Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: OSTETTU: Mylly  (Luettu 3556 kertaa)

Juseq

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 4
OSTETTU: Mylly
« : Elokuu 19, 2011, 15:12:00 ip »

Tervehdys!

Olen uusi harrastuksen parissa ja etsisin käytettävää myllyä, hinta olisi hyvä olla pienelle budjetille, eli samaa kastia kun otsikossa mainitut. Myllystä pitäisi saada siedettävää laatua halvanpuoleiselle espressokeittimelle. Asun Porissa, sekä voisin lähialueelta noutaa nopeastikin myllyn mikäli jollakin on tarjota.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 14, 2011, 23:10:47 ip kirjoittanut Juseq »
Kirjattu

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2810
Vs: O: Krups GVX / Hario skerton / muu budjettimylly (Pori)
« Vastaus #1 : Elokuu 20, 2011, 14:08:21 ip »

Jaoin keskustelun toiseen säikeeseen:

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2266

Kuten nimimerkki linker kirjoittikin, niin ehkä tosiaan on hyvä pitää alkuperäisestä kysymyksestä eksymisen kynnystä tavallista korkeampana osto- ja myyntipalstan ketjuissa.

Tällä alustuksella joutuu toki kommentoimaan itse aiheeseenkin. Krups GVX:n kanssa lähes samassa hintaluokassa ovat nämä sähkömyllyt:

Wilfa CGR-1: http://www.crema.fi/fi/products/wilfa/cgr-1.html
DeLonghi KG89: http://www.crema.fi/fi/products/delonghi/kg89.html

(Gigantti myy kumpaakin aina välillä tarjouksessa muutamia kymppejä halvemmalla.)

Pikkuveli osti juuri tuon Wilfan, joka on hintaisekseen hyvin robustin oloinen laite. Terät olivat erityisesti vakuuttavan oloiset, toisin kuin DeLongin hyvin pienet levyterät.

Wilfa ei kuitenkaan ilman modausta jauha oikealle espressokoneelle riittävän hienoa. Eli jos nakukahvaa käyttää, niin puolet kahvista on pöydällä, toinen puoli kupissa. Toki painekahvan kanssa tai mokkapannulla toimii varmasti hyvin. Sama pätee kai Krupsiin myös, tosin niissä on ilmeisesti paljon yksilövaihtelua ja modaamisen mahdollisuutta, koska monet ovat saaneet ne toimimaan espressomyllynä.

Yleisesti ottaen vinkki kuitenkin olisi, että tuossa alle sadan euron hintaluokassa hyvä käsimylly on se varmin valinta, jos tarvitsee jauhatusta normaaliin espressokeittimeen. Perusongelma on ymmärtääkseni se, että espresso on oikeasti jo tosi hienoa jauhatusta ja terien tulee olla hyvin lähellä toisiaan. Käsimyllyissä ongelma ratkeaa sillä, että terät ovat enemmän tai vähemmän "leijuvia" ja pavut pitävät ne kohdallaan jauhatuksen aikana. Samaa ratkaisua ei voi käyttää sähkömyllyssä, koska pyörimisvauhti on paljon suurempi ja moottorilta puuttuu näppituntuma tilanteeseen. Eli sähkömylly hioisi leijuvat terät pilalle alta aikayksikön. Niinpä sähkömyllyissä terien tuenta pitää hoitaa vaan niin jykevästi ja tarkasti, että ne pysyvät linjassa aina ja voidaan säätää erittäin lähelle toisiaan. Eli tarvitaan korkeatasoisempaa koneistusta, mikä taas tarkoittaa, että hinta välttämättä pompsahtaa.

Muokkaus: Gigantti lisätty.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Juseq

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 4
Vs: O: Krups GVX / Hario skerton / muu budjettimylly (Pori)
« Vastaus #2 : Elokuu 20, 2011, 14:19:52 ip »

Jaoin keskustelun toiseen säikeeseen:

http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2266
Niinkuin tuolla kerksin mainitsemaankin jo niintuli huomattua. Suuret kiitokset tästä, sekä hyvin asiallisesta vastauksesta. 8)

Tosiaan jos tarjoajia löytyisi niin saa tarjota myllyä, joka on ollut uutena kalliimpi (ilmeisesti tuolla 100€ luokassa uutena löytyykin jo espressoon toimivia sähköisiä) mutta nyt menisi tuohon uuden skertonin hintaluokkaan. Toki halvempiakin saa tarjota, olen kova poika ollut aina modaamaan kaikkea!
Kirjattu

McJones

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 236
Vs: O: Krups GVX / Hario skerton / muu budjettimylly (Pori)
« Vastaus #3 : Elokuu 20, 2011, 22:25:16 ip »

Nyt kun selvästi saa kommentoida, niin pitääpä sitten ilmoittaa omakin mielipide :)

Oma sähkömylly on edelleen Saksassa huoltoreissussa ja alkujaan olin ajatellut pärjäillä tilapäisesti huoltokuvioiden ajan Skertonilla. Tosiasiallisesti jätin essonkeiton käytännössä kokonaan pois, kun Skertonilla olisi pitänyt jauhaa espressojauhatusta. Mielessä kävi Skertonini modaaminen sähköiseksi. Tältä pohjalta, jos saat modattua Skertoniin sähköt helpommin kuin hienosäädettyä halpor-sähkömyllyn kohdalleen, nin sitten pidän Skertonia ihan arkikäyttöönkin sopivana. Tai, jos keittää esim. Handpressolla, joka ei ole ronkeli jauhatuskarkeudelle, eikä annoskoko ole iso. Sama saattaa päteä painekahvalliseenkin keittimeen.

On-Topic: Lankomies keittää silppuriteräisellä (hintaluokka 25e) Boschilla ihan sujuvasti painekahvaisella keittimellä ja Gigantista löytyy vastaava Krupsi alle 20 eurolla: http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/kahvi-espresso/kahvit-ja-tarvikkeet/F2034210/krups-kahvimylly

Kyllähän sitä aika epäileväisesti moisene itsekin suhtautui, mutta painekahvallisessa tuntui toimivan ihan ok. Tuo maksaa vähemmän kuin kilo laatupapuja, joten ei ole kallis kokeilla.

Todettakoon vielä, että en myönnä homomokkailuasioissa olevani ylihifisti. Siitä huolimatta mennessä tuntuu, ettei myllyyn pistetyt eurot ole koskaan menneet hukkaan. Tosin en myöskään ole käsimyllyjen kanssa pelaamisesta niin suurta tyydytystä, että se käsiliike houkuttaisi aamucapuja keitettäessä, vaikka vaimo asiasta kuinka paljon innostuisikin heräämisen yhteydessä. Toivottavasti tästä ei kukaan intiimisti ja intohimoisesti käsimyllyjä harrastava vedä nyt poroja nokkaan!
« Viimeksi muokattu: Elokuu 20, 2011, 22:37:57 ip kirjoittanut McJones »
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.