Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Isomac Zaffiro lämpöongelmat  (Luettu 26462 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #15 : Marraskuu 07, 2008, 10:32:12 ap »


@migu2: tähän liittyen - voisitko ottaa jonkinlaista kuvaa tuoreista pavuista uutetusta tavarasta - lähinnä kiinnostaisi tietää minkälaisia nuo cremaongelmat ovat. Onko siis vaaleaa tiikerinkuviolla vai pelkästään vaaleaa?

Jep, laitan raporttia myöhemmin kun sain selville näitä lämpötilasurffauskikkoja. Kiitos kaikista vinkeistä. Itse asiassa sain aikaiseksi pari raidallistakin shottia, jotka näyttivät melko hyvältä. Maku oli tosin hapan ja viemäriin menivät.

Crema oli yleisesti tasaisen vaalea ilman raitaa.

En tiedä onko tuo Sidamo papuna kovinkin haastava. Paahto on yllättävän vaalea, joten ajattelin kokeilla jotain muuta tuoretta ja tummempaa papua.

Tosta annostuksesta en oikein tiedä. Pari shottia kokeilin 14 grammalla ja holahtivat läpi supervauhtia. En tiedä onko tämä minun tuplafiltteri sitten jotain isompaa mallia? 14 grammalla jää jousiuraan n. 6-7 mm tilaa.

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #16 : Marraskuu 07, 2008, 10:39:56 ap »

Eli siis juuri kiehuneesta vedestä mukiinkaadon jälkeen sait 92?
Edelläänkään sieltä ei pitäisi minun mielestäni mitään "kihinää" kuuluakaan - jos sieltä kuuluisi niin se tarkoittaisi että boilerissa on vesi aivan liian kuumaa ja vikaa on toiseen suuntaan. E61:sissä kihinät kuuluvat normaaliolosuhteissa HX-koneiden repertuaariin.

Se "kiehuva" vesi oli siis vanhasta vedenkeittimestä. Täytyy keittää vielä ihan kattilassa ja katsoa mitä arvoja mittari näyttää.

Toi kihinä jäi vain mieleen youtubessa olevasta Silvian surffausvideosta. Oletin ilman muuta että oma järempi koneeni kiehuttaa vettä myös. Siinä videossa Silviasta tuleva vesi kihisee selvästi ja lasketaan tietenkin pois ennen uuttoa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #17 : Marraskuu 07, 2008, 11:00:36 ap »

Tosta annostuksesta en oikein tiedä. Pari shottia kokeilin 14 grammalla ja holahtivat läpi supervauhtia. En tiedä onko tämä minun tuplafiltteri sitten jotain isompaa mallia? 14 grammalla jää jousiuraan n. 6-7 mm tilaa.

Jauha hienommaksi. Kyllä se 14 grammallakin pitäisi tukkoon saada jahka on tarpeeksi hienoa. Tuo 6-7 mm (riippuen mistä kohti mittaa) ei kuulosta vielä mitenkään tavattomalta (on toki jo melko alhaalla). Jos vertaan näihin kuviin, niin miten suhtautuvat? Noissa kuvissa taisi olla hieman yli 14 gramman annos ja lisäksi toiset pavut (ainakin minulla) tuntuvat jostainsyystä pakkautuvan helpommin kuin toiset.

Toi kihinä jäi vain mieleen youtubessa olevasta Silvian surffausvideosta. Oletin ilman muuta että oma järempi koneeni kiehuttaa vettä myös. Siinä videossa Silviasta tuleva vesi kihisee selvästi ja lasketaan tietenkin pois ennen uuttoa.

Kyllähän se varmaan siellä boilerissa voi yli 100 asteista sinullakin olla (tai ainakin käy jossain vaiheessa lämmityssykliä), E61 on vain astetta järeämpi (=massiivisempi) tapaus kuin silvian gruppo ja se tasaa (oikein käytettynä hyvällä tavalla) lämpötiloja. Olettaisin että boilerissa lämpötila sahaa molemmin puolin tuotaa 100 astetta (näistä varmaan löytyy graafeja/dataa netistä) - mutta se gruppo siis tasaa tilannetta todella paljon.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #18 : Marraskuu 07, 2008, 12:24:49 ip »

Jauha hienommaksi. Kyllä se 14 grammallakin pitäisi tukkoon saada jahka on tarpeeksi hienoa. Tuo 6-7 mm (riippuen mistä kohti mittaa) ei kuulosta vielä mitenkään tavattomalta (on toki jo melko alhaalla). Jos vertaan näihin kuviin, niin miten suhtautuvat? Noissa kuvissa taisi olla hieman yli 14 gramman annos ja lisäksi toiset pavut (ainakin minulla) tuntuvat jostainsyystä pakkautuvan helpommin kuin toiset.

Hmmm... Rocky oli jo asennossa 4 tai 5, joka on jo todella hienoa. Kannattaako tosiaan ihan puuteriksi asti alkaa jauhamaan?

14 gramman annoksella oma tampattu kakku on huomattavasti alempana, kuin noissa kuvissa. Liekkö sitten filttereissä eroa? Täytyy laittaa kuvaraporttia jahka ehdin :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #19 : Marraskuu 07, 2008, 15:18:27 ip »

Hmmm... Rocky oli jo asennossa 4 tai 5, joka on jo todella hienoa. Kannattaako tosiaan ihan puuteriksi asti alkaa jauhamaan?

Missä vaiheessa Rockysta ottaa terät kiinni? Tämähän ei välttämättä ole Rockyssä kohta "0" vaan riippuu ihan siitä miten asteikko on tehtaalla lätkäisty (mutta yleensä se on sinne päin). Jos et saa sillä ennen tuota kohtaa jauhettua niin hienoa että kone menee käytännössä tukkoon (tyyliin muutama tippa 25 sekunnissa), niin myllyssä on vikaa. Terien kiinniottokohdan voit etsiä myllyn puhdistuksen jälkeen - kokeile missä kohtaa et saa enää sormilla alaterän nupista teriä pyörimään.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #20 : Marraskuu 07, 2008, 20:32:14 ip »

Missä vaiheessa Rockysta ottaa terät kiinni? Tämähän ei välttämättä ole Rockyssä kohta "0" vaan riippuu ihan siitä miten asteikko on tehtaalla lätkäisty (mutta yleensä se on sinne päin). Jos et saa sillä ennen tuota kohtaa jauhettua niin hienoa että kone menee käytännössä tukkoon (tyyliin muutama tippa 25 sekunnissa), niin myllyssä on vikaa. Terien kiinniottokohdan voit etsiä myllyn puhdistuksen jälkeen - kokeile missä kohtaa et saa enää sormilla alaterän nupista teriä pyörimään.

0 asennossa alkoi terät jo rahisemaan ja stopperi estää kääntämästä tiukemmalle. Täytyy kokeilla myöhemmin vielä tiukempaa jauhatusta.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #21 : Marraskuu 07, 2008, 20:55:25 ip »

No niin... ilta vietetty koneen kimpussa ja mitään kehumisen aihetta en vielä saanut. Paitsi että ensimmäinen maihdonvaahdotus Zaffirolla tuotti hyvää mikrovaahtoa  ;D. Onneksi sentään jokin menee putkeen, joskin muistona tästä palanut etusormi...

Kattila liedelle ja vesi kiehumaan. Paistolämpömittari näytti tasan 100 astetta, joten suht' tarkka sen pitäisi olla.

Shottien teossa pyrin kuumimpaan kohtaan, eli valuttelin kunnolla vettä läpi ja mittari näytteli 83-85 asteen lukemia. Ihmeellistä että jo 10 minuutin "idle-aikana" lämpö putoaa 73 asteeseen. Shottien välissä liruttelin vettä läpi jotta boileri lämmittää kuumimpaan.

Eipä tullut suurta muutosta shotteihin vieläkään. Jokaisen shotin tekemisen pyrin pitämään mahdollisimman identtisenä.

Sidamo, puruja 15 g, 23 g juomaa, crema vaaleahko, pientä raitaa. Maku hapahko mutta juotava. Erittäin selkeät etiopilaiskahvin ominaisuudet kuitenkin havaittavissa. Näissä on kyllä hienot aromit.

Bulkkiblendillä testishotteja tähän väliin jotka menivät viemäriin. Vaaleaksi jäivät.

Sitten järkytys tähän väliin. Sidamolla uusi kokeilu, samoilla määrillä ja tuloksena 65 grammaa kahvia! Mitä ihmettä!?!

Uusi paketti auki. Nicaragua el Limoncilo. Samalla annostuksella taas ja tuloksena 55 grammaa kahvia. Vaaleaksi jäi taas ja en saanut tätä papua toimimaan. Mahtavan kokoiset pavut! Ja jo jauhaessa melkoiset aromit.

Kokeilin vielä tuota Brazil Espresso Blend decafia, yhden välttävän shotin sain siitä aikaiseksi 15 gramman annoksella. Vaaleaksi vain jää.

Lopuksi kokeilu sinkulla, Sidamo 10.5 grammaa puruja ja tuloksena 12,5 grammaa kahvia. Crema aika maukkaan näköinen, raitaa seassa. Ehdottomasti paras shotti tänään. Mitä ihmeessä teen väärin että paras shotti tulee sinkulla  ;D?

Kuviakin tuli otettua, katotaan saanko aikaiseksi laittaa niitä tänne.

Mutta kai se on uskottava ja säädettävä puuteriksi kahvinkarkeus.

Älkää naurako itseänne kuoliaaksi mutta oli pakko vielä kokeilla "experimentaalista" distribuutiota. Eli purut teesihdin läpi kahvaan. Samalla lailla miten tomusokeria laitetaan pullien päälle :D. Tällä tekniikalla ei ollut suurta vaikutusta uuttoihin. Epätoivoisen on pakko kokeilla kaikkea uutta  ;D ::)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #22 : Marraskuu 08, 2008, 20:18:45 ip »

Pikkuhiljaa alkoi löytymään oikea suunta shoteille (huh...)... koneen lämmettyä lopetin turhan lutraamisen ja aloin peräkanaa uuttamaan shotteja. Lämpötila tuntui asettuvan tiettyyn skaalaan ja sen myötä shotit alkoivat onnistumaan.

Tuli käytyä aika laaja skaala papuja läpi. Blendeillä tuli paras lopputulos, mutta viimeinen Sidamolla tehty shottikin meni aika nappiin. Tässä pientä ja huonoa kuvaraporttia:

Tällaisia shotteja tuli kaikenaikaa, väri todellisuudessa vieläkin vaaleampi:


Samoilla rutiineilla tämmöisiä litkuja tuli myös:


Sinkulla, Sidamo 10 grammaa puruja, lopputuloksena 12 gramma kahvia. Maku hieman ohut mutta ihan juotava:


Tässä alkoi jo olemaan paletti kohdallaan. Sidamo 15 g puruja, lopputuloksena 19 g kahvia. Kuvassa väritasapaino hiukan oranssin puolella. Maku vieläkin hieman ohut, vaikka ristretton puolella.


Surffauksessa tuli semmoinen seikka esiin, että ihan heti valon sammuttua ei kannata aloittaa uuttoa. Tällöin jostain syystä uuttopaine laskee 10 baariin (koko ajan 10,5-11) ja shotti holahtaa vauhdilla pitkäksi ja sitä myöten pilalle/vaaleaksi.
Kokeilin myös tehdä "sarjatulella" 3 shottia peräkanaa ja lopputulos kaikissa kutakuinkin sama. Kaikissa 15 grammaa puruja ja lopputuloksena 23-26 grammaa kahvia. Crema ja maku shoteissa samanlainen. Suorituskykyä koneessa siis riittää kunhan löytää sen oikean uuttamislämmön.
Pari pykälää hienommaksi  jauhoin Rockyllä. Robustaa sisältävissä blendeissä meni jo tukkoon tuolla jauhatuksella. Jatketaan harjoituksia...
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 10, 2008, 11:34:40 ap kirjoittanut migu2 »
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #23 : Marraskuu 10, 2008, 19:39:58 ip »

Voi ristus... tahtoo tulla kalliiksi tämä kahvilla leikkiminen  :o. Edelleen yhtenään tulee liian vaaleita ja pitkiä shotteja. Tiukemmalla jauhatuksella saa kyllä lyhyemmän shotin mutta maku alkaa mennä puumaiseksi ja "likaiseksi". Shotit ovat vieläkin hieman happamia, joskin juotavia. Crema jää vaaleaksi.

Nakukahva on tilattu ja LM:n tuplafilsu myös. Lisää raporttia kun saapuvat.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #24 : Marraskuu 10, 2008, 21:47:22 ip »

Hyvä että edistystä on tapahtunut! Creman ulkonäkö riippuu paljonkin käytetystä pavusta/sekoituksesta - toiset antavat tiikerinraitaa anteliaammin kuin toiset ja varsinkin tuoreilla pavuilla "nätin" lopputuloksen saaminen voi olla hankalampaa.

Kommentoit noissa että maku on "ohut" - mitä tarkoitat tällä? Minkälainen suutuntuma noissa kahdessa viimeisessä oli (öljyinen ja paksu vai vetinen?). Itse olen todennut että ristrettona on vaikeampi maistaa kahvista eri sävyjä - vaan kaikki hukkuu jotenkin siihen "täyteläisyyteen" tai sitten yksi maku dominoi. Parhaiten saan (hyvissä pavuissa) maut esille suurinpiirtein sillä 50% uuttosuhteella joillakin jopa alle tuon. Toiset pavut on taas sitten makumaailmaltaan "suoraviivaisempia" ja näistä on mukavin tehdä vähän tiukempia shotteja. Noista kuvistasi tuo toiseksi viimeinen näyttää ehkä hieman yliuuttuneelta - raitakuvio on hieno mutta nuo isot mustat kuplat näyttävät vähän huolestuttavilta (tuossa shotissa uuttosuhdekin on jo aika korkea, > 83%).

Itselläni suurin edistys uuttojen kanssa tapahtui kun siirryin järjestelmälliseen weissaukseen. Eli jauhan lasiin ja pyöritän purut siinä kunnolla ja tämän jälkeen vasta kahva irti koneesta ja purut sihtiin. Ehkä suurin hyöty tästä on ollut jonkinlaisen "toistettavuuden" saavuttaminen - aiemmin tuli ehkä turhaan säädeltyä jauhatusta ees ja taas kun vika ei ollutkaan siinä vaan huonossa distribuutiossa (ja tämän paljasti näyttävästi tuo nakukahva). Toivottavasti saat tuon uuden kahvan pian, niin saadaan suljettua pois mahdollinen huono distribuutio.

Laitetaan pientä kollaasia kannustukseksi (kyllä se vielä siitä lähtee! :) ) ... ja juu, näitä on turhankin kiva kuvailla.  :P
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #25 : Marraskuu 10, 2008, 22:29:14 ip »

Jep, uusia papuja/blendejä tullut kokeiltua ja sen myötä ei ole tiedossa millaiseen lopputulokseen on edes mahdollista niillä päästä.

Nuo kaksi viimeistä shottia menivät ristretton puolelle, joten oletin niiden makumaailman olevan täyteläinen ja tuhti. Jotenkin vetinen maku niistä suuhun kuitenkin jäi.

Tänään yritin weissausta molemmilla tavoilla, eli ensin mukissa ja sitten filtterissä kevyt tasaus. Ja sitten pelkästään filtterissä weissaus. En saanut kyllä mitään eroa shoteille näillä eri tavoilla. Jos kyseessä on distribuutio-ongelma niin siinähän saakin sitten ihmetellä että mistä se johtuu... :o. WDT:n yritän tehdä mahdollisimman tasaisesti aina. Toisaalta uuttoa kun tarkastelee niin sinnepäin se kuitenkin viittaa. Johonkin 15 sekunnin kohdalle kaikki menee suht' hyvin, mutta sitten väri muuttuu nopeasti kirkkaan vaaleaksi ja shotti lorisee pitkäksi. Eri tamppaustyylejä olen myös kokeillut ja en ole huomannut sillä olevan suurta vaikutusta.

Testiksi ostin (kun halvalla sain) Saquellan Crema Gusto blendiä, jossa 60% Robustaa. Tämän saan kyllä toimimaan melkein miten haluan. Joskin makumaailma hienojen arabicojen jälkeen on aika järkyttävä, vaikka kitkeryyden/pistävyyden mausta sainkin pois. Aromimaailma kun muistuttaa enemmän asfalttia kuin kahvia  ;D

Hienoja on sinun kuvakollaasit :). Perästä tullaan, hiljalleen...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #26 : Marraskuu 18, 2008, 12:00:14 ip »

Nakukahva ja LM:n tuplafiltteri saapuivat. Kahvassa oli kiinni ilmeisesti triplasuodatin, sitä en kokeillut.

Harmi, LM:n tuplafiltteri onkin liian kapea. Tampperi mahtuu vain hieman jousiuran yläpuolelle. Eli jos haluaa ylitäyttää filtterin niin sitten tulee toimeen joten kuten.

Mutta mukavinta oli huomata uutoista että ihan hyvällä polulla ollaan. En tiedä mistä johtuu, mutta hienoja, raidallisia shotteja tulee nyt peräkanaa. Ilmeisesti nokallisella kahvalla on vaikeampi saada raitaa esiin? Kaikilla pavuilla en saa raitaa aikaiseksi, mutta makumaailma on silti täyteläinen ja ei hapokas. Pavut ovat nyt noin pari viikkoa vanhoja ja makumaailma on mielestäni parantunut paljon. Alussa shotit olivat vetisiä ja "puumainen" maku häiritsi paljon.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #27 : Marraskuu 18, 2008, 12:25:37 ip »

Itselläni on luultavasti tuo sama LM:n tuplafiltteri, johon 58mm tampperi ei uppoa kuin jousiuraan saakka. Eka harmittelin, mutta sittemmin totesin sen mahtavaksi asiaksi. Kun mittaan vakiomäärän puruja (16g) ja tamppaan tuohon uraan, niin purut tulee _aina_ tampattua yhtä kovaan. Ts. vakiomäärä puruja vakiotilavuuteen. Yksi muuttuja vähemmän.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #28 : Marraskuu 18, 2008, 12:53:34 ip »

Itselläni on luultavasti tuo sama LM:n tuplafiltteri, johon 58mm tampperi ei uppoa kuin jousiuraan saakka. Eka harmittelin, mutta sittemmin totesin sen mahtavaksi asiaksi. Kun mittaan vakiomäärän puruja (16g) ja tamppaan tuohon uraan, niin purut tulee _aina_ tampattua yhtä kovaan. Ts. vakiomäärä puruja vakiotilavuuteen. Yksi muuttuja vähemmän.

Hmm.. mulla on 57 mm tampperi? 16 gramman annoksella taitaa ottaa jo suihkusihtiin kiinni.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #29 : Marraskuu 22, 2008, 14:31:23 ip »

No niin, uuttopaine laskettu 10 baariin. Säätö oli erittäin helppoa. Ruuvit irti kotelosta/suojalevystä ja siinähän se opv törröttää. Avauksesta oli myös se hyöty että resonointiäänet kotelossa vähenivät. Jossain vaiheessa voisi jopa kuvitella tekevänsä jonkinlaista vuorausta kotelon sisään, jotta laitteen saa hiljaisemmaksi. Joskin eipä toi nytkään häiritsevän äänekäs ole.

Termostaatin lämpösäätöön en vielä koskenut. Mm. sen takia etten tiedä kumpaan suuntaan sitä nuppia pitää kääntää saadakseni enemmän lämpöä :).

Mitään kummallisempaa vaikutusta en vielä ole huomannut tuon paineensäädön jälkeen. Kenties aavistuksen enemmän kanavointia uutossa WDT:stä huolimatta. Hmm...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2