Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: PID Silviaan  (Luettu 66140 kertaa)

samuel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #120 : Tammikuu 04, 2013, 14:11:47 ip »

Jaahas. Eiköhän sitten riitä tästä aiheesta. Palataanpa kahvin lämpötiloista keskusteluun.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #121 : Tammikuu 04, 2013, 14:15:28 ip »

City-lehdessä se jo lukee: 95-astetta on oikea lämpötila. Sekin asia on siis loppuunkäsitelty.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

samuel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #122 : Tammikuu 04, 2013, 15:15:59 ip »

Tähän liittyen; mitenkäs olisi järkevintä mitata tuo toteutunut uuttolämpötila? Väkersin vanhasta kahvasta special-version, jossa tulee alakautta kahvikakun sisään lämpöanturi (K-tyypin termopari). Saahan tuolla jotain lukemia, mutta aika matalia (~60-70 C) ja tuntuu että anturin nopeus ei oikein riitä kun nousu jatkuu vielä uuton jälkeenkin.

Onko tähän jotain hienoa valmista ratkaisua? Miten kahvialan gurut tuppaa tämän tekemään (muuten kuin harjaantuneella makuaistilla)?
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #123 : Tammikuu 04, 2013, 17:57:50 ip »

Tuli tuosta kysymyksestä tämä video mieleen.

Video, Breville -The Naked Espresso
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

samuel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #124 : Tammikuu 04, 2013, 20:02:09 ip »

Jes! Arvelinkin että kyllä tästä taidetta saa revittyä!

Ja sitäpaitsi, tuo Breville vaikuttaa ihan järkevältä laitteelta, joskin muotoilu on hieman luotaantyöntävä.
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #125 : Tammikuu 05, 2013, 12:29:59 ip »

Tähän liittyen; mitenkäs olisi järkevintä mitata tuo toteutunut uuttolämpötila? Väkersin vanhasta kahvasta special-version, jossa tulee alakautta kahvikakun sisään lämpöanturi (K-tyypin termopari). Saahan tuolla jotain lukemia, mutta aika matalia (~60-70 C) ja tuntuu että anturin nopeus ei oikein riitä kun nousu jatkuu vielä uuton jälkeenkin.

Onko tähän jotain hienoa valmista ratkaisua? Miten kahvialan gurut tuppaa tämän tekemään (muuten kuin harjaantuneella makuaistilla)?


Terve Samuel, enpä ole ollut vähään aikaan täällä, mutta viitisen vuotta sitten tehtiin perusRancilion kanssa hieman mittauksia ja pohdintaa. Ketjussa on viitisen sivua mittauksista, tulosten pohdinnasta, lämpötaseen laskemisesta ja säätötekniikan soveltamista. Nyt kun luin ketjua vuosien jälkeen, niin tosiaan harmi, ettei saatu aikaiseksi Temen esittämää julkaisua.

Ja lopuksi Tirofauxille peukkua MB:n jutusta.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky

samuel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #126 : Tammikuu 05, 2013, 13:01:45 ip »

Pentu: Loistavaa, kiitoksia! En ollutkaan tuota infoa täältä foorumilta vielä löytänyt. Hyviä mittauksia ja auttavat varmasti eteenpäin.

Sain omankin lämpömittauskahvan tuunattua paremmaksi kun kaivoin kaapin pohjalta pienimmän termoparin mitä löytyy. Nyt näyttäisi olevan tarpeeksi nopeutta mittakärjessä.

Omassa systeemissäni olen nyt melko tyytyväinen kylmäkäynnistysnopeuteen sekä boilerin ja grupon lämpötilavakauteen. Mutta tosiaan, minulla ei vielä ole mitään kunnollisia mittauksia siitä, miten lämpötilat lopulta käyttäytyvät todellisen shotin aikana sihtiin saapuessaan. Josko sitä tässä viikonlopun aikana saisi tarkemin mittailtua niin saisi kalibroitua lämpötilat. Voin iskeä tänne tuloksia kunhan kerkeän mittailemaan. Voi olla että karu totuus iskee silmille ja huomaan että vielä on paljon pohdittavaa jäljellä. :)
Kirjattu

samuel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #127 : Tammikuu 05, 2013, 13:12:01 ip »

Sen tässä olen myös huomannut, että tuollainen tavanomainen 2x16 merkin aakkosnumeerinen LCD-näyttö on ihan surkea valinta PIDin näytöksi. Tuli otettua se alun perin koska noita sattui olemaan kaapissa ja löytyi kotelokin jossa on valmiiksi sopivan kokoinen aukko. Mutta surkea idea se oli. Kirjaimet/numerot ovat niin pieniä, että jos lämpötiloja haluaa vahdata niin täytyy olla ihan kahvinkeittimen vieressä. Ja eipä tuo 2x16 kuitenkaan riitä kaiken mahdollisen informaation näyttämiseen kerralla. Eli suosittelen graafista näyttöä, jotta fontin kokoa voisi säädellä tilanteen mukaan.

Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #128 : Tammikuu 05, 2013, 13:40:17 ip »

Mutta tosiaan, minulla ei vielä ole mitään kunnollisia mittauksia siitä, miten lämpötilat lopulta käyttäytyvät todellisen shotin aikana sihtiin saapuessaan.

Käytätkö tavanomaisesti tupla- vai sinkkusihtiä? Tupla taitaa olla se yleisimmin kotikoneissa käytettävä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

samuel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #129 : Tammikuu 05, 2013, 16:58:16 ip »

Tuplalla toki teen kahvit, mutta ei ollut nyt käsillä ylimääräistä tuplafilsua uhrattavaksi tieteen alttarille. Joten mennään toistaiseksi sinkkusihdillä. Tuo lämpöanturin paikka sihdin sisällä vielä kovasti mietityttää, eli kertokaapa mielipiteitä onko sille jotain virallista paikkaa. Eli kakun keskellä, pohjalla vai pinnalla? Veikkaisin että se vaikuttaa aika paljon tulokseen.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #130 : Tammikuu 05, 2013, 18:05:20 ip »


Otan nyt esimerkiksi vaikka tuon mB-artikkelin kuvassa näkyvän puolijohdereleen. Se on ilmeisesti tämä: http://omvol.en.alibaba.com/product/488342631-210376122/mager_brand_25A_SSR.html. Ennen kuin tätä uskaltaisi käyttää, täytyisi selvittää sen muovimateriaalien soveltuvuus (palonkesto) sekä ensiö/toisio välin eristyksen riittävyys. Valmistaja näyttää lupaavan vain 2500 V, eli se ei tule riittämään, mikäli PID-keskusyksikössä ei ole asiallisesti toteutettua lisäeristystä (voi toki olla, mutta epäilen onko tätä selvitetty).


2500V eristys ei riitä? Mistä tuonne voi tulla tuon ylittäviä jännitteitä? Vääntäisitkö rautalankaa, minua kiinnostaisi hieman tarkemmin. (Huom, en ole nähnyt lehteä.)
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #131 : Tammikuu 05, 2013, 19:37:16 ip »

Nytpä löysin lehden itsekin...

Olin siis mB-lehden haastateltavana. Lehden puolesta oli jo etukäteen päädytty pidatusta Silviasta kertovaan artikkeliin. Juttu löytyy mB-lehden 01/2013 sivuilta 70-72. Sisältöpuolelta löytyy alusta ja lopusta kevyttä kahvijutustelua varsinaisen sisällön keskittyessä siihen mikä PID on ja mihin sitä käytetään Silviassa. Kuviakin löytyy ja ristretto.fi on mainittuna.  

Osan kysymyksistä sain toimittajalta etukäteen. Näihin toimitin vastauksia ja sain vastausten laadintaa ja tarkistamiseen apua osalta tämän foorumin käyttäjistä - kiitos vaan! Toimitus saapui kotiini kahteen otteeseen, ensin vain valokuvaaja ja seuraavana päivänä toimittaja. Aluperin oli tarkoitus selvitä yhdellä käyntikerralla mutta parempi näin kun valokuvauksen kanssa meni parikin tuntia. Silvian kiiltävät pinnat taisivat tehdä salamavalojen asettelusta tavanomaista haasteellisempaa ja laite piti tietenkin myös avata. Kahvipapuna yritin käyttää kuvauksen johdosta jotain mahdollisimman tummaa, tähän tuli valituksi Helsingin Kahvipaahtimon Fifty-Sixty. Cremaa tuli pavusta hurjasti. Uuttoja tehtiin valokuvausta varten kolme, joista yksi löytyy kokosivun valokuvana lehdessä. Sivuhuomiona mainittakoon että heti uuton käynnistämisen jälkeen siirryin kauas takavasemmalle pois valojen tieltä. Käytännössä kaikki uutot ylittivät lopulta lasin tilavuuden eli siivottavaakin siis riitti. Lasina käytettiin shottilasia jotta kahvi näkyisi edes jotenkin. Lehden toimituksessa taitaa olla joku espressolaitteita tunteva taho, kuvauksen ennakkotoiveissa kun oli melko klassinen "kahvitippa tippumassa kahvan nokasta" - mutta kun itse käytän nykyisin vain nakukahvaa niin en viitsinyt vaihtaa hyväksi havaittua menetelmää.

Varsinainen haastattelu olikin paljon lyhyempi, n. 45 minuuttia. Ehdittiinhän siinä kahvit valmistaa ja jutun perusteella toimittaja taisi tykätä kovastikin. Raakilejutun sain tarkastettavakseni etukäteen ja kommenttini saatoin toimitukselle. Aikaa oli kommenttien lähettämiseksi riittämiin. Joku vuosiluku tuli varmaan mainittua väärin mutta eipä tuosta haittaa ole. Leipätekstin ulkopuolella olevat tekstit tulivat toimitukselta eivätkä ne sisältyneet tarkistuskierrokseen. Viimeisen sivun infoboksin perusteella saattanee joku saada erheellisen kuvan kahvin valmistamisessa käytettävästä paineesta Silviassa.

Ihan mukava kokemus.

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 11, 2013, 18:28:57 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

samuel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #132 : Tammikuu 05, 2013, 20:01:28 ip »

Artikkelin kuvat olivat hyviä, ja Silviakin kiillotettu viimeisen päälle sormenjäljettömäksi!
Kirjattu

samuel

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #133 : Tammikuu 05, 2013, 20:09:16 ip »

2500V eristys ei riitä? Mistä tuonne voi tulla tuon ylittäviä jännitteitä? Vääntäisitkö rautalankaa, minua kiinnostaisi hieman tarkemmin. (Huom, en ole nähnyt lehteä.)

Tästä voidaan keskustella jossain muualla tarkemmin, rautalanka menee liian pitkäksi. Vuodon käynnistävät jännitepiikit tulevat ihan sähköverkosta. Kosketeltavien osien turvallisuus testataan mm. mittaamalla vuotovirta tai ylilyönnit (ei saa tapahtua) suurimmassa mahdollisessa lämpötilassa juuri ennen lämpösulakkeen laukeamista vähintään 3000 V jännitteellä.

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 05, 2013, 20:14:38 ip kirjoittanut samuel »
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: PID Silviaan
« Vastaus #134 : Tammikuu 05, 2013, 23:00:35 ip »

Tuo lämpöanturin paikka sihdin sisällä vielä kovasti mietityttää, eli kertokaapa mielipiteitä onko sille jotain virallista paikkaa. Eli kakun keskellä, pohjalla vai pinnalla? Veikkaisin että se vaikuttaa aika paljon tulokseen.

Minulle jäi mittauksista kuva, että mitä alemmaksi saat elementin yhdistyskohdan, sen paremmin tamppaus onnistuu. Itsekin aikoinaan tuota pohdin, ja pyrin asentamaan elementin mahdollisimman alas. Muistikuvissa ei ole tamppausongelmista mitään muistikuvaa.

Mittaukset tein vielä tässä alkuvaiheessa ilman vaakaa, enkä ymmärtänyt näitä uuttosuhteita, joten espressot olivat jälkeenpäin ajatellen reiluja lungoja.
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky