Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Nakukahva Silviaan  (Luettu 45480 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #30 : Kesäkuu 02, 2008, 12:55:28 ip »

Niin, tuo jälkimmäinen oli lähinnä pohdiskelua/spekulaatiota siitä Bezzeran kahvan ja "normaalin" E61 kahvan mahdollisista eroista - ilman mitään empiiristä havaintoa asian oikeasta laidasta (mutta pohdiskelua siksi, että joillekin Bezzeroille ja E61:sille on myynnissä kahvat erikseen). Silvian kanssa en uskoisi ongelmia tulevan jos vain sen E61 kahvan saa sinne lukittua. Nimittäin se miten suihkusihti asettuu sinne sihtiin kahvan ollessa kiinni riippu lähinnä siitä miten "korkealla" filtteri siinä portafillterissä lepää ts. etäisyys filtterin yläreunan ja portafiltterin korvien välillä - tämähän suurinpiirtein määrä (oman mielikuvani mukaan) sen miten kahva sinne gruppoon lukittuu. Näkemäni/muistamani perusteella tässä ei ole juurikaan eroa Silvian ja E61:sen kahvan välillä (mikäli ko. E61 kahva Silviaan mahtuu). Lisäys: olettaisin että mikäli kahva lukittuu samaan kohtaan kahdella eri kahvalla (joissa korvat samassa kohdassa varteen nähden) niin tuo filtteri osuu myös samalle korkeudelle?

Ainahan tuon nakukahvan voi itse työstää, mutta yleensä tämä kannattaa vain silloin jos on jo valmiina ylimääräinen kahva. Itseleikatessa kahvasta jää tietysti se leikkauspinta eriväriseksi kun pinnoite puuttuu (paitsi jos sen saa pinnoitettuakin itse), mutta se ei ole kuin kosmeettinen ongelma (jos ongelma ollenkaan). Jos haluat olla täysin varma sopivuudesta, niin tilaa se Rancilion oma nakukahva - ei pitäisi tulla ongelmia.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 02, 2008, 13:02:49 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #31 : Kesäkuu 02, 2008, 13:38:30 ip »

Meneekin sitten "itsereflektoivaksi" tämä keskustelu...

Kun tuota filtterin asettumista gruppoon edellisen viestin kirjoittamiseni jälkeen mietin - niin jos on käytössä sama filtteri eri kahvoissa ja molemmat kahvat sopivat sinne gruppoon samalla tiivisteellä niin eroa ei taida paljoakaan syntyä. Tiivisterengashan antaa hieman kyllä periksi - eli tämä voisi tuoda hieman eroa kahden kahvan välillä, mutta kai vain siinä tapauksessa että toista kahvaa joutuu "kiristämään" merkittävästi toista kovemmin jotta se ottaa tiiviisti ja tukevasti kiinni jolloin tiiviste puristuu enemmän kasaan. Tähän kai voisi mahdollisesti vaikuttaa kahvan korvien alareunan kaltevuus (ja miten se suhtautuu grupon uran kaltevuuteen) - jos näissä on paljon eroa niin kuvittelisin kiinnityksen olevan hieman "huterampi" kevyellä kiristyksellä.

Eli.. jos kahva siis sopii portafiltteriin ilman tiivisteen vaihtoa kapeammaksi/paksummaksi (ja voi käyttää samaa sihtiä), niin tällöin se todennäköisesti toimii ihan yhtä hyvin kuin grupon kanssa alunperin käytettäväksi suunnitteltu portafiltteri.
Kirjattu

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #32 : Kesäkuu 02, 2008, 20:58:25 ip »

testattu ja brasilian kahva menee silviaan paikoilleen. tämän perusteella olisin valmis tilaamaan e61-nakukahvan omaan koneeseeni. itelläni on näköjään vähän nirso versio nakusta silviassa.

Vai voikos siinä oikeastaan mikään muuttuakaan, jos oma suodatin saadaan tiiviisti paikoilleen...?
Oliskos parasta hankkia alkuperäinen kahva ja porailla pohja pois? Ainakin olisi just eikä melkein.
Onkohan kallis hanke?

eipä siinä muutukkaan. oli lopullinen kahva+filtteri+kone+mylly yhdistelmä mikä tahansa niin loppujen lopuksi kokonaisuuden  oppii laittamaan kohdilleen. jos ei ole ylimääräistä kahvaa mitä porailla niin ostaisin suoraan nakun. ei tarvii ressata turhista askarteluista.
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #33 : Kesäkuu 05, 2008, 09:05:42 ap »

Noh,

Kahva pantiin tilaukseen. Mieluiten olisin suosinut kotimaista ja sitten seuraavaksi EU:laista.
Saksalaiselta saitilta ei tilaus minulta onnistu, vaikka olisin saanut ihan sopivan "hantaakin".
Sitten oli mentävä valtameren taakse ja panin tilauksen vetämään Espressoparts.com: iin

Nyt sitten innolla odottamaan, mitä saadaan...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
KYS: Nakukahva Silviaan - onkohan oikeanlainen ?
« Vastaus #34 : Joulukuu 19, 2008, 23:52:46 ip »

Tilasin nakukahvan Espressivolta, tuli tänään. Ennen tilausta juttelin myyjän kanssa asiasta varmistuakseni siitä, että myynnissä oleva kahva sopii omaan SIlviaani. Myyjä sanoi teettävänsä nakun tavallisesta Rancilion kahvasta poistattamalla siitä pohjan. Kysyin ennen tilausta myös, että käykö kahva kaiken ikäisiin Silvioihin, minulla kun on muutaman vuoden ikäinen kone. Vastaus oli, että kyllä käy, siellä kohdalla laitteita ei ole tapahtunut mitään muutoksia.

Samaan pakettiin otin tuplabasketin, että molemmilla kahvoilla olisi oma toimiva basketti. Niitä oli myyjällä tarjolla kahta vaihtoehtoa, joista toinen oli Rancilio ja toinen (muistaakseni) Ascaso. Pyysin Rancilion, ihan vain parhaan mahdollisen yhteensopivuuden varmistamiseksi.

Vanhan kahvan varren juuressa on Rancilion logo stanssattuna metalliin. Nakukahvassa ei näy mitään merkkejä valmistajasta. Kahvojen muoviosat ovat erilaiset. Originaali on, kuten tässäkin ketjussa aiemmissa nakukahvakuvissa näkyy, selkeästi kahta eri paksuutta muovia, jossa paksunnoksen kohdalla kahvan pituussuunnan mukaisia uria paksunnoksen reunassa (Aficionadon viesti 15.10.2007). Tullut naku on suoralla lievästi kartiomaisella rungolla.

Nakukahva oli pakattu pussiin, jossa tarra
     "ascaso factory s.a.
                         R..404
     Portafiltro completo
     Filterholder"

Pussissa oli kahvan lisäksi mukana myös kierteellä kiinnitettävä tuplanokka. Ilmeisesti se, joka kuuluu alkuperäiseen kahvaan.

Rancilio Silviaan sopivassa alkuperäisessä kahvassa lienee jakonokka kiinni kiinteästi ilman kierrettä, ainakin omassani on näin.

Paketissa tullut uusi tuplakori helisee ja hölskyy tulleessa nakukahvassa. Se pysyy kiinni kahvassa vain jos kahvaa ei pahemmin heiluttele. Koria tyhjennettäessä kopauttamalla se pääsääntöisesti irtoaa kahvasta. Korissa ei myöskään näy minkäänlaisia merkkejä siitä, että kyseessä olisi Rancilion kori. Myös vanha kori hölskyy uudessa kahvassa. Uusi kori istuu sen sijaan vanhaan kahvaan napakasti, kuten vanha alkuperäinenkin. Vanhassa korissa on pohjan ulkoreunassa selkeä stanssaus RANCILIO 40.100.010.

Nakukahva menee koneeseen silmämääräisesti samalla tavalla (varsi jää kiristettäessä samaan asentoon) kuin alkuperäinen koneen oma kahva.

Kohta on varmaan puoli kiloa kahvia sorvailtu läpi koneesta ja edelleenkään ei juotavan kupillisen saaminen oikein ota onnistuakseen. Olipa kahvin määrä korissa mitä tahansa tai kahva kuinka kireällä/löysällä tahansa, niin kahva vuotaa aina vettä kahvan ulkoreunaa pitkin, grupon ja kahvan välistä. Kun kuppi on normaalilla paikallaan tuo vuotovesi valuu vielä kuppiin. Saan kyllä aikaan juotavaa kahvia, mutta senkin vain vanhan korin kanssa, jos estän shotin vesittymisen trimmaamalla kupin paikkaa käsin uuton aikana ;D  Uusi kori tuntuu kaiken muun hankaluuden lisäksi jonkin verran matalammalta eli oikean kahvin määrän annostelu on tähän mennessä ollut haasteellista (sama metodi kuin vanha kahva+kori-yhdistelmällä ei toimi). Tämä on näkynyt joko niin, ettei kahvaa saa kunnolla kiinni tai sitten kakun päälle jää kunnolla vettä ja kahvi on litkua.

Minusta tuntuu, tosin erittäin lyhyellä kokemuksella nakukahvoista, mutta kuitenkin muutaman vuoden kokemuksella Silviasta, että kyseinen nakukahva ei ole sopiva Silviaan.

Miten te, Silvian kanssa nakuilijat ja nakuilijat yleensä, kommentoitte tilannetta?
Onko joku asia, jota voi kokeilla löytääkseen ratkaisun ohi vuotavaan veteen?
Vai onko kyseessä selvästi sopimaton kahva ja siten edessä palautusmahdollisuuden neuvottelu?

Nyt ovat hyvät neuvot tarpeen - ja mieluiten pikaisesti, ettei joulun aika mene ihan männikköön kahvin kannalta...
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #35 : Joulukuu 20, 2008, 00:11:28 ap »

Mihin tuota nakuilua edes tarvitaan, paitsi nudistileirillä  ;D

Itse en ole nähnyt mitään järkisyytä nakukahvalle, vaikka olen sellaisen siis itsekin hankkinut. Joskus tulee sen kanssa leikittyä, mutta voisin hyvin kuvitella myös elämää ilman nakukahvaa. Ehkä suurin hyöty on siinä, että nakukahvan kanssa voi havaita helpommin virheitä uuton aikana esim. tamppauksen suhteen. Muotijuttu siis lähinnä kyseessä. En esimerkiksi nähnyt yhdessäkään Italian (Bergamo, Milano) kahvilassa nakukahvaa käytössä. Ja uskokaa pois, että tsekkasin aika tarkkaan baristojen käyttämät laitteet/tekniikat.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: KYS: Nakukahva Silviaan - onkohan oikeanlainen ?
« Vastaus #36 : Joulukuu 20, 2008, 09:28:06 ap »

Onko joku asia, jota voi kokeilla löytääkseen ratkaisun ohi vuotavaan veteen?
Vai onko kyseessä selvästi sopimaton kahva ja siten edessä palautusmahdollisuuden neuvottelu?

Kuvauksesi perusteella on (mielestäni) aika selkeää ettet saanut mitä tilasit, eli Rancilion alkuperäisestä kahvasta tehtyä.

Rancilio Silviaan sopivassa alkuperäisessä kahvassa lienee jakonokka kiinni kiinteästi ilman kierrettä, ainakin omassani on näin.

Kyllä se siinäkin pitäisi kierteillä olla - voi vaan olla laitettu aika tiukkaan (omasta kahvastani - joka ei tosin ollut rancilion - sai kyllä ihan kunnolla kääntää ensimmäisellä kerralla jotta nokka irtosi, siellä oli jotain "jouhta" kierteiden välissä).

Itse en ole nähnyt mitään järkisyytä nakukahvalle, vaikka olen sellaisen siis itsekin hankkinut. Joskus tulee sen kanssa leikittyä, mutta voisin hyvin kuvitella myös elämää ilman nakukahvaa. Ehkä suurin hyöty on siinä, että nakukahvan kanssa voi havaita helpommin virheitä uuton aikana esim. tamppauksen suhteen.

Tuo valmistustekniikan hiominen kohdilleen siinä se päällimmäinen hyöty tosiaan on - se siis kertoo ylipäätään jos jokin menee uutossa pieleen (sitä mistä tämä sitten johtuu se ei spesifisti kerro - paitsi jos on tosiaan ihan täysin vinoon mennyt tamppaamaan - toispuoleinen uutto voi johtua myös toispuoleisesta distribuutiosta vaikka tamppaus on ollut luotisuora).

Itse käytän nakukahvaa tuplien teossa (koko ajan) ihan siitä syystä että se on mielestäni siinä paljon paljon käytännöllisempi - ei tarvitse sihdata nokkien kanssa, helpompi pitää puhtaana (sihdin alapinta) ja uuttumisensa jälkeen kahvi koskettaa seuraavaksi kupin pohjaa eikä siinä välissä metallia (jolloin huoli nokkien puhtaanapidosta ja niiden lämpötilasta jää pois).

No, leikkimistähän tämä kaikki jossain mielessä on - mutta oletko nyt tosiaan yrittänyt ottaa siitä kaiken hyödyn irti? Ainakin itselläni se paransi aikoinaan selvästi valmistustekniikkaani ja sitä myöten lopputuloksen makua.

Muotijuttu siis lähinnä kyseessä. En esimerkiksi nähnyt yhdessäkään Italian (Bergamo, Milano) kahvilassa nakukahvaa käytössä. Ja uskokaa pois, että tsekkasin aika tarkkaan baristojen käyttämät laitteet/tekniikat.

Nakukahva ei olekaan mikään Italialainen keksintö (vaan on amerikkalainen juttu) ja tästä syystä sen siirtyminen tuolla tavalla nurkkakahvila -käyttöön kyseisessä maassa voipi olla "ei koskaan, sillä me ollaan aina tehty näin" -tapaus. Itsekin olen juonut Italialaista espressoa (samassa osoitteessa kuin sinä ja oli omalla tavallaan ihan hyvää), mutta espresso jota itse valmistan poikkeaa aika tavalla noista juomista (ja tietysti omasta mielestäni parempaan suuntaan - eli näen kyllä montakin hyötyä siinä kaikessa "kikkailussa" jota suoritan verrattuna niiden Bergamolaisten baristojen toimiin).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #37 : Joulukuu 20, 2008, 10:16:09 ap »

Itse en ole nähnyt mitään järkisyytä nakukahvalle, vaikka olen sellaisen siis itsekin hankkinut. Joskus tulee sen kanssa leikittyä, mutta voisin hyvin kuvitella myös elämää ilman nakukahvaa. Ehkä suurin hyöty on siinä, että nakukahvan kanssa voi havaita helpommin virheitä uuton aikana esim. tamppauksen suhteen. Muotijuttu siis lähinnä kyseessä. En esimerkiksi nähnyt yhdessäkään Italian (Bergamo, Milano) kahvilassa nakukahvaa käytössä. Ja uskokaa pois, että tsekkasin aika tarkkaan baristojen käyttämät laitteet/tekniikat.

Heh, no ei se kyllä mikään muotijuttu todellakaan ole. Jos on tyytyväinen kahviinsa, uutot mielestään kohdallaan, eikä halua tutkia uuttoprosessia sen enempää niin nakukahva on silloin turha.

Italialaiset baristat ovat ylpeitä työstään ja mitään "virityskahvoja" ei varmasti heidän mielestään tarvita. Kokenut barista kyllä näkee, maistaa ja haistaa onko uutto kohdillaan. Vähän sama kuin rallikuski ajaisi konepelti auki, jotta se näkisi moottoritilassa kaiken olevan hyvin. Siihen ei ole tarvetta. Sen tuntee aika hyvin ratissa ja kaasupolkimessa onko auto kunnossa ;-)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #38 : Joulukuu 20, 2008, 13:59:57 ip »

Nokan pitäisi kyllä irrota. Siellä on vaan välissä kierretiivistettä, tiivistysteippiä tai hamppua (sitä "jouhta"). Vaatii paljon voimaa. Jotta saat nokan lukittumaan taas suoraan, niin joudut laittamaan väliin uudestaan jotain tököttiä. Suosittelen lämpimästi tiivistysteippiä eli PTFE-teippiä.

Eivät italialaiset kahvilat mitenkään absoluuttinen mittapuu ole. Usein kahvi tehdään siellä huolimattomasti ja on vain keskikertaista. Espresso on italialaisten Juhla Mokkaa. Nakukahva on aika hankala kahvilassa, kun sillä ei voi tehdä tuplaa kahteen lasiin. Kotona sen sijaan se on erinomaisen kätevä, jos tekee yhden juoman kerrallaan. Ja lisäksi ylitsepääsemätön diagnostiikkaväline.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #39 : Joulukuu 20, 2008, 15:26:56 ip »

Juu, voi olla että olen hieman turhan tarkka. Kun ryhdyin taannoin hankkimaan nakukahvaa, niin oma logiikkani oli se, että tavallisesti käyttämäni filsu pitäisi sopia siihen. Muutenhan tuo diagnostiikka osuus jää kokonaan hyödyntämättä.
Olen myös tullut siihen lopputulemaan, että nakulla tehty kahvi on hiukan parempaa?? Olisiko syy siinä, että nokka ja kahvan alaosa hieman vähetää cremaa, tai sitten se, että kun haluaa nähdä hienon uuton niin tekee sitten kaiken vähän huolellisemmin??
Kauhean tahkoamisen ja tiedustelujen jälkeen hankin oman nakuni Ameriikoista. Hinta oli jokseenkin kohtuuton tulleineen, kaikkineen, mutta lasku on jo maksettu ja unohdettu.
Kahva on aivan sama (Silvian kahvasta pohja pois), kun varsinainen, nokallinen kahva. Kyllä se mielestäni oli erinomainen hankinta hinnastaan huolimatta.
Harmi tosiaan, että sillä ei saa kahvia kahdelle.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #40 : Joulukuu 20, 2008, 17:51:31 ip »

Nakun käyttöhalu perustuu itselläni juurikin tuohon jiiteen ajatusmaailmaan: trimmataan prosessi kohdalleen eli otetaan vehkeistä ja aineista irti sen minkä sieltä voi saada. Niin ja tuo yhden noron osuttaminen kuppiin on helpompaa kuin kahden lirun pitkin kupin reunoja.

Tuo valmistustekniikan hiominen kohdilleen siinä se päällimmäinen hyöty tosiaan on...

Itse käytän nakukahvaa tuplien teossa (koko ajan) ihan siitä syystä että se on mielestäni siinä paljon paljon käytännöllisempi - ei tarvitse sihdata nokkien kanssa, helpompi pitää puhtaana (sihdin alapinta) ja uuttumisensa jälkeen kahvi koskettaa seuraavaksi kupin pohjaa eikä siinä välissä metallia (jolloin huoli nokkien puhtaanapidosta ja niiden lämpötilasta jää pois).

...Ainakin itselläni se paransi aikoinaan selvästi valmistustekniikkaani ja sitä myöten lopputuloksen makua.

... hankin oman nakuni Ameriikoista. Hinta oli jokseenkin kohtuuton tulleineen, kaikkineen, mutta lasku on jo maksettu ja unohdettu.
Kahva on aivan sama (Silvian kahvasta pohja pois), kun varsinainen, nokallinen kahva.

Mistäs, Tinuri, oman kahvasi hankit ja paljonko kustansi kaikkineen?

Itseäni lainaten takaisin varsinaiseen kysymykseen:
Onko joku asia, jota voi kokeilla löytääkseen ratkaisun ohi vuotavaan veteen?
Vai onko kyseessä selvästi sopimaton kahva ja siten edessä palautusmahdollisuuden neuvottelu?

Ts. löytyykö vielä joku asia, jonka voin tarkistaa ja/tai kokeilla estääkseni veden ohivuodon ennen kuin lähden keskustelemaan myyjän kanssa tuotteen palautuksesta?
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #41 : Joulukuu 20, 2008, 18:21:17 ip »

Itseäni lainaten takaisin varsinaiseen kysymykseen:
Ts. löytyykö vielä joku asia, jonka voin tarkistaa ja/tai kokeilla estääkseni veden ohivuodon ennen kuin lähden keskustelemaan myyjän kanssa tuotteen palautuksesta?

Perimmäinen ongelmahan tässä on se että Silvian gruppo ei ole E61:nen, eikä nuo Rancilion kahvat tällaiselle grupolle suunniteltuja. Vaikka kahva onkin lähes samanlainen kuin "geenerinen" E61 kahva (liekkö tuo saamasi Ascason kahva tällainen?) ja fyysisesti siihen mahtuu samat sihdit, niin siinä on eroa ainakin niiden "korvien" paksuudessa/pituudessa ja miksei vähän muissakin mittasuhteissa. Nyt voi olla käynyt esimerkiksi niin, että Silvian kahvasi on painanut grupon tiivisteeseen pientä uraa (milloin vaihdettu?) ja tuo uusi kahva ei nyt asetukkaan ihan tähän samaan kohtaan jolloin normaalikiristyksellä sinne jää jonnekin reunalle välystä. Voisit kokeilla ensiksi kiristää kahvaa vähän enemmän (minkä ei tosin "normaalikäytössä" pitäisi olla tarpeellista). Jos tuo kiristäminen auttaa, niin sitten voisi kokeilla tiivisteen vaihtamista uuteen taikka vähän pehmeänpään (olen hypistellyt sekä rancilion alkuperäistä tiivistettä silviaan että perus E61-tiivistettä ja vaikka nämä ovat samankokoiset, niin jälkimmäinen oli muistaakseni vähän joustavampaa materiaalia).

Mutta edelleen suosittelisin tuotteen vaihtamista oikeaan. Rancilion kahva on mielestäni laadukas tuote - tuo Ascaso kuulostaa hieman "bulkkitavaralta".
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #42 : Joulukuu 20, 2008, 20:11:11 ip »


Mistäs, Tinuri, oman kahvasi hankit ja paljonko kustansi kaikkineen?


Vaikken olekaan Tinuri, niin tuolta tilasin oman nakukahvani ja toimitus pelasi hienosti:
http://www.espressoxxl.de

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Johanna

  • Vieras
Vs: Nakukahva Silviaan
« Vastaus #43 : Joulukuu 20, 2008, 20:59:03 ip »

KaffeGrossistenin naku parikymppiä kalliimmalla kuin migu2:n tilaama, taitaa olla kuitenkin ihan sama kahva.
http://www.kaffegrossisten.se/shop/  tilpehöörit/rancilio.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: KYS: Nakukahva Silviaan - onkohan oikeanlainen ?
« Vastaus #44 : Joulukuu 20, 2008, 23:07:49 ip »

No, leikkimistähän tämä kaikki jossain mielessä on - mutta oletko nyt tosiaan yrittänyt ottaa siitä kaiken hyödyn irti? Ainakin itselläni se paransi aikoinaan selvästi valmistustekniikkaani ja sitä myöten lopputuloksen makua.

Nakukahva ei olekaan mikään Italialainen keksintö (vaan on amerikkalainen juttu) ja tästä syystä sen siirtyminen tuolla tavalla nurkkakahvila -käyttöön kyseisessä maassa voipi olla "ei koskaan, sillä me ollaan aina tehty näin" -tapaus. Itsekin olen juonut Italialaista espressoa (samassa osoitteessa kuin sinä ja oli omalla tavallaan ihan hyvää), mutta espresso jota itse valmistan poikkeaa aika tavalla noista juomista (ja tietysti omasta mielestäni parempaan suuntaan - eli näen kyllä montakin hyötyä siinä kaikessa "kikkailussa" jota suoritan verrattuna niiden Bergamolaisten baristojen toimiin).

Tuli ehkä kirjoiteltua hieman liian provosoivasti  ;D, sorry. En tosiaan ole edes yrittänyt hyödyntää nakukahvaa tekniikan parantamiseksi. Ehkä senkin vuoro tulee vielä? Suurin syy on se, kun joudun käytännössä tekemään essoa lähes aina kaksin kappalein. On vain kätevämpää/nopeampaa hoitaa homma perinteisellä kahvalla.

Ja tosiaan, Italiassa essot / maitojuomat eivät olleet mitään suuria elämyksiä, mutta koneet olivat ensiluokkaisia...ja ilman nakukahvaa.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*