Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Ennen ekaa paahtoa  (Luettu 35904 kertaa)

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #30 : Tammikuu 30, 2008, 20:23:23 ip »

Kokeilin 250 asteessa paahtoa pitkän tauon jälkeen. Tuoksu kahvissa oli selvästi voimakkaampi, vaikka en rohjennut ihan niin tummaksi paahtaa kuin tavoittelin. Pavut näköjään hieman vaalenevat jäähtyessään.

Oletteko muut kotipaahtajat huomanneet vastaavaa. Tekevätkö kuumat öljyt pinnan tummemman näköisiksi?

Mausta en siis osaa vielä sanoa, mutta tuoksu on tosiaan 225 asteessa paahdettua selvästi voimakkaampi. Itselläni tuo miedompi lämpö toimii hyvin ibrik-kahville. Kreikkalaisessa kahvissa on usein hieman hitaan paahdon makua.

Mutta kokeile "hirvi" ihan reilusti kovempaa lämpöä. Itselläni ekat raksut alkoivat kuulua 4,45 sekunnin kohdalla. Papusekoitus aiheutti ehkä sen, että en oikein erottanut milloin toiset alkoivat. Raksahtelua kuului vielä juuri ennen kuin otin pavut uunista tasan 10 minuutin paahdon jälkeen. Osa pavuista oli lienee ohittanut toisen raksun ja osa vasta kesken.

Mutta onpa hyvä kahvin tuoksu käsissä...huomen aamulla mutteriin keittymään. Kirjoittelen sitten miltä maistui.

Sekoitus oli
50 % Brazilian fadenza luomu
25 % Reilun kaupan tansanialainen Arabica
25 % Norsunluunrannikolta tuleva Robusta
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #31 : Tammikuu 31, 2008, 08:51:53 ap »

Joo. Aamukahvit juottu. Maistelin hieman kahvia siltään ja muutoin join köyhän miehen lattena.

Mukava puraisu kieleen oli tuossa paljaassa kahvissa. Ei kuitenkaan liian hapan. Tuoksu selvästi suklainen ja mukavan paahtunut. Maitokahvina toimi myös tosi hyvin.

Väittäisin, että tämä sekoitus hakkaa kevyesti suurimman osan marketti pavuista. Pienpaahtimoiden tuotteet on toinen juttu.

Jatkan kyllä paahtamista edelleen 250 asteessa.

Nyt kun muistelen niin, yksi syy alempaan lämpöön siirtymisessä oli tasaisemman paahdon saaminen. Eli kovassa lämmössä vaaleaa paahtoa tavoitellessa jäi liikaa turhankin vaaleita papuja.

Mutta, jos tavoittelee tummaa paahtoa, on 250 hyvä lämpö uunipaahdolle. Ainakin tällä kokemuksella.

Pitäisi kai ruveta pitämään kirjaa paahdoista, ajoista sekoituksista ja tuloksista...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

hirvi

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #32 : Tammikuu 31, 2008, 09:22:13 ap »

En tiedä, paraneeko papu vielä 24 t paahdosta vai onko tässä itsekritiikin määrä selittävänä muuttujana, mutta eilen töiden jälkeen (+20t) maistui paremmalta, ja tänään aamukahvina maidon kanssa suorastaan erinomaiselta. Joka tapauksessa, moukan tuuria. Näin alkuvaiheessa olen äärimmäisen tyytyväinen jos saan aikaiseksi juotavaa kahvia ilman tulipaloa :)

En uskalla nostaa lämpöä suoraan 250:een kun tämäkin 225-235 on juotavaa. Yritän ehkä samaa aikaa mutta 235:llä. Katsotaan nyt päätyykö 250:een asti, nämä lukemathan eivät kai oikeastaan ole vertailukelpoisia eri uunien, vuokien ja papujen kesken.  
Kirjattu
Hirvi

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #33 : Tammikuu 31, 2008, 09:34:42 ap »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
En tiedä, paraneeko papu vielä 24 t paahdosta vai onko tässä itsekritiikin määrä selittävänä muuttujana, mutta eilen töiden jälkeen (+20t) maistui paremmalta, ja tänään aamukahvina maidon kanssa suorastaan erinomaiselta.


Itseasiassa niiden olisi hyvä antaa levätä vähintään sen pari kolme päivää paahdon jälkeen. Näin maku tulee paremmin esiin kun liiallinen hiilidioksidi on poistunut. Jahka saat hasbeaniltä niitä valmiiksi paahdettuja niin ota niistä pussit talteen. Niissä on semmoinen minigrip sulkija ja ovat ilmatiivitä poislukien pussissa olevaa venttiiliä joka päästää liialliset (hiilidioksidi)kaasut pois pussista. Niissä on hyvä levähdyttää kahvia kotvan aikaa.

Varsinkin espresson kanssa voi olla ongelmia liiallisen tuoreuden kanssa - cremasta tulee semmoista tiskivaahtoa ja maku ei tule kauhean hyvin esiin (ja saattaa olla välillä vähän "pistävä"). Suodatinkahvilla ja pressollakin tuo hiilidioksidi aiheuttaa ongelmaa kun puruihin muodostuu ns. "bloom" = "hiilidioksidihöttö" niihin vettä kaadettaessa ja purut nousevat nesteen pinnalle kellumaan. Tämä vaikeuttaa kunnollisen uuton aikaansaantia jos ei ole huolellinen.
Kirjattu

Esa

 • Administrator
 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 874
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #34 : Tammikuu 31, 2008, 14:45:12 ip »

Vähintään 12 tuntia paahdosta pitää antaa levätä. Silloin vasta kahvi alkaa haista ja maistua kahvilta. Riippuu sitten pavuista ja paahdosta, milloin ovat parhaimmillaan, mutta yleensä siinä 1-3 vuorokautta paahdosta.

Ekat poksut kuulostavat ihan erilaiselta kuin toiset raksut. Ensimmäiset ovat kuin vaimeaa popcornin poksahtelua, toiset niinkuin riisimurojen risahtelua maidossa. Ekojen poksujen pitää antaa mennä loppuun, muuten kahvi jää raa'aksi ja maistuu siltä puumalta. Heti ekojen poksujen jälkeen kahvi on sitä "suomalaiseen makuun" paahdettua vaaleaa. Hyville pavuille ainakin minun mielestäni paras paahtoaste on keskitumman vaaleampi pää, eli toisten raksujen annetaan alkaa ja sitten seis. Joillain pavuilla toiset raksut alkavat jo ennen ensinmäisien poksujen loppua, mutta yleensä siinä on parin minuutin väli. Jos haluaa tummempaa, niin toisia raksuja voi jatkaa ehkä n. 2 minuuttia, riippuen tietty lämmöstäkin, mutta sen pidemmälle ei juuri kannata. Kun öljyt alkavat kihota pintaan, on viimeistään aika lopettaa paahtaminen, ellei halua hiilikahvia.

Mitä tummemmaksi paahtaa, sitä vähemmän papuun jää sille ominaisia aromeja ja sitä enemmän kahvi maistuu geneeriseltä paahdetulta sokerilta. Joku Kenya AAA esimerkiksi kestää hyvin tummaakin paahtoa, mutta sen hieno kukkaisaromi on parhaimmillaan nipin napin keskitummana. Muuhun kuin espressoon tietty voi kokeilla vaaleampaakin, mutta espressona vaalea paahto on niin hapanta, että hampaat liukenee.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2078
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #35 : Tammikuu 31, 2008, 15:03:29 ip »

Täytyy jo tässä vaiheessa kiittää hyvistä vinkeistä ja tiedoista!

Ei varmaan hasbeanin tilaus kerkeä viikonlopuksi kotiin, jotta pääsee testailemaan mitä tolla popparikoneella saa aikaiseksi  :D . Tuli "vahingossa" tilattua satsiin vihreänä Etiopian Long Harraria, joka on hasbeanin mukaan erittäin vaikea paahdettava. Piti sitä paahdettuna tilailla... :oops: . Täytyy varmaan Yirgalla aloitella, joka pitäisi olla helpohkoa paahdettavaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #36 : Tammikuu 31, 2008, 20:41:58 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Kun öljyt alkavat kihota pintaan, on viimeistään aika lopettaa paahtaminen, ellei halua hiilikahvia.


Hei tämä oli hyvä vinkki. Itselleni tummaksi paahtaminen on uusi juttu. Tuota vaaleata olen harrastanut. Laiskana miehenä en paahda kutakin lajiketta erikseen vaan valmiin sekoituksen. Silloin rasahtelu alkaa ja kestää taukoamatta. Öljyn ilmestyminen on hyvä merkki.

Itse asiassa eilen paahtamani kahvi on juuri tuohon pisteeseen paahdettua. Iltapäivällä keitin ennen lenkille menoa mutterikahvit ja hyvää oli. Sekoitukseen pitää ehkä lisätä hieman tukevuutta luovaa pohjaa.

Olisiko vinkkejä siihen?

Lainaus käyttäjältä: migu2
Täytyy varmaan Yirgalla aloitella, joka pitäisi olla helpohkoa paahdettavaa.


Yirga on lempipapujani. Se on niin maukas, että maistuu monenlaisena paahtona. Siksi suopea kotipaahtoon. Pienenä papuna paahtuu vikkelästi sitten kun lämpö alkaa nousta. Älä siis polta vahingossa. Jos teet valmiita sekoituksia seuraa tarkkaan Yigan tummenemista. Muut jäävät vaaleammiksi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Esa

 • Administrator
 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 874
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #37 : Helmikuu 01, 2008, 13:08:24 ip »

Juurevaa potkua löytyy tavallisesta kohtuullisen laadukkaasta robustasta, joka yksinään maistuu poltetulta kumisaappaalta. Sitä voi sotkea sekaan tuommoisen 5-15 %. Myös Santoksen nimellä myytävä bulkkipapu on hyvä kahvinmakuinen peruskahvi, jolla voi hakea sekoitukseen pohjaa, jos aromikkaiden papujen perusmaku on ohut. Old Brown Java antaa mukavan voiaromin. Monsoon Malabar on hyvä antamaan lisää karamellia, todella makea papu. Nuo ovat minulla pääasialliset "säätöpavut". Yirgacheffea juon joskus sellaisenaankin, mutta yleensä tukevoitan vähän. Sumatra Lintung on myös itsessään varsin tasapainoinen, eikä tarvitse paikkaamista, maustamista vain.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2078
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #38 : Helmikuu 01, 2008, 20:29:41 ip »

Heh.. niinhän siinä sitten kävi... että pipariksi meni koko touhu ton popparikoneen kanssa.

Ekat raksut alkoivat jossain 30 sekunnin kohdalla mutta jatkoin paahtamista jonnekin 3 minuuttiin asti, jonka tuloksena koko kämppä täynnä savua, vihaisia ihmisiä ja tuloksena aikas tummia papuja  :D.

Taitaa tää mun popparikone olla sitten tehokkaampaa mallia. Paahtoon laitoin 110 grammaa Yirgaa.
Uudestaan en aio kokeilla, sen verran savuista ja roskaista puuhaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #39 : Helmikuu 01, 2008, 22:34:27 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Uudestaan en aio kokeilla, sen verran savuista ja roskaista puuhaa.


Kokeile uunia. Savuaahan sekin toki, mutta liesituuletin ja avoin ikkuna ovat oiva apu. Vaimo on muutaman kerran sanonut tunkkaisesta tuoksusta, mutta useammin hyvästä sellaisesta.  :thumbup:

Paahdan parhaimmillaan viikottain eikä meillä mitään piintynyttä kahvin hajua ole...tai sitten koko perhe on tottunut siihen  :roll: .
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2078
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #40 : Helmikuu 04, 2008, 08:27:15 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Lainaus käyttäjältä: migu2
Uudestaan en aio kokeilla, sen verran savuista ja roskaista puuhaa.


Kokeile uunia. Savuaahan sekin toki, mutta liesituuletin ja avoin ikkuna ovat oiva apu. Vaimo on muutaman kerran sanonut tunkkaisesta tuoksusta, mutta useammin hyvästä sellaisesta.  :thumbup:
.


Joo olisihan ton paahtamisen voinut hoitaa liesituulettimen alla, mutta en uskaltanut jos vaikka olisi lieskoihin lyönyt ym., ettei vaan koko kämppä pala sitten samantien  :shock: .

Ehkä palataan asiaan kesällä ulkosalla tai jotain. Ton popparikoneen tehoksi ilmoitetaan 1200 wattia. Minkäs tehoisia muiden koneet on?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

hirvi

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #41 : Helmikuu 04, 2008, 21:33:54 ip »

No nyt on kokeiltu toinenkin satsi. Aloituslämpö 230+ ja "puolikiertoilma", sellainen joka kierrättää aina kun lämpenee mutta ei muulloin.

Ensimmäisen raksun merkkejä 4min kohdalla, siinä kohtaa vähän jarruttelin ja sain menemään 12 min ennenkuin rupesi hirvittämään. Lopputulos: kovin samanlainen kuin edellinen kerta, mutta ilman ruohon (ja puuman) makua. Vähän hapan ja ikäänkuin...poreileva? Jäi ehkä vähän vaaleaksi minun makuuni. Mutta tuoreen kahvin aromit jäävät piiitkäksi aikaa. Allekirjoitan väittämän jonka mukaan tuoreus kompensoi makuvirheetkin. Seuraavaksi vähän tummempi paahto.

HB:sta tuli myös paahdettuja papuja, cup of excellenceä maistettu ja sekin on vähän saman makuista kuin tuo paahtamani "HB premium espresso blend" vaikka on epäilemättä paremmin paahdettu.

Tuleeko noista iRoasteista tms vähemmän kitkerää savua keittiöön ja vaatteisiin kuin uunipaahdosta?
Kirjattu
Hirvi

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #42 : Helmikuu 05, 2008, 08:29:10 ap »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
Allekirjoitan väittämän jonka mukaan tuoreus kompensoi makuvirheetkin. Seuraavaksi vähän tummempi paahto.


Onko tuosta aistittavissa hieman innostuksen sävyä? :wink:

Lainaus käyttäjältä: hirvi
HB:sta tuli myös paahdettuja papuja, cup of excellenceä maistettu ja sekin on vähän saman makuista kuin tuo paahtamani "HB premium espresso blend" vaikka on epäilemättä paremmin paahdettu.


Olen miettinyt seuraavaa:
Onko ihmisten tottumus markettikahviin (lue kauan sitten, vaikkakin tasaisesti, paahdettuun ja heikkolaatuiseen papuun) niin lujassa, että tuore ja hyvä kahvi maistuu oudolta? Sen maut vieroksuttavat, koska aromikkuus menee yli standardien.

Eikö tuo tuoreen ammattipaahdon ja itsepaahdetun kahvin samankaltaisuus viittaa juuri paahdon tuoreuteen ja papujen laatuun? Ero on sitten paahdon tasaisuudessa ja paahtotekniikassa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Esa

 • Administrator
 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 874
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #43 : Helmikuu 05, 2008, 08:45:43 ap »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
Tuleeko noista iRoasteista tms vähemmän kitkerää savua keittiöön ja vaatteisiin kuin uunipaahdosta?


Hiukan, mutta kyllä paahtamisesta aina melkoisesti käryä tulee. Liesituuletin täysille, tai jos ei semmoista ole, niin keittiöstä ovi kiinni ja ikkuna auki.
Kirjattu

hirvi

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 74
Vast:Ennen ekaa paahtoa
« Vastaus #44 : Helmikuu 05, 2008, 09:35:36 ap »

Jep, kyllä minulla on taipumusta innostua asioista ja ilman muuta ajattelin jatkaa erilaisten kahvien paahtamista. Ehkä noiden alkuperäkahvien enkä blandisten. Ihan sivistyksen vuoksi.

Kokonaan omaan paahtoon en ehkä siirry. Ongelmana ei ole niinkään hetkittäinen savu vaan keittiöön vuorokaudeksi piintyvä pohjaanpalaneen tuoksu.

En usko että juhlakatriina on makuhermojani turmellut, pikemminkin niin että kun minut on kasvatettu käristetyllä parisiennellä, oudoksun hieman tuollaisia kukkeita ja hapokkaita...Innostavaa on se, että vaikka kahvi maistuu aika lailla kaupan kahvilta, aromit jäävät "kummittelemaan" pitkäksi aikaa. Kerran on Parhialalta (?) ostettu Roberts (?) pystynyt samaan, mutta yleensä valmis kahvi ei.  

Jopa HasBeanin paahdettu Cup of Excellence on vähän vaatimattomampaa kuin oletin, todennäköisesti siksi että pussin kyljessä oli puukonmentävä reikä  :twisted: . Tämännäköisiin paketteihin varmaan tehdään jonkin verran "pistokokeita", ja ainahan vahinkoja sattuu. Lingtongit tulivat ehjänä ja menivät pakkaseen.

Kirjattu
Hirvi