Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Duuniin parempaa kahvia  (Luettu 20164 kertaa)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Duuniin parempaa kahvia
« : Marraskuu 16, 2007, 18:50:17 ip »

Nonni. Nyt lähti töistä ainoa juotavaa (itse asiassa sangen ok:ta) kahvia keittävä masiina.  :(

Luin tuosta toisesta ketjusta (http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/15/636.page) että mokkapannu + cappuccinatore -yhdistelmä voisi olla vaihtoehto. Ongelmaksi tulee kuitenkin keittolevyn puute, eli saako em. yhdistelmän ostettua johdollisena?

Töihin en (ehkä) omaa hellaa kehtaa viedä, ja nuotiota en sytytä  :wink:

Muutkin, kohtuuhintaiset vinkit edes kelvollisen kahvin aikaansaamiseksi ovat tervetulleita. Tällä hetkellä ainoa vaihtoehto on automaatti-Presidentti. Laihana. Rasvasekoitteen kera.  :shock:
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #1 : Marraskuu 16, 2007, 19:02:59 ip »

Suosittelen lämpimästi tutustumista aeropressiin (siinä paketin kyljessä oleva "espresso" sana kannattaa ottaa ihan vaan "myyntipuheena").

Tuon voimin on työskennelty kohta vuosi. Tarvitset vain vedenkeittimen (mutta näitä lienee aina teenjuojille tarjolla?). Ko. laite on todella helppo puhdistaa ja kulkee näppärästi pienessä pussissa mukana. Eikä tuota saa ihan helposti rikottuakaan.

Ei siis tee espressoa, mutta tekee kyllä samalla tavalla "tiivistä" kahvia.

Lisäys: löytyy myös suomalaisesta kaupasta.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #2 : Marraskuu 16, 2007, 19:13:10 ip »

Bialetti valmistaa Mucca Express -nimistä laitosta. Videoklipsi löytyy täältä. Hmm... ehkäpä tuokin normaalin työpaikkakahvin voittaa jos raaka-aineet on ok...

Aeropressillä kahvi on kyllä oikein käytettynä hyvää. Maidon kuumennus pitää sitten hoitaa toisella tavalla...

T. Teme
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #3 : Marraskuu 16, 2007, 20:16:49 ip »

Bialettin Mukkaan tai mutteripannuun tarvitsee irrallisen keittolevyn. Eli koko liettä ei tarvitse töihin raahata. Eikä ne maksa edes paljoa. Siitäpä se lähtee... Yhden vastuksen keittolevystä.

Niin älä unohda ibrik-kahvia, jos sen keittolevyn ostat. Kreikasta saa muuten parilla kympillä ihan pieniä keittolevyjä. Sellasia mukin pohjan kokoisia... Eli jos olet aurinkomatkoille menossa - tai joku tuttu. Sellainen mahtuu suht pieneen tilaan.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Mikko

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
    • http://www.avaruusasema.com/blogi/
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #4 : Marraskuu 16, 2007, 21:10:02 ip »

Meillä työnantaja päätti viime keväänä, että kaikki haluavat juoda kahvinsa kurana maitojauheesta tehdyn rasvasekoitteen kanssa. Kahvinkeittimet kärrättiin pois ja tilalle tuotiin sellaisen masiinat joiden tuotosta kerran maistoin ja en sen jälkeen ole uudelleen erehtynyt..

Nyt keittelen presso-pannulla Pauligin Guatemalaa johon laitan sekaan mikrossa lämmitettyä maitoa. Haasteena on vielä se, että keittolevyt ja vedenkeittimet on kahvinkeittimien lisäksi kiellettyjen listalla, joten vettä on lämmitettävä mikrossa tai sitten otettava puoli mukillista kerrallaan automaatista (joka kuran lisäksi tuottaa myös kuumaa vettä teehen). Kyllä tuolla pärjää paremman puutteessa.
Kirjattu

Migu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #5 : Marraskuu 16, 2007, 21:27:34 ip »

Oma ratkaisuni työpaikan kahviongelmaan on radikaali: juon siellä itse keittämääni teetä ja konttorin yrittäjävetoisessa kahvilassa mehua tai vichyä (kun teevesi on laimeaa huoltoasematyyliin) :D

Kahvia nautin muutaman valikoidun kahvilan lisäksi pääsääntöisesti vain kotona.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #6 : Marraskuu 16, 2007, 21:54:01 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Bialettin Mukkaan tai mutteripannuun tarvitsee irrallisen keittolevyn.

Eipä tuohon sähköversioon tarvitse edes sitä. Töpseli vaan seinään :)

T. Teme
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #7 : Marraskuu 16, 2007, 22:31:14 ip »

Ymmärtääkseni täällä suositellun kaltainen vehje on (ollut) myynnissä tuolla osto-ja myyntipalstalla: http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/605.page
Kirjattu
Hirvi

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #8 : Marraskuu 21, 2007, 10:32:39 ap »

SUURI kiitos vastauksista!  :D

Tuo Aeropress vaikuttaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta, mutta jiitee - mitä mieltä olet veden lämpötilasta?  Ohjeen mukaan veden lämpötilaksi suositellaan 75-80 astetta?

Kysyn siksi, että meillä on Mikon kuvaama tilanne, eli vedenkeitintä ei ole vaan kuumaa vettä saa siitä #¤%¤n kahviautomaatista. Ja mikrouunit ovat ehdottoman kiellettyjä muualla paitsi lounastilassa joka vaatii hissimatkailua.
Täytyy ottaa lämpömittari mukaan, sillä veikkaan että tuo automaatin 'kuuma' vesi saattaisi juurikin olla tuolla em. lämpötila-alueella...

Ajatus vedenkeittimen JA Aeropressin ostosta ei houkuta, sitten mieluummin hankin johdollisen Bialettin.

Tietysti kaikkein paras vaihtoehto olisi migun lähestymistapa, eli laatua ei määrää, mutta ... tarvitsen kofeiinia.  :oops: Kollegat ryystävät kaiken maailman energiajuomia, mutta niihin en siirry...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #9 : Marraskuu 21, 2007, 11:34:55 ap »

Lainaus käyttäjältä: Mariia
mitä mieltä olet veden lämpötilasta?  Ohjeen mukaan veden lämpötilaksi suositellaan 75-80 astetta?


Se kyllä toimii tuolla ihan hyvin, varsinkin vähän tummemmilla. Käsittääkseni laitteen kehittäjä on mieltynyt tummemman osaston paahtoihin, joille tuo (vihreän)teen tekolämpötila sopii (ja saattaa antaakin paremman maun kuin kuumempi vesi).

Itse en kovin tummia paahtoja käytä vaan vaaleasta keskitummaan ja näillä laitan laitteeseen ihan sitä "normaalilämpöistä" vettä, elikkäs hetki sitten kiehahtanutta. Toimii näin ihan jees.

Aeropressin mukava puoli on siinä että sillä saa halutessaan "varioitua" kahviaan, eli voi juoda sellaisenaan "tiivinä" - jolloin se on jossain mielessä lähellä mokkapannun tuotosta, mutta "pehmeämpää" - tai sitten tuotokseen voi lisätä kuumaa vettä (saa americano tyyppisen ratkaisun) taikka lämmintä maitoa (jolloin tulee ikäänkuin "latte"). Kahvin valmistaminen on tällä tosiaan nopea operaatio ja puhdistaminen erittäin nopeaa.

Kannattaa katsastaa vaikka valmistajan sivuilta tämä video (wmv), niin saa käsityksen laitteen toiminnasta (ja puhdistuksesta). Pätkä löytyy myös youtuben puolelta.
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #10 : Marraskuu 21, 2007, 13:09:50 ip »

Yksi vaihtoehto Aeropressille voisi olla myös Handpresso.  Tästä löytyy youtubesta videopätkä laitteen toiminnasta  :D


Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #11 : Marraskuu 21, 2007, 13:23:44 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp
Tästä löytyy youtubesta videopätkä laitteen toiminnasta  :D


 :lol:

Lisäys: Laitteen kotisivuilta löytyy ehkä hieman informatiivisempi versio.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #12 : Marraskuu 21, 2007, 13:53:20 ip »

Näyttääpä pätevältä! Meinasin jo tilata mutta ei näytä vielä oikeasti onnistuvan.

Tuohan tekee ihan oikeaa espressoa, kun taas Aeropressissa paineet ei siihen riitä. Toki ei se huono ole, mutta itseäni ei oikein imaissut mukaansa...

Tosin tässäkään paineet ei ole ihan kohdilleen, aloitetaan reilusta 16 barin ylipaineesta ja päädytään varmaan reiluun alipaineeseen kahta espressoa tehdessä.

Toimiikohan tuo vaan podeilla? Sellaisen kuvan sivuilta ainakin saa. Toki kai sitä voisi suodatinpaperien väliin itsekin purut taiteilla, mutta...

Jossakinhan oli vähän vastaavaa rakenneltu nikkarointiprojektina. Tosin se perustui mäntään - eli oli mäntäkeitin ilman sitä keitintä. Muistaakseni pitkän säädön jälkeen lopputulos oli ihan hyvä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #13 : Marraskuu 21, 2007, 14:41:24 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Toki kai sitä voisi suodatinpaperien väliin itsekin purut taiteilla, mutta...


Näitä löytyy ihan valmiinakin (Melitta filterpads).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Duuniin parempaa kahvia
« Vastaus #14 : Marraskuu 21, 2007, 15:19:09 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Näitä löytyy ihan valmiinakin (Melitta filterpads).


No tuollahan se hoituu. Varmaan laite on suunniteltu niin että paljaaltaan puruja ei voi laittaa, eli siinä ei ole riittävän tarkkoja kiinteitä suodattimia.

Olisi hauska nähdä muutakin kuin mainosfilmejä tuosta. Näyttäisi tuottavan ihan jonkinlaista cremaa, mutta mainoksista nyt ei koskaan voi olla varma. Tuubista ei sellaisia ainakaan vielä löydy, vaikka tuo ilmeisesti on jo Ranskassa saatavilla.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)