Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa minkälainen keitin?...  (Luettu 321411 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #15 : Tammikuu 14, 2009, 09:38:00 ap »

Vähän vaikeaa päättää teoriassa, että hankkisiko automaatin vai manuaalikeittimen, kai sen pitäisi olla kuitenkin boilerikeitin? cappucinot ym. kun tulisivat olemaan ainakin minun ja varmaan vaimonkin juomia. Työpöydällä on Braunin suodatinkeitin, kun juon usein yksin kahvia, niin aika usein pistän mukiin Nescafeeta ja kuumaa vettä päälle - se on niin helppoa ja nopeaa kun on pieni vedenkeitin jolla pieni määrä vettä kiehuu tosi nopsaan. Tämän takia olen miettinyt että minulle olisi paras automaatti, mutta hiukan kiehtoisi myös manuaalikone ja sillä kahvin valmistus... Pelottaa vain hiukan että jos sen käyttäminen alkaisi tympiä?...
Kyllä, sinulla on ristiriitaisia toiveita, mutta näinhän useimmiten asiat elävässä elämässä on. Nopeuskin on suhteellista. Sinulla pieni vedenkeitin keittää veden Nescafea varten nopeasti. Tuossa kollega kävi hakemassa kupillisen "suodatinkahvia", aikaa meni 40 sek. Toinen asia on sitten omien jälkien putsaaminen. Nescafella tällaisia ongelmia ei tietenkään ole. Mutta minulle ei tulisi mieleenkään sallia, että työpaikallamme alkaisi kahvojen, sihtien, vaahdotuskannujen peseminen, mistään hyvälaatuisen ja kookkaan kahvimyllyn huoltamisesta puhumattakaan. Siksi täysautomaatti sopii hyvin. Kupit pitää tottakai puhdistaa.

Lainaus
Aiemmin on kiinnostanut Rancilio Silvia, mutta olisikohan se turhan vaikea ja hankaloittaako yksiboilerisuus cappucinon tekoa liikaa? entä kahden maitojuman tekeminen, onnistuuko siten että kaksi voisi juoda juomansa yht'aikaa? vai ehtiikö ensin tehty juoma jäähtyä ennen kuin saa toisen tehtyä? Muuten Silvia vaikuttaa hyvältä laitteelta, en oikein haluaisi mitään muovikuorista keitintä...
Jos budjettiisi mahtuu ja kiinnostusta riittää, niin Silvia ja hyvä mylly ovat laadukas yhdistelmä. Eikä sen yksiboilerisuuden aiheuttaman "haitan" merkitys tunnu missään. Kahvit teet kuppeihin, maidon vaahdotat erillisessä teräskannussa, josta lorottelet sen sitten kuppeihin. Pykälää halvempaa Solista on myös kehuttu, erityisesti sen maidonvaahdotusminaisuuksia. Sitä en itse tunne. Tällä sivustolla löytyy paljon tekstiä siitäkin.

Lainaus
Saakohan muuten Lahdesta papuja ja saako yleensä hyvää (kohtalaisen) valmiiksi jauhettua espressokahvia mistään?
Tekisi mieleni sanoa ilkeästi, että ei saa. Jos et hanki hyvää myllyä ja ala opetella eri karkeusasteiden merkitystä - älä hanki sitä laatukeitintä (esim, Silvia). Hanki mieluummin vaikka pelkkä mylly ja jauha pavut siihen Braunin suodatinkeittimeesi!
Kirjattu

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #16 : Tammikuu 14, 2009, 11:42:58 ap »

No eiköhän Lahest ny jostain papuja sentään saa...?  Trio:ssa on Roberts coffee ja
isosta marketista launeelta vois kattoo.Papupussin päiväykset kannattaa katsoa, just
eräässä kaupassa viim.myyntipäivä oli 2007 !!  :-X
 
Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #17 : Tammikuu 14, 2009, 12:08:30 ip »

Tälläkin foorumilla moni tilaa papunsa netistä, vaikka jotain olisi tarjolla omalla paikkakunnallakin. Usein samaan hintaan saa netistä parempaa ja tuoreempaa tavaraa, ja valinnanvaraa on enemmän.

Nyt kun punta on edullinen niin minäkin olen käyttänyt Hasbeania, loistopaikka mutta (varsinkin aiemmin oli) vähän kallis. Sekin on tietysti suhteellista.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #18 : Tammikuu 14, 2009, 13:25:32 ip »

Juu, juu. Mutta hankkii ne papusensa vaikka siitä viereisestä marketista, niin mylly on oltava. Jos ei hanki myllyä, eikä aio opetella ymmärtämään (=aluksi kokeilemaan) eri jauhatusasteita, niin homman voi vähän kärjistäen unohtaa. Joku Silvia ei vaan toimi valmiiksi jauhetuilla puruilla. Jos jauhattaa papunsa jonkun "gourmet-kaupan" osaavalla tädillä, niin ne jauhot saattavat toimia tasan sen ensimmäisen kerran, sen jälkeen eivät, kun kuivuvat ja härskiintyvät piloille.
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #19 : Tammikuu 14, 2009, 13:50:51 ip »

Ja välttämättä kauhean hyvään lopputulokseen ei pääse vaikka ostaa myllyn ja vanhentuneita papuja sieltä marketista. Tulipa "puutteessa" ostettua 2 kuukautta vanhoja Espresso Originale -papuja pussillinen. Ei näistä oikein mitään maukasta saanut aikaiseksi... Kunnon cremastakin voi vain haaveilla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #20 : Tammikuu 14, 2009, 22:12:06 ip »

Mylly on oltava, se on totta.

Samaten jos automaattiin lähdet niin hanki sellainen jossa on mylly, ei mitään podeilla toimivaa. Pieni hintaero ei ole mitään verrattuna siihen mitä joutuu pulittamaan podien hinnassa. Lopputuloskin on myllyn kanssa parempi ja on valinnanvaraa niissä pavuissa. Sitä paitsi myllyn sisältävä täysautomaatti on kai helpompi käyttääkin kuin joku johon pitää podeja tyrkkäillä.
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #21 : Tammikuu 15, 2009, 01:05:05 ap »

Ehkä alan kallistumaan puoliatomaattiseen, se kai tuo Rancilio Silvia lienee. Ja Silvian kai saa toiminaan podeillakin, jos haluaa? Taitaa olla helpompi viedä huoltoonkin jos keitin ja mylly ei ole samaa pakettia. Tuo Silvia miellyttää silmää ja kirjoitusten perusteella tuntuu luotettavalta laitteelta. En ole ihan vielä ostamassa kun keittiöremontti on tulossa, sitten sen jälkeen. Uskaltaisikohan tuon tilata ulkomailta? Eikös sen takuun pitäisi toimia kun on maahantuoja Silvialla Suomessa? Onkohan ulkomailta ostetulla Silvialla kellään kokemuksia miten tuo takuu käytännössä toimii?

Entäsmikä on papujen hinta? Ovatko kalliimpia kilohinnaltaan kuin tavallinen kahvi? Ja mikähän mylly olisi hyvä tuon Silvian kaveriksi? Ja mikäs se basejuttu on, mitä kaupittelevat Silvian ja myllyn alle?
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #22 : Tammikuu 15, 2009, 22:55:45 ip »

Hyvien papujen hinta on keskimäärin (riippuen toki paikasta ja laadusta, kalliimpiakin toki löytyy) 20-45 euroa kilo.

Ja tämä on loppujenlopuksi juuri se mihin pitää eniten panostaa. Oli se kone miten kallis tahansa niin sen tärkeimmän raaka-aineen heikkouksista ei päästä taianomaisesti eroon. Semmoisella puolen kilon viikkokulutuksella tulee siis varautua 600-700 euron vuotuiseen "menoerään" laadukkaan kahvin kanssa. Tuohon verrattuna 200 euron myllyinvestointi ei kuulostakaan enää niin kohtuuttomalta ja jonka jälkeen voi aloitella näihin parempiin papuihin tutustumista suodattimella, pressolla taikka aeropressillä (kaikki kohtuu edullisia vaihtoehtoja - varsinkin jos suodattelee käsin - ja niillä saa aikaa todella hyvää kahvia kunhan vain jonkin verran jaksaa panostaa niiden kanssa harrastamiseen... ja niihin papuihin).
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #23 : Tammikuu 16, 2009, 08:17:18 ap »

Olisko toi Rancilion Rocky hyvä kaveri Silvialle?

On.
Haulla löytyy tietoa vaikka kuinka paljon.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #24 : Tammikuu 19, 2009, 03:38:43 ap »

Kuinkahan kauan Silvialla menee aikaa keittää tuplacapuccino ja kuinka kauan menee, että voi keittää seuraavan kahvin? Olettaen että jauhettua kahvia on valmiina. Kiitos kaikista kommenteista, niitä on ollut mielenkiintoista lukea.
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #25 : Tammikuu 19, 2009, 09:08:45 ap »

Jaoin ulkomailta tilaamista käsittelevän keskustelun oman otsikkonsa alle:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1070.0
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #26 : Tammikuu 20, 2009, 23:51:57 ip »

Huomasin täällä viestejä Andreja Premium -nimisestä keittimestä, kuvasta päätellen on vakuuttavan näköinen laite, onko hintansa arvoinen? Hinta menee aika paljon yli budjetin, varsinkin kun pitäisi hintaan vielä lisätä kahvimyllyn hinta... :-/  Mutta jos istuisin rahasäkin päällä niin luultavasti tuon ostaisin. Onkohan markkinoilla halvempia kaksiboilerisia keittimiä?
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #27 : Tammikuu 21, 2009, 08:28:09 ap »

Kuinkahan kauan Silvialla menee aikaa keittää tuplacapuccino ja kuinka kauan menee, että voi keittää seuraavan kahvin? Olettaen että jauhettua kahvia on valmiina. Kiitos kaikista kommenteista, niitä on ollut mielenkiintoista lukea.

Jos lämpösurffaa sekuntikellolla niin, että kellon käynnistää kun termostaatti kytkee, niin uutto aloitetaan n. 40 sekunnin kohdalla. Jos heti uuton jälkeen laittaa höyrytyksen päälle ja putsaa grupon päästämällä kahdesti hiukan vettä läpi, höyrytyksen voi aloittaa 3 minuutin kohdilla, eli 2:20 uuton aloittamisen jälkeen. Höyrytys kestää sitten kai jotain kymmenisen sekuntia ja sitten höyryputken puhdistus ja boilerin täyttö parikymmetä sekuntia. Eli kolmisen minuuttia kestää tuplacappuccino tehdä, jos jauhatusta ei lasketa. Ennen seuraavaa shottia tarvittavaan lämmön tasaantumiseen menevää aikaa en ole tutkinut. Kyllä se muutaman minuutin vie. Vettä juoksuttamalla voi nopeuttaa.

Kahvia ei muuten kannata jauhaa valmiiksi kuin aivan lähiminuuttien tarpeita varten.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #28 : Tammikuu 21, 2009, 09:29:26 ap »

Huomasin täällä viestejä Andreja Premium -nimisestä keittimestä, kuvasta päätellen on vakuuttavan näköinen laite, onko hintansa arvoinen? Hinta menee aika paljon yli budjetin, varsinkin kun pitäisi hintaan vielä lisätä kahvimyllyn hinta... :-/  Mutta jos istuisin rahasäkin päällä niin luultavasti tuon ostaisin. Onkohan markkinoilla halvempia kaksiboilerisia keittimiä?

Andreja Premium on laadukas HX-keitin eli lämmönvaihdinkeitin. Siinä on yksi boileri höyrytystä varten, ja sen sisällä lämmönvaihdin espressoa varten - ei siis kahta boileria, vaan yksi boileri joka osaa tehdä kahta asiaa yhtä aikaa. Andreja on yleisesti ottaen muita HX-koneita laadukkaammista osista kasattu ja paremmin viimeistelty, mutta myös kalliimpi. Halvempia samantyyppisiä koneita valmistaa ainakin Expobar, ja varmaan myös Izzon vastaavat ovat halvempia (ja myös Isomacin?) Aidosti kaksiboileriset keittimet ovat kuitenkin vielä Andreja Premiumia kalliimpia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #29 : Tammikuu 21, 2009, 15:43:32 ip »

Andreja Premium on alkanut kyllä himottamaan, ainut huono puoli on hinta... Voi olla ettei puolentoista tonnin hinta (+mylly) mene läpi tämän perheen valtionvarainministeriltä :-/  Onkohan Isomac Zaffiro hyvä ja onko se HX-tyyppinen? ja myykö sitä joku Suomessa? Kannattaako ostaa ulkomailta, onkohan se kestävä/luotettava keitin? Zaffiro taisi olla 41cm korkea ja Andreja suunnilleen saman verran, kuinkahan paljon pitäisi olla tilaa korkeussuunnassa että käyttö olisi sujuvaa? Kuppejahan kai pidetään siinä päällä molemissa. Anteeksi nämä ehkä tyhmät kysymykset, mutta asia on minulle uusi ja ennestään en tiedä juurikaan mitään...
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!