Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin pakastaminen  (Luettu 28811 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Kahvin pakastaminen
« : Maaliskuu 12, 2007, 07:29:14 ap »

Aiheesta on suoritettu kattava tutkimus ja artikkeli on julkaistu Home-Barista.com -sivuilla (linkki artikkeliin).

T. Teme
Kirjattu

Jay

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Kahvin pakastaminen
« Vastaus #1 : Maaliskuu 12, 2007, 08:59:39 ap »

Lainaus käyttäjältä: Teme
Aiheesta on suoritettu kattava tutkimus ja artikkeli on julkaistu Home-Barista.com -sivuilla (linkki artikkeliin).

T. Teme


Erittäin hyvä että tähänkin tuli viimein selvyys :-)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kahvin pakastaminen
« Vastaus #2 : Maaliskuu 12, 2007, 10:04:14 ap »

Olipa varsin vakuuttavanoloinen raportti. Toivottavasti innostuvat vielä tekemään jatkotutkimusta. Jutussahan siis tutkailtiin "täysin tuoreen" eli vastapaahdetun kahvin säilymistä pakkasessa (2kk siis ok) ja kirjoittaja mainitseekin että olisi hyvä tutkia vielä esimerkiksi sitä miten muutaman päivän paahdosta levännyt kahvi käyttäytyy vastaavassa tilanteessa. Tuo olisi tosiaan nettitilaajien kannalta mielenkiintoista tietää - heillehän kahvi saapuu normaalisti sen 2-4 päivää paahdon jälkeen.
Kirjattu

Lennu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vast:Kahvin pakastaminen
« Vastaus #3 : Toukokuu 09, 2007, 16:06:46 ip »

Moi!

En "jaksa perehtyä englanninkieliseen tekstiin aiheesta, joten kysymys vielä lyhyesti kahvin pakastamiseen liittyen; kannattaako valmiiksi paahdetut kahvipapupussit siis heittää pakkaseen vai säilyvätkö ne avaamattomina käyttökelpoisina huoneenlämmössä tai viileässä, esim. kylmäkomerossa, kuinka kauan? Varmaan viimeistään "parasta ennen" - päiväykseen asti huoneenlämmössäkin - vai onko pakkanen parempi paikka säilytykseen? Papupusseja on kertynyt iso satsi eikä kulutus ole ihan samalla tasolla..  ;)
Entä kannattaako pavut pakastaa kokonaisina vai mieluummin jauhettuna -onko tässä mitä eroa? Voiko pavut jauhaa heti pakkasesta otettua vai pitääkö niiden antaa levätä huoneenlämmössä ennen käyttöä?

Kiitoksia vastauksista!!
t. Lennu
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Kahvin pakastaminen
« Vastaus #4 : Toukokuu 09, 2007, 19:14:14 ip »

Lainaus käyttäjältä: Lennu

kannattaako valmiiksi paahdetut kahvipapupussit siis heittää pakkaseen vai säilyvätkö ne avaamattomina käyttökelpoisina huoneenlämmössä tai viileässä, esim. kylmäkomerossa, kuinka kauan?


Eli kahvi säilyy tuoreena sen 2-3 viikkoa paahtopäivästä. Tuon jälkeen siitä alkaa olla jo oleellisesti makua hävinnyt (jos kyse oli alunalkaen hyvästä kahvista). Tuo tietysti näkyy helpommin "vaativimmissa" valmistustekniikoissa kuten espressossa (jossa rajaa vedellään kriittisimmillään 10. päivän kohdille). Suodatinkeittimellä eron huomaaminen voi olla hitaampaa.

Ainahan kahvi säilyy paremmin pakkasessa kuin huoneenlämmössä (kuten muutkin elintarvikkeet), mutta jos kahvin paahtopäivästä alkaa olla yli kolme viikkoa aikaa, niin ei se pakastaminen enää kauheasti aromien kannalta hyödyttäne.

Lainaus käyttäjältä: Lennu

Varmaan viimeistään "parasta ennen" - päiväykseen asti huoneenlämmössäkin - vai onko pakkanen parempi paikka säilytykseen?


Riippu miten määritellään "parasta". Jos parasta määritellään niinkuin marketissa tehdään, eli valmistuspäivästä (joka voi olla siis pakkauspäivä eikä paahtopäivä) vuosi eteenpäin, niin se "parasta" on minusta jo aika huonoa. Vähän kuin väittäisi että vaalealle leivälle sopisi "parasta ennen" ajaksi 6 kuukautta valmistuksesta.

Lainaus käyttäjältä: Lennu

Entä kannattaako pavut pakastaa kokonaisina vai mieluummin jauhettuna -onko tässä mitä eroa? Voiko pavut jauhaa heti pakkasesta otettua vai pitääkö niiden antaa levätä huoneenlämmössä ennen käyttöä?


Jauhaminenhan rikkoo pavun rakenteen ja vapauttaa pavuissa majailevat öljyt ja muut yhdisteet (mikä on sen jauhamisen tarkoitus). Tämä sitten tietysti dramaattisesti nopeuttaa vanhenemista, kun ne joutuvat tekemisiin hapen kanssa. Eli jos papujen kanssa oli 2-3 viikkoa paahtopäivästä niin jauheena sitten puhutaan 7 tunnista. Ja taas mitä vaativammasta valmistusmenetelmästä on kyse sen nopeammin. Schomerin mielestä espresson teossa on niin että jauhatuksen jälkeen kahvi pysyy "hyvänä" ideaaliolosuhteissa maksimissaan 4 minuuttia (kun siis tehdään sitä espressoa kunnon laitteilla).

Papujen kannattaa antaa rauhassa lämmetä huoneenlämpöisiksi tiiviissä (pakastus) rasiassa, etteivät kerää vettä itseensä.

... niin ja lopuksi täsmennetään vielä sen verran että en väitä että se kahvi olisi huonoa taikka juomakelvotonta tuon kolmen viikon jälkeen, vaan että ero vastapaahdettuun on jo oleellinen (vrt. juuri uunista otettu leipä ja puoliviikkoa pöydällä kuivahtanut. Maistuu se jälkimmäinenkin leivältä mutta ei niin hyvältä kuin tuore). Makuasioita siis.  :)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #5 : Marraskuu 24, 2011, 21:46:20 ip »

Minä tein pienen kokeilun tästä pakastamisasiasta. Lähinnä halusin nähdä eron käytännössä omin silmin ja koeasetelmakin oli sitten tuon mukaan säädetty, eli säilöin kahvia varsin kauan (6 kk).

Puoli vuotta sitten pistin siis kaksi pussia HasBeanin Jailbreak-blendiä (Mk4) sivuun. Ne olivat postilaatikosta vetäistyjä, eli muutaman päivän vanhoja. Molemmat venttiilit suljin teipillä ja pistin toisen pussin pakkaseen, toisen kaappiin.

Nyt sitten kaivoin pussit esiin ja annoin pakastetun sulaa yön yli ennen teipin avaamista Jonkinlaiseksi referenssiksi tilasin yhden pussin lisää, mutta eiväthän nuo ole vertailukelpoisia, varsinkin kun blendi on vaihtunut (Mk5). Tuore papu toimii lähinnä vertailukohtana siinä suhteessa, että miten tuore ja vastaavanlainen blendi käyttäytyy.

Merkitään pussukoita vaikka näin:

A) huoneenlämmössä säilytetty
B) pakastettu
C) tuore verrokki

A:n pussi oli luonnollisesti ihan pullukka, mutta teippi näytti pysyneen paikoillaan, eli ilma ei ole päässyt vaihtumaan. B:n ja C:n pussit eivät pullottaneet. Kun pussit avasi, niin A tuoksui väljähtyneelle, kun taas B ja C tuoreelle. Ehkä B:ssa oli pieni väljähtynyt aromi, mutta on vaikea verrata sitä C:hen, kun ovat eri kahvia.

Seuraavaksi tein espressoja. Ihan aluksi pitää toistaa tämä tosiasia, joka "titaanien taistelussa" ja muissa espressovertailuissa on tullut huomattua. Espressojen vertailu on pirun vaikeaa, ellei ole jokaiselle omaa myllyä ja keitintä, sekä riittävää henkilökuntaa niitä operoimaan. Ja näinhän ei ollut.

Ilmeistä kuitenkin oli, että A ei kilpaillut ollenkaan samassa sarjassa kuin B ja C. Jos parametrit vakioi suunnilleen samaksi kaikille, niin kahvi valui likipitäen samaa vauhtia, mutta crema oli vähäistä ja vaaleaa, sekä maku aika paha. Vähän vetinen, makeus puuttui kokonaan ja varsinkin loppua kohden karvaus kävi epämiellyttäväksi. Sellainen tavallisen ravintolan espresso. :)

B ja C taas vaikuttivat hyvin samanlaisilta. C oli selvästi tuossa vaiheessa vielä turhan tuore, mutta jännää kyllä, vähän samaa oli myös B:ssä. Siis hapokkuutta, joka tasoittuu kun pavun antaa vähän olla.

Tämä kaikki tapahtui kolmisen päivää sitten. Nyt C maistui varsin näpäkältä, joten voisi jatkaa kokeiluja B:n ja C:n välillä.

Lopuksi olisi tarkoitus kokeilla noita cuppaamalla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vissymies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 135
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #6 : Marraskuu 24, 2011, 21:54:37 ip »

Mielenkiintoista luettavaa. Pakastaminen ei siis välttämättä tee ollenkaan pahaa pavuille.
Kirjattu
Bezzera BZ07, OE Pharos, Mazzer MiniE, Aeropress, Hario Skerton, Hario Mini-Slim+, Wilfa WSCG-2 (Isomac Giada, Minimoka 203)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #7 : Marraskuu 24, 2011, 22:27:37 ip »

Ilmeistä kuitenkin oli, että A ei kilpaillut ollenkaan samassa sarjassa kuin B ja C. Jos parametrit vakioi suunnilleen samaksi kaikille, niin kahvi valui likipitäen samaa vauhtia, mutta crema oli vähäistä ja vaaleaa, sekä maku aika paha. Vähän vetinen, makeus puuttui kokonaan ja varsinkin loppua kohden karvaus kävi epämiellyttäväksi. Sellainen tavallisen ravintolan espresso. :)

Eli tämänhetkisen tutkimustiedon varassa voimme suositella ravintoloita ostamaan kerralla aina koko vuoden kahvit ja käyttää lähteenä Kallio, A. 2011. Käsikirjoitus ?  :)

Nyt kun olet nuo pussit saanut auki, niin vertaa B:tä ja C:tä vielä vaikka muutaman päivän päästä avaamisesta. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten kahvien maku kehittyy.  Jotenkin oma tuntuma sanoisi, että pakkasesta otettu pussi B vanhenisi nopeammin kuin pussi C.  En osaa perustella tätä millään teorialla sen enempää kuin järjelläkään.

Lentokoneessa kulkeneet kahvit tekevät samoin. Maistuvat tuoreilta muutaman päivän ajan pussin avaamisesta ja sitten muuttuvatkin yhtäkkiä vanhan makuisiksi.  
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

vissymies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 135
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #8 : Marraskuu 25, 2011, 08:09:25 ap »

Osaisiko joku selittää tai perustella mihin toi lentokoneen aiheuttama 'vanheneminen' voisi perustua?
Kirjattu
Bezzera BZ07, OE Pharos, Mazzer MiniE, Aeropress, Hario Skerton, Hario Mini-Slim+, Wilfa WSCG-2 (Isomac Giada, Minimoka 203)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #9 : Marraskuu 25, 2011, 08:39:21 ap »

Hiilidioksidin vapautumiseen jollain tavalla uskoisin. Väsyttää liikaa ja on tentti ihan pian niin en tohdi enempää spekuloida :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #10 : Marraskuu 25, 2011, 08:49:32 ap »

Lentokoneessa kulkeneet kahvit tekevät samoin.   

No mutta tällaisiahan ne HasBeanin kahvitkin ovat  8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #11 : Marraskuu 25, 2011, 08:54:24 ap »

Mielenkiintoista luettavaa. Pakastaminen ei siis välttämättä tee ollenkaan pahaa pavuille.

No ainakin karkeasti olen näin myös itsekin todennut, aina olen pakkasessa papuja säilyttänyt ilmatiiviisti ja jatkossakin tulen säilyttämään. Maku on ainakin parempi verrattuna siihen että papupussi lojuu viikkotolkulla "lämpimässä" keittön kaapissa (kaikkea kun ei aina kerkeä juomaan n. viikon sisällä pussin avaamisesta).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #12 : Marraskuu 25, 2011, 13:02:18 ip »

Nyt kun olet nuo pussit saanut auki, niin vertaa B:tä ja C:tä vielä vaikka muutaman päivän päästä avaamisesta. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten kahvien maku kehittyy.  Jotenkin oma tuntuma sanoisi, että pakkasesta otettu pussi B vanhenisi nopeammin kuin pussi C.  En osaa perustella tätä millään teorialla sen enempää kuin järjelläkään.

Minun perstuntuma asiasta on samanlainen ja meinaankin pitää noita pusseja riittävän kauan, jotta voi vertailla B:n ja C:n kehittymistä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #13 : Marraskuu 25, 2011, 13:44:39 ip »

No mutta tällaisiahan ne HasBeanin kahvitkin ovat  8)

Sitähän tässä olla kiistetty lainkaan vaan todisteltu tuollaisen äkillisen vanhenemisilmiön olemassaoloa.

Myönnän, että kirjoitin melkoisen epäselvästi  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

vissymies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 135
Vs: Kahvin pakastaminen
« Vastaus #14 : Marraskuu 25, 2011, 22:54:09 ip »

Itse olen tuonut lentokoneen ruumassa joskus kahvia Italiasta ja silloin ainakin kaikki kaasu pakkauksen sisältä oli hävinnyt alipaineen vuoksi. Siihen samaan pakkaukseen kun tulee vähitellen paine takaisin, on se ainakin ihan normaalia huoneilmaa, eikä mitään suojakaasua. Voisikohan tuollainen vaikuttaa jotain.

Valitettavais en tuolloin kovin tarkkaan analysoinut makua, mutta muistini mukaan ainakin alkuun maku oli varsin hyvä.

Toin silloin samalla shampanjaa hyvin pehmeään kääreeseen pakattuna. Se maistui ihan hyvältä lentomatkan jälkeenkin ;-)
Kirjattu
Bezzera BZ07, OE Pharos, Mazzer MiniE, Aeropress, Hario Skerton, Hario Mini-Slim+, Wilfa WSCG-2 (Isomac Giada, Minimoka 203)