Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Muita leluja  (Luettu 10461 kertaa)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2436
Muita leluja
« : Syyskuu 30, 2013, 01:26:56 ap »

Kun kahvilaitteiden kanssa nyprääminen ei enää riitä, silloin tarvitaan lisää leluja!

Kuten vaikka lamppuja:
 http://www.youtube.com/watch?v=a6Hf7zOymUw

Tai muita keittimiä:
 http://www.youtube.com/watch?v=ZowpKIYp3Nc

Tai silkka hermolepolaite:
 http://www.youtube.com/watch?v=gwJu1K3ktqY
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2436
Vs: Muita leluja
« Vastaus #1 : Marraskuu 28, 2013, 00:19:30 ap »

Päätöksiä mihin tuhlaisi veronpalautuksensa on pohdittu kovasti.
Rosterinen 40cm ritilällinen uunivuoka tuli jo hommattua ja muutkin ajatukset painuvat kohti keittiötä.

Kokkiveitsi ja teroitin.

halvempi setti olisi:

veitsi: http://www.scharfesjapan.de/kanetsune-minamoto-kanemasa-kochmesser-210mm
 (tuolla huokiampi)
kivi: http://www.scharfesjapan.de/naniwa-schleifstein-kornung-1000-3000

ja kalliimpi setti:

veitsi: http://www.veitset.fi/zen-kokkiveitsi-20cm-p-1197.html
teroitin: http://www.veitset.fi/edge-crafter-timanttiteroitin-karkeutta-p-831.html
      tai kivi: http://www.veitset.fi/teroituskivi-10003000-p-1480.html

...ja hiiliteräspaistinpannu kummittelee myös edelleen, kuten viimekin jouluna -vaikka huomasinkin, ettei toivottua painonsäästöä valurautapannuun olekaan tulossa, koska pannun täytyy olla aika tavalla valurautaista suurempi, jos haluaa pysyä samassa pohjan koossa.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 843
  • mai pen rai
Vs: Muita leluja
« Vastaus #2 : Marraskuu 28, 2013, 09:35:16 ap »

Joo.

Ite olen teroitellut useimmat veitseni vallan hienolla timanttipuikolla. On hyvä vaikkapa wusthoffin puukoille.
Ja nyt honasin, että mua on pahoin petkutettu, kun ostin taannoin tuollaisen teroituskiven, ja maksoin siitä kuutisen kymppiä!
Sillä olen teroitellut Kai- veitsiäni. Niissä näkyisi olevan niin hienostunut terä, että timantti, vaikka hienompikin, tuntuu liian brutaalilta.
Aikoinaan ostin niitä, kun sanoivat niiden olevan "damastia". Onko ne sitten, tai ei? Sanoisin, että ei. sen sijaan terä on kerrostettu siten, että päällä on sitkeämpää? damastin näköistä terästä ja keskellä kait kovempaa tavaraa.
Olkoon mitä lystää, loistavasti leikkaavat Kai -puukot. (Näyttävät samalta, kuin nuo Kanetsunet)

Hakusessa olis myös hiilipannu. Kerro, jos jostakin kivan löydät.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

viherpeukalo85

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
Vs: Muita leluja
« Vastaus #3 : Marraskuu 28, 2013, 09:47:19 ap »

Mä paistelen DeBuyerin hiiliteräspannulla. Painavahan tuo on mutta hyvin pelittää. Valurautapannun kanssa en oikein koskaan päässyt sinuiksi. Onneksi bongasin jostain netin syövereistä tuon hiiliteräksen niin ei tarvii enää tefloniin alentua ;D
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 843
  • mai pen rai
Vs: Muita leluja
« Vastaus #4 : Marraskuu 28, 2013, 10:03:17 ap »

Mie olen paistellut Cruset pannulla.
Se on saanut toimittaa minulla pihvipannua. Melko hyvin pelittää sekin, kun ei paremmasta tiedä.
Samoin Cruset padat on vakiokäytössä ja pelaa hienosti. Niissä kun voi vaikkapa keittoaineksia ruskistella ennen nesteitä.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 686
Vs: Muita leluja
« Vastaus #5 : Marraskuu 28, 2013, 11:08:11 ap »

Jos terä näyttää damastilta, se todennäköisimmin on sitä. Vaikea sitä kuviota on muuten saada aikaiseksi.
Eikä KAI:n nettisivuilla kyllä ollut muita kuin damasti- tai sitten "ihan tavallisia" veitsiä.

Tuollaisessa rakenteessa sillä damastilla ei saada juuri muuta etua kuin ulkonäköä.
Japanilaiset veitset (toki jotkin eurooppalaisetkin) on yleisesti laminoitu siten, että teränsuu on kovempaa terästä kuin terän runko, joka on taasen sitkeämpää. Näin saadaan veitsi joka on parhaimmillaan huikean terävä, mutta joka ei kuitenkaan katkea tai murru helposti. Jos tehtäisiin pelkästään kovasta teräksestä koko terä, se menisi poikki ja sitkeä teräs ei taasen teroitu niin hyvin, eikä terä kestä. Vähän samaa itua on damastissa itsessään, johon yleensä käytetään kahta erilaista terästä. Mutta damastinen teränsuu ei ole keittiöveitsessä välttämättä ihanteellinen.

Timantti on yleensä laadukkaalle veitselle aivan liian karkea ja se vain kuluttaa veistä tarpeettomasti. Itselläni on karkeahko keraaminen teroituspuikko, joka on just passeli mun 30€ veitselleni. Oikein hyvälle veitselle sekin saattaa olla tarpeettoman karkea.
Teräähän ei päivittäin varsinaisesti teroiteta, vaan "hoonataan". Materiaalia poistetaan minimaalisesti ja tarkoituksena on lähinnä saada taittunut teränsuu suoraksi. Varsinainen teroitus tehdään sitten kun terä on isosti oikeasti tylsä, ei vain taittunut. Tuohon päivittäiseen hoonaamiseen hieno keraaminen tai teräksinen puikko on omiaan. Mutta eiköhän siinä tuon kivenkin hieno puoli pelaa.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 843
  • mai pen rai
Vs: Muita leluja
« Vastaus #6 : Marraskuu 28, 2013, 11:29:22 ap »

Joo, Kyllä mulla on ihan oikeitakin damastikaluja (puukkoja).
Ja tuo Kai -veitsien rakenne ei kyllä oikeaa damastia muistuta, (tai sitten olen ymmärtänyt jotakin väärin). Näissä ei nimittäin metallien kerroksellisuus näy, kuin terän sivussa, eikä lainkaan teroitusosuudessa.
Luulenkin, että damastikuvio on suorastaan syövytetty terän kylkeen?
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2436
Vs: Muita leluja
« Vastaus #7 : Marraskuu 28, 2013, 11:31:49 ap »

Tuo De Buyer (Eiring) taitaa olla Suomessa myytävistä arvostetuin hiilari, mutta paksu ja painava. Verkkokaupan Lacor taasen on ohutta ja kevyttä, mutta mennee propelille nopeasti. Itselleni se ei ole kamala juttu, kun paistan kaasulla, mutta inhottaa ajatus ostaa uusi pannu, joka on heti kiemuralla. Nämähän ovat prässättyjä pelinpaloja, ja siksipä muodoltaan jotain paistinpannun ja vokin välimaastosta, jotta kestäisivät lämmönvaihteluita -ja se tekee näistä kovin pienipohjaisia: kaarevaa reunaa riittää, ja mikäs siinä olisi pottuja paistella, mutta esim. munakas onkin tylsempi paistettava.

 Le Creuset taitaa usein olla valurauta-astia, joka on keraamisella sisuksella ja emaloidulla ulkopinnalla ja kunnollisella hintalapulla? ;-)

Minulla toimii valurauta oivallisesti, teen noihin pikkurasvapolttoa aika usein. Kuumennan reilusti, ina ruokaöljyä, pyyhitään tasaiseksi talouspaperilla ja jäähdytys. Uusiksi, kuumennus, talouspaperilla öljy ja jäähdytys. Ei tarvita mitään silavaa eikä nuotiota.
Kala ja potut, jne "ongelmakama": ripotellaan hieman karkeaa suolaa kuumalle pannulle ja lasketaan fisu paistumaan. Kalan pinta asettuu ennenkuin koskettaa rautaan. Jos esim. joku muna tarttuu kiinni, ollaan aloitettu paistaminen liian vileällä pannulla.

Teroituskivistä: hinta nousee nopeasti jos kivi suurenee.
Itse katsoin ensin eurooppalaisia veitsiä: Sabatier-laumaa ja Vüsthoffia, mutta kaikissa terän takana klöntti, joka sinänsä ihan hieno, mutta hankaloittaa teroitusta. Poikkeuksena Classic-Ikon sarja, jonka hinta taasen yli satasen, ja sillä saa jo tuon hienon japanilaisen linkkini Zen kerrosveitsen. Eurooppalaisia olisi toki helpompi teroittaa kun teräkulma loivempi ja teräs usein pehmeämpää, mutta opetellaan nyt teroittamaan japanilainen.

Tällä jannulla hyvä setti teemasta "veitsenteroitus": http://www.youtube.com/user/MrEZCooking

tuossa se teroitusosio: http://www.youtube.com/playlist?list=PLAP0uAG8FBFiff-7aDnaEmcq5lHS6hb9-

Esim. tässä videossa, kohdasta 10:50 vinkki, miten löytyy veitsen teräkulma.

http://www.youtube.com/watch?v=KlOAQffPbc8
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 686
Vs: Muita leluja
« Vastaus #8 : Marraskuu 28, 2013, 12:14:23 ip »

Joo, Kyllä mulla on ihan oikeitakin damastikaluja (puukkoja).
Ja tuo Kai -veitsien rakenne ei kyllä oikeaa damastia muistuta, (tai sitten olen ymmärtänyt jotakin väärin). Näissä ei nimittäin metallien kerroksellisuus näy, kuin terän sivussa, eikä lainkaan teroitusosuudessa.
Luulenkin, että damastikuvio on suorastaan syövytetty terän kylkeen?


Kyllä noissa KAI-veitsissä näyttäisi olevan ihan oikeaa damastia ne kyljet. Kyse on juurikin siitä, että terä itsessään on laminoitu sinne väliin kovemmasta teräksestä, koska se on hyvä rakenne. Täysdamastiterä, joka toimii keittiöveitsenä (mm. ohuet kerrokset) on häijyn hintainen, eikä sillä saavuteta kamalasti, kun terää kuitenkin hoonataan päivittäin. Damasti on tuossa ulkonäön takia, ei juuri mistään muusta syystä. Laminoitu rakenne on hyvä, melkeinpä paras mahdollinen ja damastilla saadaan näyttävyyttä (ja sitä kautta myyvyyttä).
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2436
Vs: Muita leluja
« Vastaus #9 : Marraskuu 28, 2013, 12:25:29 ip »

Ei kaikki ole huikean hintaisia, kuten jo linkkaamani Zen veitsi:
http://www.veitset.fi/zen-santoku-165cm-p-1198.html
tai:
http://www.scharfesjapan.de/kanetsune-tsuchime-damast-santoku-180mm#!zoom/0/

Halpaversio aiheesta voisi olla saksalaissivuilta löytämäni Eden, joka on saman hintainen kuin aika kälysen näköinen Ikean veitsi.
 http://www.knivesandtools.de/de/pt/-eden-quality-classic-damast-kochmesser-20-cm.htm
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 628
Vs: Muita leluja
« Vastaus #10 : Marraskuu 28, 2013, 12:37:01 ip »

Jossain vaiheessa oli melkoinen veitsikuume päällä ja tuli kaivettua netistä kaikkea mahdollista ja mahdotonta tietoa. Päädyin sitten kuitenkin tylsiin  ;) ja edullisiin Victorinox -tuotteisiin. Ei ole valittamista.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2436
Vs: Muita leluja
« Vastaus #11 : Marraskuu 28, 2013, 12:42:01 ip »

Aivan. Yleensä yön yli nukkumalla säästää vähintäänkin rahaa. Alkaa kypsyttää Fiskarseilla krihnuttaminen.

Tuolla aika käypänen teroitussetti:
http://www.knivesandtools.de/de/pt/-eden-quality-schleifpaket-3-tlg.htm

Ja kiinnostava halpaveitsi. Sen verran kovaa kamaa että ei ehkä kannata pudottaa kivilattialle? (Härte: 62-63 HRC )
http://www.knivesandtools.de/de/pt/-eden-kanso-aogami-kochmesser-20-cm.htm#tabbutton2
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 628
Vs: Muita leluja
« Vastaus #12 : Marraskuu 28, 2013, 13:46:02 ip »

Muutama valurautainen pata / pannu olisi ehkä tarpeen. Ehkä hieman työläitä, mutta pienellä hoidolla "ikuisia".

Pannuja löytyy Julienne -merkkisinä. Jonkinlainen "kivipinnoite" tms. Melko hyvä lämmönvarauskyky, joskin sitä myöten myös painava. Vanhimmalla ikää jo 10v, eikä mitään huomnautettavaa ole ollut. Parasta tässä pannussa on irroitettava kahva, koska aika usein tulee käytettyä pannua ruoanlaiton yhteydessä myös uunissa. Eikä se helppo puhdistettavuuskaan huono asia ole.

Nuo japanilaistyyppiset veitset ovat kyllä kiinnostaneet aina. Niiden myötä vain tulee opetella teroitus uusiksi jyrkemmän teroituskulman takia. Käsittääkseni teroitus vaatii myös teroitusvälineiltä enemmän terän kovuuden takia. Timantti "repii" kovan terän rikki. Olen yhteen santokuveitseen kerran sellaista kokeillut. Siinä veitsessä oli "sandwich" -tyyppinen terä. Sisällä kovaa, ulkona pehmeää. Piloille meni.

Noh, pitänee kevään aasianmatkan yhteydessä käydä katsastamassa myös kokkiveitsiä. Tiedä vaikka Victorinoxit saisi seuraa veitsitelineeseen...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 686
Vs: Muita leluja
« Vastaus #13 : Marraskuu 28, 2013, 15:04:10 ip »

Ei kaikki ole huikean hintaisia, kuten jo linkkaamani Zen veitsi:
http://www.veitset.fi/zen-santoku-165cm-p-1198.html
tai:
http://www.scharfesjapan.de/kanetsune-tsuchime-damast-santoku-180mm#!zoom/0/


Sama laminaattirakenne noissa näyttäisi olevan kuin KAI-veitsissä.
Ja miksi ei olisi, kun se on kerta hyvä.

Sama rakenne on käytössä myös hieman kalliimmissa veitsissä:
http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/719714/Hocho-Deluxe-Usuba-Vegetable-Knife.htm


Oikeasti kiinnostaisi tietää, että saavutetaanko damastilla tuossa muutakin kuin näköä. Kun sitä näköjään paljon näytetään harrastavan. Tietysti kun kyse on Japanista, niin pelkällä valmistajan vaivannäöllä on arvo.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2436
Vs: Muita leluja
« Vastaus #14 : Marraskuu 28, 2013, 15:27:40 ip »

Olen alkanut kääntyä mielipiteeseen, että kerrosrakenteella voi olla etuja, mutta sen voi tehdä myös pelkästään ulkonäköä tukemaan -ilman mitään etua käyttöön, kestävyyteen tai teroitukseen. Luin yhdeltä suomalaiselta sivulta, ettei se edes ole tae taotusta rakenteesta, vaan saadaan aikaan myös valussa.

Hieman kalliimpia veitsiä löytyy monesta paikasta
Esim tuolla on tarjoussivulla 2800 taalan veitsiä:)

http://www.japanesechefsknife.com/SPECIALS.html#Specials

itse kyllä katselin n.120 taalan tarjous-Gekkoa, mutta onneksi se on nyt loppu ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::