Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Silvian kori/shotti pohdintaa  (Luettu 33174 kertaa)

tuomo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #60 : Toukokuu 22, 2012, 11:06:48 ap »

Mun makuuni näyttää aika nopeaan tulevan. Mä tykkäänkin vähän lyhkäsemmistä.
Hieno video. Yritin kuunnella, että mitä ne lapset puhuu, mutta en saanut selvää :)
Mun omat naperot pistäis varmasti sirkuksen pystyyn, jos yrittäisin videoida jotain.
Kirjattu

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #61 : Toukokuu 22, 2012, 11:36:04 ap »

Videolla esiintyvällä shotilla on uuttosuhe jossain 35% kohdilla, eli kai se pitkäksi menee. Maku on ihan kohdillaan ja tykkään että kupissa onkn jotain :D

Lainaus
Lainaus
Sitten sanoisin vielä, vaikka lieneekin makuasia, että shotti on ihan liian pitkä. Minä vetäisin myllyä kireemmälle sen verran, että lasit jää korkeintaan puolilleen.

Testailu jatkuu ja kiristin 2 napsua rockya ja nyt rupee uuttosuhde oleen tuo 50%. Tällätäämpä tuohon vielä kuva kertomaan molempien suhteiden lasit. Molemmissa on lataus 18g ja lasit tuon 30ml. Tietysti siis vain toinen lasi tuplasta ;)

Edit: tuo pisempi on jo napsun kiristetyllä rockylla

Tiukemmalla tulee pavun luvattu hedelmällisyys huomattavasti paremmin esille. Cremaakin pukkas tietysti enemmän. Tuo pidempi kerkes seisoon muutaman minuutin ennen kuvausta.

Lainaus
Hieno video. Yritin kuunnella, että mitä ne lapset puhuu, mutta en saanut selvää
Mun omat naperot pistäis varmasti sirkuksen pystyyn, jos yrittäisin videoida jotain.
 
On tässä haasteensa! :D Pienempi sielä taustalla koittaa häätää isompaa pois säkkituolista. Tyypit siis vajaa 2v ja reilu 3v.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 22, 2012, 11:56:01 ap kirjoittanut Railo »
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #62 : Toukokuu 22, 2012, 15:33:46 ip »

tuon jälleen esille tätä Home-Baristan sivuilla olevaa "Brewing ratios for espresso beverages"taulukkoa. Kun en oikein käsittänyt, tuliko siitä 18g tuplasta nyt sit 60g juotavaa, vai mtn se meni.
Tuo taulukko nyt on suuntaa antava, ja ainakin omalla kohdallani toimi alkuun (eli vieläkin) oikein hyvin.

Tykkäsin et video oli ihan hyvä, itse kun en sellaisia saa aikaiseksi. Siitä saa kuitenkin helposti irti enemmän kuin kertomasta.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #63 : Toukokuu 22, 2012, 21:24:51 ip »

Lainaus
tuon jälleen esille tätä Home-Baristan sivuilla olevaa "Brewing ratios for espresso beverages"taulukkoa. Kun en oikein käsittänyt, tuliko siitä 18g tuplasta nyt sit 60g juotavaa, vai mtn se meni.
Juu ei, 18g tuli 60ml juotavaa. Grammoina huitelee jossain 50:nen korvilla. Itsekkin tuota taulukkoa luin kuin piru raamattua, mutta sen paino/tilavuus suhteessa valmiissa juomassa oletetaan kyllä olevan prkleesti cremaa (tai ei ainakaan näillä vehkeillä/taidoilla onnistu).

Hämmentävää kyllä kaikenkaikkiaan uuttosuhteet ja valmiin juoman määrä. Mitenkähän nuo Giusepet espressonsa vääntävät? Harmi kun nyt justaan ei ole listan kärkipäässä lomareissu Italiaan. Olis kiva käydä tekemässä empiiristä tutkimusta koko vouhotuksen alkulähteillä, että paljonko sitä purua siellä oikeen laitetaan ja paljonko sitä kamaa oikeen tulee siitä torvesta pihalle, sekä grammoina, että millilitroina. Että onko tämä ~30ml määrä asiasta mitään tietämättömien keksimä juttu :D ...Ja joo, nyt osa porukkaa sulkee läppärin luukun ja kiroaa itsekseen notta eikö se prkleen pässi nyt päässytkään irti siitä tilavuuden mittailusta, mutta minkäs teet? Henkilökohtaisesti tykkään että kupissa on sen verran, että edes palan suklaata voi seuraks tarjota. ;D

Omaan makuun tuo napsun pidempi on parempi, vaikkakin jotain maun huippuja se tasaakin. Ainakin nyt myllyssä olevien Mokkamestareiden kuukauden "Espresso honey" papujen kohdalla. Hedelmäisyys suorestaan hyökkää tuossa tiukemmassa shotissa. Tietysti oma makukin tämän lajin suhteen on vasta kehittymässä, eihän tätä nyt ole leikitty kun reilu kuukausi. Krupsin painekahva + marketin tiiliskivijauhovuosia kun ei nyt oikein voi tähän sotkea ;D

Avoimin mielin kohti uusia uuttoja.
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #64 : Toukokuu 22, 2012, 21:45:13 ip »

mutta sen paino/tilavuus suhteessa valmiissa juomassa oletetaan kyllä olevan prkleesti cremaa (tai ei ainakaan näillä vehkeillä/taidoilla onnistu).

Hämmentävää kyllä kaikenkaikkiaan uuttosuhteet ja valmiin juoman määrä. Mitenkähän nuo Giusepet espressonsa vääntävät? Harmi kun nyt justaan ei ole listan kärkipäässä lomareissu Italiaan.

Tuossa ihan ensimmäisessä taulukossa näkee eri äärilaidat. Eli vähimmillään cremaa on saatu vanhoilla pavuilla, 100% arabicaa, käyttäen vipukonetta nokallisen kahvan kanssa. Maksimimäärä cremaa ihan tuoreilla pavuilla, nakukahvalla, robustaa seassa. Esim. normaalin tuplaesresson 16g/32g tapauksessa on saatu tilavuus 40ml-76ml välillä, mikä kertoo että tilavuudella mittaaminen on melko epätarkkaa touhua. Mittaa siis paino, älä välitä tilavuudesta. Jos haluat enemmän juotavaa, osta triplakori (21g) - sillä saat suuremman määrän juomaa samalla uuttosuhteella.

Se mikä hyöty uuttosuhteen käytöstä on, on esimerkiksi siinä kun papusi vanhetessa sen tuottaman creman määrä vähenee ja vesi alkaa virrata nopeammin jauheen läpi. Tällöin tuota uuttosuhdetta tarkkailemalla saat säädettyä myllyä siten, että juoman "perusolemus" pysyy samana. Jos mittaat tilavuutta, niin saatat huomaamattasi alkaa valmistaa laihempaa shottia (nopeutunut virtaus kompensoi creman vähenemisen ja saat samassa ajassa lasin täyteen kuin ennenkin, mutta nyt kahvia on enemmän ja cremaa vähemmän = laihempaa).

Giusepellä on sekoituksessaan robustaa.
Kirjattu

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #65 : Toukokuu 22, 2012, 23:39:50 ip »

Lainaus
Tuossa ihan ensimmäisessä taulukossa näkee eri äärilaidat. Eli vähimmillään cremaa on saatu vanhoilla pavuilla, 100% arabicaa, käyttäen vipukonetta nokallisen kahvan kanssa. Maksimimäärä cremaa ihan tuoreilla pavuilla, nakukahvalla, robustaa seassa. Esim. normaalin tuplaesresson 16g/32g tapauksessa on saatu tilavuus 40ml-76ml välillä, mikä kertoo että tilavuudella mittaaminen on melko epätarkkaa touhua

Joo, kyllä tuon taulukon sisäistin jo aiemmin. Ei ole tämän lyhyen leikin aikana vaan vielä vastaan tullut noin runsas cremaista papua. Jossain kohtaa noita uuttosuhteita punnitsin tarkemminkin, mutta nyt kun uusi suihkusihdin ruuvi ei enään lisääkkään kanavoinnin riskiä liki todennäköiseksi, niin ilman reiän reikää kahvikakussa tuo pitkäkin maistui jälleen paremmalta, kuin aikaisemmat rei'ittyneet kuvitellut oikean uuttosuhteen tuotokset.

Oma targettini tässä touhussa on kuitenkin pystyä toistaan kerta toisensa jälkeen hyvä kupillinen kahvia ilman jatkuvaa tarkistelua ja ylimääräisiä manööverejä. Tietysti papujen kanssa yhteisymmärryksessä. Eli nyt tuolla lugon puolelle kallistuneessa juomassani pystyin tuohon noudattamalla samaa kaavaa. Makuasioitahan nämä ovat, mutta nyt tätä kirjoittaessani koin valaistumisen tuohon pre-uusi-suihkusihdin-ruuvi-aikaan niin pitää ehdottomasti palata kokeiluihin tuolla ~50% uuttosuhteella

 Ja tuo 30ml ihmetyttää etupäässä tuolta kahvilapuolelta. Oikeen kun kurssilla (kahvilatyöntekijöille suunnattu) painotettiin tuota tilavuutta yhdessä uuttoajan kanssa. Tietty keskiverto tallaaja haluaa espressonsa saman kokoisena, mutta kaavioita kääntelemällä se silloin on harvoin kohdillaan (no ok, se on koettukkin liian usein)?

Prkl, nyt sinne kurssille vasta olis pitänyt mennä! Olis saattanut Mokkamestareiden ippe joutua vähän selittään metodejaan... Kurssilla vielä amatöörimpänä tällä saralla hyväksyin myös kielteisen vastauksen kysymykseen "Eikös tuossa e61:ssä kierrä vesi sitä lämmittämässä?" Toisaalta, jos on 12v kahvia paahdellut, niin luulisi myös sen valmistuksestakin jotain tietävän ;D

Lainaus
Jos haluat enemmän juotavaa, osta triplakori (21g) - sillä saat suuremman määrän juomaa samalla uuttosuhteella.

Jos mahtuis Silviaan niin oitis. Nakukahvalla taas tarkoitus vesittyy, eli kahden espresson teko kerralla.

Summa summarum: Täytyy ruveta tarkkaileen eri papujen creman tuottoa, ja siitä arvioida uuton suhdetta, mutta myöskin hommata se tarkempi vaaka uusien papujen sisäänajoa varten. Tietty uuttosuhteita kokeilemalla se oma suosikki löytyy.

Ehkä on myös ollut virhe heti kärkeen kokeilla sen miljoonaa papua. Täytyy ruveta ostaan kilon pusseissa, niin pääsee toisellekkin viikolle samoilla pavuilla, jolloin uutosuhteenkin kanssa on luontevampaa leikkiä ;D Varsinkin kun nyt epäilen, että useamman viikon leikit kariutui tuohon kanavointiin. Joku ulkomaan eläjä nokkelasti näkikin ekasta youtube kyhäelmästäni oitis kanavoinnin. Selvästikkään Silvialla se kaffekakku ei kestä tuota ruuvin kannan painaumaa, ei ollenkaan (jälleen oma näkemys asiasta, ehkä joku kokeneempi joka on saman modauksen tehnyt voi asian vahvistaa). Eli oli virhe alussa koittaa maksimi kahvimäärää saada sopiin filtteriin suuremman tuoton toivossa (en kuitenkaan näkis varsin ylilatuuna, jos koittaa 13-14g saada tuplafiltteriin). "Koskee/ei koske kakkuun" tais kuitenkin liian usein kallistua siihen "koskee"...

Huhheijjaa! Pahoittelen jälleen sekavaa tekstiä, mutta tällaista suttua suoltaa aivot pihalle, kun on taas kokenut yhden "ahaa" hetken ja muokkaa tekstiä lennosta. Eikä kai tuo kellonaikakaan ihan paras ole... Näillä mennään, ja odotellaan että "ahaan" voi vaihtaa sanaan "voilà"!
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #66 : Toukokuu 23, 2012, 07:56:21 ap »

Nakukahvalla taas tarkoitus vesittyy, eli kahden espresson teko kerralla.

Joku kahvihifisti voisi toki asennoitua tähän siten että jos lopputulos paranee merkittävästi niin se kyllä korvaa lisääntyneen vaivan. Eli yhdellä sihdillä vain yksi tuplaespresso tai suurempi annos.

Ihan mielenkiinnosta: sitten kun saat Rockyllä taulukon mukaisen grammamääräisen espresson tai ristretton aikaiseksi niin tarkistapa koskettavatko myllyt terät toisiinsa kyseisellä jauhatuskarkeudella.

Sivuhuomiona voisin mainita että kun joka viikko omasta postiluukusta tulee Has Bean IMM-kahvikirje niin oman kahvimyllyn säätötarve on vähentynyt. Olisikohan niin että paahdon tuoreuden pysyessä jatkuvasti suunnilleen samana ei ole niin suurta säätötarvetta vaikka papu vaihtuisikin. Kahviakin menee vähemmän hukkaan.

Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #67 : Toukokuu 23, 2012, 09:42:28 ap »

Kyllä tuo nakukahva on tarkoitus tilata ja omaksi iloksi varmasti tulee hifisteltyä ja kokeiltua kaikenmoista, mutta se hetki, kun tekee mieli kahvia, niin silloin asioiden pitää sujua ilman ihmettelyä ja turhia temppuja.

Lainaus
Ihan mielenkiinnosta: sitten kun saat Rockyllä taulukon mukaisen grammamääräisen espresson tai ristretton aikaiseksi niin tarkistapa koskettavatko myllyt terät toisiinsa kyseisellä jauhatuskarkeudella.

Olen jo jauhanut filtterin tukkoon saavaakin jauhatusta, mutta en ole huomannut terien ottavan yhteen.

Lienee aika myös vetää vähän sanojani takaisin tuon Mokkamestareiden kurssin suhteen. Kaivoin arkistoista kurssilta otetun kuvan ja kyllähän se niin oli, että on siinä aika prkleesti sitä cremaa :D Ilmeisesti tyyppien vibiemme on sellaisessa tikissä, että tuo 30ml shottilasi (joka muuten näyttää olevan ihan samanlainen kuin minulla) tulee täyteen oikeallakin uuttosuhteella. Heidän filttereistään kysyin kokoa, on kuulemma samoja minkä sieltä lopulta ostinkin, 18g. Mutta jos näin on, niin silti asiat voisi esittää kyllä toisin. Varsin vinon kuvan espresson valmistuksesta tuolla sai  :-[

Kas tässä kuva. Ei tuo Silvia ihan tuohon pysty, vaikka samoja papujakin on ollut.
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #68 : Toukokuu 23, 2012, 10:16:25 ap »

Sivuhuomiona voisin mainita että kun joka viikko omasta postiluukusta tulee Has Bean IMM-kahvikirje niin oman kahvimyllyn säätötarve on vähentynyt. Olisikohan niin että paahdon tuoreuden pysyessä jatkuvasti suunnilleen samana ei ole niin suurta säätötarvetta vaikka papu vaihtuisikin. Kahviakin menee vähemmän hukkaan.
Oma mutu-havainto sanoisi, että tuore paahto ei ole niin ronkeli säädöille, mutta wanhemmalla pavulla on haettava tiukempaa ja tiukempaa. Syvempi mutu sanoisi, että johtuu purun tiivistymisestä; tuore papu tamppautuu ja puru "tarttuu" toisiinsa, mutta wanha papu ei ole niin tarttuvaista/tamppautuvaista sorttia.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #69 : Toukokuu 23, 2012, 11:05:47 ap »

Jos mahtuis Silviaan niin oitis. Nakukahvalla taas tarkoitus vesittyy, eli kahden espresson teko kerralla.

Itselläni oli Silviassa LM:n triplakori 21g joka mahtui kaksnokkaiseen kahvaan, uuteen ja vanhaan.
Tosin meni koneen mukana kun sen myin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #70 : Toukokuu 23, 2012, 13:02:44 ip »

Olen jo jauhanut filtterin tukkoon saavaakin jauhatusta, mutta en ole huomannut terien ottavan yhteen.

Toisaalta löytyy ohje Rockyn teräkosketusten havainnointiin - testasitko sen jo?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #71 : Toukokuu 23, 2012, 23:03:55 ip »

Lainaus
Itselläni oli Silviassa LM:n triplakori 21g joka mahtui kaksnokkaiseen kahvaan, uuteen ja vanhaan.

Täytyy siis metsästää tuollainen LM tripla jostain, kiitos vinkistä. Täytyy kysästä Güntherilän ebay myyjältä, jolta sais nakukahvaakin 45€:lla...

Lainaus
Toisaalta löytyy ohje Rockyn teräkosketusten havainnointiin - testasitko sen jo?

Tuota en ole vielä noin perusteellisesti tutkinut. Uutena koitin, että nollakohta ilman papuja oli tehtaan pykälässä ja se on piisannut. Saatto olla että jollain hienoisen hienoisella jauhatuskokeilulla papujen loputtua saattoi hieman kihnata. Voishan tuota tarkistella kun myllyä putsailee...
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

tuomasa

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #72 : Toukokuu 24, 2012, 01:47:35 ap »

Itselläni oli Silviassa LM:n triplakori 21g joka mahtui kaksnokkaiseen kahvaan, uuteen ja vanhaan.
Tosin meni koneen mukana kun sen myin.


Käytän Silviassani La Marzoccon tuplakoria, jonka ilmoitettua grammakokoa en tiedä, mutta siihen menee helposti ainakin 20 gramman annos. LM:n tuplakorikin voi siis olla vaihtoehto, mikäli haluaa Rancilion tuplakoria isomman, mutta tripla tuntuu jo överiltä. Ostin kyseisen suodatinkorin Kaffecentralenista.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #73 : Toukokuu 24, 2012, 08:14:09 ap »


Sivuhuomiona voisin mainita että kun joka viikko omasta postiluukusta tulee Has Bean IMM-kahvikirje niin oman kahvimyllyn säätötarve on vähentynyt. Olisikohan niin että paahdon tuoreuden pysyessä jatkuvasti suunnilleen samana ei ole niin suurta säätötarvetta vaikka papu vaihtuisikin. Kahviakin menee vähemmän hukkaan.


Nyt kun tuon mainitset, niin pakko todeta minulla käyneen saman. Ehkä osittain myös se vaikuttaa, että paahtoasteet ovat aika samaa luokkaa. Epäilen, että jos tulisi jokin oikein tummapaahtoinen, niin edessä olisi hieman enemmän säätöä.
 
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Silvian kori/shotti pohdintaa
« Vastaus #74 : Toukokuu 25, 2012, 15:27:53 ip »

Lainaus
Sivuhuomiona voisin mainita että kun joka viikko omasta postiluukusta tulee Has Bean IMM-kahvikirje niin oman kahvimyllyn säätötarve on vähentynyt. Olisikohan niin että paahdon tuoreuden pysyessä jatkuvasti suunnilleen samana ei ole niin suurta säätötarvetta vaikka papu vaihtuisikin. Kahviakin menee vähemmän hukkaan.



Nyt kun tuon mainitset, niin pakko todeta minulla käyneen saman. Ehkä osittain myös se vaikuttaa, että paahtoasteet ovat aika samaa luokkaa. Epäilen, että jos tulisi jokin oikein tummapaahtoinen, niin edessä olisi hieman enemmän säätöä.

Samanlaiset kokemukset Mokkamestareiden espressopapuina myytävistä tuotteista, ei juri myllyn säätöihin ole tarvinut kajota. Korkeintaan napsun. Nyt on menty joku päivä 45% uuttosuhteella (osin rockyn portaista johtuen) ja hyvin toimii, vaikkakaan nykyinen papu ei omaan makuun ole ihan paras.

Nyt olen kuumeiseti alkanut miettiin rockyn modaamista noiden paakkujen pois saamiseksi. On ne italiaanot laiskoja, kun ei ole viitsinyt yhtään kehittää tuota purujen ulostuloa. Maalaisjärjelläkin on liki idioottimaista, tai ainakin APASin suunnittelema (aivoperäinen alisuoriutuja) tuo. Purut matkaa vaakatasossa usemman sentin ennen pudotusta kuiluun. Ei ihme että paakkuuntuu, kun noin hienoista kampetta koitetaan takaa tuupata moista tunnelia, prkl. Ja mikä parasta, tuollakin matkalla on ensin metallinen pätkä joka vaihtuu kumiseen, ja vielä pykälällä! Jeesus! Askartelin paskartelin jo siideritölkistä holkin koko tunnelin läpi. Oletin pienemmän kitkan ja tasaisen pinnan auttavan läpimurrossa, mutta ei. Liki olematon parannus. Seuraavaksi viritin samaisesta runsaasti tarjolla olevasta raakamateriaalista eräänlaiset terät tunnelin suulle halkoon paakkuja. Alkuun näytti jopa lupaavalta, mutta hetken jauhamisen jälkeen rupes meneen tukkoon. Seuraava kuningasajatus onkin ylipaineistaa papusäiliötä hieman, josko se auttais puruja liikkuun joutusammin tunnelista pihalle ja näin estäin tuuppimisesta tulleita paakkuja. Ysityiskohtiin menemättä kytöstystesti, johon liittyi kameran linssin putsauspumppupuhallin-kumihärveli uitettuna ulostulokuiluin kautta, antoi olettaa, että melko pienelläkin ilmamäärällä sais oleellisen parannuksen aikaan. Tuonne vaakatunneliin sais suuttimenkin uitettua aika helpolla. Vielä kun löytyis jostain järjettömän pieni pumppumallinen puhallin/kompura, mielellään 230v toiminen. Ulkomaan eläjät on laittanut suoraan hopperin kanneks semmoisia pumpattavia kansia, joita myydään ruuanlaittoon, mutta kyllä se paina tarvis saada automaagisesti samalla kun jauhaa. Toisaalta, olishan tuola myllussä jo käyttöakselikin vinhasti pyörimässä, hmmm...

Mielessä kävi myös ystävämme dremelin käyntiin veto, ja kairata tuo tunneli alaspäin viettäväksi.
Eli luultavasti myllyn päivitys on edessä tuonnempana :D

Meni nyt taas vähän metsään itse ketjusta. Katotaan jos jotain toimivaa saan aikaiseksi, niin alotetaan sitten uus...
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky