Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...  (Luettu 161216 kertaa)

leecher

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #90 : Heinäkuu 23, 2010, 19:57:59 ip »

Uutena kahviharrastajana etsin Swissgoldin 1x4 kestosuodinta kotimaanmarkkinoilta. Onko joku nähnyt ko. suodatinta City-Marketin tai vastaavien hyllyillä? Luontokaupan nettikaupastakaan tuota ei näköjään enää saa? Tuli hankittua Kruppsin kahvimylly Moccamasterin kaveriksi, joten jos tuolla Swissgoldin suodattimella saisi vähän parannettua kahvin makua verrattuna perinteiseen paperisuotimeen.
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #91 : Heinäkuu 23, 2010, 20:48:22 ip »

David Walshin erinomainen blogikirjoitus uuttosuhteista.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

PapuT

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #92 : Heinäkuu 25, 2010, 06:23:04 ap »

Terveisiä Japanista! Perusmarkettien ja halpahallien hyllyt ovat täynnä mm. Harion kahvivärkkejä. Tästä tulikin kallis reissu... Buonostakin löytyy laadukkaan oloinen tuntemattoman valmistajan versio pistämättömään 9 euron hintaan!

Nyt pitää vain päättää, tiputanko matkalaukusta pois kengät, vaatteet vai läppärin  ::)
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #93 : Heinäkuu 25, 2010, 21:05:40 ip »

Lähetät itelles postilla!?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #94 : Heinäkuu 27, 2010, 08:43:05 ap »

Toinen Walshin sarjaan pakollista luettavaa kuuluva kirjoitus.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

leecher

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #95 : Heinäkuu 31, 2010, 08:50:12 ap »

Tilasin Has Beanilta suodatin aloituspaketin. Käytössä Krupsin kahvimylly sekä Moccamasterin peruskeitin. Olen nyt koittanut jauhaa eri karkeuksilla, mutta mielestäni kahvi ei kuitenkaan maistu niin aromikkaalta kuin pitäisi? Vertaan makua normi juhlamokkaan. Olen nyt jauhanut yhden pussin "El salvador finca la fanny" papuja. Pitäisikö karkeus olla samaa luokkaa kuin normaali suodatinjauhatus on? Kahvin määrä myös ihmetyttää. Jos laitan Krupsiin esim. 6 kuppia, niin tuosta 250 gramman pussista ei tuolla anootuksella monta kertaa keitä?

Kuinka saisin parannettua tuota suodatinkeittimellä suodatetun kahvin aromia?
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #96 : Heinäkuu 31, 2010, 09:52:43 ap »

Tässä itsekkin kertailen.
Eikös se ollut 7g/1dl raakana suhteena suodatinjauhatusta/veteen.
Krupsin mylly ei ehkä ole paras jauhamaan suodatinkarkeutta, mutta en sano etteikö silläkin sitä saisi (sainhan itsekkin).
Hyvä tapa löytää se suodatinkarkeus on ottaa tylysti sitä juhlamokkaa vaikka paperille viereen hieman, sitten jauhat myllyllä samankokoisia partikkeleita.
Moccamasteriin valkaistu suodatinpaperi (itse laittaisin Mildin) suodatinsuppiloon, sitten laskee siihen kuumaa vettä, ajaa hieman tippalukonkin kautta ulos ennen kuin kaataa kaikki pois. Näin säästyy hieman paperin maulta.

Sitä jäin ihmettelemään, miksi HB tuota suodatinpaketissaan myy, sitten kehuu sitä kovasti espressona. Omista muistiinpanoistani olen merkinnyt sen myös hyväksi espressoksi, mutta en maininnut ollenkaan suodatinjauhatusta, enkä muista enää miksi koska olen niin huonomuistinen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #97 : Heinäkuu 31, 2010, 11:07:02 ap »

mielestäni kahvi ei kuitenkaan maistu niin aromikkaalta kuin pitäisi? Vertaan makua normi juhlamokkaan. Olen nyt jauhanut yhden pussin "El salvador finca la fanny" papuja.

Kyseisen pavun kuvauksista "Sweet, caramel, creamy, great mouthfeel, great espresso.". Eli sieltä ei välttämättä mitään erikoisia aromeja pitäisikään tulla (vrt. afrikkalaiset), mutta maun pitäisi olla makea ja karamellinen, suutuntuma paksu ja "kermainen" - näin siis kun itse kahvinvalmistus on mennyt nappiin. Näiden ominaisuuksien perusteella sitä suositellaan myös espressoon - antaa mahdollisuuden ns. "lusikoitavaan karkkiin".

Pitäisikö karkeus olla samaa luokkaa kuin normaali suodatinjauhatus on? Kahvin määrä myös ihmetyttää.

Mikäli moccamasterilla keittelet niin aloittele siitä normaalista suodatinjauhatuksesta. Käsipelillä uuttaessa sitä voi viedä huomattavasti karkeammaksi, mutta tällöin vedentuloa pystyykin kontrolloimaan paremmin.

Mikäli keittelet sellaisia muutaman kupin satseja, etkä täysiä pannullisia, niin ota alussa suppilon kansi pois ja jahka moccamaster on saanut sinne jonkin verran vettä - hämmennä lusikalla varovasti niin että kaikki purut kostuvat. Tämän jälkeen kansi takaisin ja odottelet että MM on saanut melkein kaikki veden puskettua suppiloon ja tällöin pyöräytät taas lusikalla varovasti pohjia myöten (halutaan välttää paperin repeämistä). Jos sekoittelu lopussa menee nappiin, niin jahka kaikki vesi on valunut suppilosta pois, on siellä pohjalla tasainen kerros kahvia - ei siis niin että kahvi nousee ohuena kerroksena pitkin suodattimen seiniä ja siellä keskellä on "reikä" josta vesi on valunut lähes vapaasti läpi. Kannattaa täyttää keitin myös niin kylmällä vedellä kuin hanasta lähtee - näin saat venytettyä hieman sitä suodatusaikaa pidemmäksi.

Jos laitan Krupsiin esim. 6 kuppia, niin tuosta 250 gramman pussista ei tuolla anootuksella monta kertaa keitä?

250g kanssa voi käyttää vettä noin 4 litran verran josta tulee valmista kahvia se noin 3,7 litraa (osa vedestä jää puruihin) - kuppeina siis vajaa 30 kuppia (1 kuppi = n.1,25dl).

Tässä itsekkin kertailen.
Eikös se ollut 7g/1dl raakana suhteena suodatinjauhatusta/veteen.

Hieman liian vähän vettä. Tuolla tulee suhteeksi noin 1:14-1:15 (riippuen onko tuo desi kylmää vai kuumaa) millä tulee automaattikeittimen kanssa helposti aliuutteista. Toisaalta se antaa helpommin "vahvaa" kahvia kun vettä on niin vähän suhteessa jauheeseen - mutta mikäli keitin vähänkin "falskaa" niin tämäkin "etu" menetään. Lähtisin itse liikkeelle suhteesta 1:16, eli 7g/112g (kannattaa käyttää grammoja ja unohtaa desilitrat ja litrat).

Sitä jäin ihmettelemään, miksi HB tuota suodatinpaketissaan myy, sitten kehuu sitä kovasti espressona.

Tuolla on "yes" sekä suodatin että espresso sarakkeessa. Suurin osa HB:n myymistä kahveista on parhaimmillaan muuna kuin espressona (suurin osa kahveista ylipäätään on parhaimmillaan muuna kuin espressona). Tästä syystä jos kahvi sitten toimiikin espressona, niin tätä tietysti tuodaan esiin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #98 : Syyskuu 02, 2010, 15:10:37 ip »

Kokeilin tuossa Tarjoustalosta ostettuja halpoja suodatinpusseja Abidin kanssa. Eihän niissä liima pidä ollenkaan, vaan hajoavat pohjasta!

Ilmeisesti ovat "mitoitettu" toimimaan keittimen kanssa, mutta jos kaataa reilummin vettä päälle niin eivät kestä. Tarinan opetus on, että käytä käsin tapahtuvaan suodatinkeittelyyn vain kunnollisia suodattimia.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #99 : Helmikuu 03, 2011, 23:00:12 ip »

Kokeilin tuossa Tarjoustalosta ostettuja halpoja suodatinpusseja Abidin kanssa. Eihän niissä liima pidä ollenkaan, vaan hajoavat pohjasta!

Ilmeisesti ovat "mitoitettu" toimimaan keittimen kanssa, mutta jos kaataa reilummin vettä päälle niin eivät kestä. Tarinan opetus on, että käytä käsin tapahtuvaan suodatinkeittelyyn vain kunnollisia suodattimia.



juuri abidin hommanneena tuli tuo mieleen. mikä olisi laajahkosta valikoimasta parahimmaksi todettu abidilla? ei viitsisi jokatoistakaan kokeilla.. kun ei ole noita perusmalleja vuosiin käyttänyt.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #100 : Helmikuu 03, 2011, 23:42:36 ip »

juuri abidin hommanneena tuli tuo mieleen. mikä olisi laajahkosta valikoimasta parahimmaksi todettu abidilla? ei viitsisi jokatoistakaan kokeilla.. kun ei ole noita perusmalleja vuosiin käyttänyt.

Useimmat taitaa käyttää Melittan perusmalleja. Hifisti ottaa sitten Melitta Mildin, jos haluaa hieman nopeamman alasvedon.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #101 : Helmikuu 08, 2011, 19:09:42 ip »

ekominäni ei voinut vastustaa kiusausta kokeilla melitan bambufilttereitä. mietti miltä ruohosellu maistuisi puuselluun verrattuna?
asia on vielä pahasti kesken, kun ei viitsinyt samaan syssyyn verrokkia valkaistusta ottaa, mutta (suuremmaksi osaksi)bambuinen ei juurikaan kuumassa huljuuteltuna veden makua muuttanut. aivan aavistuksen juuresmaisen makeampaan? anyway tarvihtisi lisää empiiristä tutkimusta asia..kukaan muu testaillut? puhetta ainakin joskus oli.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #102 : Heinäkuu 17, 2011, 21:40:38 ip »

Mikäli ei vielä tähän mennessä ole ennättänyt investoimaan kunnolliseen kaatokannuun, niin nyt on Hasbeanille tullut tarjolle hieman Hariota tyylikkäämpi Kalita: linkki kataloogiin.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #103 : Heinäkuu 27, 2011, 21:29:12 ip »

Pitihän noista ainakin yhtä uutta "idän ihmettä" testata. Kyseessä siis kuvassa näkyvä Kalitan kertakäyttöfiltteri - jossa siis itsessään mukana pahvista/kartongista valmistettu kannatinosa ja erillistä filtterinpidikettä ei siis tarvita. Muuntuu siis lituskasta levystä lähes origamityyppisesti tuohon muotoon. Sisälle mahtuu Has Beanin ohjeiden mukaisesti aika passelisti tuo 15g puruja (ei tule kaataessa yli), joille saa lirutella sen 250g vettä ja muki tulee täyteen kahvia.

Isompi 30kpl pakkauskin on yllättävän pieni (uudelleen suljettava minigrippussi) ja mahtuu tilauksessa ongelmitta papupussien sekaan - mikäli jotakuta kiinnostaa testata.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn tekniikkaa...
« Vastaus #104 : Heinäkuu 27, 2011, 21:46:12 ip »

No, entäs se tärkein? Eroaako muista idän ihmeistä?

 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"