Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa  (Luettu 17396 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« : Lokakuu 30, 2007, 21:40:06 ip »

Päätinpä siis viimein asentaa I-Roastiini ulkoisen lämpötila-anturin papumassan joukkoon, jotta saisin ihmeteltyä lämpötiloja tarkemmin paahdon aikana (olikin ollut aikeena jo jonkin aikaa). Mittarina toimi biltemasta hankittu (n.20 euron arvoinen) yleismittari jossa tuli mukana lämpötila-anturi (jonka kärjessä ollut muovi piti kuoria pois - mittailin poistoilman lämpötiloja ennen tätä koetta ja tuo muovikuori alkoi uhkaavasti muuttaa muotoaan).

Anturin sai pujoteltua paahtokammioon ilman reikien poraamista (ks. kuvat viestin lopussa/jälkeen). Idea tähän toteutukseen löytyi austraalian poikien foorumilta (coffeesnobs). Anturin saa paikalleen irroittamalla ensin paahtokammion pohjasta neljä ruuvia, jolloin kammion pohja alkaa liikkua ja anturin saa pujoteltua tiivisteen välistä. Anturi kannattaa pujottaa siten että se jää paahtokammiota paahtimeen kiinnitettäessä aivan kahvan viereen paahtimen takapuolelle (täältä löytyy juuri ja juuri sille tilaa luikerrella).

Seuraavissa kahdessa paahdossa oli kummassakin paahdettavana 150 grammaa El Salvador El Borbollonia. I-Roastissa oli nyt kalibraatiovastuksena 1.85kOhmin vastus.

Ensimmäisessä paahdossa profiilina oli 190 astetta 15 minuuttia. Mittauslukemat papumassasta olivat seuraavat:

00:30 73
01:00 118
01:30 146
02:00 160
02:30 172
03:00 180
03:30 184
04:00 190
04:30 193
05:00 197
05:30 200
06:00 201
06:30 203
07:00 204
07:30 205
08:00 207
08:30 208
09:00 208
09:30 210
10:00 211
10:30 212
11:00 212

Laitteen oma mittari kipusi ensimmäisen kahden minuutin aikana lukemiin 213/215 ja pysyi näitä vaihdellen koko loppupaahdon ajan.

Tässä ensimmäisessä paahdossa eka raksu alkoi noin 7 minuutin kohdilla (käsittääkseni eka raksu pitäisi alkaa 205 asteen paikkeilla ja toinen 225 kieppeillä - eli ainakin tässä paahdossa mittari näytti olevan suht oikeassa). Toiseen raksuun ei siis päästy ja koska lämpötilan nousu tuntui pysähtyvän, katkaisin paahdon 11 minuuttiin. Toloksena siis vaalea paahto.

Seuraavassa paahdossa oli sitten profiilina 190 astetta 7 ensimmäistä minuuttia, jonka jälkeen 220 astetta 8 minuuttia. Ideana oli siis nostaa lämpöä ensimmäisen raksun kynnyksellä ja päästä lähelle toista raksua. Paahdin oli huilinut pari tuntia edellisestä paahdosta. Nyt mittaustulokset olivat seuraavanlaiset:

00:30 84
01:00 115
01:30 149
02:00 163
02:30 170
03:00 178
03:30 186
04:00 190
04:30 194
05:00 197
05:30 200
06:00 202
06:30 203
07:00 205
07:30 209
08:00 213
08:30 214
09:00 217
09:30 219
10:00 220

Nyt laitteen oma mittari näytti taas alussa 213/215 ja sitten seitsemän minuutin jälkeen se pomppasi loppuajaksi lukemaan 225. Paahto pysähtyi nyt siis toisen raksun kynnykselle. Kun näitä jälkimmäisiä lukemia vertaa tuohon ensimmäiseen paahtoon, niin tuo I-Roast näyttäisi toistavan profiilin aika mallikkaasti, eli ensimmäisten 7 minuutin aikana lukemat ovat aikalailla samat. Eka raksu alkoi taas tuossa 7 minuutin kieppeillä (ehkä hieman ennen).

Pitänee vielä testailla lisää jahka saa nämä kahvit juotua, mutta kyllä tuon mittarin kanssa paahtaminen tuntui sen verran varmemmalta että taisi jäädä tuohon pysyväksi osaksi.

I-Roastissa oli itseasiassa kotvan aikaa 2.18kOhmin vastus, mutta tällä vastuksella paahtotulokset tuntuivat jäävän jotenkin kehnoiksi tuohon 1.85kOhmiin verrattuna (vaikka profiilia yritti mitenkä säätää). Päätin siis vaihtaa tuon vastuksen takaisin tuohon pienempään ja samalla ottaa tarkempaa selkoa paahtokammion tapahtumista lämpötilamittauksen avulla. Jotenkin arvelisin että tuolla isommalla vastuksella I-Roast puhaltaa liian paljon yrittäessään pitää lämpötilaa hallinnassa ja tällöin paahto saattaa välillä "pysähtyä" (eli lämmönnousu loppuu aina hetkittäin) ja tämä ei tee hyvää maulle. Tuo 1.85kOhmin vastus näyttäisi toimivan hyvin, nythän tuolla 190 asetuksella sai aikaan 11 minuutin vaalean paahdon ja tuota lämpötilaa olisi ollut varaa laskea vielä 160 asteeseen.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #1 : Lokakuu 30, 2007, 21:40:29 ip »

toinen kuva
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #2 : Lokakuu 30, 2007, 22:16:46 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Päätinpä siis viimein asentaa I-Roastiini ulkoisen lämpötila-anturin papumassan joukkoon, jotta saisin ihmeteltyä lämpötiloja tarkemmin paahdon aikana (olikin ollut aikeena jo jonkin aikaa). Mittarina toimi biltemasta hankittu (n.20 euron arvoinen) yleismittari jossa tuli mukana lämpötila-anturi (jonka kärjessä ollut muovi piti kuoria pois - mittailin poistoilman lämpötiloja ennen tätä koetta ja tuo muovikuori alkoi uhkaavasti muuttaa muotoaan).


Hain kesällä nähtävästi saman :-)  yleismittarin Biltemasta, osittain samaan tarkoitukseen. Tosiaankin muovikuori tai enemmänkin sen rippeet piti ensimmäisen paahdon jälkeen siitä anturin päästä kuoria pois. Nyt en enää anturia käytä aktiivisesti, tarpeellinen informaatio paahtojen lämpötilakäyristä on sen avulla saatu. Tosiaankin mitä mittasit lämpötiloista paahdon aikana tukee se myös omia saatuja kokemuksia; on osittain turhaa tehdä I-roastille monimutkaisia lämpötilaprofiileja kun samaan tulokseen pääsee myös käyttämällä vain muutamaa lämpötilan asetusrappua. Ja paahtoja ei kannata yrittää keinotekoisesti venyttää sillä loppuun (15 min.) asti, tasaisella lämpötilan nostolla pääsee pavuista riippuen tuonne 10-12 min. paahtoaikoihin.
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #3 : Lokakuu 30, 2007, 22:35:36 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp

Hain kesällä nähtävästi saman :-)  yleismittarin Biltemasta, osittain samaan tarkoitukseen.


:)

Tämmöisestä mittarista oli kyse. Heinäkuussa tuo tuli itseasiassa ostettua, mutta jäi nämä paahtokokeilut vähän kesän kiireiden takia odottelemaan.

Tosiaan tuon hitaasti nousevan lämpötilakäyrän saa aikaan aika "luonnollisesti" vain yhdellä asetuksella. Mutta noita lukemia katsellessa tuli semmoinen mieleen, että voisi kokeilla laittaa alkulämmöksi heti jotain 220 astetta tai enemmän ja katsoa missä kohdin lämpö pääsee 200 asteen yli. Tässä kohdassa vaihtaisi sitten toviksi tuon 190 astetta kun siinä tuntuu riittävän "puhtia" 212 asteen tuntumaan. Eli näin saisi aikaan profiilin jossa on nopea nosto ekaan raksuun ja sitten otetaan hieman rauhallisemmin kotvan aikaa ja lopuksi laitetaan tehot takaisin 220/230:neen ja mennään kohti toista raksua.

Pitänee siis testata seuraavaksi profiilia 220/15 min ja katsoa miten käy.

EDIT: Ainiin, unohtui tuolla aiemmin mainita että jäähdytyksen aikana papumassan lämpötila näytti tipahtavan alle 100 asteen (sieltä päälle 210:nestä) noin puolessatoista minuutissa, eli ihan rivakasti. Kahden minuutin jälkeen lämpö oli 70 asteen tuntumassa ja tästä se muistaakseni sitten hieman verkkaisemmin jatkoi laskuaan - nopein tipahdus siis tuolla jäähdytyksen alussa.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #4 : Marraskuu 02, 2007, 21:18:39 ip »

Eli testailu jatkui tänään. Paahdettavana oli 2x150 grammaa Guatemala Finca San Francisco Tecuamburroa (ESEB:tä ei ollut enää tarpeeksi jäljellä).

Ensimmäinen paahto meni profiililla 220 astetta 15 minuuttia, kuten aiemmin suunnittelin. Lukemat olivat seuraavat:

00:30 87
01:00 124
01:30 148
02:00 169
02:30 180
03:00 188
03:30 195
04:00 198
04:30 203
05:00 207
05:30 207
06:00 210
06:30 211
07:00 214
07:30 216
08:00 219
08:30 220
09:00 222
09:30 222

Eka raksu alkoi n. 05:00, toista en havainnut (saattoi alkaa) - paahdon katkaisin kun näytti lämmönnousu hiipuvan. Laitteen oma mittari näytti alussa 221 ja jossain 03:00 paikkeilta alkaen 225.

Seuraavassa paahdossa oli vuorossa profiili 220/4:30, 190/3:30, 240/7. Eli ideana oli nostaa lämpö nopeasti eka raksuun (edellisessä paahdossa oltiin 04:30 ekan raksun kynnyksellä), sitten rauhoitella nousua ekan raksun ajan jonka jälkeen taas vauhtia lisää ja kohti toista raksua (ja tummaksi).

Lukemat olivat seuraavat:

00:30 88
01:00 120
01:30 152
02:00 170
02:30 180
03:00 192
03:30 197
04:00 202
04:30 206
05:00 203
05:30 203
06:00 203
06:30 204
07:00 206
07:30 208
08:00 209
08:30 223
09:00 228
09:30 233
10:00 235

Eka raksu alkoi nyt hieman aiemmin kun ensimmäisellä kerralla, tuossa 04:30 jälkeen (kone ei ollut ehkä sitten ihan kunnolla ennättänyt jäähtyä, vaikka väliä paahdossa oli melkein se kaksi tuntia - alussa nuo lämmöt näyttävät nousevan kuten ensimmäisessä paahdossa, mutta sitten tuossa kolmen minuutin kohdalla tulee paahtoon hieman enemmän vauhtia). Tästä syystä tuo lämmityksen alennus 190:een tuli ehkä hieman myöhään tai sitten olisi pitänyt alentaa hieman vähemmän. Kuten arvoista näkyy, niin tuossa tapahtui pienoinen lämpötilan lasku välillä 04:30 - 05:00. Mutta: ensimmäinen raksu ei pysähtynyt kuitenkaan missään vaiheessa vaan jatkui aikalailla "rauhallisen tasaisesti" tuosta pienestä kuopasta huolimatta. Toiveissa siis ettei pavut päässet tuossa "paistumaan". Kahdeksan minuutin kohdalla tuli sitten lämpöä kunnolla lisää ja kuten lukemista näkee, niin pavut imivät sitä itseensä ihan mukavalla tahdilla. Toinen raksun kuulin tuossa 9:30 paikkeilla - saattoi ehkä alkaa jo himpun aiemmin - paahto oli tumma ja pavuista irtoili jo palasiakin (allaolevassa kuvassa vasemmalla on tämä toinen paahto, oikealla ensimmäinen).

Kuten tästä viimeisestä näkee, niin kyllä tuolla I-Roastilla pystyy aika mukavasti tuohon lämpötilakäyrään vaikuttamaan. Tosin tuon profiilin "rakentaminen" ja sen käyttäytymisen tarkkailemin on huomattavasti hankalampaa ilman tuota lisälämpömittaria.

Seuraavana voisi kokeilla sitten lisätä tämän jälkimmäisen profiilin alkuun vaikka pari-kolme minuuttia 160 asteen kuivattelua, sitten jonkin aikaa tuota 220:tä eka raksun kynnykselle, sitten pudotus 198:iin (tai 190:neen, mutta hieman aiemmassa vaiheessa) ja lopuksi tuo nosto 240:neen (tai 230:neen). Tavoitteena olisi saada tokan raksun alku minuutti - puolitoista myöhemmäksi (ja lopetus vähän vaaleampana - tämä toinen meni ehkä hieman liian tummaksi, tosin tämä pitää todeta parin päivän päästä maistamalla).

Lopuksi vielä näytettä kummastakin erästä (kuvasta voi lähinnä todeta näiden välisen tummuuseron - "studiovalaistus" keittössä ei oikein riitä oikean värisävyn toistoon :) .) Toinen paahto siis vasemmalla ja ensimmäinen oikealla.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #5 : Marraskuu 02, 2007, 23:41:13 ip »

Käppyräkuvaa tähänastisista paahdoista.


-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #6 : Marraskuu 12, 2007, 21:22:37 ip »

Tulipa taas otettua parista paahdosta ylös lukemia (näiden ja edellisten välissä tuli tehtyä pari "dokumentoimatonta" paahtoa).

Paahtamaan lähdettiin seuraavanlaisella ohjelmalla: 160/2:30, 200/2:30, 194/4, 220/6. Eli siis alussa varovasti lämpöä, sitten vähän vauhtia ja tarkoituksena ensimmäisen raksun kynnyksellä/alussa varovasti vähän tehoa pois. Ensimmäinen raksu läpi rauhallisesti ja sitten loppuun taas vähän vauhtia.

Paahdettavana oli 2x150 grammaa Costa Rica Cafetalera Herbazua (on muuten "namia"). Näiden kahden paahdon välissä oli taukoa melkein 3 tuntia, eli laite ennätti jäähtyä varmasti kunnolla.

Kummassakin paahdossa alkoi ensimmäinen raksu naksahdella aika tarkalleen kohdassa 5:30. Laitan paahtojen lämpöarvot suoraan kuvaajana (viestin lopussa). Viimeiset kolme lukemaa oli näissä paahdoissa samat, eli tuossa kuvassa lopussa tuo toinen viiva jää toisen alle. Paahto lopetettiin 9:30, jolloin (papumassan) lämpötila oli kummassakin tapauksessa 218 astetta. Kuten kuvaajasta näkee, niin profiili toistui aika mallikkaasti:

Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #7 : Marraskuu 12, 2007, 21:26:57 ip »

...jatkuu

Laitoinpa sitten tuohon kuvajaan referenssiksi edellisten kokeilujen 190/15 ja 220/15 datan. Kuten allaolevasta kuvasta näkee, niin tämän viimeisimmän profiilin ensimmäiset 3 minuuttia olisi voinut todennäköisesti korvata 190:nellä (vaikkakin on eri pavut kyseessä). Eli profiili 190/3, 200/2, 194/4, 220/6 olisi tuottanut todennäköisesti samanlaisen tuloksen.

Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #8 : Marraskuu 12, 2007, 21:56:45 ip »

... jatkuu

Tuli tänään sitten jutustelua ohimennen isojp:n kanssa ja hänkin oli ilmeisesti huomannut seuraavan seikan: värin perusteella paahtoasteen saaminen halutuksi tuntuu olevan (ainakin i-roastilla) aika arpapeliä - varsinkin eri papujen kesken. Eli toinen papulaji saattaa näyttää paljon tummemmalta kuin toinen vaikka papujen lämpötila olisi pysäytetty samassa kohdassa. Itselläni ongelma tulee esiin varsinkin siinä jos haluaa pysäyttää paahtonsa ensimmäisen ja toisen raksun väliin. Mikäli toiseen raksuun asti menee (ja sen koneen ulvonnalta kuulee) - niin sitten on paahtoasteen määrittäminen hieman helpompaa.

Paahdoin ennen tätä Herbazu -erää pari satsia Gethumbwiniä (näitä en ennättänyt oikein dokumentoimaan) tuohon samaan 218 asteeseen ja ne näyttivät kyllä huomattavasti tummemmalta kuin nämä. Sitten kun näitä papuja tarkastelee lähempää niin ne näyttävät kyllä samalla tavalla hieman "kirjavilta" - eli pinta ei ole niin tasaisen tumma kuten "oikeasti" tummissa paahdoissa. Tätä "kirjavuutta" on vaan todella hankala sen iroastin lasin läpi nähdä (varsinkin kun se on alkanut itselläni jo melkolailla tummumaan).

Isojp oli huomannut itse mm. sen (korjaa jp jos höpöttelen tässä omiani) että vaikka lämpötila ei nousisikaan yli 220 asteen missään vaiheessa ja paahtoa silti venytetään niin pavut jatkavat kyllä tummumistaan vaikkeivat "oikeasti" tummaksi menisikään (=toiseen raksuun). Tämä "keinotekoinen" venyttäminen ei sitten tee hyvää maulle vaan siihen tulee semmoisia "palaneen tuhkaisia" aromeja mukaan.

Lopuksi vielä kuva noista Herbazueristä yhteenlaitettuna. 300 grammasta tuli siis 250 grammaa paahdettua kahvia ja paahto mielestäni varsin tasaisen näköinen (hieman valo kajastaa tuonne alareunaan).

Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #9 : Marraskuu 12, 2007, 23:05:32 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
... jatkuu

värin perusteella paahtoasteen saaminen halutuksi tuntuu olevan (ainakin i-roastilla) aika arpapeliä - varsinkin eri papujen kesken. Eli toinen papulaji saattaa näyttää paljon tummemmalta kuin toinen vaikka papujen lämpötila olisi pysäytetty samassa kohdassa.


Totta puhut. Värin perusteella paahdon lopettaminen raksujen väliin on I-roarilla aika mahdotonta. Juuri kanssa Gethumbwinin peaberryä paahtaneena olisin kyllä ilman lämpötilan mittausta ja luottaen ainoastaan silmämääräiseen arviointiin lopettanut paahdon huomattavasti aiemmin.

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Isojp oli huomannut itse mm. sen (korjaa jp jos höpöttelen tässä omiani) että vaikka lämpötila ei nousisikaan yli 220 asteen missään vaiheessa ja paahtoa silti venytetään niin pavut jatkavat kyllä tummumistaan vaikkeivat "oikeasti" tummaksi menisikään (=toiseen raksuun). Tämä "keinotekoinen" venyttäminen ei sitten tee hyvää maulle vaan siihen tulee semmoisia "palaneen tuhkaisia" aromeja mukaan.


Ei tarvitse korjata. Luulen, että siinä tapahtuu pavuille vain pyrolyysiä ilman makujen kehittymistä. Eli pavuista yksinkertaisesti haihtuu turhaan aromaattisia yhdisteitä, kun kiinnekohtana on joko väärä "oletettu" pavun tummuussävy, tai toiset naksut joihin tuolla 220:llä asteella ei ikinä päästä 15 min. aikana.
[/quote]
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #10 : Marraskuu 18, 2007, 22:13:49 ip »

Laitetaanpa vielä yksi kuvajainen näytille, sillä tästä näkyy aika hyvin mihin lämpötilaan i-roast 1.85kOhm vastuksella "tähtää".

Kuvassa näkyy punaisena porraskäyränä valittu ohjelma: 190/3, 200/3, 210/2, 220/loput

Paahdettavana oli nyt kolme eri papulajia - aiemmista paahdoista tutut Guatemala, Herbazu ja Gethumbwini. Näistä Guatemalainen oli "vanhin", mikä näkyy hyvin tuossa paahdon alussa (kuvasta on pätkäisty selvyyden vuoksi ensimmäiset 2 minuuttia pois). Herbazu oli "nuorin" ja Gethumbwini oli tällä asteikoilla ehkä lähempänä tuota Herbazua.

Eka raksu alkoi kaikissa noin 5:30 - 6:00 välillä (ja lopetus oli taas ennen toista). Paahdot loppuivat kohdissa 9:30 (223 astetta), 9:00 (220 astetta) ja 8:30 (220 astetta) järjestyksessä Guatemala, Herbazu, Gethumbwini. Paahtohävikit (samassa järjestyksessä): 14,9%, 17,9%, 16,4% - eli tuo "tuoreus" taitaa näkyä näissä (tosin Guatemala paahdettiin hieman muita tummemmaksikin).

Tosiaan jos katsoo tuota kuvaajaa 6 minuutin kohdilta niin näyttää siltä että 200 asteen asetuksella iroast tähtää itselläni nyt jonnekin 205 - 208 asteen kieppeille ja 210 asteen asetuksella suuntana näyttäisi olevan 218 (mutta ei enää niin selvästi).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #11 : Marraskuu 18, 2007, 23:56:57 ip »

Eli jos se käy yhä "ylikuumana" muttei kovin paljon, niin voisiko tästä päätellä että oikea vastus olisi pikkaisen yli 1,85 kOhm?

Lisäys: tarkemmin ajatellen mitään näin tarkkoja johtopäätöksiä (heittoa kuitenkin jo aika vähän) ei oikein pysty tekemään yhden mittarin antamasta lukemasta. Ei liene mitenkään selvää, että kuinka papumassan todellinen keskilämpö ja mittarisi ukema suhtautuvat toisiinsa tarkkaan ottaen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #12 : Marraskuu 19, 2007, 09:02:42 ap »

Juu, aika hankala tuosta on tosiaan sitä "optimivastusta" antaa. Itselläni huomasin sen että 2.18kOhm tuntui vievän homman liian viileäksi. Tällä en vielä lämpöjä mittaillut, mutta paahtotulos ei ollut mielestäni niin hyvä kuin tällä pienemmällä. Mutta ihan mututuntumalla voisi heittää että mikä tahansa arvo 1.7 ja 2 kOhm välillä käy suomen oloihin paljon paremmin kuin se oletus 1 kOhm. Nyt kun olen noita lämpöjä mitannut niin taidan pysyä kyllä tässä 1.85kOhmissa.

isojp laittoi toisessa ketjussa linkin jossa on juttua i-roastin kalibroimisesta. Tuolla siis käsittääkseni yrittävät austraalian oloissa saadaa ohjelmoitua ja todellista lämpöä osumaan paremmin yhteen. Tulokset heittelevät melkoisesti:

"You do it with a resistor value of 2.7K at 246VAC line voltage.
I do it  with a resistor value of 1.8K at 242VAC line voltage."

Eli tuo jännite näyttäisi vaikuttavan (itse iroast-yksilön lisäksi) aikalailla.

Itse olen tosiaan aika tyytyväinen siihen miten laite käyttäytyy nyt ensimmäisen ja toisen raksun välillä. Ainoa mihin haluaisin muutosta on tuo varsin nopea lämpötilannousu tuossa alussa. Olisi mukava pystyä kuivattelemaan papuja hieman pidempään alle 150 asteessa - mutta tuo astelukema ohitetaan nykyisin aika nopeasti.

Sillä 2.18kOhmin vastuksella laite puhalti alussa paljon voimakkaammin (aloitti maksimipuhalluksen aiemmin), mutta ei se mielestäni merkittävästi tuota nousua loiventanut ja laite käyttäytyi sitten ensimmäisen ja toisen raksun välillä hieman liian "laiskasti". Eli ongelman ydin on kai siinä että suomen verkkojännite antaa laitteen lämmitysvastuksilla vaan niin ison tehon että kone pystyy puhaltamalla tasapainottamaan tilannetta vain tiettyyn pisteeseen asti.

Ideaaliratkaisu (itselläni) ongelmaan olisi siis jonkinlainen jännitteenalennin (elikkä muuntaja) tuohon iroastin ja seinän väliin + vastuksena tuo 1.85kOhm. Alussa pidettäisin jännitettä alempana että saataisiin kuivateltua papuja hieman pidempään alle 150 asteessa (jolloin pavut eivät vielä paahdu - menettävät vain vettä). Sitten nostettaisiin jännitettä jotta päästäisiin suht vauhdilla sinne 200 asteen tuntumaan - tämä voisi mennä aikalailla lähelle nykyistä vauhtia - ehkä "inasen" verran nykyistä loivemmin. Sitten tuosta 200 asteesta toiseen raksuun saisi mennä nykyisellä tahdilla. Semmoinen 11-12 minuutin aika keskitummalle (inasen alle toisen raksun) olisi toiveissa.

Noh, en siis osaa sanoa miten tuo makua parantaisi - kyllä ne oikein maukkaita ovat näillä nykyisilläkin ajoilla olleet (noista edellisista Guatemala ja Gethumbwini on nyt makusteltu maukkaiksi, Herbazuun päästään näillänäkymin huomenaamuna). Ja tosiaan sillä oletusvastuksella tuo ensimmäisen raksun ja toisen raksun välinen aika mentiin aika rajusti läpi - 9 minuutin kohdalla alkoi pavuista jo palasia lennellä pelkästään 160 asteen profiililla...

Olikos isojp muuten laittanut mittarin takaisin koneeseensa (vai muistanko väärin)? Viitsisitkö ajaa läpi yhden 150-155 gramman paahdon tuolla viimeisimmällä profiilillani ja ottaa lukemat puolen minuutin väleillä ylös. Voisin niistä piirrellä tuohon viimeiseen kuvaan yhden käyrän lisää. Voisi olla mielenkiintoista katsastaa miten oma laitteesi (omalla vastuksellasi) käyttäytyy.
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #13 : Marraskuu 19, 2007, 09:33:34 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Olikos isojp muuten laittanut mittarin takaisin koneeseensa (vai muistanko väärin)? Viitsisitkö ajaa läpi yhden 150-155 gramman paahdon tuolla viimeisimmällä profiilillani ja ottaa lukemat puolen minuutin väleillä ylös. Voisin niistä piirrellä tuohon viimeiseen kuvaan yhden käyrän lisää. Voisi olla mielenkiintoista katsastaa miten oma laitteesi (omalla vastuksellasi) käyttäytyy.


Kokeillaan kunhan keretään. Anturi on paikallaan, mutta papuja on sen verran varastossa että muutama päivä tässä menee vanhoja varastoja juodessa..


Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vast:I-Roast 2 ja erillinen lämpötila-anturi papumassassa
« Vastaus #14 : Marraskuu 19, 2007, 14:02:21 ip »

Mielenkiintoisia kokeiluja olette tehneet ja saaneet oikeaa tuntumaa laitteeseen.  Tuli muuten mieleen tuosta papumassan ja erillismittauksen välisestä erosta, että tarvitaanko tietoa pavun sisälämpötilasta? Olisiko se mahdollista mitata poraamalla pieni reikä yhteen papuun ja laittamalla termoelementti sinne.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tuolla siis käsittääkseni yrittävät austraalian oloissa saadaa ohjelmoitua ja todellista lämpöä osumaan paremmin yhteen. Tulokset heittelevät melkoisesti:

"You do it with a resistor value of 2.7K at 246VAC line voltage.
I do it  with a resistor value of 1.8K at 242VAC line voltage."

 
En kyllä tunne tuota I-Roastin kytkentää, mutta oliko tuossa yllä jokin numero pielessä. Neljän voltin ero voi kyllä hukkua jo jännitemittareiden välisiin eroihin ja näin isojen vastuserojen käyttö ei varmaan suosi samanlaista profiilia?

Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky