Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Manuaalinen mylly?  (Luettu 21778 kertaa)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Manuaalinen mylly?
« : Lokakuu 06, 2007, 22:09:30 ip »

Kun nyt olen niin kovin fiiliksissä manuaalisesta Pavonistani, niin tulipa mieleen että voisiko myös mylly olla manuaalinen. Eli voiko veivattavalla myllyllä saada hyvää espressojauhatusta? Käyttö on sen verran pientä (muutama shotti päivässä), että en usko että jauhamisen hitaus ainakaan muodostuisi esteeksi. Ja voimaakin löytyy :D
Ja jos laadukkaita manuaalimyllyjä on olemassa, mistäköhän niitä saa?
 
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #1 : Lokakuu 06, 2007, 22:49:09 ip »

Zassenhaussilta löytyy. Tuotanto oli ilmeisesti poikki tms. reilun vuoden tai jotain ja kävivät aika harvinaisiksi sillä aikaa. Nyt kai niitä pitäisi alkaa löytymään. Viimeksi on itseltäni havainto "livenä" alkukesästä Tampereella Lasi-Koiso nimisessä putiikissa, hintalapussa luki muistaakseni 75 euroa (156 ES SW). Kuvia myllyn teristä voi tutkailla esim. täältä.

Peugeotiltakin löytyy myllyjä, mutta nykyiset eivät ilmeisesti oikein espressokäyttöön sovellu kun veivausaika on jostain syystä mennyt niillä kovin hitaaksi espressojauhatuksella.

Muista myllyistä en osaa sanoa, mutta mikäli löydät jonkin ehdokkaan niin yritä kurkistella sinne sisälle ja katsoa näyttävätkö terät samantyyppisiltä kuin noissa Zassenhaussin kuvissa. Tärkeintä on että ne terät eivät näytä "muottiin valetuilta" (väri semmoinen tummahko ja pinta rosoinen) vaan ovat Zassin kaltaisesti työstetty kunnon teräksestä ja terävän näköiset.
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #2 : Lokakuu 07, 2007, 21:33:18 ip »

Kiitokset naapurikuntaan! :-)
Näyttääpä olevan Z-haussilla varsin hyvä valikoima. Ja vaikuttaa myös pikaisen surffailun perusteella siltä, että manuaalimyllyä kannattaa kokeilla, eli voi olla myös ihan laadukas vaihtoehto. Jotain varmaan kertoo sekin, että esim Z-haussilla 10 v. takuu ja "conical burrs made from tool-grade hardened steel".

ja IMO on aina plussaa jos tulee toimeen mahd vähillä elektronisilla härpäkkeillä... ja sähkömyllyt on esteettisesti aika ongelmallisia...

Luulis että jälleenmyyjiä on myös Helsingissä, mutta tuskin sentään täällä JKL:ssä? Vinkatkaa jos tiedätte, please!
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Late

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #3 : Lokakuu 07, 2007, 22:49:33 ip »

Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #4 : Lokakuu 07, 2007, 22:59:31 ip »

no sitä määkin ihmettelen  :)
pistin itse asiassa tuosta jo kyselyä cafetoriaan, jos asiaan saisi vähän valaistusta...
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #5 : Lokakuu 08, 2007, 08:33:25 ap »

Tuo mylly muistuttaa kuvan perusteella modernia turkkilaista myllyä. Perustelen lähinnä sillä, että muoto on kapea ja korkea. Se taas tarkoittaa pientä terien pinta-alaa, mikä johtaa hitaaseen jauhatukseen.

Itselläni on turkkilaisia / kreikkalaisia käsimyllyjä. niillä kyllä pääsee erittäin tarkkaan jauhatusasteeseen, mutta jauhaminen on hidasta isollakin myllyllä. Käytän niitä kyllä aktiivisesti, mutta ibrik-kahviin en espressoon.

Mutta jos kahvin jauhaa shottia varten aina erikseen, saattaa shotillinen jauhautua noin kolmessa minuutissa. Sen ajan taitaa konekin lämmetä. Itse jauhan koko säiliöllisen käsimyllyllä ja siihen menee noin 20 minuuttia isoimmalla myllyllä. Tällöin kahvia riittää ehkä kuuteen kupilliseen.

Kyseinen mylly on herättänyt kiinnostusta minussakin. Siinä vaikuttaisi olevan lasinen alaosa. Nuo turkkilaiset alkavat ikävästi tummua ja yksi on alkanut ruostuakin. Sen verran kahviöljyt kostuttavat messinkiä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #6 : Lokakuu 08, 2007, 09:12:04 ap »

Täältä  voi vilkaista miten tuo "täysmanuaalinen" espressonvalmistus sujuu. Minuutin kohdilla videossa näkyy näppärä annostelijaratkaisu. :)
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #7 : Lokakuu 08, 2007, 09:31:26 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Siinä vaikuttaisi olevan lasinen alaosa.


Tämän mukaan muovia, täällä isompi kuva.

Valmistaja ilmeisesti Alfi, joiden nettisivuilta tuotetta ei enää jostain syystä löydy (vaikka googlen kuvahaku sinne linkin antoi - hakusanat "aromatico alfi" ja kolmas kuvasivu minulla).

Edit: lisätäämpä tänne tuon ensimmäisen linkin kuvaus, jos vaikka katoaa: "Coffee grinder aromatico. Case stainless steel mat, ceramic grinding mill, receptacle plastic with window and cup scala.". Eli terät on keraamiset, mitenkähän kestävät?
Kirjattu

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #8 : Lokakuu 08, 2007, 12:47:47 ip »

hienoa, että selvitystyö etenee  :)
ilman tätä foorumia näistä manuaalimyllyistä olisi yllättävän hankala saada tietoa. yleisin mielipide alan liikkeissäkin tuntuu olevan se, ettei manuaalimylly missään nimessä laatunsa puolesta sovi kunnollisen espressokoneen kaveriksi. esim chez marius ei suosittele myymiään manuaalimyllyjä pavonille (tosin heillä ei zassenhausia, mutta peugeotia on). eiring taas myy kuulemma kreikkalaista käsimyllyä, mutta se pitää varmaan käydä paikan päällä tsekkaamassa. vai onko esim tuomaksella juuri tuosta eiringin myllystä kokemusta?
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #9 : Lokakuu 08, 2007, 21:21:10 ip »

Myöskään Caffetoria ei suosittele käsimyllyään (Alfin Aromatico) espressokoneen kaveriksi.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #10 : Lokakuu 09, 2007, 08:17:16 ap »

Lainaus käyttäjältä: kahvilaivan kapteeni
eiring taas myy kuulemma kreikkalaista käsimyllyä, mutta se pitää varmaan käydä paikan päällä tsekkaamassa. vai onko esim tuomaksella juuri tuosta eiringin myllystä kokemusta?


Yksi Eiringin mylly on, merkiltään siis "Alexandros". Sen kuva näkyy tuolla turkkilaisen kahvin valmistus-palstalla, Barista-tekniikan alla. Pidän sitä kyllä ihan itämaisen kahvin myllynä. Keraamiset terät Caffetorian myllyssä veivät kyllä oman mielenkiintoni kyseiseen myllyyn. Omistamani mylly on isointa mallia. Pienempikin minulla on Kreikasta hankittuna.

Espressokonetta en toistaiseksi omista. Mutteripannulle jauhan kahvin silppurilla. Minusta silppuri on ok mutteripannun kanssa. Muutoin en sitä käytä.

Zassenhausin käsimylly olisi kiinnostava pressopannun kaverina. Toisaalta jos sijoittaa espressokeittimeen, pitää sijoittaa kunnon myllyynkin. Minulla sen pitäisi sitten olla sellainen, että saa turkkilaisenkin jauhatuksen aikaiseksi.

Perjantaina olen lähdössä Kreetalle. Saapa nähdä mitä kahvitarvikkeita sieltä lähtee mukaan...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #11 : Lokakuu 09, 2007, 11:27:33 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Zassenhausin käsimylly olisi kiinnostava pressopannun kaverina. Toisaalta jos sijoittaa espressokeittimeen, pitää sijoittaa kunnon myllyynkin.


Tiedän talouden (ei omani) jossa tuollainen Zassenhaus on Isomacin Tean kaverina (ollut kohta puoli vuotta) ja siellä ollaan vieläkin kahden vaiheilla siitä onko tarvetta ns. "kunnon" myllylle. Juoman makuun ei olisi odotettavissa todennäköisesti juurikaan suurta muutosta (shotit ovat mainioita). Isommalle porukalle jauhaminen tietysti hieman helpottuisi, mutta yhden tuplan jauhaminen käsipelillä on siis noin puolen minuutin juttu. Jauhatuskarkeuden säädöstä tulisi tietysti ehkä myös hieman "eksaktimpaa".

Halvalla "oikealla" myllyllä tulisi sitten eteen ongelmat jämäpurujen, staattisuuden ja paakkuuntumisen kanssa (näitä ongelmia tuossa käsimyllyssä ei ole). Tästä syystä uutena myllyehdokkaana taitaa olla tällä hetkellä vahvimmin Mazzerin Mini E, jota saanee halvimmillaan 550 euron hintaan. Tämä tekee kuitenkin hintaa ainakin sen 450 euroa enemmän kuin tuolle käsimyllylle...

Mutta siis obs: kyseessä on siis laadukas käsimylly - ja näitä ei siis kovin paljoa tunnu olevan espressokäyttöön tällähaavaa liikkeellä.
Kirjattu

Rami

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 14
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #12 : Lokakuu 09, 2007, 12:15:58 ip »

Loistava ketju. Itseänikin tuollainen manuaalimylly kiinnostaa. Tulee Bodumin Santoksen kaveriksi.

Ylipäätään näissä kahvihommissa mielestäni parasta on itse tekeminen ja sitä seuraava palkinto maistuvan kahvin muodossa. Olen tässä koettanut tutustua noihin kotipaahtohommiin ja sinne päin tämä harrastus seuraavaksi varmaan vie.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #13 : Lokakuu 09, 2007, 13:28:31 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tiedän talouden (ei omani) jossa tuollainen Zassenhaus on Isomacin Tean kaverina (ollut kohta puoli vuotta) ja siellä ollaan vieläkin kahden vaiheilla siitä onko tarvetta ns. "kunnon" myllylle. Juoman makuun ei olisi odotettavissa todennäköisesti juurikaan suurta muutosta (shotit ovat mainioita). Isommalle porukalle jauhaminen tietysti hieman helpottuisi, mutta yhden tuplan jauhaminen käsipelillä on siis noin puolen minuutin juttu.


Tieto, joka ilahduttaa ainakin minua suuresti. Mielelläni välttäisin kaikenlaista "hifistelyä". Tärkeintä on kuitenkin saada hyvää juomaa yksinkertaisesti ja mahdollisismman mielekkäällä hinnalla. Insinööriksi minusta ei ole. Siksi en oikein jaksa innostua noista aiheista tyyliin: "ilmankosteuden vaikutus jauhatuskarkeuteen". Ei kai se oikeasti voi niin tarkkaa ja herkkää olla. Mutta jos joku siitä nauttii, ei tämä ollut moitteeksi. Mielenkiinnon kohteet ovat tämänkin harrastuksen sisällä niin monet. Toiset metsästävät unelmiensa shottia, toiset arkista harratusta.

Ei tuo aika pitkältä vaikuta. Kuusi tuplaa menisi siis noin 3 minuutissa. Teräpinta-alaa taitaa olla paljon enemmän kuin turkkilaisissa myllyissä...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:Manuaalinen mylly?
« Vastaus #14 : Lokakuu 09, 2007, 13:45:54 ip »

onhan ainakin noissa zassenhausin myllyissä hieman hifistelyn makua -tietyssä mielessä sellaista on pidetty jopa sähkömyllyä parempana koska siinä jauhatus ei ole niin kovakouraista eikä synny liikaa lämpöä joka haittaisi makua.
ja kyllähän ilmankosteus vaikuttaa jauhatukseen. ei kai tällaisia asioita kannata kieltääkään.
pistin jo zassenhausin tilaukseen, ja lähiaikoina pääsen testailemaan mihin se riittää.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon