ja johon on tyytyväinen.
Kirjattu

Kahvikissa

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #13 : Tammikuu 14, 2009, 03:05:52 ap »

Vähän vaikeaa päättää teoriassa, että hankkisiko automaatin vai manuaalikeittimen, kai sen pitäisi olla kuitenkin boilerikeitin? cappucinot ym. kun tulisivat olemaan ainakin minun ja varmaan vaimonkin juomia. Työpöydällä on Braunin suodatinkeitin, kun juon usein yksin kahvia, niin aika usein pistän mukiin Nescafeeta ja kuumaa vettä päälle - se on niin helppoa ja nopeaa kun on pieni vedenkeitin jolla pieni määrä vettä kiehuu tosi nopsaan. Tämän takia olen miettinyt että minulle olisi paras automaatti, mutta hiukan kiehtoisi myös manuaalikone ja sillä kahvin valmistus... Pelottaa vain hiukan että jos sen käyttäminen alkaisi tympiä?...

Aiemmin on kiinnostanut Rancilio Silvia, mutta olisikohan se turhan vaikea ja hankaloittaako yksiboilerisuus cappucinon tekoa liikaa? entä kahden maitojuman tekeminen, onnistuuko siten että kaksi voisi juoda juomansa yht'aikaa? vai ehtiikö ensin tehty juoma jäähtyä ennen kuin saa toisen tehtyä? Muuten Silvia vaikuttaa hyvältä laitteelta, en oikein haluaisi mitään muovikuorista keitintä...

Saakohan muuten Lahdesta papuja ja saako yleensä hyvää (kohtalaisen) valmiiksi jauhettua espressokahvia mistään?
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2809
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #14 : Tammikuu 14, 2009, 09:26:42 ap »

Vähän vaikeaa päättää teoriassa, että hankkisiko automaatin vai manuaalikeittimen, kai sen pitäisi olla kuitenkin boilerikeitin?

Boilerilla varustetut kuluttajille suunnatut automaattikeittimet ovat hyvin harvinaisia Suomessa, eli automaattikeittimen ostaja joutuu yleensä tyytymään thermoblockiin. Toki ne ovat isoissa automaateissa parempia kuin satasen markettikeittimissä.

Aiemmin on kiinnostanut Rancilio Silvia, mutta olisikohan se turhan vaikea ja hankaloittaako yksiboilerisuus cappucinon tekoa liikaa? entä kahden maitojuman tekeminen, onnistuuko siten että kaksi voisi juoda juomansa yht'aikaa? vai ehtiikö ensin tehty juoma jäähtyä ennen kuin saa toisen tehtyä? Muuten Silvia vaikuttaa hyvältä laitteelta, en oikein haluaisi mitään muovikuorista keitintä...

Yksiboilerisuus vaikeuttaa maitojuomien tekoa vähän, mutta se on sitten ihan henkilökohtainen kysymys että onko se liikaa. :)

Kaksi maitojuomaa onnistuu Silvialla vielä hyvin, mutta ymmärtääkseni siitä useampi alkaa mennä hankalammaksi.

Saakohan muuten Lahdesta papuja ja saako yleensä hyvää (kohtalaisen) valmiiksi jauhettua espressokahvia mistään?

Espressojauheen pitäisi olla niin tiukkaa että se vastustaa veden virtausta ainakin 9 baarin verran. Niinpä se pitää jauhaa paikan päällä, jotta jauhatuksen karkeus on oikea ja jauhe ei ehdi kuivaa. Eli valmiiksi jauhettu espresso on parhaimmillaankin vain välttävää. :(
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)