Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Vähän isompi pour-over  (Luettu 3801 kertaa)

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vähän isompi pour-over
« : Marraskuu 29, 2019, 08:20:24 ap »

Moron

Menin hajottamaan pour-over-kannuni (Eva Solo Pour Over) ja nyt pitäisi saada jotain tilalle.

Haluaisin hankkia Kalita Waven, mutta ongelma on se, että on säännöllisesti tarve keittää 6 kupillista kahvia. Ei varmaankaan täysin mahdotonta, mutta varmaan tahtoo tila loppua kesken, ainakin jos kahvi kovin vahvasti tunkee kaasuja pihalle, vai kuinka?

Onko tuohon kokoluokkaan muita vaihtoehtoja kuin Chemex, tuo Eva Solo ja Hario V60 ja jokin, mikä hyödyntää 1X4 suodatinpusseja?
Chemex on nyt tässä vaiheessa ykkössijalla, mutta kun en ole vähään aikaan kamalan tarkkaan skeneä seurannut, niin kiinnostaa tietää, olisiko jotain vaihtoehtoja.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #1 : Marraskuu 29, 2019, 15:13:21 ip »

Kalita Wave on hyvä, mutta ei sillä kovin paljon tosiaan kerralla tule (4 kuppia / 500 ml).
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #2 : Marraskuu 29, 2019, 17:52:52 ip »

Isoille satseille on olemassa sellaisia pourover-laitteita, joilla saa perin juurin erinomaista kahvia pöntöllisen kun säätää parametrit kohdalleen. Niissä on sekin hyvä puoli, että sama väline lämmittää veden ja valuttaa sen kahvin päälle. Yksi suosituimmista täytti juuri 50 vuotta.

Isomman satsin uuttumiseen käsin sanoisin että Chemex on se luontevin ratkaisu, V60 ja riittävän kokoinen alusastia on toinen hyvä.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #3 : Marraskuu 29, 2019, 18:11:41 ip »

Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #4 : Marraskuu 29, 2019, 20:55:47 ip »

En kyllä ikinä saanut moccamasterilla niin hyvää kahvia kuin käsin uuttamalla saan. Enkä viitsi lähteä arpomaan muiden laitteiden kanssa, josko joku sattuisi olemaan parempi. Eikä mokomalle oikein ole tilaakaan.

Varmaan pitää sitten tuohon chemexiin kallistua.

Bodum on kyllä kokolailla ruma.
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #5 : Joulukuu 02, 2019, 16:04:12 ip »

Chemexin suhteen tietää ainakin mitä saa.

Mulla oli pitkään epäilykseni koko mocciksen suhteen, mutta olen järjestelmällisesti yrittänyt ottaa kapineesta selvää. Muutaman asian kun katsoo kohdalleen, silläkin saa erinomaista kahvia. Jos jollain jää kysymykseksi, mitkä niin offtopicoin ne tähän:
- jauhatus on juuri niin hienoa että ei mene tukkoon tai ala maistua karvaalta. Riippuu myllystä.
- klassinen 60 g/1000 g uuttosuhde on hyvä.
- kandee sekoittaa peti tasaisen märäksi noin kolmen vesipurlutuksen jälkeen.
- kelluvat purut voi upottaa kevyellä sekoituksella kun vesi on korkeimmillaan suodattimessa
- kevyt sekoitus pinnasta lopussa.

Näillä sekoitteluilla pyritään taistelemaan sitä vastaan, että hollantilaisinsinöörien monireiköisestä vedensyöttövarresta huolimatta Moccis pudottaa veden aika pienelle alueelle, mikä saattaa johtaa epätasaiseen uuttumiseen. Toisaalta ylenmääräinen agitaatio pistää helposti pienimmät hiukkaset liikkeelle, jolloin filtteri tukkeutuu, kuppi on suttuinen ja karvas, galaksit räjähtää ja Keinonen laskeutuu rankaisemaan kaikkia.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #6 : Joulukuu 02, 2019, 22:43:14 ip »

Chemexin suhteen tietää ainakin mitä saa.

Mulla oli pitkään epäilykseni koko mocciksen suhteen, mutta olen järjestelmällisesti yrittänyt ottaa kapineesta selvää. Muutaman asian kun katsoo kohdalleen, silläkin saa erinomaista kahvia. Jos jollain jää kysymykseksi, mitkä niin offtopicoin ne tähän:
- jauhatus on juuri niin hienoa että ei mene tukkoon tai ala maistua karvaalta. Riippuu myllystä.
- klassinen 60 g/1000 g uuttosuhde on hyvä.
- kandee sekoittaa peti tasaisen märäksi noin kolmen vesipurlutuksen jälkeen.
- kelluvat purut voi upottaa kevyellä sekoituksella kun vesi on korkeimmillaan suodattimessa
- kevyt sekoitus pinnasta lopussa.

Näillä sekoitteluilla pyritään taistelemaan sitä vastaan, että hollantilaisinsinöörien monireiköisestä vedensyöttövarresta huolimatta Moccis pudottaa veden aika pienelle alueelle, mikä saattaa johtaa epätasaiseen uuttumiseen. Toisaalta ylenmääräinen agitaatio pistää helposti pienimmät hiukkaset liikkeelle, jolloin filtteri tukkeutuu, kuppi on suttuinen ja karvas, galaksit räjähtää ja Keinonen laskeutuu rankaisemaan kaikkia.

Markus, kättä ostohousujen taskuun ja ArtisanSmithille kaupoille,
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

burmanm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 67
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #7 : Joulukuu 03, 2019, 11:12:10 ap »

Jaksaako Moccamasterin paine tunkea tuonne tasaisesti vettä? Toisekseen, tuon ostohousun lisäksi tarvii ostaa uusi kansikin ettei lämpö karkaa vaaleissa paahdoissa (jos sellaista kantta edes on). Alkaa tulemaan kohtuu kalliiksi tuollainen upgrade.

Itse teen suunnilleen samat kuin Markus, mutta tuon kevyt sekoitus kohdan silloin kun vesi on hieman noussut, eikä lopussa. Siitä syystä että osa kahvilaaduista tuntuu turpoavan siihen pintaan niin paljon, eikä tuosta mielestäni pääsisi eroon edes tuolla päällä. Kun vettä taas jo on tarpeeksi, niin tuo Moccamasterin oma toimii aivan hyvin, eihän sillä enää ole väliä silloin miten laajalle alueelle se vesi tippuu.
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #8 : Joulukuu 03, 2019, 16:14:04 ip »

Huhut kertovat että ainakin Moccamaster Suomella oltaisiin australialaisesta lisäosasta erittäin tietoisia. Nähtäväksi jää, otetaanko siitä myös oppia. Kannettomuus on tuon suihkupään kanssa huono puoli, toisaalta pouroveritkin pukataan tehdä ilman kantta.


Niin joo, ja onhan keskeltä kaataminenkin ihan ”a thing” mm. Brewers’ Cup -kisaajien resepteissä. Jopa varsin menestyneiden.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #9 : Joulukuu 04, 2019, 01:58:29 ap »

Ai niin. Toki löytyy tällaisia normaalin kahvinkeittimen ja pourover-hommien välimaastossa olevia vehkeitä, ohjelmoitavasta kahvinkeittimestä joihinkin automatisoidun pouroverin tuotantoasemiin.

Brevillen Precision Brewer on ilmeisesti ihan kelpo peli. Ainakin The Hoff tykkää.

Muista malleista esim. tässä:
https://coffee-channel.com/best-automatic-pour-over-coffee-machines/
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Vähän isompi pour-over
« Vastaus #10 : Joulukuu 04, 2019, 09:32:03 ap »

Eipä tuo suihkupää taida juurikaan enempää painetta vaatia kuin alkuperäinen. Reikiä on pari enemmän, mutta näyttävät pienemmiltä. Jotenkin tuntuu itsestään selvältä, että firma, joka tarjoaa high-end-tuotteita on testannut ne ennen myynnin aloittamista.

Moccamasteria tuskin kiinnostaa muutaman hifistelijän tahto. Se suora putki on halvempi valmistaa ja riittää pyöreästi 100%:lle laitteen ostajista.
Kirjattu