Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä  (Luettu 19199 kertaa)

astro

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« : Marraskuu 19, 2007, 17:21:31 ip »

Sain ystävältä lahjaksi Krupsin espressokeittimen. Mitään mallia en tiedä. Musta väriltään.

Tiedän, miten keitintä periaatteessa käytetään, mutta jonkinlaiset käyttöohjeet olisi kiva saada. Varsinkin mitä ei pidä tehdä. Tuo painesysteemi kuitenkin voi aiheuttaa vaikka palovammoja väärin käytettynä.

Laitan vaikka tarkempia kysymyksiä kunhan niitä tulee mieleen.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #1 : Marraskuu 19, 2007, 21:20:27 ip »

Lisäohjeita keittimelle, joka on "musta". Sori, menee vaikeaksi.

Aloita vaikka katsomalla koneen takaa tai pohjasta mallinumero. Sillä pääsee jo alkuun. Siellä on yleensä hopean värinen tarra, jossa tiedot ovat. Joissakin malleissa sama asia on jo muotissa, näkyvät siis kohokirjaimina.

cartman
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #2 : Marraskuu 19, 2007, 22:31:42 ip »

Kyseessä on varmastikin thermoblock-keitin. Siinä ei siis ole boileria, vaan tavallinen vesisäiliö, josta pumpataan vettä thermoblock-elementin läpi vaahdotusputkeen tai uuttopäähän.

Thermoblockin etuna on se että kone tulee todella nopeasti käyttövalmiiksi, on muutenkin helppokäyttöinen ja halpa valmistaa. Huono puoli on, että veden lämpötila on vain sinne päin ja höyryn tuotto hankalaa. Kahvista tulee pääasiassa liian kylmällä vedellä uutettua ja höyry on märkää ja vähäpaineista. Heikompi puoli on nimenomaan tuo höyry, eli maidon vaahdotus. Kannattanee käyttää tummapaahtoisia papuja, jotka toimivat paremmin matalammassa uuttolämmössä. Esim. kaikki Robertsin pavut ovat sellaisia.

Käyttö on aika helppoa. Virta päälle ja elementti lämpeää. Kun valmiuden merkkivalo on syttynyt niin voi ruveta tekemään kahvia. Pienissä keittimissä, olipa niissä boileri tai ei, voi pelata sillä missä vaiheessa "valmiussykliä" uuton aloittaa. Ongelmana on alilämpö, joten homma kannattaa ajoittaa niin että vesi tulee mahdollisimman lämpimäksi. En oikein tiedä missä vaiheessa näin on thermoblock-koneessa. Mutta tämä on siis hienosäätöä.

Kahvaan laitetaan filtteri (kahden kupin on yleensä parempi) ja siihen annostellaan kahvi. Se pitäisi levitellä tasaisesti, ja puristaa kokoon eli tampata. Koneen mukana tulee jonkinlainen muovinen läpyskä jolla tuo onnistuu, toki kunnon metallisella tampperilla onnistuu paremmin. Kahvin pitäisi olla tuoreena jauhettua, mutta jos myllyä ei ole niin se ei tietysti onnistu.

Kahva ruuvataan kiinni ja laitetaan uutto päälle. Kun sopiva määrä on tullut, niin uutto pois. Nyt mikäli kakku on ollut tiivis ja hyvä, niin kahvassa on painetta. Koneessa ei varmastikaan ole 3-tieventtiiliä millä sitä vapauttaa, joten pitää joko odottaa että paine hiljalleen purkautuu kakun läpi tai avata kahva varovasti, ettei purut roisku silmille.

Eli mitä ei pidä tehdä: avata kahvaa varomattomasti kun siellä on painetta tai ruuvata kahvaa huonosti kiinni jolloin se irtoaa paineen kasvaessa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #3 : Marraskuu 20, 2007, 10:35:41 ap »

Paitsi, jos "painesysteemi" tarkoittaakin painekeitintä. Krupsilla on niitäkin, mustia...

cartman
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #4 : Marraskuu 20, 2007, 11:09:59 ap »

Jos on kyse tuommoisesta pienemmästä "painekeittimestä" - oletan että tarkoitat semmoista vesihöyryn paineella toimivaa (eli keitin on silloin käytännössä sähköinen mokkapannu) - niin kuinkahan tuon akallion ehdottaman tamppaamisen kanssa on. Nimittäin jos sattuu omaamaan tuoreita papuja, jauhaa ne vähän liian hienoksi ja pakkaa tiukasti tampperilla, niin voiko keitin sanoa huonossa tapauksessa "poks".  :?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #5 : Marraskuu 20, 2007, 15:02:11 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Jos on kyse tuommoisesta pienemmästä "painekeittimestä" - oletan että tarkoitat semmoista vesihöyryn paineella toimivaa (eli keitin on silloin käytännössä sähköinen mokkapannu) - niin kuinkahan tuon akallion ehdottaman tamppaamisen kanssa on. Nimittäin jos sattuu omaamaan tuoreita papuja, jauhaa ne vähän liian hienoksi ja pakkaa tiukasti tampperilla, niin voiko keitin sanoa huonossa tapauksessa "poks".  :?
Oikeassa olet, tuskin se silmille räjähtää, mutta ei se noin toimikaan. Nämä kumpikin laitetyyppi vaativat omanlaisensa ohjeet. Siksi kysyinkin kirjoittalta tarkempaa tietoa laitteesta. On jotenkin helpompi neuvoa, kun edes tietäisi mistä laitteesta on kyse.

Thermoblock-keittimen käytön hyvät ohjeet kaipaavat myös hieman lisäystä juuri kahvin jauhamisen ja tamppaamisen suhteen. Mutta katsotaan nyt ensin, millaisesta laitteesta on kyse.

cartman
Kirjattu

astro

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #6 : Marraskuu 20, 2007, 18:37:37 ip »

Kiitoksia alustavista neuvoista.

Pohjasta löytyy numero 871. Lienee joku mallinumero? Mitään mallinimeä ei löydy.

Laitteessa on vain virtakatkaisin, ei muita säätimiä/nappeja. Vesisäiliössä on kierrekorkki.

Yksi kysymys tuli mieleen: saako heti yhden satsin keittämisen jälkeen avata vesisäiliön ja laittaa uuden erän tulemaan?
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #7 : Marraskuu 20, 2007, 19:29:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: astro

Yksi kysymys tuli mieleen: saako heti yhden satsin keittämisen jälkeen avata vesisäiliön ja laittaa uuden erän tulemaan?


Filtterissä oleva kahvi pitää vaihtaa uuteen ensin. Avaa ensin vesisäiliön kierrekorkki kompensoidaksesi solenoidi-venttiilin puutetta.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #8 : Marraskuu 20, 2007, 21:27:28 ip »

Jees, höyrynpaineella toimiva laitehan se on. Unohda siis Akallion sinänsä hyvät ohjeet pumppukeittimestä.

Jos haluat englanninkieliset käyttöohjeet, niin anna mailiosoitteesi.

cartman
Kirjattu

jouni

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #9 : Marraskuu 20, 2007, 21:30:01 ip »

Lainaus käyttäjältä: astro


Pohjasta löytyy numero 871. Lienee joku mallinumero? Mitään mallinimeä ei löydy.



871 on varmaankin malli.
Sen perusteella laite lienee Krups Bravo 871.
Sille en heti löytänyt manuaalia, mutta täällä on 872:n
manuaali, näyttää oleellisesti samalta masiinalta.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto III + Mazzer Mini E
Chemex + Wilfa Svart Uniform

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #10 : Marraskuu 20, 2007, 22:06:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: astro

Laitteessa on vain virtakatkaisin, ei muita säätimiä/nappeja. Vesisäiliössä n kierrekorkki.


Noiden lisäkuvausten perusteella kyseessä onkin siis höyrynpaineella, ei pumpun voimalla, toimiva keitin. Se lienee jotain tämännäköistä?
http://z.about.com/d/coffeetea/1/0/m/p_bravo.gif

Lainaus käyttäjältä: Joona_s

Filtterissä oleva kahvi pitää vaihtaa uuteen ensin. Avaa ensin vesisäiliön kierrekorkki kompensoidaksesi solenoidi-venttiilin puutetta.


Tarkoitat varmaan kolmitieventtiiliä?

Eli kahvaan jää painetta ja sen purkamiseen ei ole mekaanista ratkaisua eli sitä kolmitieventtiiliä. Sen voi purkaa vesisäiliön kantta raottamalla kuten Joona totesi (hiukan vaarallista?), tai kahvaa hivuttamalla, tai tehdä "by the book" eli laskea höyryä pillistä kylmää vettä sisältävään astiaan niin kauan kuin sitä tulee. Ennen tätä tietysti pitää laite sammuttaa.

Koska paine on kuitenkin aika pieni ja kakku löyhä, niin jäännöspainetta ei välttämättä käytännössä juuri ole?

Paine on pieni (tai on pidettävä pienenä) siksi, että keitin toimii höyryn voimalla. Kuten todettiin, se on käytännössä sähköistetty versio mutteripannusta eli sellaisesta kulmikkaasta liedellä käytettävästä pannusta ja käyttökin tapahtuu periaatteessa samalla tavalla. Koska nyt painetta ei rajoita pumppu tai vastaava, keitintä ei pidä tukkia. Niinpä kahvikakkua ei tampata, vaan se pelkästään tasoitellaan. Samoin jauhatuksen pitäisi olla aika karkeaa. Kaupassa olevat valmiiksi jauhetut espressot ovat juuri tällaisia. Karkeus on about pöytäsuolan luokkaa.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Jos on kyse tuommoisesta pienemmästä "painekeittimestä" - oletan että tarkoitat semmoista vesihöyryn paineella toimivaa (eli keitin on silloin käytännössä sähköinen mokkapannu) - niin kuinkahan tuon akallion ehdottaman tamppaamisen kanssa on. Nimittäin jos sattuu omaamaan tuoreita papuja, jauhaa ne vähän liian hienoksi ja pakkaa tiukasti tampperilla, niin voiko keitin sanoa huonossa tapauksessa "poks".  :?


Ei se poksahda. Netistä löytyvistä manuaaleista suoritetun "kirjallisuuskatsauksen" perusteella filtterin täytöstä neuvotaan yleensä tällaista: ei pidä yliannostella tai tampata - ainakaan lujaa. Kahvi saa ja mielellään pitääkin olla pavuista jauhettua. Ja luja tamppaus tai liian hieno jauhatus johtavat siihen ettei mitään tule ulos tai että kahva vuotaa. Ei siis sen dramaattisempaa. Mutta toisaalta ei noilla pelaamalla varmaan ole mitään makuvoittoja saavutettavissa, eli tamppaaminen kannattaa jättää väliin.

Hyvään espressoon vaaditaan painetta, mutta siihen kyseinen laite ei tosiaan pysty. Eli alkuun tällä pääsee, mutta valitettavasti rajat tulevat aika pian vastaan. Höyrynpaineeseen perustuvan laitteen ongelma on, että vesi on liian kuumaa (kun se pumpullisissa pienissä laitteissa oli liian kylmää). Tällöin vaaleammat paahdot ovat suositeltavimpia, mutta voi kyllä olla että uuttomenetelmän muiden puutteiden takaa eivät eri kahvien erot suuremmin tule läpi. Kahvin tuoreus olisi ehkä se pääasiallinen asia johon panostaa.

Höyrytyksen pitäisi onnistua periaatteessa ihan hyvin, mutta käytännön kokemukset ovat olleet vähän toisenlaisia. Ilmeisesti vesisäiliö on niin pieni (pariin espressoon riittävä), että puhti loppuu kesken ennen kuin riittävä määrä maitoa on saatu kunnolla höyrytettyä.

Krupsin manuaaleja löytyy:
http://www.electrobest.com/krupinman.html

Niistä kohtuullisen oikea varmaan olisi:
http://lib.store.yahoo.net/lib/krupsonline/872.pdf

Lisäys: olimme näköjään Jounin kanssa aika hyvin synkronoituja Googlen käyttäjiä... :)

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

astro

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vast:Krupsin keitin ja noviisikäyttäjä
« Vastaus #11 : Marraskuu 21, 2007, 16:37:01 ip »

Kiitos vastauksista! Ja löytyihän se manuaalikin. 871 näyttää olevan peilikuva verrattuna 872:een, sillä minulla on vaahdotin vasemmalla puolella?

Alan opiskelemaan manuaalia. Kiitos vielä kaikille vastanneille!
Kirjattu