Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Cup of Excellence-kahvit  (Luettu 6400 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Cup of Excellence-kahvit
« : Marraskuu 29, 2007, 15:15:31 ip »

Joinpa juuri kahvitauolla kupillisen Cup of Excellence kahvia. Kyseessä oli BRAZIL FAZENDA SANTA TEREZINHA LUOMU-kahvi. Sijoitus kisassa 9. Keittometodina ibrik. Ja paahto oli Mokkamestareiden. Edustaisiko tuo Wiiniläistä? Tai sitten City++?

Haltioiduin suorastaan kahvin runsaaseen aromimailmaan sekä maussa että tuoksussa. Mukana oli marjaisuutta ja kukkaisuutta, mutta mielestäni selvin makumielleyhtymä liittyi Havannalaisiin sikareihin.

Oletteko kokeilleet kyseistä kahvia eri menetelmillä?

Oletteko kokeilleet muita Cup of Excellence kahveja?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #1 : Marraskuu 29, 2007, 15:37:11 ip »

Ei ole tullut tuota maisteltua, mutta Hasbean myy täsmälleen samaa kahvia (linkki) - mokkamestarit ja hb olivat siis samassa "huutajatiimissä", vai miksi niitä nyt kutsutaankaan?

Steve antaa paahtosuositukseksi: "Will take a darker roast into second crack oils showing" ja cuppingkuvauksina "Espresso, Smooth, darker, fruity." Eli aika lähellä havaintojasi.

Tuon kanssa voi muuten tehdä pientä hintavertailua englannin/suomen kahvihinnoista. Hasbeanillä 250grammaa on 3,20 puntaa paahdettuna, eli noin 4,50euroa / 250 grammaa, mokkamestareilla sama kahvi 8,30 euroa / 250 grammaa. Melkoinen ero...  :roll:

EDIT: Unohtakaa tuo hintavertailu tästä kohdin. Tuli kirjoitettua puppua tuossa huolimattomuuksissa. Ks. viestit ketjussa alempana.
Kirjattu

jouni

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #2 : Marraskuu 30, 2007, 18:40:32 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas


Oletteko kokeilleet muita Cup of Excellence kahveja?


Parhaillaan on menossa Mokkamestarien El Platanar Y Anexos Guatemalasta.
Paahto on tummahko. Ensin vähän epäilin, mutta parin kokeilun jälkeen maistuu espressona vallan hyvältä.

Hasbeanin valikoimasta olen tunnen  Libano Coopeatenasin (Costa Rica) ja
La Fortunan (Honduras). Näistä Libano on ykkössuosikkikahvini: maku on todella moniulotteinen ja hieno. Fortuna on myös hyvää, aika tummaksi paahdettu, ja aamun maitokahvin tärkeä komponentti nykyään.  
Hasbeanin makukuvaukset ovat mielestäni kohdallaan.
Molemmat ovat kohtuuhintaisia Cup of Excellenceiksi, 4£/250g +postimaksua taitaa tulla n. 1.5£/pussi.

Kirjattu
Izzo Alex Duetto III + Mazzer Mini E
Chemex + Wilfa Svart Uniform

jouni

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #3 : Marraskuu 30, 2007, 18:45:41 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Tuon kanssa voi muuten tehdä pientä hintavertailua englannin/suomen kahvihinnoista. Hasbeanillä 250grammaa on 3,20 puntaa paahdettuna, eli noin 4,50euroa / 250 grammaa, mokkamestareilla sama kahvi 8,30 euroa / 250 grammaa. Melkoinen ero...  :roll:


Tuo Hasbeanin Terezinha on kyllä ihan tavallista kahvia, ei CoE:tä.
Cup of Excellenceä ei sieltäkään irtoa alle 4£:lla...
Olen maistellut tuota Hasbeanin versiota, eikä se ollut niin vakuuttavaa kuin
Tuomaan hienossa kuvauksessa.
Pitänee testata tuota Mokkamestarien versiota.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto III + Mazzer Mini E
Chemex + Wilfa Svart Uniform

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #4 : Marraskuu 30, 2007, 19:03:23 ip »

Äh. Menin sitten sotkemaan tuon :oops:. Kiitos kun korjasit, nimittäin kyse oli Costa Rica Libano:sta:

"Winning Bidder: Mercanta The Coffee Hunters for Mokkamestarit Oy Finland, Has Bean UK, James Gourmet Coffee Co. UK, Rocket Coffee New Zealand, Twoday Coffee Roasters UK, De Eenhoorn Netherlands"

Tuossa hinnat on 5,60 eur (HB) ja 7,00 eur (MM) - eli ei enää niin paha ero.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #5 : Joulukuu 02, 2007, 10:29:58 ap »

Itseäni kiinnostaa tuo kuinka eri keittometodit tuovat eri sävyjä esille. Ostin kahvin työpaikalleni, jossa käytössä "ibrik ja moccamasteri". Suodatinkahvista en lainkaan pidä, joten siihen en ole viitsinyt tuota kahvia tuhlata. Luulen, että osa öljyistä jää paperi filtteriin ja vaikuttaa makuun. Ibrikillä keitettynä, pinnalla oleva vaahto suorastaan kiilsi öljystä. Hmm.

Pitää tuoda pussi kotiin ja kokeilla mutterilla ja pressolla.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #6 : Joulukuu 10, 2007, 09:56:15 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Äh. Menin sitten sotkemaan tuon :oops:. Kiitos kun korjasit, nimittäin kyse oli Costa Rica Libano:sta:

"Winning Bidder: Mercanta The Coffee Hunters for Mokkamestarit Oy Finland, Has Bean UK, James Gourmet Coffee Co. UK, Rocket Coffee New Zealand, Twoday Coffee Roasters UK, De Eenhoorn Netherlands"

Tuossa hinnat on 5,60 eur (HB) ja 7,00 eur (MM) - eli ei enää niin paha ero.

Pitää varmaan kokeilla tuota Hasbeanin versiota tuosta, kun tuolta Mokkamestareilta tilattu tuntuu tosi happamalta. Olen kokeillut jo eri uutto lämpötiloja, karkeutta ja annoskokoa. Onneksi on vielä muutama pussi pakkasessa jos saisi tuosta vielä juotavaa espressoa aikaiseksi.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #7 : Joulukuu 10, 2007, 10:58:35 ap »

Lainaus käyttäjältä: Supa
Pitää varmaan kokeilla tuota Hasbeanin versiota tuosta, kun tuolta Mokkamestareilta tilattu tuntuu tosi happamalta. Olen kokeillut jo eri uutto lämpötiloja, karkeutta ja annoskokoa.


Jaa, tulee mieleen, että onko kaikki pavut ja paahdot parhaimmillaan espressona?

Kyllä kai kannattaa kokeilla muillakin keittotavoilla: esim, pressolla. Esimerkiksi mokkamestareiden kahvilassa Tampereella, alkuperäpavut tarjotaan pressokannusta.

Eikös cupping-tilaisuuksissakin kaadeta kiehuva vesi purujen päälle ja sitten makustella ja tuoksutella veden jäähtymisen myötä eri makujen muuttumista?

En minäkään keittele espressopaahtoja ibrikillä, vaan mutterilla. Ja toisaalta en keitä itämaisia kahveja pressolla tai muulla kuin ibrikillä...

Tarkoitan siis sitä, että vika ei ole välttämättä Mestareiden paahdossa, vaan siinä mille keittimelle ne on paahdettu. Kun kysyin miten toimii eri keittimillä, odotin jopa vastausta, ei toimi tällä. Eri keittotavathan tuovat eri piirteitä kahvista esille...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #8 : Joulukuu 10, 2007, 13:41:02 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Tarkoitan siis sitä, että vika ei ole välttämättä Mestareiden paahdossa, vaan siinä mille keittimelle ne on paahdettu. Kun kysyin miten toimii eri keittimillä, odotin jopa vastausta, ei toimi tällä. Eri keittotavathan tuovat eri piirteitä kahvista esille...
Ainakin Hasbeanin cupping notes osiossa mainitaan, että tuo sopisi espressolle. En tiedä sitten onko Mokkamestareilla eri paahto. Luultavasti tuosta ihan hyvät essot saa, että pitää vielä harjoitella..

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Kyllä kai kannattaa kokeilla muillakin keittotavoilla: esim, pressolla. Esimerkiksi mokkamestareiden kahvilassa Tampereella, alkuperäpavut tarjotaan pressokannusta.

Täytyy tosiaan kokeilla sitä pressolla, että minkälaisia makuja siitä lähtisi. Mitä karkeutta muuten käytätte tuohon pressoon, eli mahtaisko vähän suodatinjauhatuksesta karkeampi olla sopiva?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #9 : Joulukuu 10, 2007, 14:49:04 ip »

Lainaus käyttäjältä: Supa

Täytyy tosiaan kokeilla sitä pressolla, että minkälaisia makuja siitä lähtisi. Mitä karkeutta muuten käytätte tuohon pressoon, eli mahtaisko vähän suodatinjauhatuksesta karkeampi olla sopiva?


Vähän makuasia, mutta yleensä käytetään juuri tuota karkeutta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #10 : Joulukuu 10, 2007, 15:45:37 ip »

Lainaus käyttäjältä: Supa
Mitä karkeutta muuten käytätte tuohon pressoon, eli mahtaisko vähän suodatinjauhatuksesta karkeampi olla sopiva?


Tuolla tavalla tosiaan neuvotaan, mutta minusta uutto on noin hieman laiha. Itse käytän ihan suodatinkarkeutta. Mutta kaippa nämä on ihan makuasioita. Hieman karkeampi jauhatus tuo pehmeämmän maun kuin hienompi jauhe.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jouni

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Cup of Excellence-kahvit
« Vastaus #11 : Joulukuu 11, 2007, 19:26:20 ip »

Lainaus käyttäjältä: Supa

Pitää varmaan kokeilla tuota Hasbeanin versiota tuosta, kun tuolta Mokkamestareilta tilattu tuntuu tosi happamalta. Olen kokeillut jo eri uutto lämpötiloja, karkeutta ja annoskokoa. Onneksi on vielä muutama pussi pakkasessa jos saisi tuosta vielä juotavaa espressoa aikaiseksi.


Minulla oli yhden erän kanssa Hasbeanin Libanossa sama ongelma.
Yleensä Libano on todella moniulotteinen kahvi ja antaa mukavan paksua
espressoa, mutta se erä antoi vain ohutta ja terävän hapanta kahvia.
Sillä kertaa lienee ollut paahdossa vikaa, sain kyllä hyvityksen kun murisin. Luulenpa, että paahto oli jäänyt vajaaksi.
Kyllä onnistuneessa Libanossa aina on hapokkuutta mutta erittäin miellyttävällä tavalla.

Kirjattu
Izzo Alex Duetto III + Mazzer Mini E
Chemex + Wilfa Svart Uniform