Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: epäuskottavat legendat  (Luettu 20550 kertaa)

pukinmäestä

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 81
epäuskottavat legendat
« : Kesäkuu 03, 2013, 20:25:30 ip »

Kanavointi, pelkkää legendaa? Miten forumilaiset uskotte kanavointiin - minä en.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #1 : Kesäkuu 03, 2013, 21:42:52 ip »

Eikös sen näe melko selvästi kun katselee nakukahvan läpi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #2 : Kesäkuu 03, 2013, 22:58:09 ip »

Ensimmäinen postaus = epäuskottavan legendaarinen.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #3 : Kesäkuu 03, 2013, 23:54:19 ip »

Ei kai kanavointi ole millään tavalla uskon asia. Sen voi havainnoida, todeta tuloksessa ja sitä voi tutkia. Uskon asioita ovat ne, joita ei voi empiirisesti tutkia ja selittää...

Sitten on tietenkin "kanavointi" New Age mielessä, joka on henkiolentoihin yhteydenpitoa. Se on mielestäni pelkkää legendaa. Kyseessä on kuitenkin kahvifoorumi, joten keskustelemme varmaankin kanavoinnista, jota tapahtuu espressoa keittäessä huonon tamppauksen, jauhatuksen tms seurauksena pilaten uuton, jolloin kahvin kaikki maut eivät ole kohdallaan.

Jos et ole tähän kanavointiin törmännyt sinulla on hyvä mylly ja keittotekniikka, tai sitten painekahvakeitin, jossa mahdollinen kanavointi ei niin paljoa tulosta hetkauta. Jonkin verran kuitenkin....
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #4 : Kesäkuu 04, 2013, 00:19:29 ap »

Jos mennään kanavoimisen syihin, niin veikkaan että iso osa johtuu kahvan tärinästä kun se laitetaan koneeseen kiinni: siinä on helppoa irrottaa kakku kahvasta kun kolistaa kahvan kiinni...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #5 : Kesäkuu 04, 2013, 02:07:38 ap »

Itse laitan mielestäni taas kahvan ihan nätisti koneeseen. Tällä EN usko olevan kanovoimisen kanssa yhtäläisyyttä.
Distribuutiolla sit enempikin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #6 : Kesäkuu 04, 2013, 08:36:02 ap »

Kanavointi ei edes ole pelkästään espresson / kahvin ongelma, vaan sitä esiintyy muuallakin, missä suodatetaan. Esimerkiksi olutta tehtäessä mallaspatjan kanavoituminen saattaa tiputtaa hyötysuhdetta useamman kymmenen prosenttia.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #7 : Kesäkuu 04, 2013, 12:17:00 ip »

Itse laitan mielestäni taas kahvan ihan nätisti koneeseen. Tällä EN usko olevan kanovoimisen kanssa yhtäläisyyttä.

Kolista kokeeksi, jos et usko?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #8 : Kesäkuu 04, 2013, 12:33:21 ip »

Kolista kokeeksi, jos et usko?

Niin legendaarinen kuin tämän ketjun avaus olikin, niin soisi kuitenkin että jatkokeskustelijat eivät sortuisi kovin paljon näihin "one linereihin" vaan ihan oikeasti yrittäisivät keskustella. Siellä on oikeasti ihan kaunis päivä ulkona jos ei parempaa tekemistä löydy...

Jos mennään kanavoimisen syihin, niin veikkaan että iso osa johtuu kahvan tärinästä kun se laitetaan koneeseen kiinni: siinä on helppoa irrottaa kakku kahvasta kun kolistaa kahvan kiinni...

Kyllä kolistelemalla varmasti saa kakun irti ja silloin on veden helpompi juosta pitkin filtterin reunaa, mutta voisitko vielä perustella tyrmätessäsi tuon Toman kommentin, että miksei kakun mahdollisella epätasaisella tiiviydellä/paksuudella jne. ei ole mitään tekemistä sen kanssa että vesi saattaisi löytää helpon reitin keskeltä kakkuakin?

Itse olen siis samalla kannalla Toman kanssa tuosta syystä. En oman koneeni käytön aikana muista nakukahvan kanssa pelatessani todistaneeni kuin muutaman sivukanavoinnin ja 99% ne ovat olleet kakun keskeltä juoksevia ympäristöään nopeampi noroja.
 
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #9 : Kesäkuu 04, 2013, 17:38:12 ip »

Niin legendaarinen kuin tämän ketjun avaus olikin, niin soisi kuitenkin että jatkokeskustelijat eivät sortuisi kovin paljon näihin "one linereihin" vaan ihan oikeasti yrittäisivät keskustella. Siellä on oikeasti ihan kaunis päivä ulkona jos ei parempaa tekemistä löydy...

Kyllä kolistelemalla varmasti saa kakun irti ja silloin on veden helpompi juosta pitkin filtterin reunaa, mutta voisitko vielä perustella tyrmätessäsi tuon Toman kommentin, että miksei kakun mahdollisella epätasaisella tiiviydellä/paksuudella jne. ei ole mitään tekemistä sen kanssa että vesi saattaisi löytää helpon reitin keskeltä kakkuakin?

Itse olen siis samalla kannalla Toman kanssa tuosta syystä. En oman koneeni käytön aikana muista nakukahvan kanssa pelatessani todistaneeni kuin muutaman sivukanavoinnin ja 99% ne ovat olleet kakun keskeltä juoksevia ympäristöään nopeampi noroja.
 

Niin, täällä sataa tosiaan rakeita.  En tyrmännyt muita kanavoitumistapoja, mutta minun versioni tyrmättiin. Reilumpaa toki niinpäin. Ettei kukaan pääse sanomaan. Ja tietenkin pitä kirjoitella pidempään, jotten moitita liian lyhyistä kommenteista, joten muutama sana vielä...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #10 : Kesäkuu 04, 2013, 20:12:26 ip »

En tyrmännyt muita kanavoitumistapoja, mutta minun versioni tyrmättiin. Reilumpaa toki niinpäin.

Ei sinun versiotasi tyrmätty. Mikä ehkä "tyrmättiin", oli väitteesi sen yleisyydestä. Olet oikeassa että reunakanavoinnin voi todeta kolistelemalla, mutta oletuksesi siitä että sitä aina normaalitilanteessa kovasti kolistellaan on mielestäni hieman huteralla pohjalla... Ainakaan itse en koe suurta motorista haastetta laittaa kahvaa nätisti kiinni gruppoon.

Distribuution merkityksestä tasaiseen uuttoon on puhuttu aktiivisesti noin 10+ vuotta. Kauheasti en muista nähneeni keskusteluja kahvan gruppoon asettamisesta tässä yhteydessä. Mutta siis avoimin mielin edelleen kuuntelisin perustelujasi - ainahan sitä voi oppia uutta.

Ja tietenkin pitä kirjoitella pidempään, jotten moitita liian lyhyistä kommenteista, joten muutama sana vielä...

Ei siinä muuta kuin että perusteltuja mielipiteitä on aina mukavampi lukea kuin pelkkiä mielipiteitä. Näin syntyy helpommin keskustelua, josta on kaikille osapuolille ehkä jotain hyötyäkin, varsinkin kun toisen ajatuksia on helpompi tulkita. Tomahan kertoi laittavansa kahvan kiinni koneeseen varovaisesti ja ei näe miten se voisi aiheuttaa kanavointia. Vastasit oleellisesti että todetakseen varovaisen kiinnittämisen aiheuttavan kanavointia, tulisi hänen kolistella sitä kahvaa laittaessaan sitä varovaisesti kiinni.
Kirjattu

pukinmäestä

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 81
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #11 : Kesäkuu 04, 2013, 20:49:14 ip »

Kotibarista on taitava jauhaessaan suoraan kahvaan - legendaa. Tämä on Ammattilaisten juttu - kotona jauhetaan jugurttipurkkiin, Pirkka Turkkilainen jugurtti esim.
Kirjattu

pukinmäestä

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 81
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #12 : Kesäkuu 04, 2013, 21:16:18 ip »

Paakuttava mylly on turha mylly, heti kun on budjettia: Uutta tilaukseen. Legedaa tämäkin.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #13 : Kesäkuu 04, 2013, 22:42:35 ip »

Kotibarista on taitava jauhaessaan suoraan kahvaan - legendaa. Tämä on Ammattilaisten juttu - kotona jauhetaan jugurttipurkkiin, Pirkka Turkkilainen jugurtti esim.
Olen taas holtittoman lyhytsanainen, johtuu varmaan siitä et oon laiska kirjoittamaan. Puhua löpisen sit irl:ssä sitäkin enempi.
Eli tähän ajattelin alkuun et, niin no näinhän se on. Tai OLI, kun muistelen vielä aikaa jolloin myllynä Krupsi, ja siinä tuli veissailtua sit ja käytettyä purnukkaa.
Enää ei, kyl ihan suoraan kahvaan jauhan. Mazzer Mini E B olis mylly, ja siinä kun jauhan kahdessa satsissa, niin ekan jälkeen sekoitan korissa olevat purut haarukalla, ja toisen satsin tasaan, sit tamppaus.
Enkä todellakaan ole ammattilainen. Kotibarista nimike on hieman häilyvä, siitä vois olla jokin määritelmä ensin, ennen kuin sitä voi noin käyttää.
Ehkä aloitellija, pihalla, hieman aikaa harrastanut, vähän perillä jo... jne.. vois olla aika hyvät ;)

Mut sit kuten joskus aiemmin olenkin maininnutkin, niin Orphan Espresson Funnelia kyl tekis mieli, ellei postit olis niin kiva lisä.
Tuo olis kai esteettisempi jugupurkki. Martilla vai kenellä tälläinen olikin jo?

Edit: tuon linkitettyäni sain sit kipinän, ja tilasin sen pois kuljeksimasta. Oli postit pienemmät kuin muistin. I'm weak!
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 04, 2013, 22:58:34 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

pukinmäestä

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 81
Vs: epäuskottavat legendat
« Vastaus #14 : Tammikuu 09, 2015, 23:19:24 ip »

VST -sihti ja 0.1mm tarkkuudella siihen sopiva tampperi - ettei vaan olisi taas legendaa että näillä olisi jotain vaikutusta kahvin makuun? Itselläni ei ole kokemusta näistä härpäkkeistä, joten avoimesti otan vastaan vastaväitteet ja vielä avoimemmin esittämääni väitettä puoltavat lausunnot.

                 T: Eki
Kirjattu