Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: HX-koneen valinta  (Luettu 31148 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #15 : Lokakuu 20, 2010, 12:45:58 ip »

Jeps, eli mikä unohtui tuosta aiemmasta viestistäni on, että oma silmä on mieltynyt noihin E61-gruppoisiin (tiedän, että Bezzera ei sellainen ole, mutta ulkonäkö on hyvin samankaltainen). Omasta mielestäni ne ovat jotenkin ajattomia laitteita. Ja se tietysti vaikuttaa näin suuren investoinnin tekemiseen aika paljon.

Bezzerallahan on tosiaan näissä "halvemmissa" koneissa itsensä kehittämä hx-systeemi, onko se sitten huonompi tai parempi, voinee viisaammat väitellä loputtomiin. Järeimmistä koneista löytyy kyllä ihan E61-gruppokin, mutta hinnaltaan ovat sitten jo eri luokassa.

Jotkut taas tuntuvat tarvitsevan omasta mielestäni todella pitkän lämmitysajan ( >45 min). Liikaa muuttujia ja liikaa valinnan mahdollisuuksia.

No eipä tuo 45 minuttia ole vielä aika eikä mikään. Toki siinä ajassa pitäisi laite kuin laite jo saada käyttökuntoon. Järeät vehkeet tarvitsevat kunnolla lämpöä ja se vie aikaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #16 : Lokakuu 20, 2010, 12:50:35 ip »

oma silmä on mieltynyt noihin E61-gruppoisiin (tiedän, että Bezzera ei sellainen ole, mutta ulkonäkö on hyvin samankaltainen).
Bezzera on ilmeisesti aika herkkä kahvin määrälle, ja vaatii matalia annostuksia.

Bezzera on varmaan ihan hyvä kone ja hintakin tuossa tarjouksessa kohdallaan. Mutta mielestäni kannattaa muistaa ettei Bezzerassa (siis tuossa BZ-07 mallissa) ole esi-uuttoa kuten oikeissa E61 grupoissa. Oman kokemukseni mukaan tämä ero tekee E61 gruppoisista koneista anteeksiantavampia ja helpompia käyttäjälleen. Itse olisin tuosta ominaisuudesta valmis maksamaan lisää.

T. Teme
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2577
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #17 : Lokakuu 20, 2010, 13:00:51 ip »

Hmm, mikäs tämä E611 gruppo on?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #18 : Lokakuu 20, 2010, 13:25:12 ip »

Preinfuusio (ja sen puute) oli hyvä pointti.

HX:ää pohtiessasi E61:ssä on lisävarusteluetuna Eerikin lämpömittari. Huokeahko ja varsin käytännöllinen ihan jo aloittelijastakin alkaen, ja tuo on helppo lisätä jälkeenpäin, jos sellaisen täydennyksen laitteelleen kokee tarpeelliseksi. Ei-HX:ssä lämpötalouden tarkempaa säätöä tehdään PID:llä, joka sekin nostaa luonnollisesti hintaa.

Hmm, mikäs tämä E611 gruppo on?

Näistä voi lähteä tutustumaan e61:en, noin aluksi ainakin:

http://www.home-barista.com/espresso-machines/e61-group-espresso-machine-detailed-interior-schematics-t397.html

http://www.home-barista.com/espresso-machines/e61-group-espresso-machine-is-its-reputation-justified-t376.html

Tältäkin foorumilta löytyy hajainfoa enempi ja vähempi.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #19 : Lokakuu 20, 2010, 15:04:20 ip »

Bezzera on varmaan ihan hyvä kone ja hintakin tuossa tarjouksessa kohdallaan. Mutta mielestäni kannattaa muistaa ettei Bezzerassa (siis tuossa BZ-07 mallissa) ole esi-uuttoa kuten oikeissa E61 grupoissa. Oman kokemukseni mukaan tämä ero tekee E61 gruppoisista koneista anteeksiantavampia ja helpompia käyttäjälleen. Itse olisin tuosta ominaisuudesta valmis maksamaan lisää.

T. Teme

Onko sitä suoranaisesti kaikissa E61-grupollakaan varustetuissa koneissa? Ymmärtääkseni joissakin vesijohtoon liitetettävissä malleissa uuttovivun keskiasento päästää vettä linjapaineella kahvikakkuun mutta ainakaan oma tankillinen koneeni sekä muutama muu näkemäni yksilö ei tee näin.

Itse näkisin e61-koneiden juhlitun "progressiivisen preinfuusion" olevan lähinnä kiertoilmaisu hitaammalle paineenrakentumiselle, minkä saa aikaan e61:n kammio mikä tavallaan kasvattaa "headroomia" ja näin ollen paineen rakentumiseen tarvittavaa aikaa.

Kakun kostuttaminen kyllä tekee uutosta anteeksiantavamman. Toomuchcoffeessa tähän tarjottiin syyksi veden tasaisempaa jakautumista kapillaari-ilmiön avustuksella.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #20 : Lokakuu 20, 2010, 15:22:28 ip »

Onko sitä suoranaisesti kaikissa E61-grupollakaan varustetuissa koneissa? Ymmärtääkseni joissakin vesijohtoon liitetettävissä malleissa uuttovivun keskiasento päästää vettä linjapaineella kahvikakkuun mutta ainakaan oma tankillinen koneeni sekä muutama muu näkemäni yksilö ei tee näin.

Tankilliset koneet eivät luonnollisesti syötä linjapaineella kun linjapainetta ei ole, mutta sinunkin kone syöttäisi jos olisi vesiliitännässä kiinni.

Itse näkisin e61-koneiden juhlitun "progressiivisen preinfuusion" olevan lähinnä kiertoilmaisu hitaammalle paineenrakentumiselle, minkä saa aikaan e61:n kammio mikä tavallaan kasvattaa "headroomia" ja näin ollen paineen rakentumiseen tarvittavaa aikaa.

Minusta järkevä määrittely esiuutolle on, että ennen 9 baarin varsinaista uuttoa kakku kastellaan läpikotaisin, sitä kuitenkaan rikkomatta. Tähän tarvitaan painetta (muuten vesi ei pääse pintaa syvemmälle), mutta paineen pitää luonnollisesti rakentua niin ettei se täräytä kakkua rikki. Normaali E61 täyttää määritelmän. Oleellista ei ole pelkkä hitaus, vaan että "sopivaa painetta" on tarjolla riittävän kauan kakun kastelemiseksi.

Säädeltävä esiuutto on sitten oma juttunsa. Linjapaineeseen kytketty E61 pystyy siihen hyvin rajatussa määrin, tankillinen ei ollenkaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #21 : Lokakuu 20, 2010, 15:32:57 ip »

Onko sitä suoranaisesti kaikissa E61-grupollakaan varustetuissa koneissa? Ymmärtääkseni joissakin vesijohtoon liitetettävissä malleissa uuttovivun keskiasento päästää vettä linjapaineella kahvikakkuun mutta ainakaan oma tankillinen koneeni sekä muutama muu näkemäni yksilö ei tee näin.
Tankilliset koneet eivät luonnollisesti syötä linjapaineella kun linjapainetta ei ole, mutta sinunkin kone syöttäisi jos olisi vesiliitännässä kiinni.

Totta.

Itse näkisin e61-koneiden juhlitun "progressiivisen preinfuusion" olevan lähinnä kiertoilmaisu hitaammalle paineenrakentumiselle, minkä saa aikaan e61:n kammio mikä tavallaan kasvattaa "headroomia" ja näin ollen paineen rakentumiseen tarvittavaa aikaa.

Kakun kostuttaminen kyllä tekee uutosta anteeksiantavamman. Toomuchcoffeessa tähän tarjottiin syyksi veden tasaisempaa jakautumista kapillaari-ilmiön avustuksella.

Tämäkin pitää mielestäni pääosin paikkansa. Joskin haluan tarkentaa että ymmärtääkseni E61 grupossa pumpun käynnistymisen jälkeen täyttyy ensin se uuttokammio jossa pohjana siis kahvikakku. Vasta tämän jälkeen (muistaakseni kun saavutetaan noin 1,5 barin paine) jousi avaa esiuuttokammion. Kun tuo kammio on täyttynyt, niin vasta sen jälkeen pääsee uuttopaine nousemaan sinne 9 bariin (tai mihin se onkaan säädetty).

Ja vaikka se aika joka (etenkin rotaatiopumpulta) kuluu tuon esiuuttokammion täyttämiseen on hyvin lyhyt, on se kuitenkin oman kokemuksen perusteella tehokkaampi uuton hallintaa helpottava ominaisuus kuin esim. pelkkä vibrapumpun hitaampi paineenkasvu, gicleur tai vaikkapa LM:n elektroninen (ei paddle) esi-uutto. Sittenhän voi vielä yhdistää sen vibrapumpun ja E61 grupon jolloin lopputuloksena on todennäköisesti (ja oman kokemuksen mukaan) erittäin anteeksiantava espressokone.

T. Teme
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #22 : Lokakuu 20, 2010, 15:38:42 ip »

Tankilliset koneet eivät luonnollisesti syötä linjapaineella kun linjapainetta ei ole, mutta sinunkin kone syöttäisi jos olisi vesiliitännässä kiinni.

Olipa varomatonta ainakin-sanan käyttöä osaltani  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Moksi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 46
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #23 : Lokakuu 20, 2010, 18:58:17 ip »

Ok. Hyviä pointtereita. Esiuuttoa en tullut edes ajatelleeksi. Jos tuloksena on anteeksiantava ja tasalaatuisia shotteja tuottava kone, on siinä kieltämättä hyvä pointti lisäkustannuksille.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #24 : Lokakuu 20, 2010, 21:20:36 ip »

Ei kannata kuitenkaan yöuniaan menettää e61 -esiuuttojen tai niiden puuttumisen takia. Hifistely tai ehkä jopa High Endistely sopinee mainiosti myös kahvin monimuotoiseen maailmaan, mutta luulen kuitenkin tyypillisimpien "makuvirheiden" johtuvan pääasiassa muista tekijöistä kuin esiuutosta tai sen puutteesta. Näin ainakin laadukkaiden laitteistojen kohdalla. Kahvin valmistusprosessin (tekniset ratkaisut) vaikutus lopputulokseen on hyvinkin merkityksellinen, mutta yksittäisten prosessin osien vaikutuksen arviointi kahvin makuun on hyvin subjektiivispainotteista "mutua".

Omassa keittimessäni ei ole e61 -gruppoa, joten luultavasti siinä ei ole esiuuttoakaan. En tiedä, kuinka täsmällisesti "anteeksiantavuus" edes voidaan määritellä, mutta en ole tähän päivään mennessä havainnut omissa uutoissani kertaakaan sellaista virhettä, jonka olisin kyennyt selittämään pois "anteeksiantavuuden" varjolla. Jos "anteeksiantavuus" tarkoittaa sitä, että juoma onnistuu suuremmin ponnistelematta, rutiininomaisesti lähes aina ja lopputuloskin on juoman nauttijoiden mielestä "hyvää", katson oman keittimeni olevan "anteeksiantavuuden" asteikolla (1-10) 9+.

Tieto lisää tuskaa, sanotaan. Joskus voisi olla paikallaan nauttia asioista ilman syvällisempää analysointia...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

swede

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 50
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #25 : Lokakuu 21, 2010, 09:05:40 ap »

Tieto lisää tuskaa, sanotaan. Joskus voisi olla paikallaan nauttia asioista ilman syvällisempää analysointia...

Totta. Välillä tuntuu unohtuvan, itseltänikin, että maito on nauttimista eikä säätämistä varten. Vaimokin kattoo välillä pää kallellaan kun säädän myllyä uusien papujen kanssa kello kädessä. No okei, toki se pitää säätää mutta olen itse koittanut kitkeä turhan hienostelun pois ja välillä nauttiakin kahvista.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #26 : Lokakuu 21, 2010, 11:20:43 ap »

Omassa keittimessäni ei ole e61 -gruppoa, joten luultavasti siinä ei ole esiuuttoakaan.

Brasilia Portofinossa ymmärtääkseni on esiuuto vaikkei siinä E61 gruppoa olekaan.

Ja pointtini nimenomaan on se että helppokäyttöisyys ja "anteeksiantavuus" ovat asioita jotka antavat enemmän mahdollisuuksia ottaa asiat rennommin ja nauttia siitä kahvista - ilman turhaa "hifistelyä" ;D

T. Teme
Kirjattu

Moksi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 46
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #27 : Lokakuu 24, 2010, 15:38:24 ip »

No, nyt lähti sit kone tilaukseen. Koneeksi muodostui pitkällisen pohdiskelun jälkeen Expobar Office Leva. Ainakin, mitä tällä (ja muillakin) foorumeilla on koneesta kirjotettu, on ne ollut pääasiassa positiivisia, joten eiköhän sillä saa aikaan hyviä kahveja. Lisäks tuo on kyllä melkosen hyvän näkönen laite (toivottavasti sopii hyvin tohon Varion viereen)  :P

Ja nyt sit malttamattomana odotellaanki, millon BellaBarista saa ton koneen Suomeen...
Kirjattu

Moksi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 46
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #28 : Lokakuu 29, 2010, 20:58:49 ip »

Expobar löysi tiensä sopivasti viikonlopuksi kotiin  ;D Enpä olis uskonu, että se on noin iso... Vaikka mittanauhan kanssa mittailin, niin ei se omasta mielestä nyt ihan noin isolta pitänyt vaikuttaa. No, onneks mahtu keittiön kaappien alle. Bellabaristan toiminta oli kyllä loistavaa. Kone oli pakattu valmistajan paketin lisäksi vielä heidän omaan pakettiinsa (oli aika iso paketti) ja paketti sisälsi heidän omat käyttöohjeet (jotka ovat valmistajan ohjeita paljon paremmat) lisäksi kone oli säädetty (0,9bar) ja testattu. Omasta mielestäni näin sen kuuluisikin mennä.

Nyt alkoikin sit oma leikkiminen ja testailu.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 30, 2010, 13:08:35 ip kirjoittanut Moksi »
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: HX-koneen valinta
« Vastaus #29 : Lokakuu 31, 2010, 10:40:48 ap »

Expobar löysi tiensä sopivasti viikonlopuksi kotiin  ;D

Onnittelut! Kuvia ja kokemuksia (tai mahdollisia kysymyksiä) voi laittaa vaikkapa tuonne Expobar Leva keskusteluun.

T. Teme
Kirjattu