Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...  (Luettu 135436 kertaa)

Villes

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #180 : Elokuu 17, 2014, 17:22:52 ip »

Mikä selittää tuon Aeropress-käyttöohjeessa suositellun alhaisen uuttolämpötilan?

Hämmentävää, koska niin monessa lähteessä vannotaan korkeampien lämpötilojen nimeen.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #181 : Elokuu 19, 2014, 23:54:07 ip »

En osais selittää, kokeilemalla olen tykännyt odotella veden laskevan ainakin 87:aan. Minuutin steep, ja maku on ihan eri kuin 94:sella.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #182 : Elokuu 24, 2014, 10:47:59 ap »

Mikä selittää tuon Aeropress-käyttöohjeessa suositellun alhaisen uuttolämpötilan?

Hämmentävää, koska niin monessa lähteessä vannotaan korkeampien lämpötilojen nimeen.

Minusta oman kokemuksen ja makutottumusten mukaan se uuttolämpötila on osa kokonaisuutta, johon vaikuttavat myös jauhatuksen karkeus ja uuttoaika. Pavusta ja halutusta lopputloksesta riippuen hyvää saa sekä korkeammalla, että matalammalla lämpötilalla.

Keskimäärin matalampi lämpötila on minusta turvallisempi ja vähemmän herkkä virheille.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Villes

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #183 : Elokuu 25, 2014, 10:52:46 ap »

Aeropressin MM-kisoissa käytettyjen voittajareseptien veden lämpötilat vuodesta 2009 alkaen:

2009: 75 C
2010: ~80 C
2011: 80 C
2012: 85 C
2013: 83 C
2014: 78 C

Lähde: http://nordiccoffeeculture.com/what-is-the-best-way-to-brew-aeropress-coffee/

Varsinaiset uuttolämpötilat jäävät sitten vielä hieman noiden lämpötilojen alle.

Pitääpä joskus testailla, Aeropressissä, mutta myös perinteisissä suodatinmenetelmissä.
Kirjattu

Villes

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #184 : Lokakuu 03, 2014, 15:11:54 ip »

Viime viikkojen aikana Kalita Wave on nähnyt runsaasti käyttöä. Kontaktiaikaa on siis pääasiassa säädelty jauhatuskarkeuden muutoksilla.

Omat viimeaikaiset havainnot viittaavat siihen, että kahvin makeus voisi kenties toimia hyvänä mittarina onnistuneelle uutolle.

Jonkinlainen papukohtainen lakipiste tuolle makeudelle on siis olemassa, liitteen tyyliin.

Mitä muut ovat mieltä, kuinka vahvasti makeus pelkästään indikoi onnistunutta uuttoa? :)


« Viimeksi muokattu: Lokakuu 03, 2014, 15:17:36 ip kirjoittanut Villes »
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #185 : Lokakuu 03, 2014, 17:24:15 ip »

No se riippuu paljon kahvista, tietysti.
Mut miksei? Joku Brassi yellow bourbon vaikka (tuli ekana mieleen).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Laurijan

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #186 : Joulukuu 09, 2014, 05:42:59 ap »

Hei!

Olen uusi tässä forumissa eli terve kaikille!
Mulla on Moccamasteri KB 741 suodatinkahvikone ja Gaggia Classic espressokeitin ja Krups GVX242 kahvimylly.

Tässä pari kysymystä suodatinkahvin valmistuksesta:

Oon lukenut että täydellisen kahviin tarvitaan ECBC:n standardin mukaan 60g jauhettua kahvia 1L vettä varten - onko totta?
(Moccamasterissa 7.5g per 1x kuppi (125ml vettä ennen suodatusta))
Oon myös lukenut että kahvi pitää tasoittaa suodatinpaperissa.
Moni sanoo että suodatinkahviin tarvitaan keskikarkea jauhotusaste mutta käytän 6/17 onko tuo ok?
Pitäisikö veden läpikulkuaika olla 5min niin kuin luin netissä jossain ja jos ei ole niin pitääkö säätää jauhotusasteen?
Onko suodatinpaperin merkillä väliä eli onko Moccamasterin ja Melittan suodatinpaperit parempia?
Käyttäisitkö espressokahvipapuja suodatinkahviin?
Onko totta että kahvin ei saa säilyttää jääkaapissa kosteuden takia ja aina omassa myyntipakkauksessa tiiviisti suljettuna?

t. Lauri

« Viimeksi muokattu: Joulukuu 09, 2014, 05:48:16 ap kirjoittanut Laurijan »
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #187 : Joulukuu 09, 2014, 07:47:04 ap »


Oon lukenut että täydellisen kahviin tarvitaan ECBC:n standardin mukaan 60g jauhettua kahvia 1L vettä varten - onko totta?

Kaikki tuollaiset ovat toki ihan hyviä lähtökohtia kokeilulle, mutta vain makuaisti ratkaisee onko kahvi hyvää.

Lainaus
Moni sanoo että suodatinkahviin tarvitaan keskikarkea jauhotusaste mutta käytän 6/17 onko tuo ok?

Kaikki on ok, mikä maistuu hyvältä. Jos hienompi maistuu sinusta hyvältä käytä sitä. Jos karkeampi, niin käytä sitä.

Lainaus
Pitäisikö veden läpikulkuaika olla 5min niin kuin luin netissä jossain ja jos ei ole niin pitääkö säätää jauhotusasteen?

Mitään "pitää"-uuttoaikaa ei ole olemassakaan. Kokeile. Se mikä maistuu hyvältä on hyvää.

Lainaus
Käyttäisitkö espressokahvipapuja suodatinkahviin?

Käytän. Mitään varsinaista "espresso" tai "suodatin" papuja ei ole olemasskaan. Monesti espresso nimityksellä pavuissa viitataan kyllä jossain määrin tietyntyyppisiin papuihin ja paahtoon, mutta ennenkaikkea se on markkinointinimike.

Lainaus
Onko totta että kahvin ei saa säilyttää jääkaapissa kosteuden takia ja aina omassa myyntipakkauksessa tiiviisti suljettuna?

Aina omassa myyntipakkauksessa ja aina tiiviisti suljettuna. Jääkaapissa voi säilyttää kunhan muistaa noi kaksi asiaa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Laurijan

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #188 : Joulukuu 09, 2014, 09:34:00 ap »

Luin myös että on huono jos kahvi tekee kraatterin läpivaluvan veden ansoista ja että kannattaa sekoittaa kahvin suodattimessa kun se on kostunut - onko perää?
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #189 : Joulukuu 09, 2014, 15:41:09 ip »



Käytän. Mitään varsinaista "espresso" tai "suodatin" papuja ei ole olemasskaan. Monesti espresso nimityksellä pavuissa viitataan kyllä jossain määrin tietyntyyppisiin papuihin ja paahtoon, mutta ennenkaikkea se on markkinointinimike.
Muistelisin tästä joskus käytäneen vääntöä ja pohdintaa, useastikin.
Totta et ei niille omia papuja ole, mut paahtojen kanssa sit on eroa.
( http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2349.0 -esim.)
Itse laitan kuitenkin espressokeittimeen espressopaahtoja ja filtteriä taas muuhun.
Toki jos olen kokeillut ja ajanut molempia papuja ristiin rastiin, mut nyt jumiutunut tähän malliin.

Suodatinpaperiksi suosin vaaleaa melitta mildiä :)

Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #190 : Joulukuu 09, 2014, 16:20:10 ip »


Totta et ei niille omia papuja ole, mut paahtojen kanssa sit on eroa.

On ja ei. Tilastollisesti eniten. Espressopaahtona olen nähnyt 3/5 paahtoa ja toisaalta suodatimmena myydään hyvinkin tummaa myös. Markettipavuissa silleen makufiilisellä espresso tarkoittaa usein myös vähän robustaa seassa, mutta sekin tilastollisesti vain mutu arviona.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #191 : Joulukuu 09, 2014, 16:41:50 ip »

Tästä juttelin Willen kanssa ja kysäisin postitsekkin. Heartissa käyneenä ja paahtoa seuranneena en osais vastata itse, ni pastean tähän keskustelua.
" Hi Jussi!


Espresso should not really be any different from filter roast, but that does not mean that we don't have espresso profiles. Our approach to espresso is to tame it down and to make sure that it's not too sharp or bright. We don't like roasty flavors, so we don't just roast it darker. It's a longer roast with a different curve compared to our filter roasts. Hope this helps.


Cheers!

Wille Yli-Luoma

Heart Roasters"

E: niin tästä nyt on aikaa tosin vuosi/pari joten ei ihan tän hetken tietoa
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 09, 2014, 17:44:35 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #192 : Joulukuu 09, 2014, 17:47:56 ip »


Our approach to espresso is to tame it down and to make sure that it's not too sharp or bright. We don't like roasty flavors, so we don't just roast it darker.

Aivan aivan.. Joutkut pavau ja jotkut paahdot sopivat espressolle ja sitten niitä epämäärisesti käytetään markinoinnissa. Marekittipavuissa olen itse tykännyt ei espresso pavuista keskimäärin sekä espressossa, turkkilaisessa että pannukahvissa. Sitten taas suomalaisten paahtimoiden espressoblendit on menny hyvin molemmissa. En sitten tiedä.

Jotain eroja siitä mikä toimii missäkin on olemassa ja hyvä paahtimo voi niitä ennakoida.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #193 : Joulukuu 10, 2014, 17:48:41 ip »

Aivan aivan.. Joutkut pavau ja jotkut paahdot sopivat espressolle ja sitten niitä epämäärisesti käytetään markinoinnissa.

Paahto ja profiili eivät siis ole (suoraan) sama asia. Paahdolla viitataan yleensä tummusasteeseen, mutta profiili tarkoittaa sitä millä tavalla tuohon tummuuteen päästiin. Eli vaikka kaksi paahtoerää olisivat tismalleen samanvärisiä, voi niiden maussa olla paljonkin eroa riippuen ihan vaikka siitä kuinka lyhyessä ajassa paahto on suoritettu. Tummuus kun käytännössä määräytyy vain pavun lopullisen lämpötilan perusteella (vähän niinkuin sokerin kanssa kun sitä kuumentaa). Tämä ei tarkoita sitä etteikö molemmat toimisi vaikka espressona tai suodatinkahvina, mutta rinnakkain verrattaessa toinen voi olla ominaisuuksiltaan toivottavampi tietyssä menetelmässä ja voidaan puhua "espressopaahdosta" tai "suodatinpaahdosta". Mutta tällöin siis kyse yleensä paahtajan (toivottavasti valistuneesta) näkemyksestä.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #194 : Joulukuu 10, 2014, 18:13:23 ip »

Paahto ja profiili eivät siis ole (suoraan) sama asia.

Joo hokasin kyllä kun tuon kirjoitin. Yritin tuolla (paahto) sanalla viitata molempiin, sekä tummuuteen että profiiliin. Kiitos kuitenkin selityksestä, joka oli melkolailla se mitä yritin ilmaista mutta selvemmin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini