Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013  (Luettu 10011 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #15 : Helmikuu 01, 2013, 22:36:31 ip »

"to prepare (as beer or ale) by steeping, boiling, and fermentation or by infusion and fermentation"

Sanoo Merriam-Webster

kahvin yhteydessä merkitykset "steeping" ja "infusion" ne osuvimmat. "Boiling" ehkä jollain tapaa pannukahvin kanssa, mutta ei sitä silloinkaan kauheasti keitetä, vaan "kiehautetaan" lyhyesti osana muuta lilluttelua.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #16 : Helmikuu 01, 2013, 23:10:35 ip »

eikös se brewing ole vähänkuin uuttamista? vai miten oluessa?

Joo, olutta tehdessäkin uutetaan maltaista sokerit pois, josko prosessi on aikalailla monimutkaisempi kuin kahvissa. Entsyymeitä, proteiineja, kaikkea sellaista.

"to prepare (as beer or ale) by steeping, boiling, and fermentation or by infusion and fermentation"

Sanoo Merriam-Webster

kahvin yhteydessä merkitykset "steeping" ja "infusion" ne osuvimmat. "Boiling" ehkä jollain tapaa pannukahvin kanssa, mutta ei sitä silloinkaan kauheasti keitetä, vaan "kiehautetaan" lyhyesti osana muuta lilluttelua.

Eipä tuo sanakirjaselitys kovinkaan paljoa avaa hommaa sitä tuntemattomille ja on oikeastaan kehno tai jopa virheellinen.
"Steeping" ei pääasiallisesti yksistään riitä. Pitää mäskätä. Eli yksinkertainen kuumassa vedessä huljuttelu ei anna yhtään mitään.
Keitto tapahtuu yleisesti vasta sen jälkeen kun sokerit on saatu irti. Pois lukien oluet jotka keittomäskätään, mutta siinäkään ei keitetä koko mäskiä.

Voisin toki selittää koko prosessin alusta loppuun riittävin sanankääntein, mutta tämä ei taida olla sen paikka.
Kirjattu

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #17 : Helmikuu 01, 2013, 23:41:11 ip »

Laittakaahan linkki mistä tuon jutun pääsee lukemaan! Lopetin tuon tilauksen kun eivät antaneet enää opiskelija-alea (ikiteekkari).
Kirjattu
Kupissa tänään:

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #18 : Helmikuu 02, 2013, 08:47:09 ap »

Eikös meillä alan johtavana kotimaisena sivustona ole oikeus luoda alalle hyvä suomenkielinen termistö välittämättä siitä kuinka vastaava asia on sanottu englanniksi, ruotsiksi tai saksaksi ( esim. Tietokone on mielestäni pirun hyvä sana).

Nämä yleisimmät valmistusmenetelmät voisi jakaa alaryhmiin riippumatta siitä suodattuuko purut uuton jälkeen metallin, kankaan vai paperin läpi.

Terminä voisi olla vaikka haudutus menetelmät, vapaan veden uutto ja painetta hyväksi käyttävät menetelmät.

Kuka haluaa aloittaa valmistusmenetelmä kaavion teon kotimaisin termein?
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #19 : Helmikuu 02, 2013, 09:33:50 ap »

Siis selvennykseksi edelliseen, minun kielessäni haudutus ja uutto ovat valmistusmenetelmiä.
Mutta suodatus on erikokoisten partikkelien erottamista toisistaan. Pannukahvikin voi haudutuksen jälkeen dekantoida sihdin tai suodattimen läpi ennen nauttimista.

Muuttuuko pannukahvin maku ja olemus rasvattomaksi jos sen kaataa paperisuodattimen läpi?
Onko joku kokeillut.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #20 : Helmikuu 03, 2013, 15:38:00 ip »

Laittakaahan linkki mistä tuon jutun pääsee lukemaan! Lopetin tuon tilauksen kun eivät antaneet enää opiskelija-alea (ikiteekkari).

http://www.kirjastot.fi/

:)

Ei taida löytyä netistä ollenkaan tuota juttua, tai sitten se on hyvin tehokkaasti maksumuurin takana.

Muuttuuko pannukahvin maku ja olemus rasvattomaksi jos sen kaataa paperisuodattimen läpi?

Espresso ainakin muuttui yllättävän vähän.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #21 : Helmikuu 04, 2013, 00:05:19 ap »



Espresso ainakin muuttui yllättävän vähän.

Yllättävä lopputulos. Minä olisin veikannut, että maku muuttuu " kermavaahdosta rasvattomaksi maidoksi"
Tämä on hyvä tieto niille jotka ovat joutuneet vaihtamaan espresson suodatinkahviin kohonneen kolesterolin takia. Ei muuta kuin paluu espressohommiin. Tietysti tulee yksi työvaihe lisää kun shotti pitää vielä käyttää paperin läpi ennen nauttimista.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #22 : Helmikuu 04, 2013, 00:41:39 ap »

Yllättävä lopputulos. Minä olisin veikannut, että maku muuttuu " kermavaahdosta rasvattomaksi maidoksi"
Tämä on hyvä tieto niille jotka ovat joutuneet vaihtamaan espresson suodatinkahviin kohonneen kolesterolin takia. Ei muuta kuin paluu espressohommiin. Tietysti tulee yksi työvaihe lisää kun shotti pitää vielä käyttää paperin läpi ennen nauttimista.

Kokeilussa olikin itseasiassa juuri tuollainen tausta. Joku kertoi suodattavansa espresson kohonneen kolesterolin vuoksi. Minä sitten tietysti rupesin kritisoimaan, että eihän se lopputulos ole enää mitään espressoa nähnytkään. Ja sitten oli pakko kokeilla ja todeta, että yllättävän vähän se maku kuitenkin muuttui.

Tämä oli toki yksittäinen kokeilu, jokainen voi suorittaa omat mittauksensa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #23 : Helmikuu 04, 2013, 08:13:54 ap »

Kävin lukemassa jutun. Harmittavaa kyllä, hyvä juttu se oli. Nyt kuka tahansa Hesaria lukeva voi olla suunnilleen yhtä sivistynyt kahviasioissa, kuin tällainen harrastaja, joka on joutunut vuosien saatossa raapimaan tietonsa netistä ja itse kokeilemalla...

Onneksi siellä oli sentään yksi virhe. Aeropress-ohjeessa käskettiin juomaan heti, mutta kyllähän sen nyt pitää antaa ainakin vähän aikaa jäähtyä, jotta maut tulevat esiin.


Tarkasti ottaen tuossa ei käsketty juomaan heti, vaan tarjoilemaan heti. Ja sehän on ihan oikein, varsinkin, kun todettiin, että termoksessa kahvi ei parane.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #24 : Helmikuu 04, 2013, 10:07:32 ap »

Lainaus käyttäjältä: wanico
Tämä on hyvä tieto niille jotka ovat joutuneet vaihtamaan espresson suodatinkahviin kohonneen kolesterolin takia. Ei muuta kuin paluu espressohommiin. Tietysti tulee yksi työvaihe lisää kun shotti pitää vielä käyttää paperin läpi ennen nauttimista.

Ei hyvät hyssykät  ???.

Eikös kolesterolin pahin nostattaja ole kovien  rasvojen käyttö. Sydänliiton ohjeissa suositellaan toki suodatinkahviin siirtymistä, sillä kafestolilla on vaikutusta kolesterolin nousuun. Suodatinkahvissa kafestolia ei ole. Pannukahvissa on. Espressossa enemmän kuin suodatinkahvissa, mutta vähemmän kuin pannukahvissa. Kafestolia ei voi suoraan verrata ruoan sisältämän kolesterolin määrään, mutta

suodattamattoman kahvin juojalla kolesterolin pitoisuuden nousua kuvataan sydänliiton sivuilla seuraavasti:

Lainaus käyttäjältä: sydanliitto.fi
Jos suodattamatonta kahvia juo noin 5 - 6 kupillista päivässä, voi veren kolesterolipitoisuus nousta 0,3 - 0,4 mmol/l. Yli 10 kupillista päivittäin juovilla kolesterolipitoisuus voi nousta jopa yli 1,0 mmol/l.

Eikö kuitenkin paljon merkittävämpää ole vähentää kovia rasvoja. Taas sydänliiton sivuille ja kolesterolin määrään eri elintarvikkeissa:

Lainaus käyttäjältä: sydanliitto.fi
6 dl täysmaitoa   57 mg
 6 dl ykkösmaitoa   24 mg
 6 dl rasvatonta maitoa   1 mg
3 viip. 30 %:sta juustoa   30 mg
 3 viip. 10 %:sta juustoa   12 mg
1 kanamunan keltuainen    230 mg
100 g kypsennettyä kalaa   60 - 135 mg
100 g kypsennettyä lihaa   60 - 119 mg

Jos kolesteroli on kohonnut, on ravinnosta saatavan kolesterolin suositusmäärä all 200mg/ vuorokausi. Terveellä suositus on 300 mg. Eli aika helposti nuo rajat paukkuvat, jos syö paljon lihaa ja käyttää rasvaisia maitotuotteita. Sen sijaan, mielestäni, kohtuullinen espresson nauttiminen ei ole kovin merkittävä tekijä, jos muu ravinto on kunnossa. Toki muutamakin shotti pitoisuutta hieman nostaa, mutta itse olen saanut paljon merkittävimpiä muutoksia aikaan muulla ruokavaliolla, kuin rasvaisen kahvin lopettamisella. Tosin juon kahvia vain 2-3 annosta päivässä.

Itse en siis alkaisi paperisuodattimien kanssa pelaamaan, mutta en ole lääkäri. Kohtuudella nauttiminen ei tunnu pahalta riskiltä ja olen siis merkittävimmät muutokset saanut aikaan rasvojen laatua seuraamalla ja siten laskenut kolesterolin normaalille tasolle. Kahvin juon ilman paperisuodattimia, mutta hyvin kohtuudella.

Merkittävin muutos omassa ruokavaliossani on ollut se, mitä laitan leivän päälle, tuleeko sinne nippu leikkeleitä ja/tai juustoja, vaiko tuoreita kasviksia. Laitanko majoonesi-pohjaisen salaattikastikkeen vai, lorautanko etikkaa ja oliiviöljyä jne.

Mutta tietenkin, jos joku kolesterolin kohoamisesta kärsivä haluaa juoda paljon kahvia, kannattaa vaihtaa siihen paperisuodattimen läpi uutettuun kahviin. Sekään ei tietenkään varjele liiallisen kofeiinin haitoilta. liittyyhän kolesteroliin usein kohonnut verenpaine. Itse siis kannatan kohtuukäyttöä ihan vapaasti valitulla valmistustavalla.

Onkos täällä muuten ketjua kahvin terveysvaikutusille? Sinne voisi aina, kun ketjuissa sivutaan näitä teemoja, linkitellä tutkimustietoa ja koettuja vaikutuksia. Tietenkin muistaen sen, että koetut vaikutukset ja omat ruokavaliomuutokset ovat henk. koht. juttuja eivät suosituksia tai puoskarointia. Jokainen vastaa itse omista valinnoistaan ja terveydestään.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 04, 2013, 10:32:30 ap kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #26 : Helmikuu 04, 2013, 22:05:14 ip »

köh...

No jopas. Ihan uutta tietoa. Mutta niin se vain kolesteroli laski joitakin vuosia sitten, vaikkei ole kahvitapojaan muuttanut. Miten lie lisääntyneellä liikunnalla vaikutusta?

Edelleen pidän kuitenkin kiinni siitä, että kohtuullisuus on tärkeintä.

Mutta hyvä linkki ja tärkeä osoitus siitä, että tietämys näissä asioissa voi muuttua paljonkin entisestä totuudesta (Puskan projektit ja muut...). Niin ja tietenkin omien käsitysten subjektiivisuudesta  :-[ .
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #27 : Helmikuu 04, 2013, 22:43:41 ip »

voisin kuvitella, että liikunnalla on suuri vaikutus. Samoin sillä, että kun ruokavaliota tuunataan vähemmän kolesterolia sisältäväksi, tuppaa se olemaan muutenkin terveellisempää. Se, että ruokavalio ei kolesterolia kohotakaan, voi se kuitenkin laskea sitä. 
Kirjattu

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Hieno artikkeli Nytissä 1.2.2013
« Vastaus #28 : Helmikuu 05, 2013, 09:37:28 ap »

Näköislehden avaamalla kaverin tunnuksilla löytyi juttu, jos joku muu ihmettelee samaa.
Kirjattu
Kupissa tänään: