Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet  (Luettu 101682 kertaa)

koomikko

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 209
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #15 : Maaliskuu 19, 2013, 22:19:01 ip »

Tuli palattua tuttuun papuun (kaffan 80/20) paremmin tiedoin varustettuna. Aiemmilla kerroilla oli distribuutiossa (kevyt wdt) ja huuhtelussa (liian lyhyt=kitkerää) aukkokohdat, jotka oli nyt korjattu. Aloitin siitä mitä olin suurinpiirtein aiemmin käyttänyt eli 17g/3K tuloksena oli 11g/25s ja maitokahviksi meni. Seuraava oli 3 mikronaksua löysemmällä eli 17g/3N ja tulos 13g/25s. Olen kuitenkin huomannut että tuo säätö ei ole lineaarinen vaan jossain vaiheessa nuo mikronaksut vaikuttaa huomattavasti enemmän uuttoon. Taas 3 naksua löysemmälle 17g/3Q ja ulos 23g/30s, tiukka ja tuju mutta hyvin pehmeä juoma tuli. Taas 3 naksua löysää ja nyt osui. Ulos tuli 26g/24s ja maku oli tasapainoinen, mukavasti happoa ja hyvä suutuntuma - ei vetisyyttä.

Kiva kun tuntuu homma taas onnistuvan paremmin. Kyllä se vaan niin on että noilla SO kahveilla ei välttämättä ole niin helppoa onnistua. Allekirjoitan nykyään myös täysin sen neuvon minkä mukaan kannattaa ensiksi opetella uuton hallinta hyvin yhdellä (tunnetulla) pavulla ja korjata mahdolliset virheet ja puutteet ensin. Näin saa hyvän tuntuman siitä miten säädöt vaikuttavat makuun. Jos joka pussin jälkeen vaihtaa papua homma on yhtä hakemista, pari pussia kannattaa varmaan ainakin käyttää samaa peräjälkeen jolloin muodostuu parempi käsitys kahvista ennenkuin se taas vaihtuu toiseen.
Kirjattu

jajoko

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #16 : Huhtikuu 13, 2013, 10:04:30 ap »

Olen tehnyt itselleni arviointipohjan, jossa on mielestäni hyvin toimiva kuvaaja maun arvioimiselle. Voin laittaa kaavakkeen nettiin jos jotain se kiinnostaa.

Kiinnostaa! Pitkällisen arpomisen jälkeen hankin Vario+Oscar-yhdistelmän, joka kolahti postista eilen. Kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti tuo koneesta saatu nektari olikin yllättäen ihan juotavaa ja suorastaan jopa hyvää.
Kirjattu
Mahlkönig Vario + Oscar Nuova Simonelli

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #17 : Huhtikuu 13, 2013, 10:57:49 ap »

tuosta linkistä
 *pistän uuden linkin myöhemmin.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 13, 2013, 13:47:27 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #18 : Huhtikuu 13, 2013, 11:17:54 ap »

tuosta linkistä
http://www.sendspace.com/file/gsu1ip

Olikohan nyt ihan oikea lomake?

Lainaus
Tarkkailtavan nimi:
Mistä ilmiöstä voisi olla kyse?:
Miten tarkkailemasi henkilö käyttäytyi ryhmässä?:
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #19 : Huhtikuu 13, 2013, 13:48:24 ip »

Olikohan nyt ihan oikea lomake?


No kylläpäs sitä nyt ollaan tarkkoina. Pistän oikean illemmalla.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jajoko

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #20 : Toukokuu 20, 2013, 09:54:21 ap »

Pistän oikean illemmalla.

Palaanpa tähän: oisko mahdollista saada sitä lomaketta shottien säätämiseen?  :)
Kirjattu
Mahlkönig Vario + Oscar Nuova Simonelli

Barista Mikko

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #21 : Kesäkuu 05, 2013, 14:47:28 ip »

Terve

vierailin vähän aikaa sitten Mokaflorin paahtamolla Firenzessä (mainos: http://www.espressoacademy.it/lang/eng/index.php)  jossa napsasin kuvan heidän käyttämästä säätösysteemistä paahtamista ja kahvin sekoitusta varten (more -> download):

https://plus.google.com/photos/115077924315484637168/albums/5885956595337883521?authkey=CPuqxuPi6_yHOg

Heillä oli käytössä siis paperinen lomake missä nämä kymmenen muuttujaa olivat radar-chartin akseleina ja arvosteltu yhdestä kymmeneen. Näpsäkämmin ei menisi kuin ehkä jos arvestelun laittaisi suoraan exceliin...  :)

Mikko
Kirjattu

jajoko

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #22 : Kesäkuu 10, 2013, 01:06:37 ap »

vierailin vähän aikaa sitten Mokaflorin paahtamolla Firenzessä (mainos: http://www.espressoacademy.it/lang/eng/index.php)  jossa napsasin kuvan heidän käyttämästä säätösysteemistä paahtamista ja kahvin sekoitusta varten (more -> download):

Kiitos!
Kirjattu
Mahlkönig Vario + Oscar Nuova Simonelli

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #23 : Heinäkuu 01, 2013, 19:48:01 ip »

Terve  :) Itse tässä vielä opettelen hyvien kupposten valmistusta (ja maitopohjaisina pääasiassa juon). Kysymykseni kuitenkin koskee noita määriä mitä ilmoitatte. Eli onko tuo 15-18g shottiin (tuplaan oletan) niin papuina mitattu vai jauhettua? Ja kumman punniteseminen on järkevämpää?
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #24 : Heinäkuu 01, 2013, 20:38:30 ip »

Minä puhun ainakin jauhetusta kahvista. Täydellisessä maailmassa jauhetun kahvin ja papujen paino olisi tietenkin sama. Näin ei kuitenkaan ole ja jos jotain punnitsee niin se on espresson kanssa jauhettu kahvi.

Suodatinkahvia tehdessä punnitsen itse kyllä vain pavut :-[
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #25 : Heinäkuu 01, 2013, 20:51:27 ip »

Kiitos. Näin vähän ajattelinkin, päätin kysyä kun en varma ollut.  :)
Kirjattu

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #26 : Heinäkuu 03, 2013, 15:37:20 ip »

Kiitos kaikista vinkeistä täällä. Olen puljaillut tässä jonkun kuukauden ja nyt kun huomasin omistavani painesihdin ja sain sen vaihdettua "tavalliseen". Ja sitten näiden tänkin topicin vinkkien perusteella, alkaa tulemaan varsin maukkaita kupposia (maitopohjaisia vielä). Nyt näitä on siis jo varsin mukavaa maistella.
Sain kyllä tuolla painesihdilläkin ihan ok kuppeja silloin tällöin. Kaupan espressojauheella kylläkin, mut oman myllyn tullessa tuli kans vaikeuksia, jotka nyt näyttää ylitetyn (ainakin hetkellisesti  ;))
Kirjattu

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #27 : Elokuu 21, 2013, 11:36:52 ap »

En o ihan varma meneekö nyt oikeaan osoitteeseen, mut en viitsiny uutta topickia aloittaa.
Eli mites on ton yhden shotin kanssa? Teettekö yhden shotin espressoja ja jos teette niin millä spekseillä? (vai kannaataako unohtaa tällaiset höpötykset, niinkuin eräs ystäväni sanoi  ;) ) Jos taasen valmistatte ko shotteja niin käytättekö samaa sihtiä kuin tuplassa, etc?
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #28 : Elokuu 21, 2013, 12:12:41 ip »

Aikani koitin varioida tuplaa ja sinkkua mutta nykyisin pysyn tuplissa: siis sihti, kahva ja jauhatusannos. Jos kahvinhimoisia on enemmän kuin yksi, jaetaan norot kahteen. Se, että shotti sinänsä on välillä sinkun kokoinen -se on taas toinen juttu -sitä hakuammuntaa ;-) 
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Hakuammuntaa: Shotin kohdalleen säätämisen perusteet
« Vastaus #29 : Elokuu 21, 2013, 12:17:58 ip »

Sanoisin että kotikäyttöisissä puoliautomaattilaitteissa (Silvia jne...) uuttotapahtuman toistettavuus samankaltaisena on hyvin paljon helpompaa tuplasihdillä (n. 14g kahvia) kuin sinkkusihdillä (n. 7g kahvia). Sinkkusihdillä tapahtuu siis helpommin heittelyä valmistusprosessissa, yleensä siis huonompaan suuntaan.

Olen itse kokenut tuplaespressojen valmistaminen ja nauttimisen tästä syystä helpoimmaksi. Jos siis tehdään espressoa kahdelle henkilölle niin tehdään kaksi erillistä tuplaespressoa. Jos haluaisin tehdä sinkkuespresson olisi valinta varmaan kaksinokkainen kahva joka jakaa tuplaesoresson (toivottavasti tasaisesti) kahteen kuppiin. Enemmän tiskattavaa tuottava vaihtoehto olisi tehdä tuplaespresso astiaan, josta sitten annoksen puolittava kaato kuppiin.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..