Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta  (Luettu 11483 kertaa)

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« : Joulukuu 03, 2015, 19:33:04 ip »

Heippa.

Tuli tuossa joku aika sitten iltapäiväkahveja isommalle porukalle värkätessä mieleen, voisiko normaalilla Melitta-suodatinta käyttävällä peruskahvinkeittimelläkin pelata kontaktiaikojen kanssa. Tai siis voihan sillä, kun vaan tiukentaa/löyhentää jauhatusta, mutta että miten pitkää kontaktiaikaa tulisi suurin piirtein tavoitella vaikkapa litran pannullista valmistettaessa. Käsin yhtä tai kahta kuppia suodatettaessa pitäisi kait pyrkiä johonkin parin-kolmen minuutin paikkeille, mutta aika haipakkaa saa kyllä 1000g vesimäärä painella kahvipedin läpi tuossa ajassa.

Kokeilemalla toki oppii, mutta sen verran harvoin tulee isoja määriä keiteltyä, että tuntuu vähän tuhlaukselta uhrata monta sataa grammaa kahvia pelkkään kokeilurumbaan. Hirveää tervaa ei tee kuitenkaan mieli myöskään vieraille tarjota pelkän tieteen nimissä. En harrasta myöskään Kalita/Hario-hommia, joten suodatinkahvitietämykseni ei ole muutenkaan erityisen korkealla tasolla.

Eli peruskysymys: Kuinka paljon ja mihin suuntaan on syytä muuttaa kontaktiaikaa suodatinkeittimellä valmistettavan kahvijuoman määrää muutettaessa?

Äsken meni 750g vettä + 45g pari kuukautta vanhaa Cafetorian Gran Palomaria reiluun viiteen minuuttiin ja vähän maistui kuivalta/kitkerältä, vahvuus oli ihan ok. Ensi kerralla vissiin vähän löyhempää jauhatusta..?

Ai niin, suodatinpaperina Melitta Mild, jonka nyt ei käsittääkseni pitäisi ainakaan liiemmin vastustaa virtausta.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 03, 2015, 20:02:43 ip kirjoittanut Cirya »
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #1 : Joulukuu 03, 2015, 21:17:46 ip »

Scott Raon mukaan kontaktiajan tulisi pysyä kutakuinkin samana määristä riippumatta. Oudoltahan se kuulostaa mutta Fetcolla isompien batchien kanssa ollut kyllä ainakin ihan toimiva ajatus.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #2 : Joulukuu 03, 2015, 22:43:17 ip »


Oudoltahan se kuulostaa

En tiedä tajusinko ihan oikein, mutta minusta se kuullostaa nimenomaan loogiselta? Tai siis isopi määrä kahvinpuruja uutetaan isommalla määrällä vettä, mutta se uuttoaika pidetään samana? Kuullostaa ihan loogiselta lähtökohdalta samantyyppisen kahvin saamiseksi? Vai tajusinko jotain väärin?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #3 : Joulukuu 04, 2015, 00:01:10 ap »

En tiedä tajusinko ihan oikein, mutta minusta se kuullostaa nimenomaan loogiselta? Tai siis isopi määrä kahvinpuruja uutetaan isommalla määrällä vettä, mutta se uuttoaika pidetään samana? Kuullostaa ihan loogiselta lähtökohdalta samantyyppisen kahvin saamiseksi? Vai tajusinko jotain väärin?

Vähän oudolta se kuulostaa mielestäni...

Tulkitsen siten, että jos isompi määrä kahvia uutetaan samassa ajassa (ja suhde pidetään samana), niin silloinhan purujen pitää olla karkeampia?
Aika pysyy samana, ei siis vaikuta uuttoon, mutta karkeuden muutos vaikuttaa. Teoriassa jäisi siis aliuuttuneeksi...? (verrattuna oikein uuttuneeseen pienempään määrään)
Jos taas karkeus pysyy samana, niin aika muuttuu pidemmäksi. Teoriassa siis yliuuttuisi?

Mutta kuka tässä nyt Raon kanssa uskaltaa alkaa väitellä.. ;)

Oletan että alussa mainitussa "peruskahvinkeittimessä" ei ole uuttonopeuden/lämpötilan säätöä...

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #4 : Joulukuu 04, 2015, 01:02:08 ap »

Kyllä, siis haussa parametrit ihan yhden napin keittimelle, jossa lopputulokseen voi vaikuttaa lähinnä veden määrällä, kahvin määrällä, jauhatuskarkeudella ja mahdollisesti suodatinpaperin paksuudella, jos se mitään vaikuttaa. Jätetään mahdolliset veden lämpötilan ja tippumisnopeuden heitot nyt huomioimatta.

Hmm. Tuossahan siis veden ja kahvin massasuhde pysyy samana. Kuitenkin, jos samassa ajassa valutetaan moninkertainen määrä nestettä läpi moninkertaisesta määrästä puruja, niin virtaushan siinä kasvaa väkisinkin. Tämän aikaansaamiseksi jauhatusta on pakko säätää karkeammaksi, mikä taas voisi uuttumisen kannalta kompensoida voimakkaampaa virtausta. Melkoinen kolmiodraama.

Mutta voiko tilanne olla tosiaan niin iloinen, että nuo menisivät ihan yks yhteen niin että aikaa ei tarvitse muuttaa lainkaan suuntaan eikä toiseen? Kuvittelisin jotenkin, että karkeampi jauhatus hidastaisi uuttumista enemmän kuin mitä voimakkaampi virtaus sitä nopeuttaisi kontaktiajan pysyessä samana. Noh, ehkä herra Rao ja muutamat muut ovat uhranneet yhtälölle jokusen minuutin enemmän aikaa kuin meikäläinen...
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #5 : Joulukuu 04, 2015, 07:43:08 ap »

Kyllä, siis haussa parametrit ihan yhden napin keittimelle, jossa lopputulokseen voi vaikuttaa lähinnä veden määrällä, kahvin määrällä, jauhatuskarkeudella ja mahdollisesti suodatinpaperin paksuudella, jos se mitään vaikuttaa. Jätetään mahdolliset veden lämpötilan ja tippumisnopeuden heitot nyt huomioimatta.

Hmm. Tuossahan siis veden ja kahvin massasuhde pysyy samana. Kuitenkin, jos samassa ajassa valutetaan moninkertainen määrä nestettä läpi moninkertaisesta määrästä puruja, niin virtaushan siinä kasvaa väkisinkin. Tämän aikaansaamiseksi jauhatusta on pakko säätää karkeammaksi, mikä taas voisi uuttumisen kannalta kompensoida voimakkaampaa virtausta. Melkoinen kolmiodraama.

Mutta voiko tilanne olla tosiaan niin iloinen, että nuo menisivät ihan yks yhteen niin että aikaa ei tarvitse muuttaa lainkaan suuntaan eikä toiseen? Kuvittelisin jotenkin, että karkeampi jauhatus hidastaisi uuttumista enemmän kuin mitä voimakkaampi virtaus sitä nopeuttaisi kontaktiajan pysyessä samana. Noh, ehkä herra Rao ja muutamat muut ovat uhranneet yhtälölle jokusen minuutin enemmän aikaa kuin meikäläinen...

Juuri tämäntyyppisestä kolmiodraamasta on kysymys ja lisääntynyt virtaus tosiaan taitaa korjata sen mitä karkeanpi jauhatus vie mennessään. Tuon ajan pitäminen aina samana on tietty suht koht pakkomielteistä ja mahdotontakin hommaa mutta voisi kuitenkin ajatella, ettei uuttoajalle tarvitse lähtökohdiltaan tapahtua kovinkaan kummoisia muutoksia.

FWIW: itse teen kotona kahvia pragmaattisista syistä oikeastaan vain resepteillä 20/340 tai karkeammalla jauhatuksella 30/510. Tuo isompi annostus levähtää tietty aina vähän pidemmäksi mutta aika tasaisesti molemmat pyörivät n. 1:30-2:00 välillä ja kyllä ne aika samoilta myös maistuvat (kahvista riippumatta :P).

Oikeestaan tätä voi verrata aika mukavasti espressonkin valmistamiseen, jossa karkeus ja uuttoaika luonnollisesti vaikuttavat mutta lopulta kahvin läpi virrannut vesimäärä sanoo viimeisen sanan siihen, paljonko "ruskeaa tavaraa" lopulta juomaan irtoaa.

edit: lisätään vielä muutama lopulta-sana. lopulta, lopulta, lopulta.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 04, 2015, 12:53:58 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #6 : Joulukuu 04, 2015, 08:49:32 ap »

voisiko normaalilla Melitta-suodatinta käyttävällä peruskahvinkeittimelläkin pelata kontaktiaikojen kanssa

Eräs vaihtoehto on irroittaa keittimestä suodatinsuppilo ja käyttää sitä ilman muuta laitetta. Sinne vaan suodatinpussi, purut ja vesi vedenkeittimestä. Jos suppilossa on tippalukko, viritystä voi käyttää Clever Coffee Dripper -tyylisesti. Jos tippalukkoa ei ole, voi kokeilla Pour Over -tyyliä.

Parin keittimen kanssa olen tuollaisia kokeillut ennen parempien laitteiden hankintaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #7 : Joulukuu 04, 2015, 12:30:47 ip »


Tulkitsen siten, että jos isompi määrä kahvia uutetaan samassa ajassa (ja suhde pidetään samana), niin silloinhan purujen pitää olla karkeampia?
Aika pysyy samana, ei siis vaikuta uuttoon, mutta karkeuden muutos vaikuttaa. Teoriassa jäisi siis aliuuttuneeksi...? (verrattuna oikein uuttuneeseen pienempään määrään)
Jos taas karkeus pysyy samana, niin aika muuttuu pidemmäksi. Teoriassa siis yliuuttuisi?

Aivan aivan siis tietysti tajusin väärin joo. Kun säätömahdollisuudet sen virtauksen säätämiseksi typistyvät joo karheuteen jos mitään hidastusmahdollisuutta ei ole.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #8 : Joulukuu 04, 2015, 13:22:09 ip »

Eräs vaihtoehto on irroittaa keittimestä suodatinsuppilo ja käyttää sitä ilman muuta laitetta. Sinne vaan suodatinpussi, purut ja vesi vedenkeittimestä. Jos suppilossa on tippalukko, viritystä voi käyttää Clever Coffee Dripper -tyylisesti. Jos tippalukkoa ei ole, voi kokeilla Pour Over -tyyliä.

Parin keittimen kanssa olen tuollaisia kokeillut ennen parempien laitteiden hankintaa.

Joo tuo on ihan hauska idea, mutta pour-overit menevät tällä suppilolla melkoiseksi säätämiseksi, kun siinä ei ole mitään omaa kaulusta, jolla sen saisi järkevästi kannun tai mukin päälle. Lisäksi minulla ei ole niin kapeanokkaista vedenkeitintä tai kannua, että hidas kaataminen onnistuisi ilman hermojen menettämistä.

Clever dripper -tyylinen immersiosuodatus voisi olla helpompi toteuttaa krouvillakin nokalla, mutta koska tämä tippalukko toimii painovoimalla (jousella), niin kolmannen käden siinäkin tarvitsisi. Lisäksi tuolla tyylillä ei kovin isoja annoksia tehdä, mikä oli alkuperäisen kysymyksen taustalla. Käsipelillä olen tuollaiseen toimintaan käyttänyt enimmäkseen suodatinpaperilla tuunattua pressopannua ja saanut jopa ihan maukkaita tuloksia. Nyt on kuitenkin ideana saada tavan suodatinaparaatista isoilla määrillä mahdollisimman hyviä tuloksia mahdollisimman vähällä vaivalla. Pienemmät määrät teen edelleen mieluusti manuaalisesti.

Mittasin muuten piruuttani tuon härvelin virtausnopeuden pelkällä suodatinpaperilla eri vesimäärillä ja massa/aika-käyrästä tuli yllättävän lineaarinen. Ajat ovat vain tolkuttoman pitkiä ja lämpötilasta ei ole hajuakaan, kun lämpömittarin tunkeminen tuonne suihkusihdin alle on täysin mahdotonta ilman reikien poraamista. Ennen mittaamista valuttelin tuosta puolitoista litraa läpi poistaakseni koneen lämpenemisen ja suodatinpaperin mahdollisen "kulumisen" aiheuttamat heitot. Teen noin normaalistikin vähän pienemmällä vesimäärällä huuhdellakseni suodattimen ja lämmittääkseni paikat valmiiksi sillä välin kun jauhan kahvin.

Tuloksena 250g valuu läpi ajassa 2:20 ja 1500g kestää 9:10. Tuolle välille eri vesimäärät asettuvat hyvin loogisesti ja tässä tapauksessa oleellisia ovat yli 750g latingit. Kovin pitkiltä nuo ajat vaan tuntuvat pour-over -suosituksiin nähden.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #9 : Joulukuu 04, 2015, 15:05:31 ip »

Aamulla muistin tämän, ja laitoin kellon käyntiin kun puoli litraa ja 30g purua tuli mokkamasterista läpi (täyden pannun valinta päällä).
Aika oli 2:30 + ne pikku tipat jotka tulevat ties kuinka hamaan loppuun.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #10 : Joulukuu 04, 2015, 15:21:03 ip »

Aamulla muistin tämän, ja laitoin kellon käyntiin kun puoli litraa ja 30g purua tuli mokkamasterista läpi (täyden pannun valinta päällä).
Aika oli 2:30 + ne pikku tipat jotka tulevat ties kuinka hamaan loppuun.

No mutta mikä viime aikoina on ollut tärkeämpää niin näyttikö että oli yli- tai aliuuttunutta ? :) :) :)

Jotai tollasta 2:30-aikaa menis meidänkin kahvihuoneessa pressan ja juhlamokan kanssa. 9 min alkaa olemaan jo niin saamarin pitkä aika että olisi hyvä varmaankin saada aikaa alaspäin jollain konstilla. Ehkä reikiä saksilla suodatinpaperiin? ::)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #11 : Joulukuu 04, 2015, 15:26:58 ip »

No mutta mikä viime aikoina on ollut tärkeämpää niin näyttikö että oli yli- tai aliuuttunutta ? :) :) :)

Tai jos ihan tuli kahvia maistettuakin (mikä itselleni on se olennaisin indikaattori), maistuiko yli-/aliuuttuneelle? ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #12 : Joulukuu 04, 2015, 15:29:43 ip »

Ei tämä ollut oikein yli eikä alikaan, paha sanoa. Eilen maistelin tämän aeropressillä, ja nyt mm. hapokkuus oli todella hentoa vrt eiliseen. Mutta nyt punaisen omenan ja luumun maku korostuivat enemmän jättäen kokonaan suklaamaisen makeuden hakutilaan.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #13 : Joulukuu 04, 2015, 15:47:19 ip »

9 min alkaa olemaan jo niin saamarin pitkä aika että olisi hyvä varmaankin saada aikaa alaspäin jollain konstilla. Ehkä reikiä saksilla suodatinpaperiin? ::)

No miten jos vaan jauhaisi vähän karkeammaksi ja etsisi siten oikean karkeuden ja uuttoajan suhteen?  ::)
Vähän kuten tuossa on toimittu - pienemmillä määräeroilla tosin:
itse teen kotona kahvia pragmaattisista syistä oikeastaan vain resepteillä 20/340 tai karkeammalla jauhatuksella 30/510. Tuo isompi annostus levähtää tietty aina vähän pidemmäksi mutta aika tasaisesti molemmat pyörivät n. 1:30-2:00 välillä ja kyllä ne aika samoilta myös maistuvat (kahvista riippumatta :P).


No, myönnän kyllä että tiputtimet ovat minulle hieman vieras konsepti. Tuskin olen niitä pahemmin operoinut 90-luvun puolivälin jälkeen ja Raon Everything but Espressonkin lukemisesta on jo vierähtänyt melko tovi... ;)

Silti mietityttää, että eikö voisi olettaa että kahvinkeitin olisi suunniteltu käytettäväksi perusjauhatuksella sillä määrällä vettä, joka kannuun mahtuu? Toki, jos joku hypoteettinen keitin maksaa vaikkapa Tokmannilla 19,90€ tjsp, niin tuskinpa sitä on kovin hartaasti suunniteltu ylipäätään...  ;D

Mistä tulikin mieleen, että Kannelmäen Prismassa oli ainakin alkuviikosta tarjouksessa joku Wilfan tippakeitin (ei kuitenkaan Presisjon) ja mylly yht. 89€ (tai 99€ jomminkummin). Ei ihan hävytön hinta...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Suodatinkeittelyn kontaktiajasta
« Vastaus #14 : Joulukuu 04, 2015, 16:01:53 ip »

Jotai tollasta 2:30-aikaa menis meidänkin kahvihuoneessa pressan ja juhlamokan kanssa. 9 min alkaa olemaan jo niin saamarin pitkä aika että olisi hyvä varmaankin saada aikaa alaspäin jollain konstilla. Ehkä reikiä saksilla suodatinpaperiin? ::)

Kokeilin ilman paperia, eikä tuo juuri nopeutunut. Tästähän tuleekin mielenkiintoista, eikä varmaan auta luottaa kuin omaan puutteelliseen makuaistiin. Pitäisiköhän tuohon sitten jauhaa ihan jotain sepeliä yliuuttumisen väistämiseksi. En oikein muutakaan keksi, kun taiteen säännöt tässä menevät tuusannuuskaksi joka tapauksessa. Tai sitten vaan luovun ajatuksesta saavillisten keittämisestä kerralla..  ::)
Kirjattu