Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: papuja odotellessa...  (Luettu 29083 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
papuja odotellessa...
« : Syyskuu 17, 2008, 08:46:06 ap »

2 x Green Cup of Excellence Espresso Blend (ref COEESP3)per 250g bag () = £8.00
2 x Green Costa Rican El Portillo CoE (ref:port3)per 250g bag () = £8.00
3 x Green Colombian Agua Azul GAQ650(ref:agu3)per 250g bag () = £9.00

Eli tuollaiset pussukat lähteneet Suomea kohti. Onko kenelläkään kokemusta/vinkkejä paahtoasteen suhteen  presso/suodin/espresso -käyttöön? Paahtimena on se vanhempi i-roast (muka portaaton paahtoasteen säädin  >:().
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #1 : Syyskuu 17, 2008, 09:55:44 ap »

Eli tuollaiset pussukat lähteneet Suomea kohti.

Vinkki: Mikäli aikoo itse paahtaa kahvinsa niin kannattaa tilata 2kg säkkejä. Noissa 250 gramman säkeissä ei tule paljoa säästöä verrattuna valmiiksi paahdettuun kun ottaa paahtohävikin (about 18%) huomioon. Esim. tuossa Azulissa säästät nyt noin 45 senttiä per 250 grammaa (sähkönkulutusta ei huomioitu), mutta 2kg pussissa säästöä tulee jo melkein 1.20 euroa per 250 grammaa. Lisäksi tilatessa noita 2kg säkkejä useamman kappaleen kerralla tulee säästöä myös postikuluissa (suurin säästö itseasiassa kun tilaa tarpeeksi paljon) - noissa alle 2 kilon lähetyksissä (normaalin postin kautta) postikulusäästö on minimaalista. Tämä siis säästöaspektin kannalta - toki tuossa paahtamisessa on sitten oma ilonsa ihan puuhasteluna/harrastuksena (johon siis pitää sitten ihan oikeasti paneutua mikäli aikoo tehdä "oikeutta" pavuille).

Onko kenelläkään kokemusta/vinkkejä paahtoasteen suhteen  presso/suodin/espresso -käyttöön?

HasBeanilla on cuppingkuvausten yhteydessä aina hyvät paahtosuositukset - poislukien blendid. Eli noista kahdesta viimeisestä pitäisi löytyä hyvät opastukset sivuilta. Tuo espressosekoitus kannattaa varmaan tähdätä ensin siihen toisen raksun kynnykselle ja säätää tämän jälkeen tarkemmin. Jos haluat noita 250 gramman annoksia tilailla, niin kannattaa ottaa aina yksi valmiiksipaahdettu verrokki matkaan mukaan.

Paahtimena on se vanhempi i-roast (muka portaaton paahtoasteen säädin  >:().

Tarkoitat varmaan Hearthwaren Precisionia? I-roasteissa (1 & 2) ei ole mitään portaatonta paahtoasteen säädintä vaan ovat kaikki digitaalisen näytön kautta ohjelmoitavia (vai lukeeko laitteesi kyljessä I-Roast?)
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #2 : Syyskuu 17, 2008, 12:25:42 ip »

Vinkki: Mikäli aikoo itse paahtaa kahvinsa niin kannattaa tilata 2kg säkkejä.

Tarkoitat varmaan Hearthwaren Precisionia? I-roasteissa (1 & 2) ei ole mitään portaatonta paahtoasteen säädintä vaan ovat kaikki digitaalisen näytön kautta ohjelmoitavia (vai lukeeko laitteesi kyljessä I-Roast?)

Kun ei ollut kauheasti kokemusta ko. pavuista, niin ajattelin ottaa kokeeksi vain pienet pussukat. Katsotaan nyt millaista jälkeä syntyy ja tilataan sen mukaan sitten lisää. En halua ostaa "sikaa säkissä" tai ainakaan isossa sellaisessa.

Jep...oikeassa olet. Kyseessä siis precison, joka ei ole tosin säädöltään nimensä veroinen, mutta on sillä ihan mukiin menevää kahvia saatu...tai joskus jopa kuppiinkin  ;D
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #3 : Syyskuu 17, 2008, 13:08:54 ip »

Espressokäyttöön suosittelen ensimmäisen koe-erän paahtamista keskitumman rajalle, eli toisen raksun alkuun. Siitä voi sitten tummentaa, jos on liian hapanta. Suodattimelle ja pressolle voi koittaa vaaleampaa, ensimmäisen poksun loppuun. Espressosta tulee vaalealla paahdolla älyttömän hapanta, ellei papu ole aivan poikkeuksellisen vähähappoinen.

Vaaleammassa paahdossa kahvin ominaismaut tulevat paremmin esiin. Tummempi maistuu enemmän samalle paahdetulle sokerille pavusta riippumatta.

Pienellä paahtimella voi myös kikkailla paahtamalla sekoituksen eri papuja eri tummuuteen. Tai jopa samaa papua kahteen eri tummuuteen.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #4 : Syyskuu 19, 2008, 11:55:47 ap »

Ensimmäinen erä (CoE espresso blend) paahdettu. Vkl:n aikana päässee maistamaan lopputuotetta.

Papuja maistaessani (pureskellessa) huomasin seuraavaa:
Robertsin Habanero oli hyvän makuinen ja kosteahko. Oma robusta-exelco seokseni selvästi kuivempi, voimakkaamman makuinen (ei siis miellyttävä suussa kuten habanero). Juuri paahtamani CoE blend jotain edellämainittujen välillä.
Mistä tämä kuiva/kostea -ero oikein johtuu?

EDIT:
Olinkin kipannut tuon robusta-exelco satsin takaisin myllystä purkkiin ja papujen pinnassa on selvästi hienojakoista kahvi pölyä (jota silloinen myllyni tuotti kohtuuttomasti). Tämä on varmasti osasyy siihen selvästi vahvempaan/kuivempaan olemukseen????
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 19, 2008, 12:01:48 ip kirjoittanut vemuli »
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #5 : Syyskuu 19, 2008, 12:20:22 ip »

Papuja maistaessani (pureskellessa) huomasin seuraavaa:
Robertsin Habanero oli hyvän makuinen ja kosteahko. Oma robusta-exelco seokseni selvästi kuivempi, voimakkaamman makuinen (ei siis miellyttävä suussa kuten habanero). Juuri paahtamani CoE blend jotain edellämainittujen välillä.
Mistä tämä kuiva/kostea -ero oikein johtuu?

Mitkä näistä olivat siis itsepaahdettuja? Tämähän vaikuttaa paljonkin lopputulokseen (varsinkin jos itselläsi on ilmapaahdin ja tuo habanero paahdetaan rummussa). Jos tuo robusta-exelco oli paahdettu itse vihreästä - niin minkähän ikäisiä olivat nuo vihreät? Vihreäkin kahvi nimittäin vanhenee. Hasbeanilla ovat yleensä nykyisen (viimeisimmän) sadon papuja. Onko miten laadukasta tuo robusta - jos pureskelit toisesta robustaa ja toisesta arabicaa? Entä oliko tuo habanero miten tumma, miten kauan sitten paahdettu ja miten säilytetty (eli "kosteus" voisi olla joko öljyä jota tummassa pavussa on irronnut enemmän solukkorakenteesta taikka sitten ihan oikeaa kosteutta = vettä (ilmasta))

Eli hyvinkin moni asia voi tuohon vaikuttaa. Ja muista että sillä pienellä ilmapaahtimella et pääse samanlaiseen lopputulokseen kun kunnon paahtimella (en tarkoita etteikö saisi hyvänmakuista aikaan - mutta ei siis samanlaista).
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #6 : Syyskuu 19, 2008, 17:33:38 ip »

Itsepaahdettuja siis CoE Espresso sekä robusta-excelso (50/50). Habaneron ostin Robertsin myymälästä. Heartware preciscon paahtimena ja kyllä...raakapavut olivat varmasti vanhentuneita (n.5v vanhoja). Tuo paahdin on sen verran heikko esitys säädöiltään, että käytän sitä manuaalisesti. Näin ollen myös paahtoaika vaihtelee, koska se perustuu puhtaasti näköhavaintoon.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #7 : Syyskuu 19, 2008, 22:15:06 ip »

raakapavut olivat varmasti vanhentuneita (n.5v vanhoja).

Tuon ikäiset alkavat olla kieltämättä jo aika vanhoja. Vihreät pavut kannattaa yrittää käyttää ennen seuraavaa satoa, ts. noin vuoden sisällä. Ei ne vielä tuon ajan päästä pilalla ole, mutta parhain "terä" niistä on jo poissa. Lainaus Illystä: "After one year, quality is generally reduced, and the beans change colour, becoming white-yellow and fluorescent, their aroma becomes woody and stale while sourness increases. Such decay is matched by a chemical degradation of the free amino acids and sugars, and by oxidation of the lipids; it has also been linked to attack by Streptococci and oxidation". Eli vihreänäkin se kahvipapu on siis kohtuullisen herkkä vanhenemaan (tai ei nyt sen herkempi kuin mikä tahansa muukaan orgaaninen ruoka-aine).

Jos kulutus on kovin hidasta, niin vihreänkin pavun voi pakastaa - kunhan tekee sen huolella (ts. ilmatiivissä pussissa tms josta mahdollisimman paljon ilmaa pois).

Näin ollen myös paahtoaika vaihtelee, koska se perustuu puhtaasti näköhavaintoon.

Kuuletko kuitenkin raksut? Noiden perusteella kannattaa se paahto ennemmin ajoittaa - on tarkempaa. Nimittäin eri pavut tummuvat paahtuessaan vähän eri tavalla. Myös paahtotapa vaikuttaa hieman väriin - eli ilmapaahtimella ja rumpupaahtimella samaan paahtoasteeseen paahdettu papu (esim. tokan raksun alku) ei ole ihan saman värinen.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #8 : Syyskuu 19, 2008, 22:26:41 ip »

Kuuletko kuitenkin raksut? Noiden perusteella kannattaa se paahto ennemmin ajoittaa - on tarkempaa. Nimittäin eri pavut tummuvat paahtuessaan vähän eri tavalla. Myös paahtotapa vaikuttaa hieman väriin - eli ilmapaahtimella ja rumpupaahtimella samaan paahtoasteeseen paahdettu papu (esim. tokan raksun alku) ei ole ihan saman värinen.

Useimmiten paahdan siihen toisen raksun alkuun eli kytken siinä vaiheessa jäähdytyksen päälle (n.10s toisen raksun alusta). Suodin kahvin paahdan yleensä hieman vaaleammaksi.

Kyllä tässä haastetta riittää papujen parissa vielä pidemmäksikin aikaa...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #9 : Marraskuu 19, 2008, 20:23:32 ip »

Tänään tuli ilmoitus toimitetusta lähetyksestä. Tällä kertaa tilasin myös "näyteversiot" mukaan...


1 x 2 kg of Green Has Bean He Visitado Espresso Blend () = £15.00
1 x Has Bean He Visitado Espresso Blend per 250g Bag () = £3.50
   Grind Beans
1 x Has Bean premium Espresso Blend (ref PRE1) per 250g Bag () = £3.00
   Grind Beans
1 x 2 kg of Green Premium Espresso Blend (ref PRM2) () = £12.50

Valitsin valmiit esso-sekoitukset ihan vain turhan säätämisen välttämiseksi. Mutta, mikäli joku uskaltaa suositella varteenotettavia lajikkeita, joita yhdistelemällä saisi kelvollista, maistuvaa espressoa, niin otan toki vinkkejä/reseptejä vastaan.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #10 : Joulukuu 02, 2008, 12:10:04 ip »

En tiedä onko tälläinen sekoitus sopiva omaan makuusi, mutta olen paahdellut sekoitusta johon tulee 1:1 suhteessa Brazil Fazendaa ja Ethiopian Yirgacheffeä. Viimeksi tosin kun tein kyseistä sekoitusta ilmeisesti fazendan paahto meni liian pitkäksi ja makuun tuli ikävää palaneen aromia :/

-Mikko-

Tänään tuli ilmoitus toimitetusta lähetyksestä. Tällä kertaa tilasin myös "näyteversiot" mukaan...


1 x 2 kg of Green Has Bean He Visitado Espresso Blend () = £15.00
1 x Has Bean He Visitado Espresso Blend per 250g Bag () = £3.50
   Grind Beans
1 x Has Bean premium Espresso Blend (ref PRE1) per 250g Bag () = £3.00
   Grind Beans
1 x 2 kg of Green Premium Espresso Blend (ref PRM2) () = £12.50

Valitsin valmiit esso-sekoitukset ihan vain turhan säätämisen välttämiseksi. Mutta, mikäli joku uskaltaa suositella varteenotettavia lajikkeita, joita yhdistelemällä saisi kelvollista, maistuvaa espressoa, niin otan toki vinkkejä/reseptejä vastaan.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #11 : Joulukuu 02, 2008, 12:30:35 ip »

Tänään tuli ilmoitus toimitetusta lähetyksestä. Tällä kertaa tilasin myös "näyteversiot" mukaan...

1 x Has Bean He Visitado Espresso Blend per 250g Bag () = £3.50
   Grind Beans

Tuosta vaan raporttia kehiin jos olet jo ehtinyt maistamaan. Kiinnostaisi tuota kokeilla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #12 : Joulukuu 02, 2008, 12:53:37 ip »

Tuosta vaan raporttia kehiin jos olet jo ehtinyt maistamaan. Kiinnostaisi tuota kokeilla.
Mulla on huono makuaisti, enkä oikein osaa erotella eri makuja....
raikkaan oloinen, jos kahvista voi niin sanoa. Ei kuitenkaan mikään hapan/epämiellyttävän hapokas. Ei herättänyt suuria tunteita puolesta tai vastaan. Eilen sain ehkä hieman onnistuneemman shotin, josta löytyi marjaisia makuvivahteita kun oikein keskittyi.

Ei päätynyt minun lyhyele suosikkilistalle, joka on seuraavanlainen (antaa kuvaa mieltymyksistäni)
- Australian Skyberry
- Toba Sulawesi blend
- Brazil cachoira canairo
- Yemen Mocha matar
- Monsoon malabar
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #13 : Joulukuu 06, 2008, 14:08:06 ip »

Tuosta vaan raporttia kehiin jos olet jo ehtinyt maistamaan. Kiinnostaisi tuota kokeilla.

Nyt on tullut juotua ne valmiiksi paahdetut kahvit pois. Omapaahtamaa  en ole vielä ehtinyt kokeilla. Se Premium Espresso oli paahdettu melko vaaleaksi. En tiedä johtuiko siitä, mutta maku ei ollut oikein mieleinen. Ilmeisesti, en ole kovin hapokkaan kahvin ystävä, koska hapokkuus oli mielestäni yksi piirre premiumissa. Saa nähdä miten oma paahto tulee maistumaan, koska paahdoin sitä pykälän tummemmaksi.

Visitado oli todella herkullinen. Runsas, kestävä crema. Sopii hienosti espressoon tai maihtopohjaisiin juomiin. Pehmeä ja jollain tapaa löysin seasta makeutta. Tätä on vielä valmispaahtonakin jäljellä, joten täytyy pysähtyä analysoimaan tarkemmin ajan kanssa (aamukiireessä ei ehdi kuin nauttia).
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: papuja odotellessa...
« Vastaus #14 : Joulukuu 06, 2008, 22:38:35 ip »

Se Premium Espresso oli paahdettu melko vaaleaksi. En tiedä johtuiko siitä, mutta maku ei ollut oikein mieleinen. Ilmeisesti, en ole kovin hapokkaan kahvin ystävä, koska hapokkuus oli mielestäni yksi piirre premiumissa.

Millaisena koit tuon hapokkuuden - happamuutena vai karvautena? Itselleni tuo hapokkuus tulee esiin (premium blendissä) jonkinlaisen keveyden/notkeuden tunteena vaikka tuo sekoitus tuottaa rungoltaan suhteellisen paksun (cachoeiramaisen) lopputuloksen (jossa on myös makeutta). Tosin edellisestä premiumerästäni on jo jonkin aikaa ja uusien satojen myötä on koostumus voinut hieman muuttua. Omissani ei tuo paahtoaste ole mielestäni ollut mitenkään erityisen vaalea (verrattuna muihin vastaaviin) - mutta öljyä on ollut papujen pinnassa korkeintaan pari hassua tippaa siellä täällä.

Onko sinulla muuten minkälaista arviota koneesi uuttolämmöistä? Tätä olisi ehkä hyvä jotenkin tarkastaa/mittailla kun olet koneesi palasiksi purkanut ja laittanut kasaan. Ettei ole esimerkiksi HX:n "injektori" mennyt väärään kohtaan ja aiheuttaa liian matalaa uuttolämpöä (=happamuutta vaaleammilla paahdoilla) taikka boilerin lämpö on liian pieni - sinulla kun tulee sinne HX:n sisälle vesijohtoverkosta suhteellisen viileää vettä. Kai koneestasi kuitenkin pitkän joutinolon jälkeen tulee gruposta vesi sihisemällä/kiehumalla ulos?
Kirjattu