Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Silvia tuli taloon..  (Luettu 27930 kertaa)

skuupi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 12
    • http://www.fbi.gov/wanted/topten/fugitives/fugitives.htm
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #15 : Lokakuu 08, 2008, 15:40:51 ip »

(Ja jos pöytään tuodaan karjalanpiirakoita, se voi kieliä munavoitumisesta).

Uuh, oisko täällä puujalkavitsien mm-kisat ;-)
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #16 : Lokakuu 08, 2008, 17:42:39 ip »

Tervetuloa Silvia-klubiin  :)

Aiempiin kirjoittajiin verrattuna oma kokemukseni on paljon suppeampi (= reilu puolitoista vuotta maitopohjaisia espressojuomia Silvialla).

Peesaan aiempia kirjoittajia, sinkkufiltterillä on hyvin, hyvin vaikea onnistua. Itse käytän sitä ainoastaan, jos purut on niin loppu ettei tuplaa tule  ;)

Silvia kyllä kertoo jos pavut eivät ole tuoreita, eli kuten aiemmissa viesteissä kerrottiin, niin tuoreuteen kannattaa satsata. Itse olen (laiskuuden vuoksi) käyttänyt paljon Illyn painepurkkiin pakattuja, valmiiksi jauhettuja puruja. On mielenkiintoista seurata, kuinka crema ohentuu jo muutaman päivän jälkeen purkin avauksesta.

Maidosta sanoisin, että kannattaa kokeilla eri merkkejä. Vaikka vaahdotuskannu, maidon määrä ja lämpötila säilyisivät samoina, niin silti lopputulokseen vaikuttaa maidon merkki! Arlan ja Valion kevytmaidoilla on eroa, vaikka rasvapitoisuus on sama. Paras koostumus syntyy omasta mielestäni Lidlin UHT-maidosta.

Itse säilytän vaahdotuskannun jääkaapissa, laitan sen jääkaappiin heti pesun jälkeen niin ei unohdu...  :-[
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiihoo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #17 : Lokakuu 16, 2008, 19:39:33 ip »

terve taas!

Nyt on pari viikkoa treeniä takana ja homma alkaa jo sujua ihan siedettävästi :) Muutama kysymys on silti vielä herännyt: Jostakin syystä kahvi valuu hieman epätasaisesti, vasen nokka "laahaa" aina vähän jäljessä. Ero ei ole suuri, mutta jokunen millilitra kuitenkin. Voisiko johtua tamppauksesta? Tällöin teen siis jotain aina väärin, koska vasen on aina jäljessä eikä vaihtelua juuri esiinny. Keitin on suorassa, joten se ei ole syynä.

Onko tavallista, että myllyn säädöt menevät uusiksi kahvilaadun vaihtuessa? Olen aiemmin käyttänyt lähinnä Pauligin fortissimo papuja joilla homma toimi hyvin. Mukavasti cremaa jne. Ostin kokeilumielessä lähimarketista Pellinin Espresso Superiore papuja jotka eivät toimi samoilla säädöillä ja tamppauksella. Crema on todella ohut ja uuttoaika minuutin paikkeilla. Tamppausta keventämällä tilanne parani hieman. Maku sinällään on kuitenkin ihan ok. Vanhoja papuja?

Lähiputiikista löytyy myös Saquellan crema papuja kohtuuhinnalla. Kokemuksia ko. kahvista? Tarkoituksena olisi löytää joku hyvä arkikahvi, jonka lisäksi voisi sitten välillä palkita itsensä jollain paremmalla tavaralla ;)

Kyllä tämä vaan on mukava ja rentouttava harrastus: On palkitsevaa hakata kiroillen Krupsia pöytään klo 6:30 aamulla ja ihmetellä miksi se sylkee taas pannukarkeita puruja ;) Täytynee investoida parempaan lähitulevaisuudessa..



 
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #18 : Lokakuu 16, 2008, 20:50:11 ip »

Tuota tapahtui usein, enkä kyllä oikein saanut selville syytä. Siirryttyäni nakukahvaan en ole uudestaan sarvikahvaa kokeillut. Taitojen karttuessa voisikin tuota taas kokeilla.

Kyllä pavuilla on todella isoja eroja myllyn säätöjen suhteen. Sekä eri pavuilla että samoilla paahtoasteen suhteen. Lisäksi vielä myös optimilämpötila vaihtelee, joten usein joutuu kokeilemaan ja jopa 'hukkaamaan' arvokkaita ostoksiaan ennenkuin täsmää. Tosin pitämällä muistissa/kirjaa tai lukemalla toisten kokemuksista, pääsee nopeammin sinuiksi (nimimerkillä 'kokemusta on'),.

Ja olet todella oikeassa siinä myllyyn investoinnissa.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #19 : Lokakuu 17, 2008, 09:21:01 ap »

Samat havainnot täälläkin.

Minulla on ollut ongelmana myös tuo vasemman nokan pienempi virtaus. En saanut siihen mitään tolkkua muuten, kun viilalla.. Noita nokkia saanee miltei ilmaiseksi ameriikoista jos varaosaksi tarvitee pilallisen tilalle. Mainostivat oikein, että niitä jää rutkasti yli, kun poraavat alkuperäisistä pohjat pois.
Viilailun tulos on jo nyt niin hyvä, että ei tarvi enempää avartaa.

Noiden papujen kanssa olen heittänyt pyyhkeen kehään ja tilaan kaikki pavut Hasbeanilta, ei tuu kalliiksi arkipavutkaan ja on tuoreita. Viimeksi tilasin maanantaina aamulla ja jo torstaina sain pussit kouraan.

Ja kyllä, miltei joka kerralla papua vaihtaessa saan ruuvata Rockyä hiukan johonkin suuntaan. Nyt on jo oppinut vähän päältä päin katsomaan papua ja sillä menee jo melko lähelle. Näyttää olevan niin, että jos papu on päältä kuiva ja kohtuullisen vaalea, niin se jauhetaan huomattavasti hienommalla, kun rasvapintainen papu.

Minäkin yritin aikani Krupsin myllyllä ja luovutin miltei heti. Tilasin sitten Silvian mukaan samaan lootaan Rockyn, ja vaikka luulenkin sen olevan aikamoisen paakkugeneraattorin, niin weissaamalla tuotoksen kunnolla kupissa, jossa punnitsen satsin, niin tulos on hyvä. Ilmeisesti tuo Krupsi tuottaa aika paljon pölyä murujen joukkoon ja se temppuilee sitten uuttaessa?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #20 : Lokakuu 17, 2008, 12:04:54 ip »

Itse olen pitänyt kirjaa eri pavuista ja niille sopivista jauhatusasteista. Vähemmän arpomista kun säädön saa lähes kohdalleen vanhojen muistiinpanojen perusteella. Lisäksi olen huomannut, että vanhat pavut vaativat hienompaa jauhatusta kuin tuoreet. Itse olen ratkaissut epätasaisen virtauksen ongelmat laittamalla pienet pahvipalat toisen laidan jalkojen alle -> silvian kallistus muuttui hieman.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiihoo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #21 : Lokakuu 27, 2008, 20:38:41 ip »

No niin, riehuttuani viilan kanssa alkoi Silvia valutella tasaisesti molemmista nokista.. Minkälaista kahvimäärää muuten käytätte Silvian kanssa? Itsellä tällä hetkellä tuplafilterillä 13g ja uuttoaika 25s. Kahvina has beanin premium espresso blend. Käyttäisin mielelläni jopa 14g annosta, mutta tällöin ruuvi tekee jo aika syvän kolon kakkuun. Jälki jää jo 13 gramman satsillakin. Onko tästä jotain harmia?
Kakut ovat ehkä vähän löysän puoleisia, eivätkä pysy kasassa kovinkaan hyvin. Kahvi on kylläkin hyvää ja cremaa puskee mukavasti, mutta tuntuu silti, että paremminkin voisi olla. Mihin tuo kakkujen löysyys oikein voisi viitata? Myllyä ei oikein voi säätää hienommalle, koska uutoaika menee silloin jo 40 sekunnin paikkeille ja maku kärsii.. Ehdotuksia? (paremman myllyn lisäksi :) )
Kirjattu

ivier

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 14
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #22 : Lokakuu 28, 2008, 10:00:57 ap »

Minkälaista kahvimäärää muuten käytätte Silvian kanssa? Itsellä tällä hetkellä tuplafilterillä 13g ja uuttoaika 25s. Kahvina has beanin premium espresso blend. Käyttäisin mielelläni jopa 14g annosta, mutta tällöin ruuvi tekee jo aika syvän kolon kakkuun. Jälki jää jo 13 gramman satsillakin. Onko tästä jotain harmia?
Kakut ovat ehkä vähän löysän puoleisia, eivätkä pysy kasassa kovinkaan hyvin. Kahvi on kylläkin hyvää ja cremaa puskee mukavasti, mutta tuntuu silti, että paremminkin voisi olla. Mihin tuo kakkujen löysyys oikein voisi viitata? Myllyä ei oikein voi säätää hienommalle, koska uutoaika menee silloin jo 40 sekunnin paikkeille ja maku kärsii.. Ehdotuksia? (paremman myllyn lisäksi :) )
Löysä kakku on kai liian vetinen. Kuivemmaksi se jää, jos lisäät kahvimäärää vaikka sillä grammalla. Jauhatusta joutuu tällöin varmaankin säätämään aavistuksen karkeammaksi, jotta  annoksen tilavuus säilyy samana kuin 13g/25s -tapauksessa.
Käyttämistäni grammamääristä en osaa sanoa, vaakani ei ole viime aikoina ollut oikein vakuuttava näyttämissään lukemissa.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #23 : Lokakuu 28, 2008, 11:19:21 ap »

Turhaa kai on alkaa puhumaan siitä myllystä sen enempää.
Itse käytän Siviaan juuri tuon 13g.. ja siis Rockyllä jauhettua kahvia. Kakku ei ota melko kovan tamppauksen jälkeen ruuviin kuivana.
Kakku on uuton aikana turvonnut sen verran, että ruuvin jälki näkyy märässä kevyesti, eli hiukan ehkä voisin lisätäkin...
Kakku on uuton jäljiltä hyvinkin kova ja päältä melko kuiva. näinollen kuulostaisi siltä, että vain mylly erottaa tekotavassa.
En nyt osaa muista (paremmista) myllyistä mitään sanoa, mutta kyllä tuo Rocky melkoinen paakuttaja on. Muovikuppi on kovilla, kun kalahaarukalla veivaan klumpit tasaisiksi, sitten vielä samalla haarukalla tasaan pinnan filtteriin ennen tamppausta.
Hyvää tuppaa tulemaan näillä konsteilla.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #24 : Lokakuu 28, 2008, 12:13:50 ip »

Itselläni on LM-tuplasihti, johon annostelen yleensä 16 gramaa. Paahtoasteesta ja tuoreudesta riippuen purut turpoavat uutonaikana kokonaan sihtiin kiinni, mutta toiset purut turpoavat niin vähän, että kakun päälle jää tilaa nesteelle. Itse en ole huomannut mitään korrelaatiota käytetyn kakun märkyydellä tai muilla ominaisuuksilla siihen miltä kahvi maistuu. Ts. En siitä pahemmin stressaa.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #25 : Lokakuu 30, 2008, 12:02:17 ip »

Ei ole koskaan tullut punnittua, mutta jousiuraan asti tuplafilsussa. Optimaalinen kakku on märkänä melkein, mutta ei ihan kiinni suihkusihdissä. Ruuvin jälki siihen kuuluu jäädä.
Kirjattu

Johanna

  • Vieras
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #26 : Marraskuu 03, 2008, 08:49:13 ap »

Nonniin tilauksessa on, muutaman päivän sisällä pitäis Silvia ja Rocky saapua myös meidän taloon.  :)
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #27 : Marraskuu 03, 2008, 09:14:56 ap »

Tervetuloa jengiin.

Monestiko painoit "lisää koriin"?
Kun hankin omaa settiäni, niin pakettiin kuului keitin, mylly, alalaatikko, tampperi, vaahdotuskannu, kuppi, harjoituskahvia, tamppausalusta ja ehkä vielä jotakin, mikä ei muistu.
Heti siis päästiin keittelemään. Jälkikäteen hankittiin vielä umpifiltteri, gruppoharja ja cafizaa, sekä yhä suosikkeina säilyneet kahvattomat lasikupit. Niissä kahvin koko hienous näkyy minusta kivasti. Vielä kun saisi niistä tekstit ja mittaskaalat pois, niin olisi kiva, mutta ei lähe millään... Ehkä pitää yrittää vielä raaputtaa?
Juu, ja nakufilsukin hommattiin. Olikin hankalin operaatio, kun piti Usasta hommata...
Nyt sitten vaan odottelemaan.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Johanna

  • Vieras
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #28 : Marraskuu 03, 2008, 11:11:57 ap »

Tervetuloa jengiin.
Kiitos vaan
Monestiko painoit "lisää koriin"?
Kerran vaan, nakukahvan olisin ottanut mukaan mutta ei ollut saatavilla.
Kun hankin omaa settiäni, niin pakettiin kuului keitin, mylly, alalaatikko, tampperi, vaahdotuskannu, kuppi, harjoituskahvia, tamppausalusta ja ehkä vielä jotakin, mikä ei muistu.
Keitin+mylly+knockbox ja 2x250g kahvia tuossa setissä on mukana, Danesi kuppeja+vaahdotuskannu on tilattuna mutta toimitus kestää ihmeen kauan, erilaisia kahvipapuja on jo valmiiksi varastossa 6-7 erilaista.
Nyt sitten vaan odottelemaan.
O.K.
Jeps muutama päivä voi kulua odotellessa.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Nakukahva
« Vastaus #29 : Marraskuu 03, 2008, 18:48:26 ip »

Ajattelin hommata nakukahvan Englannista, näyttää olevan useampaakin mallia tarjolla
http://www.happydonkey.co.uk/bottomless-filters.html

Huono puoli on 10 punnan postikulut... Löytyisikö halukkaita yhteistilaukseen? Eipä siinä kovin paljoa säästöjä taida siltikään tulla..

Kirjattu