Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Ennen ekaa paahtoa  (Luettu 30805 kertaa)

moop

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #45 : Helmikuu 06, 2008, 11:57:36 ap »

Lainaus käyttäjältä: hirvi

juhlakatriina
:)

Lainaus käyttäjältä: hirvi

todennäköisesti siksi että pussin kyljessä oli puukonmentävä reikä  :twisted: . Tämännäköisiin paketteihin varmaan tehdään jonkin verran "pistokokeita", ja ainahan vahinkoja sattuu. Lingtongit tulivat ehjänä ja menivät pakkaseen.


Vähän kyllä ihmetyttää, että miksi ne pussit pitää auki saada. Jos siellä olisi jotain kiellettyä kivaa, niin eiköhän sen koira haistaisi ennen tullijannun moraa. Ja varsinkin kun esim. paahdettujen pussissa on vielä venttiili auki ulos. Raakapavuilla moisen voisi hyväksyä, sillä ne eivät taida operaatiosta tietää mitään.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #46 : Helmikuu 06, 2008, 20:36:53 ip »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
Jep, kyllä minulla on taipumusta innostua asioista - - Kokonaan omaan paahtoon en ehkä siirry - -En usko että juhlakatriina on makuhermojani turmellut


 :mrgreen:

Kannattaa olla varuillaan, tuon innostuksen kanssa. Itselleni on kyllä käynyt niin, ettei kaupan kahvi oikein enää maistu. Pienpaahtimoiden kahvia ostelen välillä, jos laiskotuttaa. Itse paahtamalla pääsee kyllä paljon halvemmalla.

Voisi jopa sanoa, että "tuorepaahto" on turmellut makuhermot, kun ei kaupan kahvi enää kelpaa ja useimmissa ruokaravintoloissa jää jälkiruokakahvit kuppiin.

Nyt on itselläni vielä sellainen tilanne, että pitäisi töihin löytää järkevä keitin. Vaihdoimme toimitiloja ja menetin lieden. Ei pysty keittelemään enää ibrikillä. Ketuttaa kun en arvannut ostaa syksyllä Kreetalta pienoiskeittolevyä (22 euroa).

Tuo suodatinkahvin keittely on yhtä :evil:. En ole pitänyt siitä koskaan, eikä tuoretta paahtoakaan viiti siihen tuhlata. :cry:
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #47 : Helmikuu 06, 2008, 21:08:33 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Nyt on itselläni vielä sellainen tilanne, että pitäisi töihin löytää järkevä keitin. Vaihdoimme toimitiloja ja menetin lieden. Ei pysty keittelemään enää ibrikillä. Ketuttaa kun en arvannut ostaa syksyllä Kreetalta pienoiskeittolevyä (22 euroa).
Osta tavallinen keittolevy (39 ööröä). Voit jatkaa oman kahvisi juomista, siihen olet jo tottunut ja tykästynyt.
http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=20435515

cartman
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #48 : Helmikuu 06, 2008, 22:03:09 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Tuo suodatinkahvin keittely on yhtä :evil:. En ole pitänyt siitä koskaan, eikä tuoretta paahtoakaan viiti siihen tuhlata. :cry:


Olethan siis testannut muitakin tapoja suodattaa kuin "keittimellä"? Eli manuaalisesti vettä kaatamalla, muulla kuin paperisuodattimella (jos haluat öljyjä mukaan), hieman toisentyyppisillä suodatustavoilla kuten chemexillä tai muulla vastaavalla? (esim. hallitseva "baristamestari" suosii aikalailla tuota chemexiä).

Noh, suodatinmenetelmän "dissaaminen" jotenkin vain aina särkee korvaani, sillä olen ainakin itse nauttinut useita oivia suodatinmenetelmällä valmistettuja kahviannoksia - näiden aikaansaaminen on vain vaatinut hieman paneutumista asiaan.

Eli ei ole ihan sama miten sen veden hujauttaa siitä kahvipedistä läpi. Moni keitin juoksuttaa sen veden siihen keskelle kahviannosta - tällöin jos ei ole tuoreiden purujen kanssa tarkkana niin käy helposti niin että sinne suodatinkartioon syntyy mahdoton "hiilidioksiidipöhö" jossa suurin osa puruista nousee ikäänkuin "kellumaan" ja alkaa karttamaan sitä keskelle liruvaa vesivanaa. Näin tuo vesi sitten kertyy suoraan sinne kartion pohjaosiin jolloin suurimmasta osasta puruja suodatus jää vajaaksi ja se osa puruista joka pääsee kontaktiin veden kanssa siellä alhaalla yliuuttuu. Tuloksena kitkerän laihaa ja aromitonta kahvia (tuoreista puruista).
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #49 : Helmikuu 06, 2008, 23:22:46 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Kannattaa olla varuillaan, tuon innostuksen kanssa. Itselleni on kyllä käynyt niin, ettei kaupan kahvi oikein enää maistu. Pienpaahtimoiden kahvia ostelen välillä, jos laiskotuttaa. Itse paahtamalla pääsee kyllä paljon halvemmalla.

Voisi jopa sanoa, että "tuorepaahto" on turmellut makuhermot, kun ei kaupan kahvi enää kelpaa ja useimmissa ruokaravintoloissa jää jälkiruokakahvit kuppiin.

Nyt on itselläni vielä sellainen tilanne, että pitäisi töihin löytää järkevä keitin. Vaihdoimme toimitiloja ja menetin lieden. Ei pysty keittelemään enää ibrikillä. Ketuttaa kun en arvannut ostaa syksyllä Kreetalta pienoiskeittolevyä (22 euroa).


Ikävä kyllä olen yrittänyt korvata määrän laadulla, mutta sain molemmat. Kouliintumaton makuhermoni diggaa työpaikan vaatekomeron kokoisen kahviautomaatin kahvia, se maistuu aavistuksen paperilta mutta purut vaihdetaan päivittäin ja voisin vaikka vannoa että osa on ensimmäisellä kierroksellaan.

En kyllä usko että oma työnantaja suhtautuisi suopeasti jos toisin keittolevyn työpisteeseen, eikä ainakaan vakuutusyhtiö.
Kirjattu
Hirvi

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2066
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #50 : Helmikuu 07, 2008, 12:08:09 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Eli ei ole ihan sama miten sen veden hujauttaa siitä kahvipedistä läpi. Moni keitin juoksuttaa sen veden siihen keskelle kahviannosta - tällöin jos ei ole tuoreiden purujen kanssa tarkkana niin käy helposti niin että sinne suodatinkartioon syntyy mahdoton "hiilidioksiidipöhö" jossa suurin osa puruista nousee ikäänkuin "kellumaan" ja alkaa karttamaan sitä keskelle liruvaa vesivanaa. Näin tuo vesi sitten kertyy suoraan sinne kartion pohjaosiin jolloin suurimmasta osasta puruja suodatus jää vajaaksi ja se osa puruista joka pääsee kontaktiin veden kanssa siellä alhaalla yliuuttuu. Tuloksena kitkerän laihaa ja aromitonta kahvia (tuoreista puruista).


Pahasti menee taas offtopiciksi, mutta mutta... tuo tuntuu olevan ongelmana Moccamasterilla. Suodattimeen jää keskelle "tyhjä reikä", jonka läpi vedet sitten liruu laihana pannuun. Mikä tohon avuksi? Karkeampi jauhatus? Tuo käsin liruttaminen on kyllä melkoista taidetta. Kahta samanlaista kupillista ei saa kyllä millään aikaiseksi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #51 : Helmikuu 07, 2008, 12:36:53 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Suodattimeen jää keskelle "tyhjä reikä", jonka läpi vedet sitten liruu laihana pannuun. Mikä tohon avuksi? Karkeampi jauhatus?


Keität vain (melkein) täysiä pannullisia - silloin tuo ilmiö vähenee / poistuu. Pienellä purumäärärällä ja tuorella puruilla tulee suurimmat ongelmat. Asiaa voi yrittää kompensoida pitämällä tippalukkoa hetki alussa kiinni - sitten sekoittaa puruja vähän jollain tikulla että kaikki kostuvat ja pahimmat kaasut kaikkoavat - tämänjälkeen tippalukko (puoliksi) auki.

Tosin täyttä pannua keitellessä tulee toisenlaisia ongelmia tuoreilla puruilla - ne tursuvat helposti suodattimen reunojen yli. Tähänkin auttaa varovainen hämmentely ja pahimmassa tapauksessa virran hetkellinen katkaisu (jotta enimmät kaasut ennättävät haihtua).

Itse totesin loppujenlopuksi tuon käsipelillä keittelyn tuoreista pavuista siksi vaivattomimmaksi vaihtoehdoksi (täällä on esillä aiheeseen liittyvää puuhastelua). Kahvi liruu vielä suoraan kuppiinkin...
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #52 : Helmikuu 07, 2008, 14:06:10 ip »

Monissa keittimissä on jonkinlainen ratkaisu valuvan veden "jakamiseen", niin että se ei poraa yhtä helposti reikää. Se kuitenkin todennäköisesti jäähdyttää vettä aika tehokkaasti, jolloin oikeaan uuttolämpöön on hankala päästä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2066
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #53 : Helmikuu 07, 2008, 19:32:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Keität vain (melkein) täysiä pannullisia - silloin tuo ilmiö vähenee / poistuu. Pienellä purumäärärällä ja tuorella puruilla tulee suurimmat ongelmat. Asiaa voi yrittää kompensoida pitämällä tippalukkoa hetki alussa kiinni - sitten sekoittaa puruja vähän jollain tikulla että kaikki kostuvat ja pahimmat kaasut kaikkoavat - tämänjälkeen tippalukko (puoliksi) auki.


Heh, keitän pannullisen kahvia ja juon vain kupillisen :). Tippalukkoa ei tuossa filtterikipossa ole, mutta tukin sitä reikää kyllä hieman teipillä. Tämä auttoi aavistuksen.
Piti ihan piruttain kokeilla tuorepavuilla ja käsin liruttamalla mimmoinen lopputulos tulee. Paljon parempaa! Hieman tuli kitkeryyttä mukaan, mutta eipä ainakaan ollut reikää puruissa  :lol: .
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #54 : Helmikuu 13, 2008, 20:22:07 ip »

No ni, nytpä kärvensin taas 125g Sumatra Lingtongia. Verrokkina oli samaa tavaraa Steven ammattitaitoisesti paahtamana ja tarkoituksena oli paahtaa vähän tummempaa. Tulihan siitä melko mustanpuhuvaa, palamisen jälkiä en oikeastaan havainnut. Lämpö oli 230 1/2kiertoilmalla. Kesto taisi olla hiukan toistakymmentä minuuttia.

Homma on onnistunut nyt jo 3 kertaa, ja kaikki kahvi on ollut enemmän tai vähemmnän onnistunutta. Olen myönteisesti yllättynyt.

Pahin ongelma on savunmuodostus, jolle edes liesituuletin täysillä ei tunnu voivan mitään. Keittiö ja paahtaja molemmat haisevat pohjaanpalaneelle seuraavan vuorokauden. Vaikka käry ei ole toistaiseksi aiheuttanut porttaria keittiöön, voi olla että tästä ei ihan jokaviikkoista tapaa tule vaan osa kahvista tulee talouteen valmiiksi paahdettuna.
(edit, järkeistetty)

hirvi
Kirjattu
Hirvi

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #55 : Helmikuu 13, 2008, 21:40:44 ip »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
Lämpö oli 230 1/2kiertoilmalla. Kesto taisi olla hiukan toistakymmentä minuuttia.

Homma on onnistunut nyt jo 3 kertaa, ja kaikki kahvi on ollut enemmän tai vähemmnän onnistunutta. Olen myönteisesti yllättynyt.

Pahin ongelma on savunmuodostus, jolle edes liesituuletin täysillä ei tunnu voivan mitään. Keittiö ja paahtaja molemmat haisevat pohjaanpalaneelle seuraavan vuorokauden.


Minäkin paahdoin toissailtana Rio-papuja vajaa 250 astetta. Paahto kesti aika tarkalleen 10 minuuttia ja aamulla aion maistella. Tarkoitus oli saada ibrikille sopiva suklainen paahto. Tuoksu on tosi lupaava. Omalla uunilla kova lämpö vaikuttaa todella myönteisesti tuoksuun.

Hienoa, että olet innostunut ja positiivisesti yllättynyt.

Totta on, että paahdosta jää vuorokaudeksi selvä jälkimaininki kodin ilmaan. Kerran olen itse saanut hälärin aikaiseksi. Unohdin laittaa liesituulettimen päälle.

Hajusta ei ole kotona valiteltu, joten aion jatkaa omilla paahdoilla enenevässä määrin. Nyt kun tuo mutteripannulle paahtaminenkin antoi myösteisen ja makuhermoilleni sopivan robustin maun. :roll:

Jatketaan harjoituksia.   :thumbup:
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2066
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #56 : Helmikuu 15, 2008, 13:49:23 ip »

Lainaus käyttäjältä: hirvi

Kokonaan omaan paahtoon en ehkä siirry. Ongelmana ei ole niinkään hetkittäinen savu vaan keittiöön vuorokaudeksi piintyvä pohjaanpalaneen tuoksu.


Kovasti täälläkin sormet syyhyävät uunipahdon perään... Harmi vaan että on niin savuista puuhaa. Jos olisi autotalli niin siellähän näitä paahtohommia voisi harrastaa.
Tota popparikonetta en enää kokeile, mutta uunipaahtoa voisi kokeilla. Paahtaisi loput tuosta Yirgasta pois ja katsoisi mitä niistä tulee  :lol:
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2066
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #57 : Helmikuu 16, 2008, 12:16:06 ip »

No niin, olihan sitä uunipaahtoakin sitten kokeiltava. Papuina Yirga ja määränä vaivaiset 60 grammaa (vähemmän kahvia = vähemmän savua). Uunissa lämpöä joku 230-240.

Pavut olivat pyöreässä muodossa alumiinipizzalautasella ja selkeästi reunoilta lähti tummumaan nopeammin. 3.30 kohdalla reunimmaiset alkoivat poksahtamaan ja jossain 8 min kohdalla alkoi sitten pientä poksahtelua tapahtumaan keskelllä. Reunalla pavut olivat jo aika tummia.

Tavoittelin hieman tummempaa paahtoa espressoa varten ja otin pavut uunista pois jossain 13 min. kohdalla. Keskimmäiset olivat pitkään niin vaaleita etten viitsinyt niitä raakoina ottaa ulos. Reunimmaisissa alkoi tässä vaiheessa näkyä öljyä pinnassa.

Savuongelma oli erittäin hyvin hallussa siihen asti kunnes luukun avasin aika loppuvaiheessa. Melkoinen pöllähdys savua tuli huoneistoon vaikkakin liesituuletin imi suuremmat pois ja raottelin luukun varovasti auki. Nyt on sitten taas kitkerät hajut kämpässä. Keittö kun on avomallia niin savut liitelee sitten koko kämppään.

Kuvan napsasin paahdetuista pavuista. Katsotaan huomenna mitä makunystyrät sanoo  :shock:
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #58 : Helmikuu 17, 2008, 21:46:36 ip »

Aika tummia on tosiaan osa, jos kuva ei paljoa valehtele. Kokeile jykevämpää vuokaa. Alumiini johtaa niin hyvin lämpöä, että korostanee paljon tuota reunoilta nopeampaa prosessia. Turhan pitkä väli on reunimmaisten ja keskimmäisten rasahtelun välillä.

Sinällään, paahdossa saa olla mielestäni hieman vaihtelua. Moni kaupankin sekoitus on hieman eri asteeseen pahdetuista tehty. Mutta ei keskimmäisten odottelu saa aiheuttaa reunimmaisten hiiltymistä.

No maku kertoo heti menikö liian tummaksi. Jos on yhtään hiilen makua niin meni...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2066
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #59 : Helmikuu 18, 2008, 08:51:34 ap »

Jep, liian epätasaista oli paahtumisprosessi. Täytyy ensi kerralla kokeilla paksumpaa vuokaa. Jos vaikka saisi sitten hieman vaaleamman paahdon aikaiseksi :)

Kovin tummaksi menivät reunimmaiset ja mustimmat heitin suoraan pois. Ja mitä makuun tulee, en kyllä hiiltä siitä löytänyt. Joskin hieman outo makuelämys, mutta missään nimessä ei huono.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600