Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Paras valo  (Luettu 15724 kertaa)

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Paras valo
« : Kesäkuu 24, 2008, 20:43:46 ip »

Minkälainen olisi paras valo paahtoasteen arviointiin? Ei mitään pro-laitteita, joiden hinnat alkavat sadoista euroista. Ihan perusloisteputkea tms etsin.
Tällä hetkellä käytän taskulamppua, siinä vaikuttaisi olevan paras valo, mutta se on hieman epäkäytännöllinen. Muutenkin tuo paahto"rummun" lasin kaarevuus vaikeuttaa valon kohdistusta/hyödyntämistä..
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Paras valo
« Vastaus #1 : Kesäkuu 24, 2008, 21:33:15 ip »

Pystytkö tosiaan silmällä arvioimaan tummuuden oikein paahtamisen aikana? Minä en kyllä silmääni uskoisi. Korva ja kello ovat luotettavammat. Ensimmäisen poksun lopusta alkaa vaalea ja toisen raksun alusta keskitumma, siitä sitten kellolla eteenpäin jos tummempaa tarvitsee. Mutta hehkulamppu on kyllä se paras valo. Loisteputken spektrissä ei ole kuin muutama aallonpituus, siksi se vääristää värit.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Paras valo
« Vastaus #2 : Kesäkuu 25, 2008, 00:46:51 ap »


Minkälainen olisi paras valo paahtoasteen arviointiin? Ei mitään pro-laitteita, joiden hinnat alkavat sadoista euroista. Ihan perusloisteputkea tms etsin.

En osaa ottaa kantaa noihin Esan päteviltä tuntuviin kommentteihin korvasta ja kellosta paahtamisen mittareina. Sinä voit varmasti itse pohtia niitä.

Mutta jos haluat tarkastella mitä tahansa väriä, niin vastaus on yksinkertainen: tarvitset valkoista valoa. Kaikki muun väriset valot vääristävät värejä. Tällöin puhutaan valonlähteestä, jonka värilämpötila on 5700-6700 K.  Tavallinen hehkulamppu on maailmankaikkeuden hirvein tekele värien arvioimiseen. Se on keltainen ja muuttaa kaikki värit likaisen ja tunkkaisen kellervän ruskeiksi.  Hehkulampun värilämpötila on n. 2700 K.  Teollisuudessa värien laaduntarkkailuun käytetty "virallinen" neutraali valo on 6500 K, josta käytetään myös nimitystä "viileä päivänvalo".  Se on huomattavasti valkoisempi, kuin perinteinen loistevalo (4500 K).  Sillä, millä välineellä oikean värinen valo tuotetaan, ei tietenkään ole mitään merkitystä.  Käytännössä puhutaan aina loisteputkista.  Niissä on hyvä hyötysuhde, värilämpötilan hallinta on helppoa ja valmistus on halpaa.

No millaisia investointeja tällainen vaatii kotiin?  Jos ostat valohoitolampun, niin niissä on sisällä juuri tuollaiset putket.  Mutta halvinta on mennä rautakauppaan ja ostaa pelkkä loisteputki.  Sellainen tavallinen, 18 watin putki.  Niitä, mitä kylpyhuoneiden ja keittiöiden "ramppivaloissakin" on.  Valoteholtaan putki vastaa n. 120 w hehkulampputehoa.  Oikean värin saat, kun vaadit päivänvalon värisen putken.  Philipsin putkissa on värikoodina muistaakseni 865 (6500 K).  Osramilla on omat koodinsa.  Vähän yli kymppiä niistä pyydetään.  Jos lähelläsi on Biltema, niin sieltä saa 6500 K loisteputken hintaan 2,50 euroa.  Se Bilteman putki ei ole niin laadukas kuin Philipsin putket, mutta niitä saakin 4-5 kpl yhden merkkituotteen hinnalla.

Yksi varoitus: kun olet kerran hankkinut oikean valkoisen valon kotiisi, niin hetken päästä kaikki muut ympärilläsi olevat valaisimet alkavat näyttää viheliäisen himmeiltä ja tunkkaisilta.  Kun olet kerrankin nähnyt kotonasi, miltä värit todellisuudessa näyttävät, niin et hevin enää suostu käyttämään keltaisia hehkulamppuja tai edes "warm white" pienoisloistelamppuja (niitä E27-kierrekantaisia).  Osramilla on myös valkoisia pienoisloistelamppuja, mutta niillä on kova hinta. Airamin maahantuomassa MegaMan-sarjassa oli myös "viileä valkoinen" (muistaakseni n. 5500 K), mutta se on jäänyt pois kysynnän vähäisyyden takia.  Taitaa meillä suomalaisilla olla verissä se, että kotona toimitaan päreen valossa.  Sääli.  Kokeiles muuten lukea (kirjaa, lehteä) sen valkoisen valosi ääressä.  Aikamoinen elämys, eivätkä silmät rasitu.  Ei tee enää mieli lukea päreen valossa...

cartman

cartman
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Paras valo
« Vastaus #3 : Kesäkuu 25, 2008, 05:46:49 ap »

Pystytkö tosiaan silmällä arvioimaan tummuuden oikein paahtamisen aikana? Minä en kyllä silmääni uskoisi. Korva ja kello ovat luotettavammat. Ensimmäisen poksun lopusta alkaa vaalea ja toisen raksun alusta keskitumma, siitä sitten kellolla eteenpäin jos tummempaa tarvitsee.
Näin ainakin haluaisin uskoa. Kyllä nuo tummuudet olen aika lähelle toisiaan saanut, vaikka ajat ovat olleet täysin erilaisia.
Tässä on nyt menossa projekti erilaisten paahtoprofiilien keskinäisen vertailun kanssa. Huono vertailla, mikäli lopputuote ei ole ~samassa paahtoasteessa. Tokaan raksuun asti, kun ei halua mennä, niin pakko luottaa silmään. Kellon kanssa menee hieman arvailuksi, koska ajat vaihtuvat profiilien kesken.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Paras valo
« Vastaus #4 : Kesäkuu 25, 2008, 08:48:20 ap »

Coffeegeekin Mark Princellä on ollut hyviä kokemuksia (lue valokuvien kommentit) Ikeasta löytyvistä ledivaloista.
Kirjattu

einars

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vs: Paras valo
« Vastaus #5 : Kesäkuu 25, 2008, 20:37:06 ip »

Paahdosta sinänsä mitään tietämättä, mutta valokuvaajana työskentelevänä voin suositella Viva-Liten 5500 K lammpuja noin värien "luonnollisuuuden" ja arvioinnin suhteen (ovat vielä ns täysspektrisiä): http://www.adlux.fi/public/tyo/taysspektrivalostavoinauttia.html

Ja lisäksi niitä on saatavana sekä putkena että kannalla, eikä hinnatkaan nyt ihan päätä huimaa (s. 25):
http://www.adlux.fi/public/pdf/Hinnasto-koti.pdf

Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Paras valo
« Vastaus #6 : Kesäkuu 30, 2008, 10:10:08 ap »

Ihmisen silmä on mukautuvainen ja kelpuuttaa valkoiseksi hyvinkin eriväriset valot. Pääasia on, että arvioitava kohde ja ympäristö ovat samanvärisessä valossa. Hehkulampun kellertävä valo ei tosiaan ole kovin lähellä päivänvalon valkoista, mutta sen spektri on sentään tasaisesti laskeva käyrä. Loisteputkien spektri on muutama piikki. Siksi loisteputkien valossa värit vääristyvät, jos kohde heijastaa erityisen hyvin sellaisia aallonpituuksia, mitä loisteputken spektrissä ei ole lainkaan. Tästä johtuen loisteputken valossa on jokseenkin mahdotonta valokuvata, esimerkiksi.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Paras valo
« Vastaus #7 : Kesäkuu 30, 2008, 23:23:02 ip »

Kuten Esa sanoi, tärkeintä on pitää valo aina samana.  Se on tärkeämpää, kuin kaikkein "oikeimman" valon etsintä.  Putkiin (tai ledeihin) joudut turvautumaan joka tapauksessa.  Hehkulampun keltainen valo, kun ei vaan käytännössä toimi värien tarkkailussa.  Joutuisit nostamaan hehkulamppujen valotehon tolkuttoman suureksi.

Tästä johtuen loisteputken valossa on jokseenkin mahdotonta valokuvata, esimerkiksi.

TKK:n medialaboratorion valokuvausstudio, kai Suomen ykkönen alallaan, hoitaa valaisun loisteputkilla.  Se, tehdas, jonka värityön laaduntarkkailu tehtiin putkien valossa, teetti myös näyttävän esittelymateriaalin.  Tuotteet kuvattiin Philipsin loisteputkien valossa (värikoodi 965).  Kun entisenä kuvauksen harrastajana ihmettelin moista, niin studion mukaan "näin tehdään aina".  Muilla valonlähteillä tarvittiin Photoshopissa "suodatusta", mutta näillä putkilla ei.  Osramilla oli putki, joka myös kelpasi "suodattamattomana".  En ole Photarin käyttäjä, enkä tiedä tuosta "suodatuksesta" mitään.  Mutta erilaisten värillisten suodattimien käyttö kameran objektiivin edessä värien korjailua varten on kuulema historiaa.  Se on selvää, että tavallisten, tavarataloihin asennettujen loisteputkien valossa ei hyviä kuvia tule, pitkälle juuri Esan mainitsemien syiden takia.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 01, 2008, 15:15:02 ip kirjoittanut cartman »
Kirjattu