Tämä on hyvä tieto niille jotka ovat joutuneet vaihtamaan espresson suodatinkahviin kohonneen kolesterolin takia. Ei muuta kuin paluu espressohommiin. Tietysti tulee yksi työvaihe lisää kun shotti pitää vielä käyttää paperin läpi ennen nauttimista.
Ei hyvät hyssykät
.
Eikös kolesterolin pahin nostattaja ole kovien rasvojen käyttö. Sydänliiton ohjeissa suositellaan toki suodatinkahviin siirtymistä, sillä kafestolilla on vaikutusta kolesterolin nousuun. Suodatinkahvissa kafestolia ei ole. Pannukahvissa on. Espressossa enemmän kuin suodatinkahvissa, mutta vähemmän kuin pannukahvissa. Kafestolia ei voi suoraan verrata ruoan sisältämän kolesterolin määrään, mutta
suodattamattoman kahvin juojalla kolesterolin pitoisuuden nousua kuvataan sydänliiton sivuilla seuraavasti:
Jos suodattamatonta kahvia juo noin 5 - 6 kupillista päivässä, voi veren kolesterolipitoisuus nousta 0,3 - 0,4 mmol/l. Yli 10 kupillista päivittäin juovilla kolesterolipitoisuus voi nousta jopa yli 1,0 mmol/l.
Eikö kuitenkin paljon merkittävämpää ole vähentää kovia rasvoja. Taas sydänliiton sivuille ja kolesterolin määrään eri elintarvikkeissa:
6 dl täysmaitoa 57 mg
6 dl ykkösmaitoa 24 mg
6 dl rasvatonta maitoa 1 mg
3 viip. 30 %:sta juustoa 30 mg
3 viip. 10 %:sta juustoa 12 mg
1 kanamunan keltuainen 230 mg
100 g kypsennettyä kalaa 60 - 135 mg
100 g kypsennettyä lihaa 60 - 119 mg
Jos kolesteroli on kohonnut, on ravinnosta saatavan kolesterolin suositusmäärä all 200mg/ vuorokausi. Terveellä suositus on 300 mg. Eli aika helposti nuo rajat paukkuvat, jos syö paljon lihaa ja käyttää rasvaisia maitotuotteita. Sen sijaan, mielestäni, kohtuullinen espresson nauttiminen ei ole kovin merkittävä tekijä, jos muu ravinto on kunnossa. Toki muutamakin shotti pitoisuutta hieman nostaa, mutta itse olen saanut paljon merkittävimpiä muutoksia aikaan muulla ruokavaliolla, kuin rasvaisen kahvin lopettamisella. Tosin juon kahvia vain 2-3 annosta päivässä.
Itse en siis alkaisi paperisuodattimien kanssa pelaamaan, mutta en ole lääkäri. Kohtuudella nauttiminen ei tunnu pahalta riskiltä ja olen siis merkittävimmät muutokset saanut aikaan rasvojen laatua seuraamalla ja siten laskenut kolesterolin normaalille tasolle. Kahvin juon ilman paperisuodattimia, mutta hyvin kohtuudella.
Merkittävin muutos omassa ruokavaliossani on ollut se, mitä laitan leivän päälle, tuleeko sinne nippu leikkeleitä ja/tai juustoja, vaiko tuoreita kasviksia. Laitanko majoonesi-pohjaisen salaattikastikkeen vai, lorautanko etikkaa ja oliiviöljyä jne.
Mutta tietenkin, jos joku kolesterolin kohoamisesta kärsivä haluaa juoda paljon kahvia, kannattaa vaihtaa siihen paperisuodattimen läpi uutettuun kahviin. Sekään ei tietenkään varjele liiallisen kofeiinin haitoilta. liittyyhän kolesteroliin usein kohonnut verenpaine. Itse siis kannatan kohtuukäyttöä ihan vapaasti valitulla valmistustavalla.
Onkos täällä muuten ketjua kahvin terveysvaikutusille? Sinne voisi aina, kun ketjuissa sivutaan näitä teemoja, linkitellä tutkimustietoa ja koettuja vaikutuksia. Tietenkin muistaen sen, että koetut vaikutukset ja omat ruokavaliomuutokset ovat henk. koht. juttuja eivät suosituksia tai puoskarointia. Jokainen vastaa itse omista valinnoistaan ja terveydestään.