Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Simonelli Oscar 2  (Luettu 109295 kertaa)

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 185
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #225 : Toukokuu 10, 2016, 14:49:02 ip »

Siinä se ero onkin. Toinen ei jaksa painaa niin tiukasti, että pääsisi toisen "riittävään".  :)
Kirjattu

kekkonen

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #226 : Toukokuu 10, 2016, 15:25:47 ip »

2) Millä karkeus asetuksilla ajatte Zenithiä? Jos tuoretta kahvia niin mikä on väli jossa liikutaan ja jos Lidlin "vanhaa" niin mikä silloin asteikon alueena suunnilleen? Kokeilut tällä hetkellä 2-5 välillä.

Tein Zenithin kanssa niin, että ensin etsin "nollakohdan" sormilla terää pyörittämällä: kun alkoivat koskettaa toisiaan, niin siinä oli suunnilleen "nolla". Siitä sitten ruuvasin suunnilleen 5 pykälää loivemmalle asetukselle ja lähdin etsimään oikeaa säätöä jauhatukselle. Tämä siis "tuoreilla" pavuilla.
Kirjattu
Rocket R58, Eureka Zenith 65 E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #227 : Toukokuu 10, 2016, 15:26:35 ip »

"Riittävä" ei ole tässä tapauksessa mikään mielipidejuttu eikä todellakaan ole montaa kiloa. Vain siihen pisteeseen asti, että tampperi ei enää liiku. Nyt siis jos vaimo ennestään punnitsee kahvinsa ennen ja jälkeen jauhamisen, kiinnittää huomiota annosteluun ja tasoittaa kahvinsa tasaiseksi harjoittelemallaan tekniikalla saadakseen täydellisen espresson, niin kilo lisää tamppaukseen ei liene mahdottomuus  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 185
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #228 : Toukokuu 10, 2016, 16:54:29 ip »

"Riittävä" ei ole tässä tapauksessa mikään mielipidejuttu eikä todellakaan ole montaa kiloa.

Ohjearvo 10-20 kiloa on mielestäni aika monta kiloa, mutta jokainen voi minun puolestani tampata niin löysäksi tai tiiviiksi kuin haluaa, ja niin varmaankin myös tekee. Minä myös.
Kokeilemallahan tuo selviää. Sama määrä ja jauhatus, mutta selkeästi eri tamppaus ja sitten vain punnitsemaan vakioajassa suoritetut uutot.
Kirjattu

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #229 : Toukokuu 10, 2016, 17:44:30 ip »


1) Kun klikkaan Oskarin kahden kupin nappia ja laitan kupin alle niin vettä tulee pienen tuopillisen verran, n. 2,5 dl. Valuma-aika on n. 26 sekuntia ja 4 sekuntia menee ennenkuin vesi lähtee valumaan. Kyllähän nuo 2,5 dl:n "espressotkin" ovat maistuneet, mutta miten korjaan virheen? Onko Elektrosin perusohjelma niin pahasti hukassa, että ohjelmoin napin uudelleen niin että nestettä tulee kuppiin vain 6 cl? Tyhmä kysymys varmasti, mutta tuleeko tuo määrä kuppiin sitten jo 6 sekunnissa?

Sanoisin, että unohda aluksi tuo annosteluautomatiikka ja uuta essot manuaalisesti. Näin voit olla varma että annos ja jauhatus tulevat about oikealle alueelle. Sitten kun ollaan siellä niin voit siirtyä kokeilemaan tuota annosteluautomaattia.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #230 : Toukokuu 10, 2016, 19:40:37 ip »

Ohjearvo 10-20 kiloa on mielestäni aika monta kiloa, mutta jokainen voi minun puolestani tampata niin löysäksi tai tiiviiksi kuin haluaa, ja niin varmaankin myös tekee. Minä myös.
Kokeilemallahan tuo selviää. Sama määrä ja jauhatus, mutta selkeästi eri tamppaus ja sitten vain punnitsemaan vakioajassa suoritetut uutot.

Kokeilemallahan se selviää, mutta kun se on jo niin moneen kertaan kokeiltu, että vähän turhaa. Eikä todellakaan tarvitse 10kg voimalla tampata jos ei tahdo. Vaa'an kanssahan sitä tamppausvoimaa voi itse kokeilla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #231 : Toukokuu 10, 2016, 22:09:20 ip »

Kokeilemallahan se selviää, mutta kun se on jo niin moneen kertaan kokeiltu, että vähän turhaa. Eikä todellakaan tarvitse 10kg voimalla tampata jos ei tahdo. Vaa'an kanssahan sitä tamppausvoimaa voi itse kokeilla.

Itse joskus puntaroin omaa tamppaustani n. kahdeksan kilon painoiseksi ja luulen että kevyempikin tamppaus saattaisi riittää mutta parempi tampata kuin katua  8)

Ohjearvo 10-20 kiloa on mielestäni aika monta kiloa, mutta jokainen voi minun puolestani tampata niin löysäksi tai tiiviiksi kuin haluaa, ja niin varmaankin myös tekee. Minä myös.
Kokeilemallahan tuo selviää. Sama määrä ja jauhatus, mutta selkeästi eri tamppaus ja sitten vain punnitsemaan vakioajassa suoritetut uutot.

Kymmenen kilon saavuttaminen vaatii puolivillaisen nojaamisen espressoon päin. Tärkeää tamppaamisessa on, että ranne on suorassa ja kyynärpää on linjassa tampperin kanssa. Jos näin ei ole, niin hyvästi ranteet muutaman vuoden sisällä varsinkin jos voimalla tamppaa. Kulman hakeminen auttaa myös riittävän tamppausvoiman saavuttamisessa, eikä sen todellakaan pitäisi oikealla tekniikalla olla voimakysymys.


Tosta vaikka Raolta mallia.

Nutatoiva tamppaus tai yksinkertaisesti aivan liian löysä tamppaus ovat varmaan ainoat tavat saada valumisessa näkyviä muutoksia aikaan. Kaikki muu on seurausta annostelusta ja distribuutiosta. Nutatoinnilla voi olla käyttöarvoa erikoistilanteessa mutta liian löysällä tamppauksella puolestaan ei.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Offsides

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #232 : Toukokuu 11, 2016, 22:27:18 ip »

Manuaalista sivulta 22, löytyy annostelu ohjelmointi:
http://www.nuovadistribution.com/images/Oscar%20II/manual-oscar-ii-20151000.pdf

Kun annostelun määrä vettä on työnnetty läpi, niin annostelu loppuu (ainakin olettaisin että annostelu on volumetrinen). Valumisen nopeuden määrittää aina jauhatus ja kahvin määrä. Vähän sihtikin.

Eli myllyä hienommalle.

Kiitos ohjeista! Meneekö pahasti metsään jos lataan 14 gr kakun koneeseen ja ohjelmoinnilla valumisen päälle, jonka katkaisen kun mukissa 28 gr yhteensä nesteen painona?

Kokeilin nopeasti ohjelmoida konetta pelkällä veden laskemisella jotta olisi edes oikeilla hehtaareilla, mutta kupissa on vettä parissa sekunnissa jo riittävästi.

Eikö koneen pitäisi puhista koko 25-30 sek uuttamisen ajan tai ainakin enemmän kuin muutaman sekunnin prosessin aikana, vaikka silloin vettä valuisi jo riittävästi?




Kirjattu

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #233 : Toukokuu 12, 2016, 12:16:48 ip »

Meneekö pahasti metsään jos lataan 14 gr kakun koneeseen ja ohjelmoinnilla valumisen päälle, jonka katkaisen kun mukissa 28 gr yhteensä nesteen painona?

Ei mene metsään, mutta siis jos tuo tulee ulos muutamassa sekunnissa, myllyä tulee säätää hienommalle, jolloin tiiviimpi kahvikakku hidastaa valumista.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #234 : Toukokuu 12, 2016, 13:15:56 ip »

Kiitos ohjeista! Meneekö pahasti metsään jos lataan 14 gr kakun koneeseen ja ohjelmoinnilla valumisen päälle, jonka katkaisen kun mukissa 28 gr yhteensä nesteen painona?

Kokeilin nopeasti ohjelmoida konetta pelkällä veden laskemisella jotta olisi edes oikeilla hehtaareilla, mutta kupissa on vettä parissa sekunnissa jo riittävästi.

Eikö koneen pitäisi puhista koko 25-30 sek uuttamisen ajan tai ainakin enemmän kuin muutaman sekunnin prosessin aikana, vaikka silloin vettä valuisi jo riittävästi?

Valuminen ohjelmoidaan aina kahvin kanssa. Vaikka olisi miten nuhainen vibrapumppu koneessa (ei niin että oscarissa olisi), on pelkän veden virtausnopeus tyyliin kymmenkertainen sopivaan espresson valumisnopeuteen nähden.

Kun olet ladannut kahvin portafiltteriin ja napsauttanut koneen päälle, kuluu paineenrakentumiseen jonkin verran aikaa, joka voi vaihdella n. viidestä aina kymmeneen sekuntiin asti. Pelkästään jo tuon paineenrakennusajan haarukointi oikeisiin raameihin takaa yleensä juotavaksi kelpaavan espresson.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #235 : Toukokuu 12, 2016, 22:11:40 ip »

Kunhan tamppaus on vain "riittävä", ei siitä eroja pitäisi syntyä.

Kun kirjuuttelin tuonne toiseen viestiketjuun, niin tuli mieleen, että yksi Socratic Coffeen testi sopii hyvin tähän:
http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/

"Overall, the VST and Atago devices performed comparably–the readings from the different devices are statistically indistinguishable. Tamping pressure, in the given range we assessed (5-20 kg), yielded no significant impact on TDS nor did it significantly impact the extraction itself..."
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #236 : Toukokuu 12, 2016, 23:10:24 ip »

Ilmeisesti La Marzoccon swift tamppaa n. 3,6 kilon edestä kahvia, joten "riittävä" tamppaus taitaa todella olla hyvin vähäinen.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #237 : Toukokuu 13, 2016, 01:34:39 ap »

Jokin aika sitten testattiin punavuoressa tamppausvoimaa, kun kerran oli isompi vaaka pöydällä.
Kyl siinä vähän jokainen joka kokeili niin yllättyi voiman vähyydestä, kymppi kiloa oli ja itellä nelosen luokkaa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #238 : Toukokuu 13, 2016, 07:11:40 ap »

Jos vähän miettii, että mitä siinä tamppauksessa tapahtuu, niin ei se tarvittavan voiman vähyys niin kamalasti enää ihmetytä.
Tampatessahan vain painetaan kiinteitä kappaleita toisiinsa kiinni. Siinä vaiheessa kun tampperi ei enää painu alaspäin, niin ei ne kahvihiukkaset enää juuri liiku vaikka voimaa lisäisi kuinka. Jos väliin jääkin jokin ilmatasku, niin kahvihidut holvautuu sillä tavalla, että puristamalla sitä taskua ei saa pois millään ennen kun jokin antaa oikeasti periksi. Julma voima tarvitaan ennen kun hiukkaset alkaa murtumaan vielä pienemmiksi hiukkasiksi, jolloin vasta voisi merkittävää muutosta tapahtua. Ennen saattaisi hajota tampperi tai kori.

Kahvikakun saamista tiiviimmäksi voisi parantaa oikeastaan helpommin täryllä kuin lisäämällä puristusta. Täryn pitäisi oikeastaan myös auttaa saamaan kahvi jakautumaan tasaisesti, mikä saattaisi olla merkityksellisempää kuin tiiviimpi kakku. Mulla ei enää nykyisin ole espressokonetta, mutta jos olisi, niin ehdottomasti kokeilisin täryn vaikutusta tamppaukseen. Jos mietitään teollisuutta, niin kaikkialla missä tarvitsee saada jokin aine jakautumaan tasaisesti ja tiiviisti, oli se sitten kiinteää jauhetta tai tankeaa nestettä, niin aina käytetään täryä.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Simonelli Oscar 2
« Vastaus #239 : Toukokuu 13, 2016, 09:48:49 ap »

Jos jollain olisi pääsy prässin ääreen, niin voisi kokeilla miten toimii esim 500 kilolla tampattu kahvi :D. Loppuisi ikuinen väittely siitä onko sillä voimalla vaikutusta vai ei  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2