Kahvinvalmistuksestahan löytyy hyvin tietoa internetistä ja esimerkiksi tällaisilta foorumeilta, mutta välillä olisi mukavaa saada koottua tietyt "perusasiat" itselleen jotenkin yhteen nippuun. Helpoiten tämä onnistuu jos sattuu löytämään itselleen aiheesta sopivan kirjan.
Äskettäin ilmestyi Scott Rao:n kirja
The Professional Barista's Handbook, josta ainakin itse kiinnostuin siitä kirjoitettujen kommenttien perusteella (edellisestä linkistä voi katsoa hieman näytteitä kirjasta ja Home-Baristan puolelta löytyy myös otteita "
nettimuodossa".)
Tilasinpa kirjasen sitten suoraan tuolta tekijän sivujen kautta. Heikon dollarin avittamana hinnaksi kirjalle tuli noin 36 euroa postikuluineen (Hasbeankin ottanut valikoimiinsa, mutta siellä taitaa lähtöhinta olla lähempänä 38 euroa ja ilman postikuluja). Kirja tuli perille tilauksesta vajaassa viikossa ja oli mallikkaasti pakattu tukevaan kirjekuoreen. Eli ainakin voin noin "ostokokemuksena" suositella tuota suoraan tilaamista (jos joku muu on tuota aprikoinut).
Nyt kun olen hieman päällisin puolin tuota kirjaa selannut, niin ensivaikutelma on mielestäni oikein hyvä. Kuvia löytyy, käytönnön vinkkejä ja tekniikkaneuvoja (kaikkea espresson valmistukseen liittyvää, maidonvaahdotusta, latteartin tekoa) sekä mukavasti "tieteellistyyppistä" teoriaa (partikkelikoosta, filtterin muodon vaikutuksesta virtaukseen, jne. - eli sen tyyppisiä asioita joita esimerkiksi tuolla home-baristan puolella on puitu). Nuo espresson valmistukseen liittyvät "tieteelliset" osat on kuitenkin esitetty esimerkiksi Illyn kirjaan verrattuna kansantajuisemmin ja käytännöllisemmin eli "kotibaristan" kannalta mukavammin (mutta Illyn kirjasta löytyy sitten paljon enemmän tietoa esim. kahvista ihan kasvina - eli se onkin enemmän "yleisteos" kahvista ja espressosta).
Tätä kirjaa ennen on kai ainoa "baristakirja" ollut Schomerin
kirjanen (joka sekin löytyy hyllystä - kirjat on kivoja

) - mutta jo tämän ensivilkaisun perusteella uskallan suositella tuon Schomerin kirjan unohtamista mikäli aikoo baristakirjan hankkia ja ostamaan ennemminkin tämän (paitsi jos on perustamassa kahvilaa, niin silloin kannattaa tuo Schomerkin lukea läpi).
Mutta pitänee tässä nyt paneutua tarkemmin tähän uuteen tuttavuuten ja laittaa kommenttia tänne lisää - mikäli sellaiseen tulee aihetta.