Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 124400 kertaa)

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #135 : Joulukuu 26, 2015, 16:03:09 ip »

Kun avaan papupussin, missä ei ole mitään sulkijaa, niin laitan pavut sellaiseen tiiviiseen muovipurkkiin. Onko tuo sitten paras tapa, en tiedä.
Kirjattu

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #136 : Joulukuu 26, 2015, 16:21:23 ip »

Ja sitten kun olet sen pussin avannut, niin jatkot huoneenlämmössä mahd. ilmatiiviisti. Pääsee pavut kostumaan jos heittää huoneenlämmössä käyneen avatun pussin kylmään.

Ja uusi pussi pakkasesta tiskipöydälle lämmittelemään ennen avaamista, ettei se samainen huoneilman kosteus heti tiivisty kylmän pavun pinnalle sitä pilaamaan. Siksi tiskipöydälle, että tuota kondensaatiokosteuden kerääntymistä voi sitten ihmetellä pussin alle muodostuvasta lammikosta.

Itse ainakin ajattelen kosteuden tekevän pavulle enemmän tuhoa kuin huonelämmön. Viisaammat korjatkoon.

Teoriassa olisi kai parempi ottaa papuja pussista varovasti mitalla, jotta ei hapeta koko sisältöä kerralla (tuoreiden papujen muodostama suojaava hiilidioksidi on happea painavampaa). Käytännössä minun on vaikea uskoa, että pussiin jää varovaisimmankaan avaamisen jälkeen juurikaan ennen sen avaamista muodostunutta hiilidioksidia. Itse pidän silti taikauskoisestikin pusseja pääosin pystyasennossa ja kauhon pavut mitalla vaa'alle. Sulkemisen jälkeen puristan pussista suurimmat ilmat ulos venttiilin läpi.

Edit. Jahas, jotakuinkin kaikki mainitsemani asiat on näköjään käyty jo läpi tässä ketjussa aiemmin..
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 26, 2015, 16:41:34 ip kirjoittanut Cirya »
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #137 : Joulukuu 27, 2015, 11:26:43 ap »

Tulipas kaivettua vanha keskustelu, mutta kysynpä kuitenkin.

Onko siis satunnaisen kahvinjuojan parempi säilyttää pavut alkuperäispussissa jääkaapissa vai tiiviissä purkissa pöydällä/kuiva-ainakaapissa?

Aina alkuperäuispakkauksessa! Jos se paketti on ruma, niin laittaa sen paketin sitten siihen nättiin purnukkaan.

Sen pussin voi pakastaa ennen avaamista, mutta avaamisen jälkeen kannattaa pitää se aina kuivassa ja huoneenlämmössä.

Kun pussin ottaa pakkasesta, niin kannattaa odottaa että pussin lämpötila tasaantuun muun ilman lämpöön ennen pussin avaamista.

Kun avaan papupussin, missä ei ole mitään sulkijaa, niin laitan pavut sellaiseen tiiviiseen muovipurkkiin. Onko tuo sitten paras tapa, en tiedä.

Kannattaa varmaan hommata sellainen sulkija. Siinä purnukassa on kuitenkin todella reilusti ilmaa. Toki ehkä parempi kuin ei mitään.

« Viimeksi muokattu: Joulukuu 27, 2015, 11:37:32 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Taru

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #138 : Joulukuu 27, 2015, 13:13:52 ip »

Nyt on viimisimpänä hankittu ja avattu kahvipussi nostettu pois jääkaapista ja siirretty tiiviisti suljettu alkuperäispakkaus purkkiin pöydälle. Sitä mukaan kun tulee noita muita juotua, niin laitan nekin pakkauksineen purkkeihin ja pöydälle. Pussinsulkijoita löytyy ihan riittämiin, mutta seuraavalla kauppareisulla pitää käydä purkkihyllyllä.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #139 : Joulukuu 27, 2015, 14:57:03 ip »

Jos/kun kahvia on hankittu enemmän kuin viikossa ehtii juoda, niin suosittelisin edes kokeilemaan pakastimeen laittamista. Pakastamista on käsitelty omassa keskustelussaan: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=128.0 Toiset jakavat pussin sisällön kerta-annoksiksi ja ottavat tarvittavan määrän kerrallaan pakkasesta. Itse nappaan pakkasesta varttikilon kerrallaan (noin viikon satsi). Toimiva käytäntö sekin.

Toki jos pavut eivät ole tuorepaahtoja, niin tuskin millään on enää mitään väliä... ;)

Käytännöllinen papujen ikääntymislaskurikin on olemassa:
http://www.ielogical.com/coffee/FrzCalc/FrzCalc.php

Nyrkkisääntönä kahvi on parhaimmillaan suurinpiirtein viikon päästä paahdosta (tai kahden, riippuen pavusta/paahdosta/omasta mieltymyksestä/yms).
Sen vanhempaa ei kannata ostaa, vaan jättää kauppaan... Samoin ei papuja kannata huoneenlämmössäkään ikäännyttää sen enempää kuin kaupan hyllylläkään IHMO.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #140 : Joulukuu 27, 2015, 16:49:00 ip »

Mitäs väliä sillä vaikka laittaakin jo avatun pakastimeen. Se sama ilma siinä on pussissa, on pakstimessa tai jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Se ilma vain on eri lämpöistä. Se, että kun ottaa papua kylmästä suoraan myllyyn, ympäröivästä ilmasta tiivistyy kosteuttaa pintaan. Tälläkään ei ole mitään väliä, koska  niihin kuitenkin sekoitetaan vettä. Ja etuahan siitä vain joka tapauksesa on, mahdollinen sähköisyys vähenee, ja jos ensimmäisiin shotteihin tuleekin hiukan ehkä kahvakekoon paakkua, en vetäisi sitäkään kovin radikaaleja johtopäätöksiä. Kivampi tuoreempi keko paakuin, kuin vanha siistinä.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #141 : Joulukuu 27, 2015, 17:27:01 ip »

Spontaanit kemialliset reaktiot hidastuu kylmässä. Siis Ehkä merkittävimpänä hapettuminen.

Ääh... Luin ylläolevaa huolimattomasti, tämä nyt oli aivan tarpeeton huomautus.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 27, 2015, 18:42:08 ip kirjoittanut äyni »
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #142 : Joulukuu 27, 2015, 18:22:02 ip »

Mitäs väliä sillä vaikka laittaakin jo avatun pakastimeen. Se sama ilma siinä on pussissa, on pakstimessa tai jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Se ilma vain on eri lämpöistä.

Ei muuta, mutta en vesittäisi papuja, että sen pitäisi aina lämmitä.

Lainaus
Se, että kun ottaa papua kylmästä suoraan myllyyn, ympäröivästä ilmasta tiivistyy kosteuttaa pintaan. Tälläkään ei ole mitään väliä, koska  niihin kuitenkin sekoitetaan vettä.

Ei se tietysti siinä heti ole väliä, mutta entäs säilytyksen ajan? Kun koko pussi kuitenkin käytännössä kosteutuu avatessa?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #143 : Joulukuu 27, 2015, 19:06:41 ip »

No kyllä on hyvin toiminut jo monta vuotta niin että pussi pakkasessa ja sieltä shotti kerrallaan papua myllyyn ja pussi takas pakkaseen. Parhaiten minusta noin säilyvät, kun menekki on sen verran hidasta. Jääkaapissa säilyttämisestä en ole koennut olevan ihmeemmin hyötyä vs huoneenlämpö.
Mutta jokainen tyylillään ja jos menekki olisi suurta niin en tietenkään pakastaisi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #144 : Joulukuu 28, 2015, 08:08:35 ap »

No kyllä on hyvin toiminut jo monta vuotta niin että pussi pakkasessa ja sieltä shotti kerrallaan papua myllyyn ja pussi takas pakkaseen.

Se kyllä tuli vielä mieleen, että jos niiden papujen ei anna edes jäähtyä niin kosteutta ei kai juuri kerkeä normaalia ilmankosteutta enempää? Empä tiedä sitten käytännössä.

Arvailujahan nämä monet vaikutukset ovat. Se tiedetään laajoista testeistä että ainakin alkuperäispussissa pakastaminen on tuoreille pavuille on parempi kuin ei pakastamista ollenkaan, kun puhutaan pidemmistä ajoista.

Hankalia testattaviahan nuo ovat nuo loput ja arvailuilla mennään. Itse toisin kuin OskuK kyllävälttelisin kosteutta niissä säilytettävissä pavuissa, kun siitä kaikkialla niin varoitellaan. Saattahan se toki olla ihan urbaania legendaa, että kosteus olisi säilytettävällepavulle haitaksi?
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 28, 2015, 12:45:55 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 186
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #145 : Joulukuu 28, 2015, 17:28:53 ip »

Kun kerroin aikoinaan Pauligin päämaistaja Lasse Tackmanille ottavani pakastimessa säilyttämästäni kilon papupussista muutaman desin kerrallaan peltipurkkiin, hän ehdotti jakamaan kilon sopiviin annospusseihin ja laittamaan ne pakastimeen. Kun ihmettelin, vaikuttaako pussin hetken avoinna olo makuun, oli vastaus "kyllä".
Kirjattu

elias s

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 156
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #146 : Huhtikuu 28, 2016, 16:33:12 ip »

Terve
Itse mietin että onko jääkaapissa omassa pussissaan papujen säilyttäminen ihan jees. Muistan jostain lukeneeni että jääkaappi ei olisi kahvipavuille mikään optimaalisin paikka kosteuden takia. pussi siis tiiviisti suljettuna. Missä itse säilytätte papuja. Tietenkin isommat erät pakkaseen. Mutta kuvitellaan nyt tilanne missä pavut tulee käytettyä parin viikon sisällä pussin avaamisesta.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #147 : Huhtikuu 28, 2016, 16:52:15 ip »

No minähän en ole koskaan kokeillut jääkaappisäilytystä, mutta kondesaatiota tulee tietysti varoa. Lisäksi väittävät, että kahvi voi ottaa makua muista voimakkaasti tuoksuvista/haisevista ruoka-aineista. Joku camembert/brie-arominen kahvi voi tietty olla hyvääkin, mutta en kyllä oikein innostu kokeilemaan. ;)

Itse pidän pavut pakkasessa, jos niitä ei ehdi käyttää alle kahdessa viikossa paahdosta. Ne pavut jotka on otettu käyttöön, pidän myllyn vieressä - ei kuitenkaan ikkunan lähellä, mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa valolta ja lämmöltä suojassa.

Yksi suhteellisen suosittu tapa on pakata pavut sopiviin annospaketteihin ja heittää niitä suoraan pakkasesta myllyyn tarpeen mukaan. Toimii kuulemma hyvin sekin.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #148 : Huhtikuu 28, 2016, 16:53:20 ip »


Itse mietin että onko jääkaapissa omassa pussissaan papujen säilyttäminen ihan jees. Muistan jostain lukeneeni että jääkaappi ei olisi kahvipavuille mikään optimaalisin paikka kosteuden takia. pussi siis tiiviisti suljettuna. Missä itse säilytätte papuja. Tietenkin isommat erät pakkaseen. Mutta kuvitellaan nyt tilanne missä pavut tulee käytettyä parin viikon sisällä pussin avaamisesta.

Jos pussi on tiivisti suljettu (ja itse teippaan sen venttiilinkin umpeen pakastaessa, kun en luota niihin), niin ei siinä jääkaapissa pitäisi olla mitään vikaa. Toisaalta en usko että se pakkanen on kovasti huonompi kuin jääkaappikaan silloin. Päin vastoin.

Molemmissa on se sama ongelma, että jos pussin avaa sen ollessa vielä kylmä, niin papuihin saattaa kertyä kosteutta ilmasta, kun pavut ovat kylmempiä kuin ympäröivä ilma. Eli pitäisi odottaa, että se pussi palautuu pakksesta tai jääpista ottamisen jälkeen takaisin huoneenlämpöön ennen avaamista.

Käytännössä itse pakastan vain avaamattomia pusseja (venttiili teipattuna) ja avaamisen jälkeen säilytän niitä huoneenlämmössä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #149 : Huhtikuu 28, 2016, 16:54:14 ip »

Käytännössä itse pakastan vain avaamattomia pusseja (venttiili teipattuna) ja avaamisen jälkeen säilytän niitä huoneenlämmössä.

Sama täällä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E