Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Manuaalinen mylly?  (Luettu 21779 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #30 : Lokakuu 13, 2007, 23:54:44 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp
Myös terien halkaisijanmitalla on merkitystä, suurempi terien leikkaava pinta-ala antaa mahdollisuuden suunnitella terät paremmin.


Tottahan toki, mutta huomaa nyt ero levy- ja kartioterien välillä...

Teinpä tästä pientä arviointia ja laskeskelua illankuluksi:

Rockyn alaterän halkaisia on siis 50mm (ulkoreunasta ulkoreunaan, ks. kuva tuolla Sweetmariasin sivuilla). Sisähalkaisijaksi arvioisin 30mm. Kuten kuvasta huomaa terät kallistuvat myös hieman alaspäin, ja pudotusta näyttäisi arviolta olevan noin 10mm (korjatkaa näitä lukemia ko. myllyn omistajat jos ovat pahasti pielessä!). Tuon alaterän pinnan voi siis ajatella typistetyksi kartioksi (ajatelkaa "käänteisesti"), jolle voi esimerkiksi täältä löytyvällä webbisovelluksella laske pinta-alan (Truncated cone -laskuriin arvot h=10, a=15, b=25). Pinta-alaksi tulee 1777 mm^2 (lateral area tuolla sovelluksessa tarkoittaa siis pinta-alaa vain kartion "ulkoreunalle" - siinä ei siis ole ylä- ja alaympyrän alaa mukana - eli juuri mitä halutaankin).

Zassenhaussin alaterä (kuvassa siis tuo akselissa kiinni oleva - eli nyt siis se "oikea" alaterä, eikä kuten aiemmassa terienkohdistusohjeessani) omaa seuraavat mittasuhteet: Halkaisia alhaalla on noin 30mm, ylhäällä 18mm ja korkeutta 20mm (korkeus ehkä hitusen alakanttiin). Edellisellä sovelluksella saadaan (h=20, a=9, b=15) pinta-alaksi 1574 mm^2.

Lisäksi nuo Rockyn terissä olevat, arviolta 10mm halkaisijaltaan olevat ruuvinkannat, syövät alaa pois yhteensä noin 235 mm^2, joten näillä laskuilla tuossa pikkuiselta vaikuttavassa kartioterässä onkin jo levyterää enemmän hyödynnettävää pinta-alaa.

Lopuksi voi vielä pohtia miten kartioterän spiraalimaisesti alastuleva teränreuna käyttää tilan tehokkaammin verrattuna siihen että se tuli suoraan tai vain vinosti alas...
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #31 : Lokakuu 15, 2007, 16:46:48 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Tottahan toki, mutta huomaa nyt ero levy- ja kartioterien välillä...


Parhaani olen koettanut ymmärtää, osittain jo työkin puolesta noita asioita on joutunut miettimään, mutta aina kaikki ei mene jakeluun :D

Tuossa Zassin kartioterässä olen aina pitänyt sisäterää pelkästään papujen syöttöön tarkoitettuna teränä (sen takiahan siinä on se spiraalimainen "papu-ura") ja pääasiassa jauhatus tapahtuu ulkoterällä kun papu puristuu terien välissä? Ja tästä johtuen voidaan jauhatuksesta Zassin kohdalla puhua lähinnä murskauksesta, koska leikkaavaa terää siinä ei oikeastaan ole. Tämän saman asian näkee myös ulkoterän teräprofiilista. Siitä huolimatta hyvää jälkeähän se mylly  tekee  :wink:

Lihasvoimalla toimivaan myllyyn ei nähtävästi voi suunnitella liian "leikkaavaa" terää, koska muuten vääntöä kohdistuisi liikaa kampeen kun  papu hirttäytyisi noilla lihasvoimin saatavilla kierrosnopeuksilla terien väliin..


Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #32 : Lokakuu 15, 2007, 18:31:41 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp

Tuossa Zassin kartioterässä olen aina pitänyt sisäterää pelkästään papujen syöttöön tarkoitettuna teränä (sen takiahan siinä on se spiraalimainen "papu-ura") ja pääasiassa jauhatus tapahtuu ulkoterällä kun papu puristuu terien välissä?


Kyllähän se toimii myös papujen syöttäjänä, eli tuo spiraalimuoto saa aikaan juurikin "papumassa paineen" joka kohdistuu alaspäin (joka muuten samalla toimii myös ne terät kohdistavana voimana). Mutta tuo spiraaliosa pitää huolen myös papujen "makrotason viipaloimisesta", eli sen matkalla tapahtuu kyllä erittäin merkittävää pienentymistä, mutta ei vielä niin paljon että sillä olisi jauhatustuloksen kannalta merkitystä (osasten koko vielä niin suuri). Lopullinen "mikrotason työ" tehdään sitten siellä terien alaosassa (ulkoterällä). Tuon alkumatkan ne (tuoreet) pavut siis menevät ainakin omalla kohdallani "suhisemalla" ilman merkittävää väkivallan käyttöä kammen kanssa.

Lainaus käyttäjältä: isojp

Ja tästä johtuen voidaan jauhatuksesta Zassin kohdalla puhua lähinnä murskauksesta, koska leikkaavaa terää siinä ei oikeastaan ole. Tämän saman asian näkee myös ulkoterän teräprofiilista.


Katsastappa täältä millaiset terät Mazzerin Roburissa majailee (varsinkin alaterän lähikuva) ja sitten vertaa vaikka kuvaan Zassin teristä täällä. Ainakin omaan silmääni nuo näyttävät toimintaperiaatteeltaan (ulkonäöllisesti) melko samanlaisilta? (toinen hyvä kuvasarja, ehkäpä jopa parempi, löytyy täältä - jossa kolmanneksi viimeisessä kuvasarjassa on lähikuvaa jo hieman iäkkäämmän yksilön teristä) .

Mazzerin terissä ei juurikaan ole tuota yläosan spiraalisuutta, mutta luulisin itse sen johtuvan siitä että Mazzerin 500RPM:n (?) kierrosnopeudella sellainen muotoilu voisi jumiuttaa myllyn puskiessaan papuja liiankin voimakkaasti alaterien väliin?

Pitääpä kiikuttaa joku päivä tuo Zassi sinne sillan toiselle puolelle.  :wink:
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
zasse vs mignon
« Vastaus #33 : Marraskuu 02, 2007, 22:13:20 ip »

palaanpa nyt tuohon perimmäiseen kysymykseen, eli käsinveivattava mylly vs sähkömylly. hommasin tämän foorumin avustuksella eureka mignonin, ja olen ehtinyt nyt yhden päivän ajan vertailla zassenhausia & mignonia keskenään. what a day :D

jo muutaman shotin perusteella voin sanoa, että mignon tekee huomattavasti tasaisempaa jauhatusta. zassella mukaan jäi selvästi isompaakin raetta, vaikka valuma-aika onkin about sama kuin sähkömyllyllä. kahvin aromit tulevat paljon paremmin esiin mignonilla, vaikka harjoittelupavut olivatkin melko vanhoja (peräisin siltä mummolta töölöstä :)). eli siinä mielessä tuo aiemmin esitetty paputeoria ei ole koko totuus. saattaa tosin olla, että zasseni kaipaisi hieman säätöä, terät taitavat olla hieman epäsymmetrisesti. en nyt kuitenkaan ole vielä jaksanut sellaiseen lähteä, koska olivat nekin shotit ihan kelvollisia.  
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #34 : Marraskuu 27, 2007, 10:13:07 ap »

Coffeegeekin uusimmassa "Coffee at the Moment" jutussa on runsaasti juttua (uusista) Zassenhaussin myllyistä näistä kiinnostuneille: linkki.
Kirjattu