Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista  (Luettu 59573 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #90 : Marraskuu 12, 2010, 10:06:28 ap »

Töpseliin liitettävä ajastin on poistanut nuo ongelmat kokonaan.
Pitää vain muistaa sammuttaa kone, jos ei olekaan tarvetta vaikkapa reissun takia.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #91 : Marraskuu 12, 2010, 10:28:47 ap »

Ajastinta kehiin vaan, minua ainakin odottaa aina vähintään kuuma espressokone aamulla  ;D.

Toisaalta muutenkin kiire, helppous, nopeus ja huippulaadukas espresso kulkee harvoin käsikädessä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #92 : Marraskuu 12, 2010, 10:33:12 ap »

Ajastimella voi kiertää ongelmaa. Ajatellaanpa kuitenkin että ongelmatilanne tai vastaava tulisi silti eteen niin usein että siitä selviämistä kannattaisi pohtia. Pärjääkö Silvia tällöin muille laitteille?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #93 : Marraskuu 12, 2010, 13:02:55 ip »

Itselläni koneena La Vibiemme Domobar Junior Dual Boiler ja subjektiivisesti arvioituna lämpenee "hyväksi" selvästi nopeammin kuin Silvia. Siihen auttaa grupon vesikierto ja pienet boilerit (mutta ihan hyvä lämmitysteho). En ole termostaattia kellottanut, mutta mutuarviona 8 minsan haminoilla alkaa lämpöjä olla riittävän oloisesti, 20 minsaa on jo ihan hyvä lämmitysaika.

Kuultujen ja nähtyjen Silvia-kokemusten perusteella arvelin, että ajastimen joutuu laittamaan, mutta eipä ole tullut koettua tarpeelliseksi. Aamulla sängystä noustessa ensin keitin päälle, sitten parranajot sun muut toimet, sitten vasta keittelemään. Iltapäivällä soittaa kotimatkalla vaimolle, että laittaa keittimen päälle (jos ei ole jo laittanut) jne... En säilytä kuppeja keittimen päällä, joten keittorutiineihin kuuluu kupin esilämmitys vedellä (höyryboilerista).
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #94 : Helmikuu 23, 2011, 19:33:19 ip »

Tein espresson, maitovaahdon ja kuvion. Venttiili on käännettynä kiinni. Boilerissa oleva vesimäärä on nyt varmaankin hieman maksimin alapuolella, höyrytyksestä johtuen. Venttiili pysyy seuraavassa edelleen kiinni. Vesipumppun saa päälle keskimmäisestä napista. Kone pumppaa vettä, PID näyttää lämpötilan kiihtyvää laskua. Aikansa pumpattuaan koneen ääni muuttuu väkinäiseksi, samankaltaiseksi kuin uuttokytkimen ollessa päällä umpifiltteriä vasten. Vesipumpun voi katkaista.

Mitä edellä oikeastaan tapahtuu vesipumpun käynnistämisen jälkeen? Boileri vaikuttaisi täyttyvän. Mutta jos boileri oli vajaa ja siellä oli ilmaa niin mitä kautta ilma poistuu boilerista veden tieltä? Onko tämä edes järkevää laitteen käyttöä?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #95 : Helmikuu 23, 2011, 20:22:26 ip »

Mitä edellä oikeastaan tapahtuu vesipumpun käynnistämisen jälkeen? Boileri vaikuttaisi täyttyvän. Mutta jos boileri oli vajaa ja siellä oli ilmaa niin mitä kautta ilma poistuu boilerista veden tieltä? Onko tämä edes järkevää laitteen käyttöä?

Jos katsoo Eric Svedsonin diagrammia:



( http://users.rcn.com/erics/Rancilio%20Silvia/ )

...niin ei juuri minnekkään (kuvasta puuttuu höyrypillin lähtö boilerin yläosasta). Sinne se taitaa pakkautua niin tiiviiseen kuin kykenee - kun paine sitten nousee lähelle 9bar niin alkaa opv laskea vettä boilerin ohi ja tästä tuo "umpifiltteriääni".

Ei tuo varmaankaan konetta riko, mutta en oikein näe mitä erityistä hyötyä tuosta on verrattuna höyrypillin läpi laskemiseen? Paras tapa täyttää taitaa kuitenkin olla höyrypillin kautta poislaskemalla (tulee ilmat parhaiten pihalle).
Kirjattu

Arska

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #96 : Helmikuu 23, 2011, 21:49:37 ip »

Höyrytettäessä ei boileriin suinkaan synny ilmaa vaan vesihöyryä, joka tiivistyy taas jäähtyessään vedeksi.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #97 : Helmikuu 24, 2011, 11:08:45 ap »

Ei tuo varmaankaan konetta riko, mutta en oikein näe mitä erityistä hyötyä tuosta on verrattuna höyrypillin läpi laskemiseen? Paras tapa täyttää taitaa kuitenkin olla höyrypillin kautta poislaskemalla (tulee ilmat parhaiten pihalle).
Minä taasen en näe mitään erityistä hyötyä höyrypillin kautta laskemiseen. Siinä menee höyryä/vettä turhaan pois boilerista ja silvian muutenkin pieni tippakaukalo täyttyy. Lisäksi milloin boileri on riittävän täynnä: Kun vesi alkaa räiskyä pillistä, vai kun sitä tulee tasaisesti ilman välissä olevia räiskähdyksiä?

Kun pumppaa vettä boileriin putki suljettuna, sen kuulee kun boileri on riittävän täysi (ääni alkaa muuttua).

Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #98 : Helmikuu 24, 2011, 12:07:50 ip »

Tämä on itseänikin jäynännyt. Siis mikä olisi fiksuin tapa tiputtaa vaahdotuksen jälkeen lämmöt uuteen epresson uuttoon?
Youtubessa joskus törmäsin videoon jossa tyypillä oli PID kiinni, teki kaksi kapua, molemmat "erikseen". Sai lämmöt tipahtamaan nopeasti pillin kanssa, mutta kuitenkin jäin miettimään.
Uusi vesi kuumassa boilerissa saattanee huijata PID:iä ja toinen shotti olla paljon kuumemmalla ammuttu sen takia.

Itselläni nousee lämmöt suht nopeasti höyryttelyyn, joten teen essot ensin.
Lämpöä pudottaessa en pilliä käytä kuin alkuun hieman puhaltaen ja samalla vettä gruposta laskien.
Netin syövereistä olen lukenut osan tekevän asian toisinpäin, eli maito ensin josta lämpöä pudottaen esso kuppiin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #99 : Helmikuu 24, 2011, 12:49:39 ip »

Tavoitteeni maitonkahvin valmistamisen jälkeen on laskea koneen lämpötilaa, jotta uuttotoiminto tuottaisi enimmäkseen vettä eikä höyryä. Uuttovettä käytän portafilterwiggleen ja takaisinhuuhteluun. Boilerin täyttö vesipumpulla venttiili kiinni vaikuttaisi laskevan lämpötilaa tarpeeksi nopeasti eikä vettä näyttäisi menevän hukkaan pillin kautta. Minua harmittaa Silvian pieni vesisäiliö jota joudun täyttämään hieman liian usein. Tippakaukaloa käytän vain takaisinhuuhtelun yhteydessä, muut nesteet nappaan erillisiin astioihin. Kahvin juon yleensä tuossa boilerin täytön ja huuhtelun välissä. Jos kone pitää jäähdyttää nopeammin, valutan vettä pillin kautta.

Pohdin toimintapaa lähinnä siltä kannalta voiko toiminta olla jollain tapaa haitallista koneelle. Boilerissa olevan kaasun poistumissuunta pohditutti myös.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #100 : Helmikuu 24, 2011, 17:36:27 ip »

Siinä menee höyryä/vettä turhaan pois boilerista ja silvian muutenkin pieni tippakaukalo täyttyy.

Kuinka niin turhaan? Ideahan on nimenomaan saada boileri "höyrystä vapaaksi", ts. piripintaan vettä täyteen. Itse ainakin olettaisin että tällöin termostaatit taikka PID:it toimivat tarkimmin? Toimenpidehän tehdään yleensä vaahdotuksen jälkeen, mikset siis laskettele vaahdotuskannuun maitojen kaatamisen jälkeen?

Lisäksi milloin boileri on riittävän täynnä: Kun vesi alkaa räiskyä pillistä, vai kun sitä tulee tasaisesti ilman välissä olevia räiskähdyksiä?

Sitten kun vettä juoksee tasaisesti.

Kun pumppaa vettä boileriin putki suljettuna, sen kuulee kun boileri on riittävän täysi (ääni alkaa muuttua).

Kysymys kuuluukin kuinka täyteen se tällöin tarkkaanottaen tulee (mikäli riittävän täysi = täysin täysi). Ja toinen huomioonotettava seikka lienee se, että tuota "putket suljettuna" pumppausta en ole missään (virallisissa) ohjeissa nähnyt - aina vähintään grupon kautta vettä ulos. Pistää siis miettimään onko tuohon jokin syy?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #101 : Helmikuu 27, 2011, 10:22:49 ap »

Silviaa käyttäessä tapahtuu muuten melko tasaisesti seuraavaa: 2,5dl maitomäärän vaahdotuksen yhteydessä vaahto on noin 40 grammaa painavampi kuin maito ennen vaahdotusta. En tiedä kertooko tämä jotain Silvian tuottaman höyryn kosteudesta. Yleensä kai pyritään melko kuivaan höyryyn.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #102 : Helmikuu 27, 2011, 20:38:23 ip »

2,5dl maitomäärän vaahdotuksen yhteydessä vaahto on noin 40 grammaa painavampi kuin maito ennen vaahdotusta.

Tuota painonnousua aprikoitiin taannoin mm. tässä ketjussa. Mikäli oletetaan että maito lämmitetään jääkaappitilasta sinne 60 asteen tienoille, niin paino nousee vähintään noin 10% (ns. "fysikaalinen fakta") ja isoilla koneilla (kuten Missen Elektra) se saatiin veden kanssa testatessa myös tuossa lukemassa pysymään (ks. tuon ketjun linkit). Tuo sinun n. 16% ei ole vielä aivan kohtuuton (Andrejalla pääsin noissa testeissä 13%:iin).
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #103 : Helmikuu 28, 2011, 11:14:15 ap »

Silviaa käyttäessä tapahtuu muuten melko tasaisesti seuraavaa: 2,5dl maitomäärän vaahdotuksen yhteydessä vaahto on noin 40 grammaa painavampi kuin maito ennen vaahdotusta. En tiedä kertooko tämä jotain Silvian tuottaman höyryn kosteudesta. Yleensä kai pyritään melko kuivaan höyryyn.
Kyllä silviastakin saa kuivaa höyryä kunhan sitä märkää päästää ekana riittävästi pois. Hillopurkkeja höyryttäessä olen todennut silvian pystyvän kuivaankin höyryyn.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

swede

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 50
Vs: Kysymyksiä Silvian ominaisuuksista
« Vastaus #104 : Maaliskuu 04, 2011, 18:20:43 ip »

Laitan tähän samaan säikeeseen oman kysymykseni. Tuli tänään hankittua Silvia sinänsä hyvin palvelleen soliksen tilalle.

Tyhmä kysymys koskien vesitankissa olevia letkuja: niitä on kaksi. Pitääkö niiden molempien oikeasti olla vesitankissa? Tässäkin säikeessä, muutama viesti ylempänä on kuva, jossa kaksi letkua menee tankkiin ja toinen niistä on OPV.

Siis ylivuotoko ohjataan takaisin vesitankkiin??  ??? :P :o

edit: no hemmetti. Vastaus löytyi youtubesta. :)
http://www.youtube.com/watch?v=HOkm-QLLoCA&feature=youtube_gdata_player
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 04, 2011, 19:09:38 ip kirjoittanut swede »
Kirjattu