Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: HasBean 12kk lahjasetti  (Luettu 32514 kertaa)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #15 : Lokakuu 10, 2007, 13:56:12 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Tuon Gethumbwinin kanssa juttu on siis niin että se ei ole ns. "helppo" kahvi tehdä espressoa - siis niin että siitä saa aikaan "miellyttävää" juotavaa yksinään (saattaa vaatia siis aikalailla oikean uuttolämpötilan / annostuksen jne hakemista). Jos tuon haluaa välttämättä espressona käyttää, niin kannattaa tehdä siitä maitokahvi (lattena se James Hoffmankin tätä WBC:ssä tarjosi).


Jeps, jiitee puhuu asiaa. Olen viime aikoina kokeillut Gethumbwinin peaberryä espressona yksistään tai sekoittaa sitä jonkun muun pavun mukaan maitokahveihin, ja täytyy myöntää ettei se SO:na ole vielä onnistunut antamaan makunystyröitä hiveleviä nautintoja. Sekoitettuna johonkin muuhun papuun (25 m% ja erikseen paahdettuna) se menee kyllä mainiosti myös espressona.


 
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #16 : Lokakuu 10, 2007, 16:07:16 ip »

Lähinnä ajattelin tuon tilauksen kannalta asiaa. On ilmeisesti(?) tuurista kiinni mitä saa.
Itse lähinnä teen cappuccinoja joten siihen hommaan tietysti haluaisi noita papuja eikä mihinkään pressoon yms. Siis yhtään nyt näitä muita kahveja väheksymättä.
Mukavaa vaihteluahan ne toisi omaan kahvimaailmaan varmasti mutta lähinnä  arveluttaa se kuinka suuri osa noista kahveista sopii siihen tarkoitukseen mitä itse haen?
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #17 : Lokakuu 11, 2007, 18:51:34 ip »

Tämä ensimmäinen kahvipaketti ei ainakaan ollut espressopaahtoa, mutta sekoituksina ym. se kyllä toimii ihan hyvin, kuten jo mainittiinkin. Myös suodatin versiona on tullut kokeiltua ja hyvin maistuu. Ei nyt ehkä mikään merkillisin kahvi, mutta on niitä huonompiakin tullut juotua.
Kirjattu
Silvia & Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #18 : Lokakuu 11, 2007, 19:11:57 ip »

Lainaus käyttäjältä: Aficionado
Tämä ensimmäinen kahvipaketti ei ainakaan ollut espressopaahtoa


Niin, (jupisen tästä sitten jälleen) ei ole olemassa semmoista paahtoa kuin "espressopaahto" (paitsi kuin kaupan kahvipaketin kyljessä).

Gethumbwini paahdetaan vaaleaksi (lopetetaan ennen toista raksua), muussa tapauksessa se menee jossain mielessä ko. kahvin erikoisominaisuuksien "pahoinpitelyksi". Tästä syystä sen uuttaminen espressoksi on hankalaa - vaaleana se on aika hapokas - ja "suuri-intensiteettisenä" se mustaherukka ei maistu enää niin miellyttävältä (tuntuu lähinnä että suu kuivaa kasaan). Eli jos siitä aikoo saada juotavaa espressoa sellaisenaan, niin saa aikalailla säätää.

Maito leikkaa mukavasti tuota hapokkuutta/yliampuvaa mustaherukkaa pois ja sitten siitä tulee mielestäni "marjapiirakkamainen" ja varsin miellyttävä. Ja tosiaan: suodatettuna/pressossa se on ihan omaa luokkaansa (kannattaa esim. tuota pressoa ihan oikeasti koettaa ja juoda kuppi rauhallisesti, niin että se ennättää juodessa jäähtyä melkein kädenlämpöiseksi - lisäys: suodatinta olitkin testannut, meni ohi tuo ensilukemalla).
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #19 : Lokakuu 11, 2007, 19:19:32 ip »

Kiitos valistuksesta  :wink:  Harrastus vasta aika alkuvaiheessa, ja tiedot varsinkin kahvin paahtamiseen liittyvistä asioista ovat melko heikot.  :)
Kirjattu
Silvia & Rocky

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #20 : Lokakuu 17, 2007, 13:24:15 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Gethumbwini paahdetaan vaaleaksi (lopetetaan ennen toista raksua), muussa tapauksessa se menee jossain mielessä ko. kahvin erikoisominaisuuksien "pahoinpitelyksi". Tästä syystä sen uuttaminen espressoksi on hankalaa - vaaleana se on aika hapokas - ja "suuri-intensiteettisenä" se mustaherukka ei maistu enää niin miellyttävältä (tuntuu lähinnä että suu kuivaa kasaan). Eli jos siitä aikoo saada juotavaa espressoa sellaisenaan, niin saa aikalailla säätää.


Tässäpä kokemuksia tuosta säätämisestä...

Lähdin tekemään Gethumbwinista espressoa aika voitonvarmoin mielin. Aiemmin vastaavantyyppisen vaaleapaahtoisen Harrarin kanssa homma oli lopulta onnistunut ihan hyvin, eli kupissa oli aika kova aprikoosin maku ja kahvi oli hapokas, mutta ei kuitenkaan epämiellyttävä (ainakaan omaan makuun).

Pääasialliset temput viime kerralla oli niukka annostelu (15 g) ja korkea uuttolämpötila. Näillä tempuin lähdin hakemaan oikeita säätöjä. Kokeilin lämpöjä 86, 88, 92 ja 95 (nämä Brewtuksen ilmoittamia), kun keskimäärin käytän 88 astetta. Viimeisin oli paras, hapokkuus oli leikkautunut - mutta ei riittävästi. Kyllä sen joi ja ei se ihan kauheasti häirinnyt, mutta espressoa ei voinut kuitenkaan erityisen miellyttäväksi kutsua. Mustaherukka tosin maistui erittäin selvästi.

Viimeisenä epätoivoisena liikkeenä kokeilin vielä reilua alilämpöä ja yliannostelua, mutta molemmat tuotti juomakelvotonta myrkkyä, kuten odottaa saattoi.

Pitänee siis myöntää, että ei tästä oikein paljasta espressoa saa aikaiseksi. Pressona olen nyt juonut ja hyväähän se on, mutta herukka ei oikein erotu. Pitänee kokeilla hienompaa jauhatusta.

Kokeiluissa pavut uuttuivat hieman kuplien, eli olivat ehkä vähän liian tuoreita. Saattaisihan sitä ehkä vielä kokeilla jos nostaisi lämpöä pikkaisen lisää ja uuttaisi nyt pidempään seisseitä papuja, jos vaikka lopputulos siitä paranisi...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #21 : Lokakuu 17, 2007, 14:18:08 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Pressona olen nyt juonut ja hyväähän se on, mutta herukka ei oikein erotu. Pitänee kokeilla hienompaa jauhatusta.


Itselläni se herukka tulee parhaiten esiin kun kahvi on tovin jäähtynyt. Pressolla tehdessä tulee yleensäkkin annettua kupin jäähtyä ainakin pressonpuhdistusoperaation ajan (johon menee noin 4-5 minuuttia saippuan kanssa).

Jauhatuksestani en osaa ihan tarkkaa karkeutta sanoa (veikkauksena ehkä että se on suodatin ja pannukarkeuden puolessavälissä). Kuitenkin sen verran karkeaa, että 3 kupin pannussa ei männän alaspainaminen tuota juurikaan ongelmia. Annostus on 21 grammaa tuommoiseen 3 kupin pannuun (tai tämmöisenä sitä myydään - minusta sillä tekee ehkä noin 2.5 kuppia - kuitenkin se "pienin" pressopannu).

Pressossa itselläni purut ovat siis aina 4 minuuttia kosketuksissa veden kanssa, joista ensimmäisen minuutin ne kelluvat pinnalla siinä "hiilidioksidihötössä" (en sekoita heti veden kaatamisen jälkeen, vaan laitan siihen pienen lautasen "kanneksi"). Minuutin kohdalla sitten sekoitan nopeasti puisella syömäpuikolla purut nesteeseen (tässä vaiheessa se hiilidioksidihöttö on ikäänkuin kiinteytynyt ja painuu helposti veden sekaan).

Itselläni on tosin tuosta Gethumbwinistä se "normaaliversio", eikä peaberry.

Itseasiassa tämä on myös yksi niistä harvoista kahveista joita tulee myös tehtyä suodattimella paperifiltterin, eikä kultafiltterin, läpi. Paperin läpi tuosta tulee jotenkin miellyttävällä tavalla "kirkasarominen" (jos nyt tuommoinen kuvaus kertoo kellekkää yhtään mitään.)

...niin, ja se maito leikkaa mukavalla tavalla sitä "ylihapokkuutta" pois jos tällaista on jostain syystä päässyt ilmestymään (esim. paahdon jäädessä säheltäessä hitusen liian vaaleaksi  :oops: .)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #22 : Marraskuu 17, 2007, 23:27:12 ip »

Mitäs tuumitte tästä uusimmasta, Brazil Fazenda Cachoeira 2006-2007?

Soveltuu enemmän pressoon, mutta kyllä siitä espressonkin saa. Espressona ainakin paketin kyljessä oleva "nutty, caramel, butter, smooth but most of all chocolate" pitää täysin paikkansa. Ääriarvoilla uuttaessa happamuus on ihan siinä häiritsevän rajamailla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #23 : Helmikuu 05, 2008, 13:42:40 ip »

Pistetäämpä muutama papu tänne mitä on tuon lahjasetin mukana tullut (vielä kun muistan edes osan):

Kenya Gethumbwini per 250g bag
Guatemala Finca San Francisco Tecuamburro per 250g bag
Costa Rica Cafetalera Herbazú Per 250g Bag
Brazil Sítio Das Jaboticabas-José Antônio Nascimento Ribas per 250g bag
Guatemala Finca Las Nubes per 250g bag
Costa Rica Cooopronaranjo Fine Peaberries per 250g bag
El Salvador Finca La Siberia 100% Bourbon per 250g bag
Kenya Gethumbwini per 250g bag
Brazil Cachoeira Canario Dried on Screen 2007-2008 per 250g bag
Yemen Mokha Matrar per 250g bag[10.9.2008]
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 10, 2008, 11:38:01 ap kirjoittanut Aficionado »
Kirjattu
Silvia & Rocky

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #24 : Maaliskuu 11, 2008, 18:12:46 ip »

joko maaliskuun setti on tullut ja jos, niin mitä sisälsi?

Setti vaikuttaa aika kokonais kannattavalta. Hinta kuukautta kohden on n. 2.9 puntaa. Hasbeanin hinnastossa on vain neljä tuotetta, jotka voi ostaa tuolla hinnalla. Yllä olevien esimerkkien keskiarvoksi muodostuu 4.45 puntaa, eli aika hyvä keskiarvo. Toki keskiarvoa nostaa tuo Brazil sitio (7 puntaa).
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #25 : Maaliskuu 11, 2008, 20:29:02 ip »

Tuo viimeinen, eli Brazil, on maaliskuun papu. Tänään saapui.  8)
Kirjattu
Silvia & Rocky

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #26 : Maaliskuu 30, 2008, 19:57:08 ip »

Tilasin 12kk setin plus pari muuta kahvia samalla. postissa tuli kolme pakettia kahvia, joista 12kk settiin kuuluva kahvi oli Kenya Gethumbwini. Olikohan tuo paketti vain satunnainen "ylijäämä", vai onkohan se huhtikuun kahvi...

Pitää kokeilla, josko tuosta saa toimivaa cappuccinona, muuten menee käytännössä hukkaan, kun en tavallista kahvia juo ja espressoksi toi papu ei sovellu.

Muut ostokset olivat muuten suosikkini Toba Sulawesi espresso blend sekä Vetrano espresso blend, josta ensimmäinen yritys meni reisille jauhatuksen ollessa liian hieno (30 sekunnissa n. puolet shotista läpi).
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #27 : Maaliskuu 30, 2008, 21:20:07 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa

Pitää kokeilla, josko tuosta saa toimivaa cappuccinona


Tuo kahvi oli hallitsevalla "MM-baristamestarilla" käytössä cappuccinossaan. Eli toimii siinä todella hyvin (itsekin olen testannut sekä normaalin että peaberry-version). Mutta maidossa pitää olla kyllä mielestäni rasvaa jonkin verran, tulee paremmin sitä pehmeyttä ja täyteläisyyttä kun tuon kahvin pääominaisuudet ovat hapokkuus ja "marjaisuus" - jää rasvattomalla aistimus "vetiseksi" (vaikka maku onkin sinällään ok).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #28 : Huhtikuu 08, 2008, 10:05:19 ap »

Jaoin tämän valmistusmenetelmäkeskustelun omaksi keskusteluksi:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=831.0

Olisi tosin voinut poimia mukaan nuo pari viimeisintä viestiä myös...

Jeps, heitin ne edelliset mukaan -Esa
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 08, 2008, 12:15:17 ip kirjoittanut Esa »
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: HasBean 12kk lahjasetti
« Vastaus #29 : Toukokuu 31, 2008, 14:04:30 ip »

Olin tilaamassa kahvia ja hoksasin, että en ole saannut huhtikuun pakettia. Mainitsin asiasta Stevelle ja sainkin samassa paketissa kaksi yllärikahvia (huhti- ja toukokuu).

Ensimmäinen paketti on Costa Rica Coopronaranjo fine peaberries, kahvi jota ei löydy vielä hasbeanin webbisivuilta. Paketissa lukee:
"In the cup expect bright acidity, citric lemon and limes with a smooth aftertaste of sweet honey"

Tuo hapokkuus kuvauksessa hieman arvelutti: sopisiko tämä espressoon? Ensimmäinen yritys meni hieman pieleen, mutta ei niin paljon, jotta oisin heittänyt pois. 32ml 15 sekunnissa, eli liian nopeasti. Muille referenssiksi mainittakoon, että jauhatuskarkeus oli sama kuin hasbean espresso blendillä. Pitää siis jauhaa hienommaksi. Maku oli hapokkaan puoleinen, mutta ei mitään totaalisen järkyttävää. toisaalta kun uutto ei osunut kohdalleen, en ala vielä syvempää analyysiä kirjaamaan. Jälkimaku ihan ok. PID oli säädetty 224f:n, eli luultavasti jotain 93C paikkeilla uuttolämpö. Kommentoin myöhemmin lisää kun saan paremman shotin aikaiseksi.

(Edit: lisätty myöhemmin)
Määrällisesti onnistunut uutto ja lämpötilaksi 228f, eli uuttolämpötila jossain 95-96c paikkeilla: Ei toiminut, pitää kokeilla matalammalla lämpötilalla... Löysin muuten cupping notesit googlella www.coffeearticles.co.uk:sta.

(Edit 7.6.)
220f uutto ja hapokkuus oli jotain järkkyä. Lopulta annoin periksi ja totesin, ettei tämä kahvi ole makuuni.
(end-edit)

Toinen paketti oli Brazil Jaboticabas-José Ribas (£7.00)
Tästä Thomas_s on kommentoinnut aiemmin. Lisään omat kommenttini tähän kunhan saan paketin auki ja maisteltua.

(Edit 7.6.)
Eka shotti oli ihan ok, ehkä aavistus hapokkuutta, Coopronaranjoon verrattuna hapokkuutta ei ole ollenkaan. Välissä ehdin jo juoda El Salvador Finca La Siberia 100% Bourbon. Sekin oli aika hapokas, ei kuitenkaan niin hapokas kuin Coopronaranjo. Bourboniin verrattuna tämä CoE on vähemmän hapokasta. Lisäkommentteja myöhemmin.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 07, 2008, 19:11:51 ip kirjoittanut japa »
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e