Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Manuaalinen mylly?  (Luettu 21777 kertaa)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #15 : Lokakuu 09, 2007, 14:04:26 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Juoman makuun ei olisi odotettavissa todennäköisesti juurikaan suurta muutosta (shotit ovat mainioita). Isommalle porukalle jauhaminen tietysti hieman helpottuisi, mutta yhden tuplan jauhaminen käsipelillä on siis noin puolen minuutin juttu. Jauhatuskarkeuden säädöstä tulisi tietysti ehkä myös hieman "eksaktimpaa".

Halvalla "oikealla" myllyllä tulisi sitten eteen ongelmat jämäpurujen, staattisuuden ja paakkuuntumisen kanssa (näitä ongelmia tuossa käsimyllyssä ei ole).


Annetaanpa muutama kommentti jiiteen tekstiin, ettei homma mene liikaa käsimyllyn ylistykseksi :D. Aluksi tuohon shotin makuun liittyen, kauanko kestää käsimyllyssä terät espressojauhatuksella ja miten terien säätö pysyy timmissä, kun terillä on jauhettu kymmeniä kiloja papuja läpi? Veikkaan ettei ole helppo homma saada muutaman vuoden käytön jälkeen uuttoaikoja kohdalleen. Omalle myllylle tein tässä taannoin terien vaihdon ja voin sanoa että shottien maku muuttui totaalisesti. Vaikka vanhat terät eivät olleet mitenkään tylsät tai kuluneet, päätin ne vaihtaa uuttolaitteenkin vaihtuessa. Käyttöiäksi myllyni terille luvataan manuaalin mukaan 600-800 kg papuja, terillä oli jauhettu arviolta vain 100 kg ja kyllä terien vaihto kannatti tehdä nyt. Eli kyllä shottien maku muuttuu käsimyllylläkin nopeasti, kun terien säätöön tulee välystä esim. akselin/kammen vääntömomentista johtuen tai terät kuluvat normaalissa  käytössä. Ja en kyllä viitsisi jauhaa omaan kulutukseeni sopivaa määrää (60-70 g/päivä) papuja käsipelin joka aamu.

Jämäpurujen yms. ongelmien suuruutta halvoilla myllyillä kyllä liioitellaan.
Itseasiassa minulle se ei ole ongelma ollenkaan. Aamulla laitan tuoreet pavut myllyn säiliöön, ensimmäinen jauhatus ( 10-11 g) menee töihin Aeropressillä myöhemmin suodatettavaksi, seuraavissa jauhatuksissa ei enää ole edellisen kerran jämäpuruja jäljellä, joten siitä vain tuplashottia tekemään..

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #16 : Lokakuu 09, 2007, 21:18:21 ip »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
onhan ainakin noissa zassenhausin myllyissä hieman hifistelyn makua -tietyssä mielessä sellaista on pidetty jopa sähkömyllyä parempana koska siinä jauhatus ei ole niin kovakouraista eikä synny liikaa lämpöä joka haittaisi makua.


Tarkoitan hifistelyllä sitä, että myllyyn voi laittaa rahaa joko 100 egeä tai sitten 500 tai vieläkin enemmän. Kuinka suuri ero myllyillä on käytännössä, jos tavoitteena on keitellä hyvää kahvia. Ero on varmaankin merkittävä, jos haluaa "insinöörin" paneutumisella tutkia tilastollisesti eri tekijöiden vaikutusta kahvin laatuun ja hakee sitä kautta aina täydellistä shottia kaikki osatekijät huomioiden. Tätä jälkimmäistä kutsuisin hifistelyksi.

Nimitys ei sinällään ole moite, en vain itse tavoittele sitä kahvittelussani. Haluan vain juoda kotonakin sellaista kahvia, josta pidän, ja tekisin sen mielelläni kohtuullisilla kuluilla. Tämä "maalaisuus" näkyy muutenkin kahvittelussani. Paahdan kahvia - kyllä, mutta teen sen uunissa. Minusta lopputulos on hyvä. Hirveästi paahtoprofiilia ei voi säädellä, mutta kaikki kehuvat nykyisin kahviani.

Minusta on hyvä muistaa muutama Kenneth Davidsin ajatus hänen kahvikirjoistaan.
- Kotipaahdolla saa yleensä parempaa kahvia, kuin kaupan hyllyltä, koska paahdon tuoreus voittaa paahtoprofiilissa tapahtuneet pienet virheet.
- Edullisillakin kahvinkeittovälineillä saa yleensä parempaa kahvia kuin kahviloissa yleensä, kun kahvin valmistaa huolella tuoreista pavuista ja vasta jauhetusta kahvista. Tätä hän pitää yleissääntönä espressonkin kohdalla.

Mutta kaikkihan on kiinni siitä miten pitkälle haluaa harrastuksessaan edetä, ja miten saavuttaa mielekkään balanssin oman paneutumisen ja taloudellisen sijoituksen välillä. Tyhmähän on ainoastaan se, joka ostaa kalliit harrastusvälineet osaamatta hyödyntää niiden ominaisuuksia. Olipa harrastus sitten mikä tahansa.

Lainaus
ja kyllähän ilmankosteus vaikuttaa jauhatukseen. ei kai tällaisia asioita kannata kieltääkään.
pistin jo zassenhausin tilaukseen, ja lähiaikoina pääsen testailemaan mihin se riittää.


En tarkoittanut sitä, etteikö se siihen jollain tasolla vaikuttaisi, mutta onko ero niin huomattava, että sillä on tavan kahvinjuojalle suurta merkitystä. Ainakin meidän perheen keittiön ilmankosteus vaihtelee niin paljon käytön mukaan, että tuollaisen osatekijän huomioiminen olisi tavattoman työlästä.

Mutta kerropa miten myllyn tilaus ja toimitus sujui ja mitkä ovat ensikokemukset. Kiinnostaa kovasti.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #17 : Lokakuu 09, 2007, 21:40:03 ip »

hyviä pointteja!
itse asiassa tilaus meni niin, että varasin myllyn puhelimitse mansesta (oli ainoa kappale) ja pistin kälyni asialle  :-)
ja jiiteelle vielä kiitos kun vinkkasit kauppapaikan -näitä ei ole ihan helppo löytää.
saa nyt nähdä milloin saan myllyn käsiini, pistän sitten kyllä vaikutelmia tälle foorumille.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #18 : Lokakuu 11, 2007, 01:17:56 ap »

onnistuin jo saamaan zassin käsiini  :D
erittäin kompakti ja asiallisen tuntuinen laite. vielä en ole tosin ehtinyt tositoimissa testaamaan.
sellainen tuossa aluksi hieman ihmetyttää, että kun kampea vääntää niin tuntuu olevan pientä epäsymmetriaa, siten että kierroksen toisella puolella hankausta tuntuu ja kuuluu olevan enemmän kuin toisella. eli terät koskettavat toisiaan kun kampi on tietyssä asennossa mutta kun kierrosta jatkaa, terät irtoavat toisistaan. mitenkäs tähän pitäisi suhtautua? voisi kuvitella, että jauhatuksen pitäisi olla tasainen riipumatta siitä, missä kohdassa kampi on. osaako joku arvioida, vaatisiko tämä jotain kalibrointia vai mistä on kyse?
ja siitä tuntuu olevan vähän eri näkemyksiä, voiko terien surutta antaa hangata toisiaan. ilmeisesti kulumista ei ihan heti tarvitse pelätä.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #19 : Lokakuu 11, 2007, 08:10:27 ap »

Onpas erikoista. Turkkilais/kreikkalaisissa myllyissä en ole tuollaista huomannut. Toisaalta akselihan on kiinni vain ylhäältä. Papujen aiheuttaessa painetta jokapuolelta tasaisesti teriin ongelma saattaa poistua.

Kerroppa tositoimista ja säätövaroista, kun pääset kokeilemaan. Katselen viestejä ja kiinnostuneiden keskustelua sitten jälkikäteen. Poistun viikoksi koneen ääreltä.  :P
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #20 : Lokakuu 11, 2007, 10:19:52 ap »

Kuten Tuomas totesikin niin terät kohdistuvat jauhaessa juuri papujen (ja periaatteessa myös painovoiman) avulla. Kuulostaa kummalta mutta se kyllä toimii ja vieläpä niin että mitä hienompi jauhatus, sitä paremmin. Karkeita jauhatuksia varten terille on sitten lisätuet jotka auttavat lisää. Ihan jauhatuksen alussa ja samoin lopussa tulee yleensä hitusen verran (siis ihan vähän) karkeampaa jauhetta kun terät ovat vielä tyhjillään/osittain tyhjillään.

Terät saavat kyllä hangata toisiaan ja se on ihan normaalia. Espressojauhatusta kannattaa lähteä hakemaan suurinpiirtein kohdasta joka on puolivälissä "terät alkavat hankaamaan" ja "mylly ei säädy enää hienommalle" -kohtia. Itselläni tuo on joissain 1/4 kierrosta auki "kiinni" asennosta. Kohta jossa terät lopettavat hankaamisen vastaa suurinpiirtein suodatinjauhatusta (ks. lisää ohjeita täältä.)

Kannattaa tehdä jonkinlainen merkki esim. tussilla siihen säätönamikkaan niin saa paremmin käsityksen missä asennossa jauhatuskarkeus milloinkin on.

Jos tuntuu että terät tosiaan olisivat vinossa niin että se näkyy epätasaisena espressojauhatuksena, niin silloin voi "kohdistaa" alaterän uudelleen (tai se taitaa olla teknisesti ottaen oikeasti yläterä, mutta puhun nyt alaterästä kun se on jossain mielessä "alempana"). Tämä tapahtuu avaamalla ensin ne neljä ruuvia kannen päältä, jolloin puukehikko siis irtoaa ja käteen jää siis tämä. Tuossa kuvassa on jo poistettu terien ja noiden kahden ruuvin edestä muovinen "rengas" joka ohjaa jauheen lokeroon. Alaterän keskittäminen tapahtuu suurinpiirtein seuraavasti: Avataan hieman alaterää kiinnipitäviä kahta ruuvia (ks. tuo kuva) - vain sen verran että se alkaa hitusen liikkua. Sitten säädetään jauhatuskarkeus niin että terät ottavat kiinni kunnolla kauttaaltaan, mutta pyörittäminen ei ole vielä raskasta. Käännetään mylly oikeinpäin takaisin puukehikon päälle. Nyt pyöritellään myllyn kampea hissukseen (katso ettet paina kampea alaspäin vaan pyörität pelkästään sivulle). Tämän liikkeen pitäisi nyt saada alaterät asettumaan yläteriin nähden niin symmetrisesti kuin mahdollista. Seuraavaksi kiristetään jauhatuskarkeus varovasti niin kireälle kuin mahdollista (varotaan heiluttamasta kampea ja alaterää) - jolloin terät "lukittuvat" paikoilleen. Nyt käännetään mylly taas varovasti ympäri ja kiritään ne kaksi ruuvia takaisin tiukasti kiinni. Sitten voi kokeilla ennen puukehikkoon kiinnittämistä poistiko toimenpide epätasaisuutta.

Mutta siis huomio: vaikka nuo terät hankaisivat hieman epätasaisesti toisiaan vapaana pyörittäessä niin tällä ei välttämättä ole mitään merkitystä itse jauhatuksen kannalta. Sähkömyllyissä terät ovat paljon tiukemmin kiinni rungossa (tällaisessa käsimyllyssä ne elävät hieman jauhaessa) ja kierrosnopeudet ovat paljon kovempia. Jos siis sähkömyllyssä jokin reuna teristä ottaisi kiinni (eli eivät ole suorassa) niin tämä aiheuttanee papujen "pulverisoitumista" tuolla kohdalla - mikä olisi huono asia maun kannalta. Käsimyllyssä tuota pulverisoitumisefektiä ei pääse oikein tapahtumaan kun terät siis joustavat ja jauhatus on paljon "ekonomisempaa" (pyörimisnopeuteen suhteutettuna paljon parempi jauhatustehokkuus kuin esim. tavallisessa sähköisessä levymyllyssä ts. suhde: jauhettun kahvin määrä / sen jauhamiseen käytetyt kierrokset on paljon isompi).
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #21 : Lokakuu 11, 2007, 13:22:47 ip »

oi tätä auvoa  :D

tein juuri shotin zassenhaussin avulla, eikä valuma-aika ja pavonin vivun painamiseen tarvittava voima eronnut siitä kun käytin KC:sta ostamaani valmiiksi jauhettua purua (jauhatusaste 3). zassilla jauhettu tuntui ehkä jopa hieman hienommalta kuin tuo valmis jauhatus. shottiin tuli myös kaunis crema. pavut tosin olivat eri merkkiä, mutta tulos on vähintäänkin suuntaa-antava... maku ei ehkä ollut niin mahtava kuin KC:n jauhamissa, mutta sen arviointi vaatii vielä testaamista. ehkä jauhatus ei kuitenkaan tarpeeksi tasainen, mutta olisiko se näkynyt esim valuma-ajassa?

väänsin ensin myllyn nupin niin kireälle kuin meni (ilman runnomista) ja siitä höllensin 1/8 -kierrosta (tai hieman enemmän). -tussimerkintä on ihan välttämätön että pysyy kartalla.

jauhatus sujui nopeasti, pavonin lämpeämistä odotellessa. jauhaminen vaikuttaa hauskalta puuhalta ja jos siihen väsyy, sen voi delegoida lapsityövoimalle :-)

ehkä vielä kokeilen säätää tuota myllyä, mutta papujen kanssa jauhaessa terien mahdollinen vinous, jota aluksi ihmettelin, ei niin selkeästi tullut esiin.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #22 : Lokakuu 11, 2007, 13:35:42 ip »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
maku ei ehkä ollut niin mahtava kuin KC:n jauhamissa, mutta sen arviointi vaatii vielä testaamista. ehkä jauhatus ei kuitenkaan tarpeeksi tasainen, mutta olisiko se näkynyt esim valuma-ajassa?


Jos pavut olivat eri merkkiä, niin ei makua oikein voi vertailla - jauhatustulos kuitenkin lienee samaa luokkaa, eli papujen ero maistuu paljon enemmän.

Epätasainen jauhatus voi nopeuttaa valumista ja myös kitkeröittää shottia, en tiedä tapahtuuko tätä Zassella - ehkä vähän. Btw. jauhatuksen ei pidä ollakaan ihan täydellisen tasainen, mutta se lienee relevanttia lähinnä erittäin tarkoissa sähkömyllyissä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #23 : Lokakuu 11, 2007, 13:45:43 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Sähkömyllyissä terät ovat paljon tiukemmin kiinni rungossa (tällaisessa käsimyllyssä ne elävät hieman jauhaessa) ja kierrosnopeudet ovat paljon kovempia. Jos siis sähkömyllyssä jokin reuna teristä ottaisi kiinni (eli eivät ole suorassa) niin tämä aiheuttanee papujen "pulverisoitumista" tuolla kohdalla - mikä olisi huono asia maun kannalta. Käsimyllyssä tuota pulverisoitumisefektiä ei pääse oikein tapahtumaan kun terät siis joustavat ja jauhatus on paljon "ekonomisempaa" (pyörimisnopeuteen suhteutettuna paljon parempi jauhatustehokkuus kuin esim. tavallisessa sähköisessä levymyllyssä ts. suhde: jauhettun kahvin määrä / sen jauhamiseen käytetyt kierrokset on paljon isompi).


Vähän tarkennusta sähkömyllyn/terien jauhatukseen. Käytännön kokemuksella voin sanoa, että samat lainalaisuudet toimivat myös sähkömyllyn jauhatuksessa, tietenkin kiekkoterissä jauhatus tapahtuu pikkasen eri tavalla verrattuna kartioteriin..

Mutta kokemuksista, kiekkoterissä vaaditaan myös tietty "klappi" jotta jauhatus toimii optimaalisesti. Eli jos yläterästä poistetaan kaikki välykset, vaikka teflonteippivirityksellä, niin jauhatustulos huononee. Juuri johtuen siitä mitä jiitee yllä sanoo, purut palavat/murskautuvat siitä kohtaa mistä terien pinnat ottavat kiinni toisiinsa.

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #24 : Lokakuu 11, 2007, 13:56:19 ip »

Kuten akallio jo totesikin niin pavuilla on merkitystä. Eli nyt kun omistat myllyn, niin tuoretta tilaamaan! (JKL:n seudun marketeista on siis ihan turha etsiä tällaisia papuja).

Äskettäin oli juuri puhetta Tea/Zassenhaus kombon kuulumisista ja niillä kuulemma saadaan tällä hetkellä erittäin makeita uutteita aikaiseksi hasbeanin tuotteista (14g annos ja erittäin hieno jauhatus).

Zassilla pitäisi kyllä saada kone ihan helposti tukkoon asti (paitsi jos pavut ovat ikuvanhoja taikka pavonin vääntäjältä löytyy ihan mieletön haba), esim. tuolla em. jauhatuskarkeudella Tea alkaa kuulemma "köhimään" noin 15g annoksen tienoilla.

Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #25 : Lokakuu 11, 2007, 14:39:31 ip »

kuinka pitkään markettipavut oikein säilyvät? eli kuinka pitkä aika paahtamisesta saa olla, että niitä kannattaisi edes harkita? eikös asiaan vaikuta se, että ne on tiiviisti pakattu, ainakin osassa taitaa olla filtterikin mistä hiilidioksidi vapautuu?

nuo zassilla jauhamani pavut ostin eilen yhdeltä mummolta töölöstä, pussi oli kuulemma avattu ihan äskettäin, mutta paahtamisajankohdasta ei ollut mitään tietoa.

kokonaisuuteen vaikuttaa sekin, että pavonin kanssa ei voi filter basketia täyttää kovin täyteen, koska se ottaisi kiinni gruppoon. ja toi shotti oli tehty vieläpä single-filtterillä. tamppaus oli kuitenkin kova  :)
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #26 : Lokakuu 11, 2007, 14:59:13 ip »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
kuinka pitkään markettipavut oikein säilyvät? eli kuinka pitkä aika paahtamisesta saa olla, että niitä kannattaisi edes harkita?


Käytännössä markettipavut ei siis säily yhtään kun ovat jo valmiiksi vanhoja. Paketointi pitää ne kyllä hyvässä tapauksessa härskiintymättöminä (kun eivät saa happea), mutta avaamisen jälkeen hapettumisreaktio on melkoisen nopea (kun mahdollista suojaa antava hiilidioksidi on pavuista kaikonnut pussiin jo aikaa sitten - ja avatessa se pussissa ollut suojahiilidioksiidi pölähtää sitten pois). Ja vaikka ne sitten eivät olisikaan vielä härskiintyneitä, niin aromiaineita on kyllä kadonnut ja paljon (ja nimenomaan espressossa tämän eron huomaa!).

Kehottaisin siis tilaamaan ihan tuorepaahdettua (ei ole loppujenlopuksi mitenkään kallista verrattuna vaikka niiden marketin "parhaimpien" papujen hintaan, varsinkin kun ottaa sitten huomattavasti paremman laadun huomioon).

Paahdon jälkeen pavuissa taitaa olla "aromihuippu" siinä jossain 5-7 päivän hujakoilla (on ennättäneet sopivasti tekeytymään, eli liiat hiilidioksiidit poissa mutta aromeja vielä todella runsaasti) ja sitten kahden viikon kohdalla alkavat olla jo mennyttä kamaa (mikäli ovat vaikka purkissa sen paahdon jälkeen olleet)- tai ainakin maku on jo merkittävästi heikentynyt siitä mitä se oli tuoreena.

Esim. Hasbean antaa pavuilleen elinaikaa (avaamattomassa pakkauksessa - joka jonkinlaista alumiinia ja siinä on venttiili) kolme kuukautta paahdon jälkeen (eli oletettavasti tuon jälkeen ne aromit ovat aikalailla tiessään).

Ja kannattaa siis kokoajan pitää mielessä mikä siinä hyvän kahvin valmistuksessa on tärkeintä... laitteet? - ei, vaan ne raaka-aineet eli pavut. Esim. täällä on todettu aika kylmästi että vanhoista pavuista ei saa edes huippukoneella ja huippubaristalla aikaiseksi juotavaa espressoa (täkäläisistäkin marketeista löytyvä Lavazza Qualita Oro saa aika kylmää kyytiä).
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #27 : Lokakuu 12, 2007, 10:46:50 ap »

no kyllä tuo paputeoria piti tietenkin paikkansa, eli kun vaihdoin papua, makukin parani. nyt tuli ristrettoa, kun nuppia oli löysätty nolla-asennosta noin 1/8. ensi kerralla pitää löysätä hieman enemmän.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #28 : Lokakuu 13, 2007, 14:50:43 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp
tietenkin kiekkoterissä jauhatus tapahtuu pikkasen eri tavalla verrattuna kartioteriin..


Teinpä tänään pienen testin ja jauhoin 21 grammaa vaaleahkopaahtoisia papuja "espressokarkeuteen" (ts. Zassi auki n. 1/4 kierrosta). Jauhamiseen tarvittiin tasan 100 kammen kiepautusta, eli jokaisella terien ympäripyörähdyksellä jauhautui valmiiksi keskimäärin 0,21 grammaa papuja.

Rancilion Rockyn kerrotaan jauhavan noin yhden shotin (7g) 8 sekunnissa ja terien pyörimisnopeudeksi löysin arvon 1700 kierrosta minuutissa (Sweetmariasin sivuilla todetaan että moottori on suoravetoinen ja toimii 1700RPM nopeudella, eli siis terätkin pyörähtävät oletettavasti näin? Korjatkaa jos meni metsään päätelmäni, niin korjaan seuraavat laskelmat). Siispä 8 sekunnissa terät pyörähtävät ympäri noin 227 kertaa, mikä siis tarkoittaa noin 0,03 grammaa jauhetta yhdellä terien pyörähdyksellä.

Tätä siis hain takaa sillä mainitsemallani "ekonomisuudella" (joka tosin oli oikeastaan vain "mututuntumaa" ennen tätä testiä). Eli kartioteräisessä käsimyllyssä kahvimuruset joutuvat viettämään paljon vähemmän aikaa (hitaammin) pyörivien terien välissä verrattuna sähköiseen levymyllyyn ja näin myös "tomuuntumisriski" on oletettavasti paljon pienempi?
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #29 : Lokakuu 13, 2007, 16:08:57 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Rancilion Rockyn kerrotaan jauhavan noin yhden shotin (7g) 8 sekunnissa ja terien pyörimisnopeudeksi löysin arvon 1700 kierrosta minuutissa.

Eli kartioteräisessä käsimyllyssä kahvimuruset joutuvat viettämään paljon vähemmän aikaa (hitaammin) pyörivien terien välissä verrattuna sähköiseen levymyllyyn ja näin myös "tomuuntumisriski" on oletettavasti paljon pienempi?


Tuohon tomuuntumiseen vaikuttaa moni asia, ei pelkästään kierrosnopeudet, vaan myös miten papu leikkaantuu terissä. Myös terien halkaisijanmitalla on merkitystä, suurempi terien leikkaava pinta-ala antaa mahdollisuuden suunnitella terät paremmin.

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600