Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Silvia tuli taloon..  (Luettu 27928 kertaa)

jiihoo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Silvia tuli taloon..
« : Lokakuu 02, 2008, 20:02:56 ip »

Terve vaan!

Dhl:n setä kantoi eilen Rancilio Silvian ovesta sisään ja nyt olisi muutamia kysymyksiä laitteen käytöstä. Silvian lisäksi käytössä on Krupsin viidenkympin grinderi. Heikko lenkki, tiedän mutta saa kelvata toistaiseksi.

Kahden kupin suodattimella saan aikaiseksi ihan kelpoja shotteja, tosin maku voisi olla vähän pehmeämpi ja cremaa hiukan enemmän. Tamppaan n. 20 kilon voimalla täyden suodattimen jousiuraan asti. Uuttoaika on n.20-25 sekuntia. Jauhaessani pari pykälää hienommaksi suodatin meni samalla tamppausvoimalla lähes tukkoon. Kahvi on Pauligin Espresso fortissimo, josta siirryn kyllä parempaan tavaraan kun perusteet ovat hanskassa. Ehdotuksia hyvien kahvien suhteen? Millähän konsteilla makua saisi hieman pehmennettyä ja cremaa lisättyä? Pitäisikö kuitenkin jauhaa vähän hienommaksi ja vaikka tampata kevyemmin?

Yhden kupin suodatin onkin sitten minulle täysi mysteeri. Jos sen täyttää jousiuraan asti ja käyttää kiinni, niin sihdin keskiruuvi kairaa n. 5 millin reiän kiekkoon. Näinhän asia ei kaiketi saisi olla. Mikähän mahtaisi olla oikea määrä purua? Yhden kupin suodattimella en ole saanut aikaan kuin juomakelvotonta kitkerää litkua. Kiekot ovat myös pelkkää mössöä, vaikka tamppausvoima on samat 20 kg. Mikä mahtaa mennä vikaan?

Olen varsin tunari vielä näiden vehkeiden kanssa, joten kaikki neuvot ovat tervetulleita. Hyvä foorumi muuten, varsinkin vaahdotusohjeista ja linkeistä on ollut suuri hyöty, parit tuplacaput on jo vedetty ;)

Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #1 : Lokakuu 02, 2008, 20:03:05 ip »

Onnea vaan uudesta perheenjäsenestä!

Yleisesti tunnettu asia on että toi singlefiltteri on ylipäätään ja etenkin Silviassa vaikea. Itse en käytä sitä ollenkaan. Toisaalta ei ole tarvetta tehdä niin pieniä juomia - ja jos olisi niin olisi helpompi tehdä tuplalla ja käyttää vain toisesta suuttimesta tuleva. Eli kannattaa ainakin alkuun hylätä se sinkku kokonaan ja palata asiaan jos tuntuu siltä että haluaa lisää haasteita ;).

Noin kovaa ei ole tarpeen tampata, mutta toisaalta siitä ei kai ole haittaakaan. Tärkeintä on että voimaa on tarpeeksi ja että pitää voiman suht vakiona. Valuma-aika on hyvä indikaattori, samoin crema, mutta sen puute voi kieliä myös kahvista, etenkin siitä että se on vanhaa. Valuma-aika sais olla ehkä vähän pidempikin kuin sinulla (25-30 s on se mitä yleensä suositellaan).

Kahvien välillä on tosi isoja eroja. Ei kannata ajatella sillä tavalla että kunhan saan jollain surkealla hyvää aikaan, siirryn parempaan. (En tosin tiedä tuosta mainitsemastasi Pauligista mitään). Tietysti ihan ekoja kokeiluita ei kannata tehdä parhaalla kahvilla, mutta kuulostaa että perusasiat alkaa olla jo jotenkin hanskassa. Hyvää on kuitenkin helpompi tehdä hyvästä kahvista...
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #2 : Lokakuu 02, 2008, 20:07:33 ip »

Kahden kupin suodattimella saan aikaiseksi ihan kelpoja shotteja, tosin maku voisi olla vähän pehmeämpi ja cremaa hiukan enemmän. Tamppaan n. 20 kilon voimalla täyden suodattimen jousiuraan asti. Uuttoaika on n.20-25 sekuntia. Jauhaessani pari pykälää hienommaksi suodatin meni samalla tamppausvoimalla lähes tukkoon. Kahvi on Pauligin Espresso fortissimo, josta siirryn kyllä parempaan tavaraan kun perusteet ovat hanskassa. Ehdotuksia hyvien kahvien suhteen? Millähän konsteilla makua saisi hieman pehmennettyä ja cremaa lisättyä? Pitäisikö kuitenkin jauhaa vähän hienommaksi ja vaikka tampata kevyemmin?

Yhden kupin suodatin onkin sitten minulle täysi mysteeri. Jos sen täyttää jousiuraan asti ja käyttää kiinni, niin sihdin keskiruuvi kairaa n. 5 millin reiän kiekkoon. Näinhän asia ei kaiketi saisi olla. Mikähän mahtaisi olla oikea määrä purua? Yhden kupin suodattimella en ole saanut aikaan kuin juomakelvotonta kitkerää litkua. Kiekot ovat myös pelkkää mössöä, vaikka tamppausvoima on samat 20 kg. Mikä mahtaa mennä vikaan?

Tervetuloa mukaan kummaan sakkiin. Kyllä tuo tuplafiltterishotti aika hyvällä mallilla on noilla numeroilla. Se Krupsin viidenkympin grinderi lienee suurin syy epätyydyttävään lopputulokseen kuitenkin, sillä vaikka valuma-aika onkin haarukassa, taitaa jauhatustulos olla liian epätasaista. Tähän ei kyllä auta kuin myllyn vaihto. Cremaan auttaa parhaiten tuore kahvi.

Minä säädän uuttoajan jauhatuksella ja tamppaus on aina mallia vähintään tarpeeksi lujaa. Jotkut pelaavat enemmän tamppausvoimallakin. Nämä ovat makuasioita ja kukin omaksuu oman tyylinsä.

Sinkkufiltterillä on vaikeampi saada hyvä shotti kuin tuplalla. Minä en juurikaan käytä sitä. Jos haluan vähemmän kahvia, teen ristreton.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #3 : Lokakuu 02, 2008, 20:13:15 ip »

Millähän konsteilla makua saisi hieman pehmennettyä ja cremaa lisättyä?

Tämä riippuu tietysti käytettävästä pavusta (mitä papua, onko tuoretta, jne...) mutta myös siitä myllystä. Eli mylly tosiaan on sinulla tuossa nyt se heikoin lenkki. Paremmalla myllyllä tulevat maut paremmin esiin. Halvemmissa myllyissä on ongelmana tomu jota syntyy usein liiaksi. Tuo tomu sitten aiheuttaa tyypillisesti kitkeryyttä ja sitä että vaikka saatkin valumisajan kohdilleen, niin tällöin keskimääräinen jauhatuskarkeus voi olla maun osalta "pielessä" - eli liian karkeaa kun se oikea valumisaika syntyykin suurelta osin tuon tomun vaikutuksesta. Tällöin tuo tomu yliuuttuu samalla kun suurin osa kahvista aliuuttuu. Eli jos tilanne ei ala paranemaan toisia papuja kokeillessa, niin kannattaa alkaa vilkuilemaan sitä uutta myllyä.

Yhden kupin suodatin onkin sitten minulle täysi mysteeri. Jos sen täyttää jousiuraan asti ja käyttää kiinni, niin sihdin keskiruuvi kairaa n. 5 millin reiän kiekkoon. Näinhän asia ei kaiketi saisi olla. Mikähän mahtaisi olla oikea määrä purua?

Ei ole tuota rancilion sinkkua tullut käytettyä, mutta sillä perusteella että tuplasihdille sopiva määrää on siinä 12 gramman paikkeilla, niin yrittäisin siihen sinkkuun 6 grammaa. Eli punnitse vaikka tuo määrä jauhetta siihen filtteriin ja katso miten täyteen tulee ja jääkö tällöin enää ruuvinjälkeä.
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #4 : Lokakuu 03, 2008, 06:49:50 ap »

Käytä vain tuplaa on minunkin neuvo. Osviittaa sen haastellisuudella saa, kun vertaa filttereiden pohjia. Itselläni on tunne, että single menee geometrialtaan hieman optimialueen ulkopuolelle, ja siksi sen kanssa ei ole helppo toimia. Tupla taas on parhaimmillaan tuossa 12 g tuntumassa, joka on muihin filttereihin nähden alakanttiin.

Jossain vaiheessa kannattaa hankkia vaaka, mutta oman kokemukseni mukaan sopivasta kahvimäärästä antaa tuo ruuvitesti tuplafiltterillä hyvän osviitan. Eli kuivana ei ruuvin kuvaa pitäisi kakkuun tulla, mutta märkänä sen tulisi siihen ilmestyä.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

jiihoo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #5 : Lokakuu 03, 2008, 09:32:21 ap »

Kiitoksia vaan neuvoista! Kyllä minä taidan toistaiseksi pysytellä siinä tuplafiltterissä -saa enemmän juotavaksi kelpaavaa tavaraa aikaan.. Maidon vaahdotusta harjoitellessa seurasi paluu maan pinnalle ja sain siivoilla sotkut keittön seiniltä :) Täytynee hankkia myös kunnollinen ylöspäin kapeneva kannu, jos vaikka vaahto alkaisi pysyä kannussa..
Videoilla näkee pro-jannujen laittavan kannun pakkaseen ennen vahdotusta, mikäs tuossa on juonena?

Laiton myllyn pykälää hienommalle ja maku parani mielestäni hieman, mutta shotit menivät hitaanlaisiksi n.35 sek. Alku on todella hidas, ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta kiihtyy sitten loppua kohden. Onko tuosta harmia?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #6 : Lokakuu 03, 2008, 10:10:06 ap »

Videoilla näkee pro-jannujen laittavan kannun pakkaseen ennen vahdotusta, mikäs tuossa on juonena?

Maito ottaa ilmaa vastaan parhaiten kylmänä, siksi sen pitäisi siis olla jääkaappikylmää - ja siksi venyttäminen pitäisi tehdä vaahdotuksen alussa. Kannun laittaminen pakkaseen on lähinnä hätävarjelun liioittelua.

Laiton myllyn pykälää hienommalle ja maku parani mielestäni hieman, mutta shotit menivät hitaanlaisiksi n.35 sek. Alku on todella hidas, ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta kiihtyy sitten loppua kohden. Onko tuosta harmia?

Jos se maistuu hyvälle, niin ei ole. :) Tiukempien shottien tekeminen voi johtaa siihen että kuppiin päätyy yli- ja aliuuttunutta tavaraa, joka voi olla hyvä asia koska tällöin maku on monipuolisempi, mutta liian pitkälle vietynä maku alkaa olla lähinnä yhdistelmä erilaisia makuvirheitä. Samoin kanavoitumisen vaara kasvaa - jos tiukasta kakusta ei pääse hyvällä läpi, niin mennään pahalla. Itse harrastan ääritiukkojen shottien tekemistä aika usein, ja joskus ne ovat erinomaisia, joskus lähinnä kiinnostavia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #7 : Lokakuu 03, 2008, 10:49:58 ap »

Heitä se sinkkusihti roskiin, tulee parempi mieli. Sillä ei tee mitään. Itse teen sinkut tuplafiltterillä valuttamalla toisen puolen ohi. Hukkaan menevän kahvin hinta ei nyt kuitenkaan niin iso ole. Itse juon tuplia, tyttöystäväni sinkkuja.
Parempi crema tulee tuoreemmalla kahvilla tai sellaisella jossa on paljon robustaa (esim. mokaflor).

Vaahdotus:
Kannun pakastimeen laittaminen on turhaa hifistelyä. Vaikka se aluksi tuntuu hieman pelottavalta, paras tulos tulee kun paine on suuri. Eli kannattaa aloittaa vaahdotus juuri ennen lämmitysvalon sammumista. (n. 75 sekuntia päällekytkennästä).
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #8 : Lokakuu 03, 2008, 14:43:40 ip »

Laiton myllyn pykälää hienommalle ja maku parani mielestäni hieman, mutta shotit menivät hitaanlaisiksi n.35 sek. Alku on todella hidas, ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta kiihtyy sitten loppua kohden. Onko tuosta harmia?

Ei ole harmia Silvialle, koska siinä on paremman luokan keittimien tapaan uuttopainetta vakiona pitävä ylivirtausventtiili. Pumppu pumppaa vettä sen kautta takaisin säiliöön uuton aikana koko ajan, tulipa vesi kahvin läpi hitaammin tai nopeammin, eikä pumppu siksi ylikuumene. Markettiluokan keittimissä paineensäätö perustuu vain pumpun tehottomuuteen, ja ne eivät siksi kestä jurruttamista ilman virtausta kauaakaan.

35 sekkaa on ihan laillinen shotin kesto vielä. On myös ihan normaalia, että ensimmäiset pisarat tulevat hitaasti ja loppua kohti kiihtyy. Esso on paksua tavaraa, eikä valu kahvasta ihan hetkessä. Jos virtaus kasvaa loppua kohti normaalia enemmän, niin se voi kieliä kanavoitumisesta. (Ja jos pöytään tuodaan karjalanpiirakoita, se voi kieliä munavoitumisesta). Tämähän sitten selviää kyllä kakkua tutkiskelessa.
Kirjattu

JP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #9 : Lokakuu 03, 2008, 15:45:22 ip »

Kiitoksia vaan neuvoista! Kyllä minä taidan toistaiseksi pysytellä siinä tuplafiltterissä -saa enemmän juotavaksi kelpaavaa tavaraa aikaan.. Maidon vaahdotusta harjoitellessa seurasi paluu maan pinnalle ja sain siivoilla sotkut keittön seiniltä :) Täytynee hankkia myös kunnollinen ylöspäin kapeneva kannu, jos vaikka vaahto alkaisi pysyä kannussa..
Videoilla näkee pro-jannujen laittavan kannun pakkaseen ennen vahdotusta, mikäs tuossa on juonena?

Laiton myllyn pykälää hienommalle ja maku parani mielestäni hieman, mutta shotit menivät hitaanlaisiksi n.35 sek. Alku on todella hidas, ensin ei tunnu tapahtuvan mitään, mutta kiihtyy sitten loppua kohden. Onko tuosta harmia?

Kapeneva kannu on tosiaan asiaa, mutta tuo pakastaminen ei. Mitta-astialla et saa kunnon vaahto aikaiseksi, minä sen olen alussa kokeillut. Homma helpottuu oleellisesti, jos saat jonkun ihan kädestäpitäen näyttämään tuon vaahdottamisen. Lämpömittarin käyttökään ei ole häpeällistä. Noissa videoissa ja kuvissa ei juurikaan näytetä sitä harjoitteluvaihetta kannusta toiseen siirtoineen. Ei niitä superkuvioita ihan joka kerran tule:

http://eemil.blogspot.com/2006/04/tyynen-latteart.html
http://eemil.blogspot.com/2006/05/latteart-ii.html

JP
Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #10 : Lokakuu 04, 2008, 00:14:38 ap »

Niin ja jos tunnet tarvetta harjoitella vaahdotusta, niin hiljattainhan joku postasi tänne veikeän linkin. Oli keksitty että vesi, johon on lisätty pieni pisara tavallista astianpesuainetta, käyttäytyy vaahdotettaessa suurin piirtein samalla tavalla kuin maito. Toisin sanoen jos haluat kokeilla useita kertoja etkä tykkää siitä että maitoa menee haaskuun, niin tuossa on hyvä idea. Niin ja jos sen roiskit seinille niin tulee siivottua keittiö ;). Siinä viestissä oli postattuna myös varsin valaiseva latteart-video.

Kunnon kannun tarvitset, ja maidon on hyvä olla suoraan jääkaapista, mutta ei asiallisen cappan tekeminen muuten mitään rakettitiedettä tai kikkailua vaadi. Varsin helppoa mielestäni, ainakin jos ei välttämättä tartte olla taidetta siinä kupissa.
Kirjattu

jiihoo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #11 : Lokakuu 06, 2008, 08:56:56 ap »

Juu, tuo saippuavaahtolinkki tuli katsottua jo aiemmin ja testattuakin. Käyttäytyy tosiaan lähes samoin kuin maito. Vaahdotus alkaa jo sujua suht hyvin, kunnollisen kannun hommaan kun kerkiän käydä hakemassa. Ainoa todellisia vaikeuksia tuottava asia on kunnollinen sekoittuminen. vaikka saankin koostumukseltaan varsin hyvää vaahtoa aikaan, jää kannun pohjalle aina muutama sentti lämmintä maitoa. Tätä olen yrittänyt paikata junttamalla putken kannun pohjalle vaahdotuksen loppuvaiheessa, vaihtelevalla menestyksellä. Ongelmana vain on se, että vaahto tulee helposti yli jos painetta ei laske. Tämä vissiin ei ole tarkoitus, koska olen ymmärtänyt, että kova paine on koko homman idea. Myös kannun koputtelua ja pyörittelyä pöydällä on tullut testailtua ja tuntuisi hieman tasoittavan vaahdon koostumusta.

Noh, kukaan ei ole seppä syntyessään ja 80% vaahdosta on kelvollista ;)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #12 : Lokakuu 06, 2008, 09:15:42 ap »

Ainoa todellisia vaikeuksia tuottava asia on kunnollinen sekoittuminen. vaikka saankin koostumukseltaan varsin hyvää vaahtoa aikaan, jää kannun pohjalle aina muutama sentti lämmintä maitoa. Tätä olen yrittänyt paikata junttamalla putken kannun pohjalle vaahdotuksen loppuvaiheessa, vaihtelevalla menestyksellä. Ongelmana vain on se, että vaahto tulee helposti yli jos painetta ei laske. Tämä vissiin ei ole tarkoitus, koska olen ymmärtänyt, että kova paine on koko homman idea. Myös kannun koputtelua ja pyörittelyä pöydällä on tullut testailtua ja tuntuisi hieman tasoittavan vaahdon koostumusta.

Tuo sekoittuminen eli "teksturointi" on melkein se kaiken a ja o. Eli kun ilmaa on lisätty maitoon korkeintaan sinne 40 asteen tuntumaan asti lopetetaan ilman lisääminen ja yritetään loppuaika oikeastaan puskea sitä vaahtoa maidon sekaan (pilkkoen kuplia pienemmiksi). Riippuu vähän laitteesta ja käytettävästä kannusta millä syvyydellä ja missä kohdin tässä vaiheessa putkea tulee pitää - mutta joka tapauksessa niin että seoksen liike on hyvä - "rullaavaa" voisi sanoa - ja ilmaa ei pääse enää lisää mukaan.

Homma on mennyt putkeen jos vaahdotuksen lopussa et erota pinnasta kuplia taikka erillistä vaahtoa vaan seos on koostumukseltaan enemmänkin "paksun nesteen" tyyppistä kuin vaahtoa. Ehkä vähän semmoista lateksimaalin tapaista. Kun heti pyörittelyn jälkeen kaadat maidon vaikka läpinäkyvään lasiin, niin lasissa ei pitäisi alussa oikeastaan erottua neste/vaahto rajapintaa vaan sen pitäisi olla pohjaan asti samanlaista. Vasta kaatamisen jälkeen siellä alkaa tapahtua erkaantumista erilaisiin kerroksiin. Eli näin siis omassa "ideaalitilanteessani".

(Lisäys: Tämäntyyppisestä lopputuloksesta siis unelmoidaan...)
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 06, 2008, 09:23:13 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #13 : Lokakuu 06, 2008, 10:42:42 ap »

Ja jos jossain teräsmitassa yrität, niin siinä onkin lähes mahdotonta saada vaahto hyväksi. Maito ei pyöri semmoisessa ja jos siihen saa vauhtia, lentää yli. Yli kuohuminen johtuu siitä, että sinulla on astiassa liikaa maitoa tai lisäät siihen liikaa ilmaa. Vaahtohan paisuu vielä ilman lisäämisen loputtuakin, kun kuplien ilma lämmetessään laajenee.
Kirjattu

JP

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Silvia tuli taloon..
« Vastaus #14 : Lokakuu 06, 2008, 12:50:26 ip »

Ja jos jossain teräsmitassa yrität, niin siinä onkin lähes mahdotonta saada vaahto hyväksi. Maito ei pyöri semmoisessa ja jos siihen saa vauhtia, lentää yli. Yli kuohuminen johtuu siitä, että sinulla on astiassa liikaa maitoa tai lisäät siihen liikaa ilmaa. Vaahtohan paisuu vielä ilman lisäämisen loputtuakin, kun kuplien ilma lämmetessään laajenee.

Juuri näin. Suositan kyllä sitä 0,5 litran Motan kannua. Siinä on mukava muoto ja ehkäpä se keittiökin pysyy laktoosittomana.

Jukka
Kirjattu