Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Pour over -annostelun skaalaus  (Luettu 13563 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #15 : Heinäkuu 26, 2016, 19:32:29 ip »

Onko vinkata french pressin lisäksi jotain hyvää immersioon perustuvaa tapaa, jota kantsis kokeilla?

Ainakin Aeropress.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jpetrow

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #16 : Heinäkuu 26, 2016, 21:37:53 ip »

Ainakin Aeropress.

Eikös sillä ole vielä vaikeampi tai jopa mahdotonta tehdä isompia annoksia kun koko putkilo vetää maksimissaankin vajaa 3dl vettä?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #17 : Heinäkuu 26, 2016, 22:59:56 ip »

Eikös sillä ole vielä vaikeampi tai jopa mahdotonta tehdä isompia annoksia kun koko putkilo vetää maksimissaankin vajaa 3dl vettä?

Kuinka isoja annoksia tahdot tehdä? Oleellistahan on kahvin määrä eikä veden määrä. Aloitus viestin 30g ei pitäisi olla aeropressille ongelma. Lopun veden voi lisätä uuton jälkeenkin.

Mutta siis immersio on maailman yksinkertaisin uuttomenetelmä, jos se aeropress ei riitä. Tarvitan vai suodatin ja vesiastia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #18 : Heinäkuu 27, 2016, 00:08:10 ap »

Onko vinkata french pressin lisäksi jotain hyvää immersioon perustuvaa tapaa, jota kantsis kokeilla? French pressistä en ole jostain syystä ikinä saanut kuin tunkkaisen makuista kahvia.

Suodatinpaperi presson mäntään metalliverkon ja lukituslevyn väliin niin puhdistuu kivasti. Esim melitta 1x4 on riittävän kokoinen vaikka 8 kupin pressolle ja on sitten valinnanvaraa niiden mild ym. vaihtoehtojen kanssa riippuen siitä miten paljon öljyjä haluaa kyytiin. Tuolla tyylillä jauhatus voi olla lähes kuinka hienoa hyvänsä kunhan paperi ei mene tukkoon. Rauhassa vaan pitää painaa, ettei valskaa reunoilta. Minuutti ei ole vielä aika eikä mikään painamiselle täydellä latingilla.

Alkuperäiseen pour over -skaalausdilemmaan itselleni on toiminut ajan pitäminen täsmälleen samana. Johtuisiko sitten siitä, että meikäläisen puukäsillä meinaa aina tulla sitä enemmän liikettä kahvipetiin, mitä pienempi annos on kyseessä, jolloin virtauksen ja agitaation(?) yhteisvaikutus uuttumiseen pysyisi jotakuinkin samana annoskoosta riippumatta.
Kirjattu

jpetrow

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #19 : Elokuu 17, 2016, 19:13:38 ip »

Alkuperäiseen pour over -skaalausdilemmaan itselleni on toiminut ajan pitäminen täsmälleen samana. Johtuisiko sitten siitä, että meikäläisen puukäsillä meinaa aina tulla sitä enemmän liikettä kahvipetiin, mitä pienempi annos on kyseessä, jolloin virtauksen ja agitaation(?) yhteisvaikutus uuttumiseen pysyisi jotakuinkin samana annoskoosta riippumatta.

Saatko pidettyä valumisajan helposti suurinpiirtein samana isommilla annoksilla jauhamalla yksinkertaisesti vain karkeammalle? Mikä mylly sulla on käytössä?

Omat ongelmat johtuvat vissiinkin jauhatuspölystä jota on tulee mukaan kaikilla myllyn asetuksilla. Pöly ajautunee suodatinpaperin reunoille/pohjalle ja tukkii sen. Pienellä 15g annoksella pölyä lienee juuri sopivasti, mutta isommilla annoksilla liikaa vaikka karkeammaksi jauhaisikin.

Tukkeutumisefektiä näyttäisi voivan vähentää ainakin jättämällä bloomingin pois ja kaatamalla vedet rivakammin.

Lisäksi löyty tämmönen:
http://www.squaremileblog.com/brew-guide-v60-brewers/

Muuten ihan perusjuttuja paitsi toi sekoitus lopussa. Nopealla testillä myös tuolla saa nopeutettua valumisaikaa isommilla annoksilla.

Onkohan joku käyttänyt enempikin tota pyöräytystä pour overin loppuvaiheessa?

Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #20 : Elokuu 17, 2016, 19:22:28 ip »


Omat ongelmat johtuvat vissiinkin jauhatuspölystä jota on tulee mukaan kaikilla myllyn asetuksilla.

Hieno sihvilä? Parantaisi makuakin?

No joo.. Ennekuin Jari kerkeää, niin toki parempi mylly olisi kaikin puolin kätevämpi.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #21 : Elokuu 17, 2016, 21:13:18 ip »

Tarina ei kerro mikä mylly on käytössä ennestään.


Suodatinkartiothan ovat alttiita epätasaiselle uuttumiselle siten, että kahvipedin ylemmät kerrokset uuttuvat enemmän kuin alemmat kerrokset. David Welsh, taannoinen cupping-kurko, tutki joskus asiaa sangen tyylikkäällä koejärjestelyllä ja totesi erityisesti v60:n olevan altis tähän vaivaan. Samassa yhteydessä hän myös totesi kahvin sekoittamisen lopussa tasaavan uuttumista merkittävästi (en tiedä oliko myös merkitsevästi mutta vähät siitä). Tämän jälkeen toi lopussa sekoittaminen tulikin mukaan moneen reseptiin. Imo hyvä käytäntö.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #22 : Elokuu 17, 2016, 22:40:24 ip »

Saatko pidettyä valumisajan helposti suurinpiirtein samana isommilla annoksilla jauhamalla yksinkertaisesti vain karkeammalle? Mikä mylly sulla on käytössä?

Kylläjuu, eikä tuota tarvitse ihan hirveästi edes muutella. Tuo Wilfan kakkosversio tekee minusta ihan ok jauhatusta "aeropress"-karkeuden tuntumassa, joten olen mukauttanut kaatotekniikkani siihen. Jos tuntuu ettei myllystä meinaa irrota järkevää purua kovin monella jauhatusasteella, niin kaatotekniikalla ja -nopeudella saa vaikutettua kontaktiaikaan ja sitä kautta uuttumiseen aika paljon. Jos miettii vaikka tavallista parin mukin 30g/500g-annostusta niin pelkkää kaatonopeutta muuttamalla valumisajan voi lähes tuplata.

Toisaalta mulla on kyllä hankaluuksia tehdä kahta identtistä kuppia edes samoilla resepteillä, joten en ole noiden kanssa kovin ronkeli. Yleensä maistuu ihan hyvältä kuitenkin kunhan osuu suunnilleen puolen minuutin sisään tavoitteesta. Mun tapauksessa mieluummin vähän yli kuin ali.
Kirjattu

jpetrow

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #23 : Elokuu 18, 2016, 22:51:22 ip »

Oma mylly on Baratza Encore, jolla saan kyllä helposti toistettua saman reseptin 5 sekunnin tarkkuudella. Tuo taitaa myllynä olla jotakuinkin keskiluokkaa.

Oon hieman skeptinen sen suhteen että kalliimpi/parempi mylly tuottaisi merkittävästi vähemmän hienoja hiukkasia. Eikös Pergerin testeissä EK43:kin tuottanut niitä aika reilusti? Ja se on kuitenkin kotikäyttöön jo ihan overkill.

Onko jollain omaa kokemusta erosta <200€ ja >500€ myllyjen välillä suodatinkäytössä? Onko paremmalla myllyllä helpompi valutella eri kokoisia annoksia kahvia?

Sinänsä nimittäin mieluummin ainakin ite panostaisin parempaan myllyyn kuin esim. siivilöintiin joka alkaa viemään kahvinkeiton jo koomiselle tasolle :D Vaikka joku normaali ihminen pitää jo tätäkin keskustelua todennäköisesti täysin absurdina :)

Mutta nyt siis vaikuttaisi että oma ajatusvirhe alussa oli pitää kaatotekniikka samana isoillakin annoksilla. Säätämällä valumisaika aina samaksi muokkaamalla bloomingia, kaatovauhtia ja sekoittamista löytyy siis nirvana :) [minkä joona_s totesikin jo vissiin ekassa vastauksessa :) mutta nyt löytyi keinotkin siihen]
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #24 : Elokuu 19, 2016, 00:59:58 ap »

Oma mylly on Baratza Encore, jolla saan kyllä helposti toistettua saman reseptin 5 sekunnin tarkkuudella. Tuo taitaa myllynä olla jotakuinkin keskiluokkaa.

Oon hieman skeptinen sen suhteen että kalliimpi/parempi mylly tuottaisi merkittävästi vähemmän hienoja hiukkasia. Eikös Pergerin testeissä EK43:kin tuottanut niitä aika reilusti? Ja se on kuitenkin kotikäyttöön jo ihan overkill.

Onko jollain omaa kokemusta erosta <200€ ja >500€ myllyjen välillä suodatinkäytössä? Onko paremmalla myllyllä helpompi valutella eri kokoisia annoksia kahvia?

Sinänsä nimittäin mieluummin ainakin ite panostaisin parempaan myllyyn kuin esim. siivilöintiin joka alkaa viemään kahvinkeiton jo koomiselle tasolle :D Vaikka joku normaali ihminen pitää jo tätäkin keskustelua todennäköisesti täysin absurdina :)

Wilfan mylly nauttii brittien coffeeforumsin keskustelujen perusteella jonkinlaista kulttimainetta sielläpäin. Tykkäävät kilpaa ostella niitä Slurpista.

Itsellä ei ole kokemusta sähkömyllyjen käytöstä filtteriuutoissa, kun niitä tulee juotua lähinnä reissuissa. n.45€ vs n.170€ käsimyllyistä kylläkin ja höhläähän niitä olisi edes vertailla. Eroa on suodatinkäytössä(kin) kuin (talvi)yöllä ja (kesä)päivällä. Sähkömyllyissä +500€:n hintaluokka taitaa olla vahvasti espressopainotteinen, ellei sitten mennä jonnekin Mahlkönigin hintatasoon asti?

Toisaalta ameriikan foorumia lueskellessa törmää silloin tällöin siihenkin, että kyllä jotkut kai tykkäävät siivilöidä jauheensa. Hukkaahan siinä tulee enemmän kuin paremmalla myllyllä tulisi (lue: paremmin ko. tarkoitukseen sopivalla). Jos käyttää kunnon kahveja, niin myllyn hinnan erotus on aika nopeasti maksettu, jos heittää esim. 20% aina pois.

BTW, on hyvä pitää mielessä aina, että ns. normaali ihminen ei ymmärrä kahvista ja sen valmistuksesta yhtään mitään. ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #25 : Elokuu 19, 2016, 12:24:14 ip »

Oma mylly on Baratza Encore, jolla saan kyllä helposti toistettua saman reseptin 5 sekunnin tarkkuudella. Tuo taitaa myllynä olla jotakuinkin keskiluokkaa.

Oon hieman skeptinen sen suhteen että kalliimpi/parempi mylly tuottaisi merkittävästi vähemmän hienoja hiukkasia. Eikös Pergerin testeissä EK43:kin tuottanut niitä aika reilusti? Ja se on kuitenkin kotikäyttöön jo ihan overkill.

Onko jollain omaa kokemusta erosta <200€ ja >500€ myllyjen välillä suodatinkäytössä? Onko paremmalla myllyllä helpompi valutella eri kokoisia annoksia kahvia?

Sinänsä nimittäin mieluummin ainakin ite panostaisin parempaan myllyyn kuin esim. siivilöintiin joka alkaa viemään kahvinkeiton jo koomiselle tasolle :D Vaikka joku normaali ihminen pitää jo tätäkin keskustelua todennäköisesti täysin absurdina :)

Mutta nyt siis vaikuttaisi että oma ajatusvirhe alussa oli pitää kaatotekniikka samana isoillakin annoksilla. Säätämällä valumisaika aina samaksi muokkaamalla bloomingia, kaatovauhtia ja sekoittamista löytyy siis nirvana :) [minkä joona_s totesikin jo vissiin ekassa vastauksessa :) mutta nyt löytyi keinotkin siihen]

Joo eipä tuosta Encoresta tule mieleen muita järkeviä päivityksiä kuin Virtuoso, jos haluaa välttämättä kokeilla. Dittingeihin ja Mahlkönigeihin on kuitenkin aika iso loikka. En jaksa kuitenkaan uskoa, että tähän ongelmaan löytyy siltä suunnalta ratkaisua. Encore on ainakin maun perusteella pätevä mylly, hintaisekseen jopa loistava.

Jos tuntuu siltä, ettei isompaa annosta saa millään virtaamaan riittävän nopeasti, niin lämpötilan laskulla voi aina pelata itselleen lisäaikaa. Makunystyrätuntumalla arvioiden viiden asteen lämpötilaero vastaa helposti lähes minuutin eroa uuttoajassa. Joonalla ja muilla perehtyneemmillä voisi olla tähänkin jotain faktapohjaa.

Saatoin ehkä hieman liioitella omaa inkonsistenssiani, mutta usein oikein tuore papu ehtii päivässäkin jo "kuivua" sen verran, että edellisen aamun asetuksilla voi tulla ihan hyvälläkin kaadolla jopa 20 sekunnin heitto uuttoaikaan. En tee usein kuin kupin päivässä, joten olen suosiolla lopettanut kovin pienien heittojen tuijottamisen. Pavuissakin on jo niin paljon eroa, että sopivaa aikaa etsiessä menee yleensä pari kuppia vähän ohi. Viimeisin kenialainen paisui kuin pullataikina ja oli parhaimmillaan lähes 5min uutolla (jep, meni vahingossa pitkäksi), kun taas nykyinen Nicaragua turpoaa huomattavasti vähemmän ja meinaa hukata valmiiksikin vaimeammat nyanssinsa jo kolmessa minuutissa.

Sitä vain, että jos ei halua tehdä kymmentä kuppia putkeen ja tuhota puolta pussia optimoidakseen kaikkia parametreja, niin hyväksymällä pienet heitot pystyy mielestäni nauttimaan kahvista enemmän kotioloissa. Jokainen toki tyylillään. Tämä on yksi syistä, miksi luovuin espressosta..
Kirjattu

jpetrow

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Pour over -annostelun skaalaus
« Vastaus #26 : Elokuu 19, 2016, 17:27:52 ip »

Veikkaan että mullakin tulisi heittoja samalla tavalla jos joisin suodatinpapuja heti paahtotuoreena. Pääjuomat on kuitenkin essopohjaisia ja pour overeita aina vaihteluksi väillä ja kun tulee vieraita. Tästä syystä pidän suodatinpavut pakkasessa josta viskaan annos kerrallaan myllyyn. Pakkasessa ne ehtii kuitenkin sen verran asettumaan että on aika helppo pitää resepti samana.

Pavun vaihtuessa yleensä joutuukin sitten hakemaan useamman mukillisen ajan sopivaa reseptiä. Mutta samalla tavalla rennosti koitan suhtautua tähän kahvin keittelyyn. Ja tosiaan siitähän tuo pour over on tosiaan kiitollinen tapa että viemäriin lentäviä sinkshotteja ei käytännössä tule ollenkaan. Espressolla sitten senkin edestä :D
Kirjattu