Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Izzo Alex Duetto  (Luettu 103566 kertaa)

Tappari

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 31
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #15 : Toukokuu 17, 2008, 23:12:08 ip »

(pointti on muuten sekin että E61 on suunniteltu alunperin nimenomaan HX-käyttöön)

Jos kerran on näin, niin mikä pointti Izzolla on tehdä rotaatiopumppuisen HX-Alexin rinnalle tuplaboileriversio?
Kirjattu
Nyt käytössä La Spaziale Mini Vivaldi (Mk1) ja Eureka MCI.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #16 : Toukokuu 17, 2008, 23:23:29 ip »

mikä pointti Izzolla on tehdä rotaatiopumppuisen HX-Alexin rinnalle tuplaboileriversio?

Koska sitten sen uuttolämmön säätäminen menee huomattavasti helpommaksi (ja tarkemmaksi) toteuttaa jos uutolle on ihan oma boilerinsa (toimii siis aidossa yksiboilerisessakin - lämmönvaihtimen takia HX -koneissa tämä menisi vähän turhan vaikeaksi toteuttaa "järkevästi"). HX-koneissa lämmön säätö menee sitten "manuaalisesti" eli käyttäjän pitää oman mututuntuman mukaan vettä laskettelemalla ennen shottia säätää lämpötila kohdilleen, jos ei halua tyytyä ikäänkuin "oletuslämpötilaan" (tosin tuohon säätömahdollisuuteen höyryboileriin asetettu lämpötila asettaa jonkinlaiset rajat - eli jossain mielessä se "oletuslämpötila") - tämä vaati opettelua enemmän mutta onnistuu kyllä. Tähän touhuun löytyy tosin ainakin E61 tapauksessa tiettyjä apuneuvoja.

...lisäksi kaksiboileriset ja rotaatiopumpulliset koneet on nyt "pop", eli muut valmistajat kerää massit jos ei itse lähde kisaan mukaan (tämä ei siis tarkoita sitä etteikö yksiboilerisilla vibrapumpulla varustetuilla (HX tai ei) saisi aikaan ihan yhtä hyvää espressoa kuin näilläkin - vaati vain ehkä hieman enemmän paneutumista asiaan).
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 17, 2008, 23:26:24 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #17 : Toukokuu 18, 2008, 12:55:58 ip »

Jos kerran on näin, niin mikä pointti Izzolla on tehdä rotaatiopumppuisen HX-Alexin rinnalle tuplaboileriversio?

Se, että E61 toimii oikein hyvin myös ilman lämmönvaihdinta. E61 on suunniteltu myös olemaan kytketty vesijohtoverkkoon, mutta harvassapa kotikoneessa se on tai edes voisi olla. Hyvillä teknisillä ratkaisuilla on taipumusta yleistyä alkuperäistä käyttöä laajemmalle.

Nykyään E61 on vain suuntaa antava nimi, kun patentti on jo vanhentunut. Erilaisia variaatioita on kohtuullisen paljon, tosin taitavat ne pääasiassa olla aikalailla alkuperäisen idean mukaisia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #18 : Toukokuu 18, 2008, 13:14:22 ip »

Mini Vivaldia nyt pari kuukautta käyttäneenä voin todeta, että kaksiboilerisuus on ERITTÄIN hyvä asia, jos maitojuomia tehdään miltei joka käyttökerralla. Ja meillähän se on näin, nelihenkisessä perheessä minä olen aina espressojen juoja, muut haluavat yleensä capun. Edellisen keittimen aikana ei cappuja paljon juotu, kun maidon vaahdottaminen oli hidasta ja hankalaa - ja tulokset surkeita (thermoblock-keitin).
Samoin tärkeänä voi pitää tuota hyöryboilerin erillistä päälle/pois-kytkintä: normaalisti keitin on aamusta iltaan päällä mutta höyryboileri pannaan päälle vasta muutamaa minuuttia ennen kahviaikaa ja pois päältä, kun höyryä ei enää tarvita. Tästätään ominaisuudesta en enää luopuisi.
Mini Vivaldin vibrapumppu ei ole ääneltään kovin paha. Eipä toki olisi mitään rotaatiopumppua vastaan mutta kaksiboilerisuus ja höyryboilerin erillinen päällekytkentä kyllä tasoittavat tuon "puutteen".

Ainoat "viat", mitkä on havaittu Mini Vivaldin hankkimisen jälkeen, ovat huomattavasti kohonnut kahvinkulutus (noin 1,5 kilosta > 2,5 kiloon kuukaudessa) ja se, että maito on aina lopussa.

Mini Vivaldia on myös niin helppo käyttää, että muutkin perheenjäsenet uskaltavat käyttää sitä, jopa keittää sillä espresson minullekin.

Uskallan suositella, että hankit rohkeasti mahdollisimman hyvän keittimen, etkä mitään keskitason välimuotoja. Tuplaboilerillinen Alex on varmasti erinomainen valinta mutta ei Mini Vivaldiakaan kannata tosta vain ohittaa.

Ja jos pyörit joskus Tampereella päin, niin Mini Vivaldi -demo kyllä järjestyy.

Kiitos vastauksesta, kokemukset Mini Vivaldista ovat erittäin mielenkiintoisia. Yllättävän vähän löysin netistä tietoa, "tavallisesta" Vivaldista enemmänkin.
Käytön helppous on asia mistä olen valmis vähän extraa maksamaankin. Tiedän varmaksi että vaimolla ei mielenkiinto kovin pitkällemenevään säätöön riitä, ehkä hänkin innostuisi tekemään omat espressonsa silloin kun "barista" on poissa.
Tampereelle ei valitettavasti ole nyt oikein kulkua, mutta pidetään mielessä, kiitos tarjouksesta!!

Tommi
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #19 : Toukokuu 18, 2008, 17:50:23 ip »

Kiitos vastauksesta, kokemukset Mini Vivaldista ovat erittäin mielenkiintoisia. Yllättävän vähän löysin netistä tietoa, "tavallisesta" Vivaldista enemmänkin.

Kyseessä on vielä suhteellisen tuore tapaus, joten käyttäjien kokemuksia on todennäköisesti siitä syystä vielä niukalti julki.

Käytön helppous on asia mistä olen valmis vähän extraa maksamaankin. Tiedän varmaksi että vaimolla ei mielenkiinto kovin pitkällemenevään säätöön riitä, ehkä hänkin innostuisi tekemään omat espressonsa silloin kun "barista" on poissa.

Noissa uusissa tuplaboilerisissa maksat siis oleellisesti sitä extraa siitä lämpötilan helpommasta säädöstä. Espresson valmistaminen ei niillä sitten ole sen helpompaa kuin muillakaan laitteilla - vaan samalla lailla on tärkeää osata sitten jauhatus/annoskoko/distribuutio/tamppaus jne. muuttujat joista jokainen on vähintään yhtä suuri vaikuttaja onnistuneeseen lopputulokseen kuin se lämpötila. Ihan ensikäyttäjällä tuo lämpötilaetu menee sen parin-kolmen viikon aikana jopa jossainmielessä hukkaan jo siinä että portafiltteri on liian kauan irti koneesta annosta siihen "ladatessa" ja ennättää jäähtyä liikaa ennenkuin "rutiini" muodostuu tarpeeksi nopeaksi (niin että distribuutio ja tamppaus pysyy hyvänä).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #20 : Toukokuu 18, 2008, 21:57:03 ip »

Noissa uusissa tuplaboilerisissa maksat siis oleellisesti sitä extraa siitä lämpötilan helpommasta säädöstä. Espresson valmistaminen ei niillä sitten ole sen helpompaa kuin muillakaan laitteilla - vaan samalla lailla on tärkeää osata sitten jauhatus/annoskoko/distribuutio/tamppaus jne. muuttujat joista jokainen on vähintään yhtä suuri vaikuttaja onnistuneeseen lopputulokseen kuin se lämpötila. Ihan ensikäyttäjällä tuo lämpötilaetu menee sen parin-kolmen viikon aikana jopa jossainmielessä hukkaan jo siinä että portafiltteri on liian kauan irti koneesta annosta siihen "ladatessa" ja ennättää jäähtyä liikaa ennenkuin "rutiini" muodostuu tarpeeksi nopeaksi (niin että distribuutio ja tamppaus pysyy hyvänä).

Kyllä minä olen kokenut sen niin, että varsinkin alussa varma lämpötila tekee espresson valmistamisesta helpompaa. Kun homma ei kuitenkaan aina suju ja mahdollisia syitä on useita, niin on mainiota että yksi iso tekijä sentään on hoidossa. Mahdollisuus säätää lämpötilaa on melkein se toissijainen juttu, ja tärkeintä on helppo tasaisen uuttolämmön saavuttaminen. En siis ole ihan samaa mieltä siitä etteikö espresson valmistaminen olisi helpompaa, koska rutiini on yhden vaiheen verran yksinkertaisempi.

Se on toki totta, että tuplaboileri maksaa enemmän, koska koneen sisällä on myös enemmän kamaa. En sitten tiedä pystyisikö kytkettävällä höyryboilerilla varustettu tuplaboileri jopa säästämään itsensä takaisin (HX-koneeseen verrattuna) elinikänään. Ihan mahdotonta se ei ole.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #21 : Toukokuu 18, 2008, 22:13:23 ip »

Kyllä minä olen kokenut sen niin, että varsinkin alussa varma lämpötila tekee espresson valmistamisesta helpompaa. Kun homma ei kuitenkaan aina suju ja mahdollisia syitä on useita, niin on mainiota että yksi iso tekijä sentään on hoidossa.

Kyllähän tuo tuo toki varmuutta kosolti kun asiasta ei tarvitse niin paljoa huolehtia (E61:selläsi huolehdit varmasti kuitenkin sen verran että pitkän joutinolon jälkeen lasket hieman vettä grupon ja portafilterin läpi jotta saat nostettua ne pois "alilämmöstä" - mikäli haluat päätyä lämpötilan suhteen toistettavuuteen?)

Mahdollisuus säätää lämpötilaa on melkein se toissijainen juttu, ja tärkeintä on helppo tasaisen uuttolämmön saavuttaminen.

Tarkoitat tällä varmaankin toistettavuutta lämpötilan suhteen, etkä sitä että millainen lämpötilakäyrä on uuton aikana? Tuo ensimmäinen on mielestäni tärkeä pointti - toinen sitten jossainmielessä makuasia (eli kumpi tuottaa paremman maun: "L-profiili" vai "HX-hump")
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #22 : Toukokuu 19, 2008, 00:26:59 ap »

Kyllähän tuo tuo toki varmuutta kosolti kun asiasta ei tarvitse niin paljoa huolehtia (E61:selläsi huolehdit varmasti kuitenkin sen verran että pitkän joutinolon jälkeen lasket hieman vettä grupon ja portafilterin läpi jotta saat nostettua ne pois "alilämmöstä" - mikäli haluat päätyä lämpötilan suhteen toistettavuuteen?)

Toki lasken. Väittäisin että se ei kuitenkaan ole mitenkään ylitsepääsemätön osa valmistusrutiinia, ja jopa kaikista tumpeloin aloittelija selviää ko. huuhtelun tekemisestä ongelmitta joka kerta. :)

Tarkoitat tällä varmaankin toistettavuutta lämpötilan suhteen, etkä sitä että millainen lämpötilakäyrä on uuton aikana?

Jep, juuri sitä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #23 : Toukokuu 19, 2008, 09:24:46 ap »

Toki lasken. Väittäisin että se ei kuitenkaan ole mitenkään ylitsepääsemätön osa valmistusrutiinia, ja jopa kaikista tumpeloin aloittelija selviää ko. huuhtelun tekemisestä ongelmitta joka kerta. :)

Huoleni tässä kohdistui lähinnä siihen että moniko aloitteleva (esim. brewtuksen omistaja) tietää että näin tulee toimia - jonka jälkeen se on tosiaan "no-brainer" (mutta ilman sitä se toistettavuus on hieman näennäistä). Toki tästä löytyy infoa netti pullollaan, mutta suurin osa on englanniksi ja vaati välillä hieman kaivelua.

Olisi kyllä hienoa saada se jonkinlainen wikimoottori tänne käyntiin, niin näistä asioista voisi koostaa jonkinlaista ohjeistusta/yleisinfoa (ja mieluummin semmoinen kaikkien käyttäjien muokattavissa oleva wiki - ainakin omaa ulosantiani olisi kieltämättä välillä aina jonkun hyvä vähän "siistiä"). Tälläkin foorumilla alkaa olla aika monessa keskustelunpätkässä toisiaan sivuavia teemoja joista saisi varmasti parsittua ihan mallikelpoisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi näistä tulevista koneista (ja markkinoilla olevista) olisi helppo pitää siellä jonkinlaista "ominaisuuslistaa" joita sitten taivasteltaisiin näissä ketjuissa. Yksi potentiaalinen artikkeli voisi olla myös jonkinlainen osto-opas, eli millätavalla asia muuttu siirryttäessä noin 800-900 euron yksiboilerisesta E61-keittimestä 1800 euron tuplaboileriseen E61:seen - eli että se tonni saattaa upota tuossa tapauksessa suurelta osalta vain (toiston ja käytön) vaivattomuuteen eikä niinkään sen "potentiaalisen laadun" parantamiseen. Tuon säästyneen tonnin voisi sitten vaikka sijoittaa Mazzerin Konyyn. ;)
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #24 : Toukokuu 20, 2008, 09:31:34 ap »

Duetto nro 1 nyt sitten toimitettu ja jotain ensikokemuksia siitä saatu:

http://www.phpbber.com/phpbb/viewtopic.php?mforum=coffetimeboard&t=785

Ilmeisesti höyryboileri ei olekaan kytkettävissä erikseen pois, tosin sellaisen muutoksen tekeminen on helppoa (mutta niin se on melkein kaikkiin koneisiin). Boilereita ei myöskään ole eristetty. Kuulostaa hiukkasen energiasyöpöltä yhdistelmältä...

Muuten laite on ilmeisesti erinomainen ja lämpötasapaino hyvä. Tosin he puhuvat vain kokemuksista HX-koneiden kanssa, en tiedä miten se vertautuu esim. Brewtukseen. Omien kokemusten mukaan grupon lämpö on siinä myös yhden asteen tarkkuudella säädetystä, joten kauheasti eroa ei välttämättä ole, vaikka Duetossa PID onkin.


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tappari

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 31
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #25 : Toukokuu 20, 2008, 21:46:39 ip »

Hei Aleksi, älä nyt vaan vetäydy Alex Duetton hankinnasta - tätähän tuolla toisella foorumilla ilmaiset pohtivasi. Uskon kyllä, että Izzo on tässäkin versiossa onnistunut, ja tuloksena on aika lailla unelmamasiina.
Kirjattu
Nyt käytössä La Spaziale Mini Vivaldi (Mk1) ja Eureka MCI.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #26 : Toukokuu 20, 2008, 21:49:14 ip »

Tuolta ketjusta löytyikin linkki wikiartikkeliin:

http://coffeetime.wikidot.com/izzo-alex-duetto

jossa mukavasti kuvia koneesta. PID on kyllä saatu kieltämättä ympättyä nätin näköisesti tuohon etupaneeliin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #27 : Toukokuu 20, 2008, 21:55:21 ip »

Huoleni tässä kohdistui lähinnä siihen että moniko aloitteleva (esim. brewtuksen omistaja) tietää että näin tulee toimia - jonka jälkeen se on tosiaan "no-brainer" (mutta ilman sitä se toistettavuus on hieman näennäistä). Toki tästä löytyy infoa netti pullollaan, mutta suurin osa on englanniksi ja vaati välillä hieman kaivelua.

Tuplaboileria ei varmaan kukaan osta ilman kohtuullista selvittelyä, joten eiköhän tuollaiset asiat ole jo siinä vaiheessa kunnossa.

Olet toki oikeassa siinä että huonossa käsissä ei tuplaboileri tai mikään muukaan tekninen apu pelasta jos käyttäjä sössii homman. Mutta ei se tuplaboileri mitenkään selkärankaa mädättävä ominaisuus ole, ja lisähintakaan ei ole ihan kohtuuton. :) Jos käyttää vertailupareina Expobar Leveriä ja Brewtusta sekä Izzo Alex Mk2:sta ja Duettoa, niin HX-versio on hinnaltaan 2/3 tai 3/4 tuplaboilerista (ja joitain muita pienempiä parannuksia on toki mukana myös).

Olisi kyllä hienoa saada se jonkinlainen wikimoottori tänne käyntiin, niin näistä asioista voisi koostaa jonkinlaista ohjeistusta/yleisinfoa (ja mieluummin semmoinen kaikkien käyttäjien muokattavissa oleva wiki - ainakin omaa ulosantiani olisi kieltämättä välillä aina jonkun hyvä vähän "siistiä").

Näin olisi. Nyt kun foorumimoottori on uusittu, niin varmaan jossain vaiheessa sellaiseen tekniseen ponnistukseen taas resurssit löytyy. Coffeetimessahan on täysin samalla ajatuksella pykätty Wiki, mutta suomenkieliselle sisällölle olisi varmasti tilausta.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #28 : Toukokuu 20, 2008, 22:12:15 ip »

Tuli vaan tässä mieleen, että nyt kun Vibiemme ja Izzo ovat saanet näitä tuplaboilerisia liikenteeseen niin millaisia vastineita aikovat tuottaa (mikäli aikovat) muut "perinteiset" E61-firmat: Isomac, Quickmill, Rocket Espresso (ent. ECM). Kieltämättä tuo Dueton nykyinen hinta ja ominaisuudet saattaa saada kilpailijoissa (lähinnä näiden suunnittelijoissa) pieniä päänrapsutusliikkeitä aikaan.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Izzo Alex Duetto
« Vastaus #29 : Toukokuu 20, 2008, 22:54:57 ip »

Kyseessä on vielä suhteellisen tuore tapaus, joten käyttäjien kokemuksia on todennäköisesti siitä syystä vielä niukalti julki.

Noissa uusissa tuplaboilerisissa maksat siis oleellisesti sitä extraa siitä lämpötilan helpommasta säädöstä. Espresson valmistaminen ei niillä sitten ole sen helpompaa kuin muillakaan laitteilla - vaan samalla lailla on tärkeää osata sitten jauhatus/annoskoko/distribuutio/tamppaus jne. muuttujat joista jokainen on vähintään yhtä suuri vaikuttaja onnistuneeseen lopputulokseen kuin se lämpötila. Ihan ensikäyttäjällä tuo lämpötilaetu menee sen parin-kolmen viikon aikana jopa jossainmielessä hukkaan jo siinä että portafiltteri on liian kauan irti koneesta annosta siihen "ladatessa" ja ennättää jäähtyä liikaa ennenkuin "rutiini" muodostuu tarpeeksi nopeaksi (niin että distribuutio ja tamppaus pysyy hyvänä).

En olekaan tutkinut milloin Mini Vivaldi tuli markkinoille, kuvia kuitenkin löysin kohtalaisesti ja myös tämän sivuston http://s1cafe.com/wforum/index.php
Tokihan extraa tulee siitä ominaisuudesta. Vertailukohtana tai perustasona en mielessäni käyttänyt halvinta mahdollista hx-laitetta vaan Espressivon myymää Giottoa johon olin jo silmäni iskenyt. Kyllä siihenkin pitää lisää paalua laittaa, muttei ihan mielettömiä summia.

Kokonaisprosessi ei toki vielä ole täysin hallussa. Ei oikeastaan lähellekään, kun tuolla Krupsilla mennään. Kuitenkin, mylly on nyt hankittu, tuoreita papuja saan hasbeanilta, kunnon tampperin ostan heti kun koneenkin. Uskoisin että kokemuksen myötä kahvan täyttäminen alkaa onnistua. Tuo lämpötilan saaminen juuri oikeaksi on ainakin kuullostanut vähän salatieteeltä, tosin joka ketjussa kyllä myös luvataan että se kuulostaa hankalammalta kuin itse asiassa on. Mikrovaahdon tekeminen on sitten asia erikseen, kunhan nyt saisi nämä perusasiat tolalleen..
Kirjattu