Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aerobie Aeropress kokemuksia?  (Luettu 359980 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #600 : Kesäkuu 06, 2016, 20:08:50 ip »


- vähäisempi lämpötilavaihtelu

Itse olen ajatellut, että bloomaus aika monellakin tapaa lisää helposti satunnaisuuksia prosessiin ja en ole keksinyt mitään järkevää teoriaa miten se aeropressissä auttaisi uuttoa.

Suodattamisesta se on toki tullut, ja siinä sillä kai kontrolloidaan virtaumaa?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #601 : Kesäkuu 06, 2016, 21:40:56 ip »

Jos jotain kiinnostaa tän vuoden MM-kisakahvi, niin se on Workshopin Rìo Negro.
Todella herkullinen kahvi, joka on kovin työn alla saada vielä lopulliseen reseptiin.
"Mellow caramels and white peach flavours flesh out a satisfying cup. Complex aromas of lemon balm and a candied lime acidity lead to a sweet, vanilla finish."
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #602 : Kesäkuu 06, 2016, 22:03:41 ip »

Itse olen ajatellut, että bloomaus aika monellakin tapaa lisää helposti satunnaisuuksia prosessiin ja en ole keksinyt mitään järkevää teoriaa miten se aeropressissä auttaisi uuttoa.

Kun pieni määrä kuumaa vettä kaadetaan huoneenlämpöisille puruille huoneenlämpöiseen Aeropressiin, lämpötila jää alhaisemmaksi eivätkä varsinkaan kitkerät ainesosat vielä uutu. Ajattelisin että hyvin kostuneet ja hiilidioksidinsa luovuttaneet purut lähtevät tasaisemmin uuttumaan sitten kun kuumaa vettä kaadetaan lisää joukkoon.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 06, 2016, 22:10:43 ip kirjoittanut jannek »
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #603 : Kesäkuu 06, 2016, 22:39:46 ip »

Kun pieni määrä kuumaa vettä kaadetaan huoneenlämpöisille puruille huoneenlämpöiseen Aeropressiin, lämpötila jää alhaisemmaksi eivätkä varsinkaan kitkerät ainesosat vielä uutu. Ajattelisin että hyvin kostuneet ja hiilidioksidinsa luovuttaneet purut lähtevät tasaisemmin uuttumaan sitten kun kuumaa vettä kaadetaan lisää joukkoon.

Toki mahdollisia. Epäilen niiden hukkuvan kokonaan siihen, kun säätää uuttoajan vastaavaksi (eli ei siis välttämättä tasan sama aika) suoraan sekoittamalla. Mutta kuten sanottua, niin saatan toki olla väärässäkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #604 : Kesäkuu 06, 2016, 23:18:56 ip »

Itse olen ajatellut, että bloomaus aika monellakin tapaa lisää helposti satunnaisuuksia prosessiin ja en ole keksinyt mitään järkevää teoriaa miten se aeropressissä auttaisi uuttoa.

Suodattamisesta se on toki tullut, ja siinä sillä kai kontrolloidaan virtaumaa?

Näinhän se justiinsa on. Gravity fed-tyyppisessä keittelyssä bloomingille on ihan tärkeä roolinsa jotta koko kahvi saadaan kastumaan mutta täysimmersiossa, joka aeropress siis molemmin päin on (tai voi olla), on erillisen bloomingin merkitys vähän kyseenalainen ja vaikuttaa makuun lähinnä  kontaktiajan lisääntymisen kautta.

Muutamien epämääräisten mittauksien perusteella olen alkanut ajatella, että erityisesti viileämmällä vedellä virtaus kahvin läpi vaikuttaa enemmän uuttumiseen kuin kontaktiaika.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 06, 2016, 23:23:48 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #605 : Kesäkuu 07, 2016, 10:18:29 ap »

Muutamien epämääräisten mittauksien perusteella olen alkanut ajatella, että erityisesti viileämmällä vedellä virtaus kahvin läpi vaikuttaa enemmän uuttumiseen kuin kontaktiaika.

En ole varma ymmärränkö mitä ajat takaa. Tarkoitatko virtausta siinä vaiheessa kun AP:n mäntää painetaan alas, ja että painamisnopeuden muutoksilla olisi suurempi vaikutus kuin kontaktiajan muutoksilla?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #606 : Kesäkuu 07, 2016, 10:20:50 ap »

En ole varma ymmärränkö mitä ajat takaa. Tarkoitatko virtausta siinä vaiheessa kun AP:n mäntää painetaan alas, ja että painamisnopeuden muutoksilla olisi suurempi vaikutus kuin kontaktiajan muutoksilla?

Puhunee nyt virtaukseen perustuvista uuttotavoista, eli ei aeropressistä, joka perustuu täysimmersioon eikä painovoimaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #607 : Kesäkuu 07, 2016, 12:01:57 ip »

En ole varma ymmärränkö mitä ajat takaa. Tarkoitatko virtausta siinä vaiheessa kun AP:n mäntää painetaan alas, ja että painamisnopeuden muutoksilla olisi suurempi vaikutus kuin kontaktiajan muutoksilla?

Sitä siis tarkoitan että vaikuttaisi siltä, että pelkkä veden virtaaminen kahvin läpi selittää (todennäköisesti) suuremman osan uuttumisesta kuin muutokset kontaktiajassa (viileämmillä vesillä). Painamisnopeuden vaikutuksesta en uskalla sanoa.

Puhunee nyt virtaukseen perustuvista uuttotavoista, eli ei aeropressistä, joka perustuu täysimmersioon eikä painovoimaan.

Aeropress on siinä mielessä mielenkiintoinen kapistus, että siinä yhdistyvät täysimmersio (kaikki kahvi ja vesi kerralla pelissä) että virtaus kahvin läpi (kun painetaan tai annetaan veden valua läpi). Erillisellä bloomilla ei siksi ole niin merkitystä, koska kahvin voi sekoittaa myös kaiken veden ollessa jo käytössä.

Sinällään olisi mukava laskea joskus korrelaatioita uuttumisen ja lämpötilan välillä. Periaatteessa voisi kai luoda jonkinlaisen regressiomallin siitä miten lämpötila vaikuttaisi uuttumiseen.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #608 : Kesäkuu 07, 2016, 13:23:15 ip »

Olen aina ajatellut, että Aeropressin kanssa bloomingin ainut hyvä puoli on siinä, että puruja voi sekoitella pienemmän vesimäärän kanssa vähän ronskimmalla otteella pelkäämättä, että roiskii ympäriinsä. Sittenhän ei tietenkään ole edes kyse varsinaisesta bloomingista. Lasken luonnollisesti sekoittelun kokonaisuuttoaikaan...

Vaikea nähdä miten immersiouutossa olisi muuten väliä paljonko vettä missäkin vaiheessa lisää, kunhan sekoittaa huolellisesti (jos oletetaan että ei aleta kikkailla eri vaiheissa eri uuttolämpötiloilla, joka alkaisi jo kuulostaa vähän vinksahtaneiden aasialaisten aeropress-touhuilta ;)).
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

IstoP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #609 : Kesäkuu 08, 2016, 21:40:09 ip »

Jos jotain kiinnostaa tän vuoden MM-kisakahvi, niin se on Workshopin Rìo Negro.
Todella herkullinen kahvi, joka on kovin työn alla saada vielä lopulliseen reseptiin.
"Mellow caramels and white peach flavours flesh out a satisfying cup. Complex aromas of lemon balm and a candied lime acidity lead to a sweet, vanilla finish."

Ei muuta kuin päivityksiä kehiin, miten reseptin kehittely etenee. Ei siellä muiden kilpailijoiden joukossa varmaan ole suomen kieltä osaavia että voisivat vakoilla ;)

Nyt hommasin hyviä kahveja. Ei sillä etteikö Monsoon Malabar olisi hyvää, mutta nyt on erilaisia kahveja. Hain Helsingin kahvipaahtimolta Fifty Sixtya ja Bulia sekä lisäksi sain Kesän Spessun loput (Kolumbia Finca Buena Vista) ja vähän pinkkiä bourbonia. Pinkki bourbon taitaa olla aika harvinaista. Katsotaan mitä noista saa irti. JM:n heitin pakkaseen odottamaan isompaa joukkoa vieraita. Tästä tämä hiljalleen lähtee.

Olisi kiva hommata myös espressokone, mutta huonoa ei kannata ostaa ja hyvä on kallis. Kuulemma pavonikin (vaikka sitä täällä aika paljon kehutaan) on vähän rimpula lopulta. Mieluummin sitten ostaa silloin tällöin kunnon espresson hyvästä kahvilasta ja keitellä vaikka mokkapannulla kotona.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #610 : Kesäkuu 09, 2016, 00:23:50 ap »

Nyt hommasin hyviä kahveja. Ei sillä etteikö Monsoon Malabar olisi hyvää, mutta nyt on erilaisia kahveja. Hain Helsingin kahvipaahtimolta Fifty Sixtya

Fifty Sixty on muistaakseni aika robustainen blendi? Kerran nuuhkaisin ja hyllylle jäi. Mutta mä olenkin vähän tällainen... ;) En mitenkään kuvailisi Monsoon Malabariakaan hyväksi kahviksi.

Halpaa ja huonoa espressokonetta ei tosiaan kannata hankkia. Voi mennä maku koko touhusta pitkäksi aikaa, kuten itselleni joskus aikoinaan kävi ihan alkumetreillä. Tosin kyllähän muutamalla satasella voi jo saada aloitustason keittimen, jolla pääsee hyvin alkuun. Espressomylly toki myös maksaa vähintään pari sataa aloitustasollakin. Ja siitähän se nälkä sitten alkaa kasvaa.

Mutta suosittelen. ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #611 : Kesäkuu 09, 2016, 07:12:11 ap »


Olisi kiva hommata myös espressokone, mutta huonoa ei kannata ostaa ja hyvä on kallis. Kuulemma pavonikin (vaikka sitä täällä aika paljon kehutaan) on vähän rimpula lopulta.

Pavonin vipukoneet ovat ihan hyviä, mutta ne pienemmät ja halvemmat ovat vähän huonoja jos pitää tehdä isompaa määrää kahveja. Vaativat toki omat säätämisensä, mutta niinhän kaikki.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

timo64

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #612 : Kesäkuu 15, 2016, 22:00:56 ip »

Pitkästä aikaa amatööri täällä lueskelee kokeneempien juttuja. En ole varma ymmärränkö blooming sanan oikein aeropressin kohdalla, ilmeisesti tarkoittaa kahvin/veden esisekoitusta AP:ssa pienellä (n.50g) vesimäärillä  ??? Omakohtaiset makukokemukset on että lastalla tms sekoittamisella ei ole juurikaan makuun vaikuttavaa vaikutusta. Eräällä TKP:n pavulla kävi jopa päinvastoin. Sen sijaan käännön jälkeisellä (inverted-menetelmä) AP:n muutamalla reippaalla pyöräyttämisellä ja hitaalla männän painamisella olen saanut parempia tuloksia, kun vielä aiemmassa prosessin vaiheessa liruttaa  veden suht. hitaasti sylinteriin (about 30 sek)  sitä samalla toisella kädellä jopa pyörittäen  :) Tällaisia tuoreita havaintoja tällä kertaa.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #613 : Kesäkuu 16, 2016, 00:33:12 ap »

Ei kai sen niin väliä miten sen hyvän kupillisen saa aikaan, niin monia variaatioita näkynyt.
Tuli tämä komma mieleen kun katsoin vimeo pätkän Saksan aeropress skaboista, näkee vaikka minkälaista tyyliä (toki paljon inverted suosiossa tuolla).
https://vimeo.com/167408601
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

IstoP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Aerobie Aeropress kokemuksia?
« Vastaus #614 : Kesäkuu 16, 2016, 12:52:46 ip »

Fifty Sixty on muistaakseni aika robustainen blendi? Kerran nuuhkaisin ja hyllylle jäi. Mutta mä olenkin vähän tällainen... ;) En mitenkään kuvailisi Monsoon Malabariakaan hyväksi kahviksi.

Halpaa ja huonoa espressokonetta ei tosiaan kannata hankkia. Voi mennä maku koko touhusta pitkäksi aikaa, kuten itselleni joskus aikoinaan kävi ihan alkumetreillä. Tosin kyllähän muutamalla satasella voi jo saada aloitustason keittimen, jolla pääsee hyvin alkuun. Espressomylly toki myös maksaa vähintään pari sataa aloitustasollakin. Ja siitähän se nälkä sitten alkaa kasvaa.


Fifty sixty on joo robustainen. Ei voi sanoa, että olisi ihan omaan makuun, mut ajattelin että täytyy ainakin yrittää opetella pitämään myös robustasta. Aika multainen maku. HKP:n kesäspesiaali on hyvää, parasta noista. Mokkapannulla oon siitä saanut maut parhaiten irti. Olisikohan se ennen kaikkea lämpötilan takia? Oon keitellyt aeropressillä 80-asteisella vedellä. Täytyy kokeilla.

Mieluummin ostan satasella handpresson, jolla kuitenkin saa ainakin osan aikaa 16 barin painetta ja testien mukaan hyvää kahvia, kuin laittaisin useamman satasen koneeseen, jota tekee alusta lähtien mieli vaihtaa. Mutta en ole vielä handpressoa hankkinut, enkä ehkä hankikaan. Nyt yritän aeropressin lisäksi saada ibrikiä ja turkkilaista kahvia haltuun. Mokkapannukin tosiaan käytössä. Se on tietty hyvä laite mutta tuntuu että menetelmä joko on oikea tai se menee pieleen, variaation mahdollisuus on pientä. No, täytyy lueskella mokkapannu-keskusteluja. Aeropress on kyllä kiva just reseptiikan vaihtelun mahdollisuuden takia, mut jonkin verran työlästä ja papuja kuluttavaa hommaa se kyl on.
Kirjattu