Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Hyvä espresso keitin?  (Luettu 28356 kertaa)

janijokela1987

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Hyvä espresso keitin?
« : Elokuu 21, 2008, 01:12:37 ap »

Mihin espresso keittimeen kannataa sijoitaa rahaa? nykyinen on ostettu käytettynä Krups ja sen ikä alkaa olemaan ongelma toiminan kohteena. Sen lisäksi hyvä kahvi papu mylly koko setillä saisi olla hintaa maksimilaan n. 300-350€

Eli ihan ihan netti osoiteita suomesta ja ulkomailta.Voin ostaa käytetyn keittimen jos hinta laatu kohtaavat. Sekä mikä on paras hinta - laatu suhteeltaan oleva papu espresso ja kahvi?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #1 : Elokuu 21, 2008, 09:40:45 ap »

Mihin espresso keittimeen kannataa sijoitaa rahaa? ... Sen lisäksi hyvä kahvi papu mylly koko setillä saisi olla hintaa maksimilaan n. 300-350€

No jos asiaa tarkastelee sijoittamisen kannalta, niin mahdollisimman laadukkaaseen. Eli sijoittamisella ajatellaan tässä vähintään 7-10 vuoden käyttöikää. Antamasi hintahaarukka vain aiheuttaa pientä ongelmaa. Gaggioita saa jo alle 300 euron esim. täältä, mutta sitten (edes kohtuullisen) myllyn löytäminen 50-100 euron hintaluokassa (poislukien käsikäyttöiset) voi olla aika haastavaa. eBay:stä tms. voisi yrittää käytettynä löytää. Gaggia on jo kohtuullinen keitin (omine rajoituksineen) jos haluaa edullisesti edetä, mutta en tiedä miten pitkään kestää käytössä.

Mutta suosituksenani olisi että säästelet vielä kotvan jotta saisit budjetin lähemmäs 500 euroa ja katselet ihan rauhassa. Kannattaa tosiaan huomioida että esim. 600-700 sijoituksella, joka on tuplasti tuo antamasi 300-350, saat jo keittimen+myllyn jotka kestävät käytössä varmasti kaksinkertaisen ajan mitä tuolla 300-350 sijoituksella saat. Ja lisäksi koko tuon käyttöajan laatu on parempi (mikäli panostat tähän papujenkin osalta).

Sekä mikä on paras hinta - laatu suhteeltaan oleva papu espresso ja kahvi?

Tällaista on aika vaikea mennä nimeämään - riippuu mitä kahviltaan hakee. Jos se on vain "kahvia" niin ei kannata paljoa markettien hyllyjen ulkopuolelle vilkuilla - jos hakee oikeasti hyvää kahvia niin kilohinta pomppaa helposti kyllä jo 20 euron paremmalle puolelle (ja tällöin kohtuullinen mylly on jo ehdoton riippumatta miten sen kahvin sitten valmistaa). Varoituksen sanana siis: yli 20 euron kilohinta ei sitten tarkoita että olisi vielä automaattisesti hyvää - voi olla aika kamalaakin (=esim. valmiiksijauhettu "maustekahvi") - kauppiashan voi hinnoitella tuotteensa miten haluaa.

Niin, ja jos englanti taipuu, niin kannattaa lukaista muuten tämä lävitse.
Kirjattu

klulle

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #2 : Lokakuu 09, 2008, 11:48:38 ap »

Minuakin vaivaa sama ongelma. Minkälaisen keittimen ostaisin.
Muutaman vuoden harjoittelin Mutteripannun, kattilan ja vaahdottimen (pieni sähköinen vatkain)kansssa. Ihan juotavaa kahvia sillä sai aikaiseksi. Viime jouluna sitten sain kaverilta jonkun marketti krupsin kun hän osti Silvian. Nyt tuntuu siltä että krupsilla on harjoiteltu ja olisi aika ostaa oikea keitin, mutta mikä? Silviaa on kehuttu mutta olen saannut käsityksen että se vaatii aikaa ja vaivaa että sillä oppii keittämään täydellisen espresson. Siihen ei ole aikaa eikä hermot kestä. Sitäpaitsi ulkonäkö on pikkasen liian karu. Haluan kahvin suht helposti. Täysautomaattia en halua vaan kyllä saa olla puoliautomaattinen. Pikkasen pitää puuhastella mutta ei liikaa. Eli käyttäisin ainakin aluksi markettikahvia valmiiksi jauhettuna mutta sitten voisi jossain vaiheessa ostaa kahvimyllyn.
Stockalla on muutama ihan kivan näköinen keitin mutta ovatko ne sitten hyviä? Bugatti olisi aika tyylikäs mutta hintaa kertyy omasta miellestäni liikaa varsinkin jos sen haluaa kromisena.
Elikäs lyhyesti: Hakusessa olisi  hyvä keitin jolla saa vaahdotettua helposti kahden ison laten maidot ilman että paineet loppuu ja ulkonäkö saisi olla kohdallaan mieltuiten kromia tai rosteria (keitin tulee aika näkyvälle paikalle keittiössä). Hinta saisi olla 500 eskon paikeilla.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #3 : Lokakuu 09, 2008, 11:58:56 ap »

Ei Silvian pitäisi vaikea olla. Mikä tahansa kunnollinen keitin on siinä mielessä hankala, että markettipuruista ei saa mitään järkevää aikaan. Eli ilman myllyä ei juurikaan pysty mutteripannua parempaa laitetta hankkimaan. Tyypillinen markettikeitin toki puskee ainakin omasta mielestäni parempaa kahvia kuin mutteripannu ja sellaisen kanssa selviää jotenkuten markettipuruillakin. Mutta sellainen sinulla jo on.

Jos haluaa Silviaa helpomman keittimen joka kiiltelee kauniisti, niin sitten yleisin vaihtoehto ovat E61-grupon ympärille rakennetut pöntöt (joissa on esiuutto asiaa helpottamassa). Hinnat ovat 700 eurosta ylöspäin, ja mylly tuo 200-300 lisää. Viiteen sataan euroon mahtuu esimerkiksi Ascaso Basic -keitin ja Ascaso i-Mini -mylly, Suomesta ostettuna.

Pelkän myllyn hankkiminen parantaa kahvia myös melkoisesti, vaikka keittimenä jatkaisikin Krups.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

klulle

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #4 : Lokakuu 09, 2008, 13:55:23 ip »

Ei Silvian pitäisi vaikea olla. Mikä tahansa kunnollinen keitin on siinä mielessä hankala, että markettipuruista ei saa mitään järkevää aikaan.

En tarkoittanut että keittäminen olisi vaikeata mutta olen saanut käsityksen että Silvia on kuten naiset aika nirsoja mitä niillä tekee mutta kun laittaa oikeata tavaraa lopputulos on taivaallista.

Jos haluaa Silviaa helpomman keittimen joka kiiltelee kauniisti, niin sitten yleisin vaihtoehto ovat E61-grupon ympärille rakennetut pöntöt (joissa on esiuutto asiaa helpottamassa). Hinnat ovat 700 eurosta ylöspäin, ja mylly tuo 200-300 lisää. Viiteen sataan euroon mahtuu esimerkiksi Ascaso Basic -keitin ja Ascaso i-Mini -mylly, Suomesta ostettuna.

Pelkän myllyn hankkiminen parantaa kahvia myös melkoisesti, vaikka keittimenä jatkaisikin Krups.
Eli olisko vaihtoehtona ensin myllyn hankkiminen ja kahvin keitto Krupsillaja sitten myöhemmin kunnon keittimen hankinta?
Krupsisani on se ongelma että ei oikein jaksa tuottaa painetta kahden laten maidon vahdottamiseen. Yhdenkin kohdalla alkaa yskimään.
Viidellä sadalla jos saisi järkevän, hyvän näköisen  keittimen johon voisi tunkea markettipuruja ja sitten myöhemmin voisi hommata myllyn.
Miten muuten Roberts Coffeen espressopurut? Osaako ne jauhaa sopiviksi?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #5 : Lokakuu 09, 2008, 14:36:32 ip »

En tarkoittanut että keittäminen olisi vaikeata mutta olen saanut käsityksen että Silvia on kuten naiset aika nirsoja mitä niillä tekee mutta kun laittaa oikeata tavaraa lopputulos on taivaallista.

Silvian ei pitäisi olla sen nirsompi, kaikilla kunnollisilla keittimillä on sama ongelma eli purujen pitää olla kohtuulaatuisia että homma pelaa.

Eli olisko vaihtoehtona ensin myllyn hankkiminen ja kahvin keitto Krupsillaja sitten myöhemmin kunnon keittimen hankinta?

Se olisi se "oikeaoppinen" ratkaisu.

Krupsisani on se ongelma että ei oikein jaksa tuottaa painetta kahden laten maidon vahdottamiseen. Yhdenkin kohdalla alkaa yskimään.
Viidellä sadalla jos saisi järkevän, hyvän näköisen  keittimen johon voisi tunkea markettipuruja ja sitten myöhemmin voisi hommata myllyn.

Markettipuruille sopiva vähäntehoinen pumppu ja vaahdottamiseen sopiva tehokas boileri ovat vähän sellainen yhdistelmä, että eipä taida oikein löytyä samasta koneesta. :( Toki erillisiä maidonvaahdottimia on olemassa.

Miten muuten Roberts Coffeen espressopurut? Osaako ne jauhaa sopiviksi?

Kyllä niiltä pitäisi saada sitä karkeutta mitä pyytää. Valitettavasti tarvittava säätö vaatii hakemista aina pavun ja sen iän mukaan - joka on aika hankalaa, jos joutuu jatkuvasti kaupassa hyppäämään. Lisäksi purut vanhenevat parissa tunnissa. Kaupassa jauhettu on vähän parempaa kuin paahtimossa jauhettu, mutta vain vähän.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #6 : Lokakuu 09, 2008, 16:48:54 ip »

Silviaa on kehuttu mutta olen saannut käsityksen että se vaatii aikaa ja vaivaa että sillä oppii keittämään täydellisen espresson. Siihen ei ole aikaa eikä hermot kestä. Sitäpaitsi ulkonäkö on pikkasen liian karu.

Olet saanut virheellisen käsityksen. Ei espresson valmistus Silvialla ole vaikeaa, eikä muilla kunnon keittimillä helpompaa. Kunnolliseen espressoon Silvialla tai millä tahansa muulla markettitasoa paremmalla keittimellä tarvitset kunnollisen myllyn, joka on säädetty oikeaan jauhatuskarkeuteen. Silvian ero kalliimpiin keittimiin on lämmitys- ja jäähdytysviive uuton ja höyrytyksen välissä, mikä hankaloittaa suuren maitokahvimäärän valmistamista. Espresson uutossa ei ole merkittäviä eroja. Vähäinen ero on siinä, millä kikalla optimoidaan uuttolämpötila. Yksiboilerikeittimessä tämä tehdään katsomalla sekuntikellosta, milloin uutto käynnistetään ja lämmönsiirrinkeittimessä juoksutetaan sopiva määrä vettä ennen uuttoa.

Ulkonäkö on kyllä E61-keittimissä hivelevämpi. Ulkonäön pitäminen hivelevänä vaatii kaikissa keittimissä vähän työtä.
Kirjattu

klulle

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #7 : Lokakuu 10, 2008, 10:13:52 ap »

Kiitoksia kaikille hyvistä vastauksista. Olen oppinut enemmän parissa päivässä tätä palsaa lukemalla kun vajaan vuoden aikana itse kokeilemalla omalla keitimellä.
Elikäs taidan tehdä sitten niin että ostan ihan ok myllyn, käytän kämäistä krupsia kunnes ostan kunnon keittimen.
Se keitin voisi olla kuitenkin tuo Silvia vaikka onkin aika karun näköinen.
Myllyn valinta onkin sitten toinen juttu. Täytyypä selailla näitä eri ketjuja.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #8 : Lokakuu 10, 2008, 17:02:40 ip »

Kiitoksia kaikille hyvistä vastauksista. Olen oppinut enemmän parissa päivässä tätä palsaa lukemalla kun vajaan vuoden aikana itse kokeilemalla omalla keitimellä.
Elikäs taidan tehdä sitten niin että ostan ihan ok myllyn, käytän kämäistä krupsia kunnes ostan kunnon keittimen.
Se keitin voisi olla kuitenkin tuo Silvia vaikka onkin aika karun näköinen.
Myllyn valinta onkin sitten toinen juttu. Täytyypä selailla näitä eri ketjuja.

Kuulostaa hyvin hyvin tutulta...
Ostin Saksasta Minimoka/Demoka myllyn, kokeilin sillä vähän aikaa mutta en saanut Krupsista oikein mieleistä tavaraa tulemaan. Toisena puutteena oli kunnollisen maitovaahdon puute. Krupsin annoin eteenpäin, nyt olen jauhanut myllyllä suodatinkahvia, ja olen hankkimassa uutta espressokeitintä. Alussa siis ollaan, katsotaan miten tämä lähtee käsistä  ;)

Kirjattu

klulle

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #9 : Lokakuu 14, 2008, 14:55:15 ip »

Nyt näyttäisi siltä että hankin Rancilio Rocky (doserless sittenkin) myllyn ja käytän krupsia tai mutteripannua (joka ei oikeasti ole mutterin muotoinen eikä edes alumiinia). Sitten kun on rahaa tallessa tarpeeksi ostan Silvian.
Sitten seuraava kysymys onkin sitten mistä ostaa ja paljonko kannattaa maksaa siitä myllystä.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #10 : Lokakuu 14, 2008, 15:11:42 ip »

Nyt näyttäisi siltä että hankin Rancilio Rocky (doserless sittenkin)

Suomessa ainakin Espressivo myy:
http://www.espressivo.fi/Kahvimyllyt.html

Miksi muuten ilman annostelijaa? Itse melkein hankkisin annostelijallisen myllyn jos olisin hankkimassa, vaikka molemmat aikaisemmat kunnolliset myllyni ovatkin olleet annostelijattomia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

klulle

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #11 : Lokakuu 14, 2008, 16:10:38 ip »

Suomessa ainakin Espressivo myy:
http://www.espressivo.fi/Kahvimyllyt.html

Miksi muuten ilman annostelijaa? Itse melkein hankkisin annostelijallisen myllyn jos olisin hankkimassa, vaikka molemmat aikaisemmat kunnolliset myllyni ovatkin olleet annostelijattomia.


Jos se annostelija on säädettävissä niin voisihan se pikkasen helpottaa aamutoimia. Saisi aina sopivan (saman) määrän kahvia vaikka silmät olisi kuinka ristissä. Eli Annostelijalla siis sitten :)
Entäs sitten kannattaako ulkomailta tilata?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #12 : Lokakuu 14, 2008, 16:53:39 ip »


Eli Annostelijalla siis sitten :)

Muista kuitenkin, että et voi säilytellä kahvia annostelijassa pidempiä aikoja. Joudut joka tapauksessa jauhamaan tarvitsemasi määrän papusista. Sitä ennen "annostelet" annostelijaan jääneen vanhan kahvin roskikseen. Pidempiä aikoja = mitataan tunneissa, ei päivissä.
     
   
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #13 : Lokakuu 15, 2008, 11:25:49 ap »

Annostelija on ihan hyvä mittari. Espressokäytössä sitä ei käytetä varsinaisena annostelijana, mutta siitä näkee jauhaessa varsin tarkasti, koska kahvia on juuri oikea määrä. Puhtaanapidon kannalta annostelijan putsaaminen lisää hieman työtä, mutta vain hieman. Rockyn annostelijan siipiin on helppo askarrella teipistä pohjaa pyyhkivät huulet, jolloin kahvia ei jää annostelijaan yhtään.
Kirjattu

Gagarin

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Hyvä espresso keitin?
« Vastaus #14 : Lokakuu 15, 2008, 11:30:01 ap »

Niin, siis tosiasiassa sen annostelijan hyöty on siinä että kahvin käyminen sen kautta rikkoo myllyn väkisinkin tuottamat paakut ym. ja näin ollen lopputulos on parempi. (Kunhan vehje on puhdas).

En usko että monikaan täällä foorumilla käyttää annostelijaa siten että jauhaa siihen ison määrän kahvia. Jauhettuna kahvia ei kannata säilyttää ollenkaan koska se tuntuu maussa (vaikka ei olisikaan yhtä hienohelma maku kuin monilla on). Annostelija kuitenkin käsittääkseni vähentää aika radikaalisti noiden erilaisten paakunrikkomistoimenpiteiden tarvetta. Toki samalla siinä on sitten yksi paikka välissä mitä pitää putsata, mutta ei ole iso juttu (rocky on mullakin).

Lisäksi annostelija on kätevä jos tekee isommalle porukalle, silloin voi pistää koneen jauhamaan eikä tartte odotella joka shottia varten erikseen.

Mutta vähän makuasiahan tuo taitaa olla, että kumman haluat ottaa.

P.s. Oho, enkä ollut kuullut tuommoisista teippivirityksistä koskaan ennen. Pitäisköhän kokeilla moista.
Kirjattu