Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Isomac Zaffiro lämpöongelmat  (Luettu 26466 kertaa)

rautakansleri

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« : Joulukuu 14, 2007, 18:42:34 ip »

Onkos kellään kokemuksia Isomacin keittimien liiallisesta lämpeämisestä.

Homma menee näin. Kun keitin kytketään päälle se lämpeää suht normaalisti 5 - 10 minuuttia. Yleensä 1. shotin saa väännettyä ok. Kun termari heittää boilerin päälle toistamiseen se lämpiääkin kiehumispisteen yli ja gruppo räkii kiehuvaa vettä ja höyryä. Valuttamalla 0,5 - 1 litraa vettä  boilerin läpi saadaan laite viilenemään niin, että voi taas  tehdä yhden shotin. Laite on toiminut näillä asetuksilla aikaisemmin OK.

Käytin laitteen jo Kaffecentralenissa tarkistettavana.Olivat oikein avuliaita ja sanoivat että tämä olisi normaalia kyseisele grupolle, mutten ole viimeisten kokemusten jälkeen aivan vakuuttunut asiasta.

 Jos säätää termarista lämpojä pienemmälle ongelma poistuu mutta sitten lämmöt jäävät noin 85 asteeseen.

Kokemuksia? Näkemyksiä?


t. RR
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #1 : Joulukuu 16, 2007, 14:18:46 ip »

Ks. yksityisviestisi
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #2 : Marraskuu 06, 2008, 09:52:30 ap »

Kirjoitetaan nyt tähän topicciin, joskin ongelmani on täysin päinvastainen.

Elikkäs uusi Zaffiro löysin tiensä uuteen kotiin. Tunnelma tietenkin korkealla uuden laitteen johdosta, mutta... kaikki ei ekana päivänä tietenkään ihan putkeen mennyt.

Kone oli päällä koko illan, eli pitäisi ainakin olla riittävän lämmin. Shotit jäivät kauttaaltaan vaaleiksi ja näppituntumalla viileiksi. Gruposta en edes saanut tulemaan "sihisevää" vettä (joka tietenkin on jo liian kuumaa). Mahtaakohan termostaatti olla säädetty liian alas tehtaalla?

Jotain on kyllä pielessä, sillä silmämääräisesti paremmat tulokset sain sinkkufiltterillä  ;D. Mittarin mukaan paine on 11 baaria tuplalla ja sinkulla 12. Taitaa olla turhan kova paine? Kakku näytti uuton jälkeen hyvältä ja tasaiselta, yhtenä palana sai kipattua pois. Tampperi saisi olla ainakin millin leveämpi.

Weissauksesta ei pahemmin ollut apua. Vaihtelin annoskokoja, isommalla sain uuttoaikaa nostettua hieman.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #3 : Marraskuu 06, 2008, 10:35:14 ap »

Kone oli päällä koko illan, eli pitäisi ainakin olla riittävän lämmin. Shotit jäivät kauttaaltaan vaaleiksi ja näppituntumalla viileiksi. Gruposta en edes saanut tulemaan "sihisevää" vettä (joka tietenkin on jo liian kuumaa). Mahtaakohan termostaatti olla säädetty liian alas tehtaalla?

Kovin sihisevää vettä sieltä ei pitäisikään tulla kun ei ole HX. Lämpötilaongelman poissulkemiseksi olisi tietysti parasta jos saisit jollain tavalla mitattua gruposta ulostulevan veden lämpötilaa - pitäisi olla siinä 90 asteen kieppeissä. Miten nopeasti nuo vaaleaksi jääneet shotit juoksivat ja mikä kahvi oli kyseessä?

Mittarin mukaan paine on 11 baaria tuplalla ja sinkulla 12. Taitaa olla turhan kova paine?

Jep, tuota kannattaa laskea OPV:tä säätämällä. Ne asetetaan tehtaalla noin ylös melkein kaikissa koneissa. Isomaceista pitäisi löytyä paljon kuvaa/kuvausta ympäri nettiä joten tuon OPV:n säädön pitäisi onnistua helposti, varsinkin kun nyt voit painemittarista tarkistaa muutoksen.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #4 : Marraskuu 06, 2008, 10:41:20 ap »

Ainiin, olihan sinulla ollut portafiltteri koko ajan koneen lämmitessä grupossa kiinni? (tarkistan vain).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #5 : Marraskuu 06, 2008, 11:00:07 ap »

Ainiin, olihan sinulla ollut portafiltteri koko ajan koneen lämmitessä grupossa kiinni? (tarkistan vain).

Jo vain, kyllä tässä yritin mennä kaikkien "perussääntöjen" mukaan. Päästin vettä myös läpi sen verran että boileri alkoi lämmittämään ja heti valon sammuessa kahva kiinni ja uutto. Kokeilin eri tyyleillä mutta ei tuntunut hirveästi olevan vaikutusta.

Mikä olisi helpoin tapa mitata tuo veden lämpötila? Ilman Pelle Peloton -virityksiä?

OPV:n säätö löytyikin jo netistä ja termostaatin säätö myös. Sitä tietoa en termostaatista löytänyt, että kumpaan suuntaan sitä ruuvia pitää vääntää lämmön nostamiseksi. Joskin varoiteltiin koskemasta erittäin herkkään termostaatin säätöön ja sen sijaan kiinnittämään enemmän huomiota baristataitoihin.

Kokeilin erilaisia blendejä ja paria SO:ta, jotka toimivat Soliksella ihan ok. En päässyt Zaffirolla lähellekkään. Kunhan saan tuoretta kahvia, niin katsotaan mihin päästään.

Tuplalla uuttoaika 27 sekkaa, tuloksena 45 grammaa kahvia. Rockyssä oltiin jauhatuskarkeudessa 4, näin hienoa en Soliksella koskaan jauhanut.

Sinkulla menikin jo tiukemmaksi. 27 sekunnin uutolla 15 grammaa kahvia, Rockyn jauhatus 5. Maku karsean hapan, crema ei ollut hassumpi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #6 : Marraskuu 06, 2008, 11:07:59 ap »

Mikä olisi helpoin tapa mitata tuo veden lämpötila? Ilman Pelle Peloton -virityksiä?

Oikea kahvalämpömittari on ylivoimaisesti paras. Myöskin hyvä tikkumallinen lämpömittari toimii kohtuullisesti, siis niin että työntää sen mittaavan pään juoksevan veden alle. Jotkut ovat mitanneet inframittarilla, mutta itsellä ei siitä tullut mitään.

Maku karsean hapan, crema ei ollut hassumpi.

Kuulostaisi vähän ylipaineella ja alilämmöllä uutetulta shotilta...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #7 : Marraskuu 06, 2008, 11:57:47 ap »

Mikä olisi helpoin tapa mitata tuo veden lämpötila? Ilman Pelle Peloton -virityksiä?

Ensialkuun ihan mikä tahansa mittari joka pystyy näyttämään 100 asteen lukemia kelpaa antamaan osviittaa. Nyt lähinnä kiinnostaisi tietää että ollaanko "pahasti" pielessä.

OPV:n säätö löytyikin jo netistä ja termostaatin säätö myös. Sitä tietoa en termostaatista löytänyt, että kumpaan suuntaan sitä ruuvia pitää vääntää lämmön nostamiseksi. Joskin varoiteltiin koskemasta erittäin herkkään termostaatin säätöön ja sen sijaan kiinnittämään enemmän huomiota baristataitoihin.

Olet varmaan lukaissut tämän? Tuolta löytyy paljon juttua keittimestä, mm. asiaa tuosta termostaatista ja sisuskaluista muutenkin.

Tuplalla uuttoaika 27 sekkaa, tuloksena 45 grammaa kahvia. Rockyssä oltiin jauhatuskarkeudessa 4, näin hienoa en Soliksella koskaan jauhanut.

Sinkulla menikin jo tiukemmaksi. 27 sekunnin uutolla 15 grammaa kahvia, Rockyn jauhatus 5. Maku karsean hapan, crema ei ollut hassumpi.

Jos tuossa tuplassa oli kahvia se 14-16 grammaa niin tuo 45 gramma valmista kahvia kuulostaa hieman liian nopeasti läpi juosseelta (pitäisi olla jossain 30g tuntumissa "normiessolle").  Sinkussa tuo on itseasiassa aika kohdillaan, mikäli siellä oli 7 grammaa kahvia filtterissä. Eli tähtää alussa 50% suhteeseen noissa uutoissa.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #8 : Marraskuu 06, 2008, 12:32:58 ip »

Ensialkuun ihan mikä tahansa mittari joka pystyy näyttämään 100 asteen lukemia kelpaa antamaan osviittaa. Nyt lähinnä kiinnostaisi tietää että ollaanko "pahasti" pielessä.

Olet varmaan lukaissut tämän? Tuolta löytyy paljon juttua keittimestä, mm. asiaa tuosta termostaatista ja sisuskaluista muutenkin.

Jos tuossa tuplassa oli kahvia se 14-16 grammaa niin tuo 45 gramma valmista kahvia kuulostaa hieman liian nopeasti läpi juosseelta (pitäisi olla jossain 30g tuntumissa "normiessolle").  Sinkussa tuo on itseasiassa aika kohdillaan, mikäli siellä oli 7 grammaa kahvia filtterissä. Eli tähtää alussa 50% suhteeseen noissa uutoissa.

Millä lailla tuo lämpötila tulee mitata? Eli laittaa gruposta veden valumaan ja laittaa siihen lämpömittarin sitten alle? Ihan ei kuumemittarin asteikko riitä  ;D

Coffeegeekin arvostelun olen toki lukenut ja kahlannut varmaan jokaisen googlen antaman linkin läpi.

Molemmissa filsuissa oli kahvia jousiuraan asti, sinkussa oli varmaan millin yli jousiuran. Tamppasin kevyesti. Tuplassa kahvimäärää oli 16-17 grammaa ja sinkkuun meni 12 grammaa (?!?).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #9 : Marraskuu 06, 2008, 12:39:32 ip »

Millä lailla tuo lämpötila tulee mitata? Eli laittaa gruposta veden valumaan ja laittaa siihen lämpömittarin sitten alle? Ihan ei kuumemittarin asteikko riitä

Juuri noin. Itse ainakin aikoinaan mittailin bilteman halpisyleismittarin mukana tulleella lämpötila-anturilla noin ja se näytti silloin muistaakseni yli 80 asteen lukemia - ei siis oikeaa lukemaa mutta jossain mielessä "suuntaa-antavasti" oikeaa. Eli jos sieltä tällä tavalla saat vain alle 80 asteen lukemia ulos, niin on syytä epäillä alilämpöä - jos et, niin sitten voi ehkä tarvita tarkempaa mittaria.

Molemmissa filsuissa oli kahvia jousiuraan asti, sinkussa oli varmaan millin yli jousiuran. Tamppasin kevyesti. Tuplassa kahvimäärää oli 16-17 grammaa ja sinkkuun meni 12 grammaa (?!?).

No sinkussa oli kyllä turhan reilusti purua - tuossa tuplassa ihan ok, vähempääkin voi toki käyttää. Semmoinen 14 gramman annos jää selvästi alle jousiuran. Nyt olisi tietysti hyvä jos omaisit nakukahvan, niin näkisi että oliko noissa uutoissa vikana vain huonon distribuution aiheuttama reilu kanavointi. Eli olisi tosiaan hyvä sulkea näitä tekijöitä pois ennenkuin menet konetta avaamaan/säätämään - varsinkin jos tuo termostaatti on herkkä vikaantumaan säädettäessä.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #10 : Marraskuu 06, 2008, 12:57:30 ip »

No sinkussa oli kyllä turhan reilusti purua - tuossa tuplassa ihan ok, vähempääkin voi toki käyttää. Semmoinen 14 gramman annos jää selvästi alle jousiuran. Nyt olisi tietysti hyvä jos omaisit nakukahvan, niin näkisi että oliko noissa uutoissa vikana vain huonon distribuution aiheuttama reilu kanavointi. Eli olisi tosiaan hyvä sulkea näitä tekijöitä pois ennenkuin menet konetta avaamaan/säätämään - varsinkin jos tuo termostaatti on herkkä vikaantumaan säädettäessä.

Jep, toki kiinnitän ekaksi huomioita baristataitoihin. Konetta lähden vasta viimeiseksi avaamaan, jos tuoreellakin kahvilla homma menee ihan plörinäksi. Täytyy vielä kokeilla tommoista kikkaa että avaa vaahdotushanan hetkeksi, jotta kone lämpenee lisää. Jos sitä kautta pääsee testaamaan lämpötilan vaikutusta uuttoon.

Nakukahva on kyllä ekana tilauslistalla. Saakos noita Suomesta kohtuuhintaan? Konetta myyvä nettikauppa ei semmoista myynyt ollenkaan, olisin sen siinä samalla toki tilannut. Sinkkukahvan voisi toisaalta porata nakuksi, mutta säästetään sitä vielä :).
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 06, 2008, 13:02:00 ip kirjoittanut migu2 »
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #11 : Marraskuu 06, 2008, 21:36:06 ip »

Hasbeanin paketti saapui tänään, joten tuli kokeiltua 4 päivää vanhaa Sidamoa, sekä Brazil Espresso blendi decafia. Eipä parantuneet shotit siitä ollenkaan...
Tämän jälkeen oli pakko jotenkin testata uuttolämpötilaa ja kaapista löytyikin digitaalinen paistolämpömittari. Varmasti ei paras laite tarkoitukseen, mutta parempi kuin ei mitään. Epätieteellinen testi osottautui osittain informatiiviseksi. Pelkän suihkun alla mittari ei noussut 65 ylemmäs, joten oli pakko laskea vettä mukiin jotta mittaustuloksesta tulee jotain järkevää.

Ekaksi mittasin vedenkeittimen kiehuvan veden. Kaadoin mukiin ja tuloksena 92-asteista vettä.

Sitten Zaffiron kimppuun, laite ollut päällä koko illan. Ajoin mukillisia (2 dl) peräkanaa, jos laite alkoi lämmittämään, odotin että valo sammuu.

1. muki 65 astetta (!!!.. ei ihme että uutot ovat menneet ihan pers.....)
2. muki 72
3. muki 80
4. muki 84
5. muki 86
7. muki, tähän "kikkavitonen" 10 sekuntia höyrytyskytkin päällä, 88 astetta.

88 korkeammalle en päässyt. Vesi ei missään vaiheessa "kihissyt". Vaikka tulokset ovatkin todella suuntaa-antavia, niin mielestäni vähän kylmänä tuo laite käy. Ja tuntuu kieltämättä oudolta että koneen läpi täytyy ajaa 1,5 litraa vettä ennenkuin lämpötila alkaa olemaan "sielläpäin". Soliksella kokeilin myös ja jo kolmas mukillinen taisi olla 86!

Lämpötilan noustua oli pakko vielä kokeilla tuplashottia Brazil espresso blendillä. 16,5 grammaa kahvia, Rocky karkeudella 5, 27 sekunnin uutolla 23 grammaa kahvia. Maku edelleen hapan, shotti kutakuinkin juotavaa, crema jäi vieläkin turhan vaaleaksi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #12 : Marraskuu 06, 2008, 23:10:27 ip »

Ekaksi mittasin vedenkeittimen kiehuvan veden. Kaadoin mukiin ja tuloksena 92-asteista vettä.

Sitten Zaffiron kimppuun, laite ollut päällä koko illan. Ajoin mukillisia (2 dl) peräkanaa, jos laite alkoi lämmittämään, odotin että valo sammuu.

1. muki 65 astetta (!!!.. ei ihme että uutot ovat menneet ihan pers.....)
2. muki 72
3. muki 80
4. muki 84
5. muki 86
7. muki, tähän "kikkavitonen" 10 sekuntia höyrytyskytkin päällä, 88 astetta.

88 korkeammalle en päässyt. Vesi ei missään vaiheessa "kihissyt". Vaikka tulokset ovatkin todella suuntaa-antavia, niin mielestäni vähän kylmänä tuo laite käy. Ja tuntuu kieltämättä oudolta että koneen läpi täytyy ajaa 1,5 litraa vettä ennenkuin lämpötila alkaa olemaan "sielläpäin".

Eli siis juuri kiehuneesta vedestä mukiinkaadon jälkeen sait 92? Tällöin heittoa voisi ajatella olevan sen noin 5-6 astetta (jos ei ihan 100 asteisesta tuota eroa lasketa). Jos nyt olettaa että noissa koneesta laskemissasi on samanlaista heittoa, niin "todelliset" lämpötilat olisivat viiden asteen heitolla noin 70, 77, 85, 89, 92 - ja kuudella asteella jokaiseen aste lisää. Tällöinhän nuo kolme viimeistä osuvat hyvin 90 +- 5 asteen "standardilämpötiloihin" (italialaisittain). Se että nuo ensimmäiset shotit olivat noin kylmiä voisi mielestäni johtua ihan hyvin siitä että gruppo oli alilämpöinen - eli kun kone on ollut jouten niin siitä pitää juoksuttaa jonkinverran vettä jotta gruppo lämpenee. Se messinki siellä nimittäin imee aikalailla lämpöä (ja toisinpäin).

Esimerkiksi täältä löytyy juttua miten Quickmillin Alexia käyttäytyy (vastaavanlainen yksiboilerinen). Tuolla on linkki pariin videoon joista esim. tämä näyttää hyvin lämmittelytoimenpiteet kun kone on ollut jouten.

Edelläänkään sieltä ei pitäisi minun mielestäni mitään "kihinää" kuuluakaan - jos sieltä kuuluisi niin se tarkoittaisi että boilerissa on vesi aivan liian kuumaa ja vikaa on toiseen suuntaan. E61:sissä kihinät kuuluvat normaaliolosuhteissa HX-koneiden repertuaariin.

Lämpötilan noustua oli pakko vielä kokeilla tuplashottia Brazil espresso blendillä. 16,5 grammaa kahvia, Rocky karkeudella 5, 27 sekunnin uutolla 23 grammaa kahvia. Maku edelleen hapan, shotti kutakuinkin juotavaa, crema jäi vieläkin turhan vaaleaksi.

Kokeileppa seuraavaksi sitä 14 gramman annosta ja tähtää 28-30 grammaan kahvia (tuo 16,5 ja 23 grammaa on siis ristreton puolella hyvinkin, uuttosuhde noin 72%). Tosin tuo hapan ei kuulosta hyvältä... ehkä siinä voisi olla pientä tarvetta nostaa termostaatin lämpöä jos se tehdasasetuksilla suosii hieman tummapaahtoisempia tapauksia.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 06, 2008, 23:25:03 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #13 : Marraskuu 07, 2008, 09:35:19 ap »

Kihinä kahvassa on tosiaan sen merkki että ulos tuleva vesi on sata astetta tai yli. Boilerissa on silloin lämpöä semmoiset 110 astetta (siis yksi- tai tuplaboilerisessa). Lämpöhävikki boilerin ja kahvan välillä on siis aika iso, mutta näissä järeissä koneissa onneksi myös hyvin vakio.

Kihinää voi itseasiassa käyttää hyväksi termostaattia säätäessä, koska sillä tavalla löytää pisteen jossa uuttolämpö on sata astetta. Huomattavasti kätevämpää se tosin on jos termostaatti on suunniteltu säädettäväksi, koska tuosta voi sitten vaan tiputtaa X astetta alaspäin, jolloin saa varmaksi uuttolämmöksi 100-X astetta. Nyt saman voinee tehdä laskemalla kihinäpisteessä olevaa vettä mukiin, ja säätämällä alapäin kunnes mukimittaus antaa X astetta vähemmän.

Hyvä uuttolämpö voisi ehkä olla 92 astetta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Isomac Zaffiro lämpöongelmat
« Vastaus #14 : Marraskuu 07, 2008, 10:17:46 ap »

Hyvä uuttolämpö voisi ehkä olla 92 astetta.

Kun sinulla on tuota kokemusta lämpötilan tarkemmasta säädöstä vähän pidemmältä ajalta, niin oletko huomannut jotain kohtaa missä crema alkaa rankemmin kärsiä alilämmöstä - esim. tiikerikuviota ei tule jne.?

@migu2: tähän liittyen - voisitko ottaa jonkinlaista kuvaa tuoreista pavuista uutetusta tavarasta - lähinnä kiinnostaisi tietää minkälaisia nuo cremaongelmat ovat. Onko siis vaaleaa tiikerinkuviolla vai pelkästään vaaleaa?
Kirjattu