Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kalevan 15.6. juttu Pauligista  (Luettu 13102 kertaa)

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Kalevan 15.6. juttu Pauligista
« : Kesäkuu 15, 2008, 13:31:43 ip »

Kannattaa lukaista su 15.6. Kalevan VIIKKO-liitteen s. 36-37, jossa juttua Pauligin paahtimosta (nykyisestä ja tulevasta). Juttu on tosin varsin yleistajuinen, eikä tarjoa suuria elämyksiä.

Tässä kuitenkin muutama poiminta:

- "Vain 15 % Pauligin kahvista tulee enää perinteisissä 60-70 kilon juuttisäkeissä. Raakakahvi kulkee irtotavarana isoissa konteissa."

- "Paahtimossa pavut joutuvat ensin paahtokoneeseen, johon sopii 400 kiloa kahvia kerrallaan. Pavut leijuvat koneessa 550 asteen lämmössä. Paahdon aikana pavuille roiskauttetaan vettä paahtumisen pysäyttämiseksi."

- "Hän ei halua löytää 'huonosti käyttäytyviä' liian tuoreita papuja, jotka jäävät vaaleiksi, paukkuvat paahdettaessa kuin popcornit ja jopa hieman maistuvat niiltä."

- "Jokaista erää makustelee vähintää kaksi maistajaa, jotta virheiltä vältyttäisiin. Maistoryhmään kuuluu viisi maistajaa."

- "Maistaja ei suinkaan nauti lämmintä kahvikupposta, vaan juoman annetaan jäähtyä ihon lämpöiseksi ---. Silloin kahvin virheet tulevat helpommin esille. --- maistaa jäähtynyttä kahvia erikoisvalmisteisella lusikalla ---."
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kalevan 15.6. juttu Pauligista
« Vastaus #1 : Kesäkuu 15, 2008, 13:54:48 ip »

- "Paahtimossa pavut joutuvat ensin paahtokoneeseen, johon sopii 400 kiloa kahvia kerrallaan. Pavut leijuvat koneessa 550 asteen lämmössä. Paahdon aikana pavuille roiskauttetaan vettä paahtumisen pysäyttämiseksi."

Kuulostaa "fluid bed" tyyppiseltä paahtimelta (joka kai yleensä tarkoittaa ilmapaahdinta, mutta kai näitä on muitakin kun Illy puhuu kirjassaan "kuumasta kaasusta"). Parhaimmillaan näillä härveleillä saadaan paahdettua kahvi jopa alle minuutissa (riippuu tietysti paahtomäärästä). Tälläinen nopea paahto saa pavun laajenemaan enemmän ja paahtohävikkiä tulee vähemmän (mikä on tietysti hyvä bisneksen kannalta), mutta ilmeisesti espressokäyttöön makuprofiilista ei tule läheskään niin hyvä kuin "perinteisellä" hitaalla paahdosta.
Kirjattu