Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Mitä maitoa cappucinoon ym..  (Luettu 1968 kertaa)

tumps

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Mitä maitoa cappucinoon ym..
« : Tammikuu 26, 2024, 09:34:27 ap »

Minkäslainen maito sopisi cappucinoon ym vaahdotukseen. Käykö ihan perus täysmaito vai kannattaako ostaa jotain kahvimaitoa?

entäs kauramaidoista? onko kokemusta?
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Mitä maitoa cappucinoon ym..
« Vastaus #2 : Tammikuu 26, 2024, 17:11:55 ip »

Eipä noista maidoista ihan vähään aikaan ole keskusteltu, eikä foorumi muutenkaan ole aktiivisuuden suhteen ihan parhaimpien aikojen vedossaan, joten eiköhän tässä ihan hyvin voida taas vähän jutella maidoistakin.  ;)

Varsinkin kasvipohjaisissa baristamaidoissa on saattanut vuosien saatossa tulla jotain kehitystä, joita noissa vanhoissa topiceissa ei ole osattu vielä huomioida.

Itse en kuitenkaan ihmeemmin "kasvimaidoista" innostu, kun ei ole aidon maidon veroista vielä tullut vastaan. Jotkut ovat sanoneet, että se on tottumiskysymys. En toki ole pahemmin nähnyt vaivaa etsimisen eteen, mutta välillä niitä on tullut maisteltua sitä mukaa, kun joku on jotain uutuutta kehunut ja tarjonnut cappun kasvimaidolla. Toistaiseksi en ole vielä tullut vakuuttuneeksi, joten niistä en osaa antaa mitään suositusta. Joku lehtivertailu niistä oli reilu vuosi sitten: https://kotiliesi.fi/ruoka/kasvimaito-testasimme-7-baristaversiota-kaurajuomasta-perunamaitoon/

Lehmänmaidon suhteen yleisluontoisina perusspekseinä kai pidetään minimissään kolmea prosenttia rasvaa sekä proteiinia, eli tavallinen punainen maito käy ihan hyvin. Itse tulee nykyisin juotua cappuja sen verran harvoin, että käytän pääsääntöisesti (laktoosittomia) UHT-maitoja hyvän säilyvyyden vuoksi. K- ja S-ryhmien omat tuotteet ovat toimineet ihan hyvin, kuten myös Lidlin laktoositon UHT-kevytmaito, jossa tosin on selvästi alle 3% rasvaa, mutta silti se toimii ihan kivasti cappuccinoissa. Silloin kun vielä tuli juotua cappuja tiuhempaan kuin kerran-pari viikossa, niin tykkäsin myös Juustoportin Vapaan lehmän täysmaidosta.

Esim. Valiolla on ihan erikseen kuulemma "baristojen kanssa suunniteltu" kahvimaito, jossa on "vain" 2% rasvaa ja 3,5% proteiinia, eli vähän enemmän protskua kuin perusmaidoissa. Olen sitä muistaakseni joskus uteliaisuuttani kokeillut, mutta ei siitä jäänyt sen suurempaa mielikuvaa - ei hyvässä, eikä pahassakaan mielessä. Tuossa linkki Valion suosittelemiin hyvin vaahtoutuviin kahvimaitoihin. https://www.valioaimo.fi/artikkelit/taydellinen-maitovaahto-kahviin-baristan-neuvoilla/ Arlallakin taisi olla joku oma kahvimaitonsa.

Mutta kuten edellä totesin, ihan hyvin niillä edullisemmilla ketjujen omilla tuotemerkeilläkin kyllä pärjää. En tosin ole mikään latte-art -harrastaja, joten voi noista jotain etua saada, jos riittää kunnianhimoa latte-artin suuntaan. Joku toinen ehkä osannee kommentoida siihen?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Mitä maitoa cappucinoon ym..
« Vastaus #3 : Tammikuu 26, 2024, 21:07:27 ip »

joo, vähän on hiljentynyt, taitaa foorumin keskustelu odottaa sukupolvenvaihdosta kun nykyiset "konkarit" on jo kaikkea ehtineet kokeilla ja oppia  :D tai ehkä tänä päivänä pitäis olla jotain tik-tok-insta whatsup-or-down viiden sekunnin videoklippikeskusteluja  ::)
Mutta my five pennies to milk discussion:
Itse ajattelen asiaa kolmen pointin kautta (eikä mitään vaaliviittausta tässä): maku, jonka maito kahvijuomaan antaa, laite, joka tuottaa oikean tekstuurin maitoon ja sitten kaatotekniikka -  tehdäänkö latteaa lattea vai latte artea tai jotain muuta juomaan.
Itse juon toisinaan cappuccinoa, en lattea, siinä on liikaa maitoa omaan makuun. Kannatan myös perinteistä cappuccino-määritelmää kahvin ja maidon suhteesta (harmi että kahviwiki ei toimi).
1. Maku näistä itselleni ollut tärkein. Laktoositon tai UHT antaa jonkinlaisen "makean" sivumaun, josta en pidä. Samoin soija, kaura tms "maidokkeet" eivät anna itselleni oikeaa makumaailmaa, joten parhaiten minulle toimii tavallinen maito, kevyt- tai täysmaito merkistä riippumatta. En ole huomannut litrahinnaltaan huomattavasti kalliimpien "kahvimaitojen" tuovan mitään lisäarvoa, tavallinen valio- tai arlamaito toimii ihan yhtä hyvin.
2. Laite eli vaahdotusteho ja höyrysuutin, on tärkeä. Pitää saada oikea koostumus, mikrovaahtoa eikä höttöä, maitoa kuitenkaan liikaa kuumentamatta. Itsellänni on kolme espressokonetta ja yksi niistä (HX) on paras maidon vaahdotukseen. Vaatii harjoittelua, koska tehoja löytyy ja maito vaahdotuu 12,5 sekunnissa. Silloin kun onnistuu.
3. Kaatotekniikka, yksinkertaisimmillaan se, ettei lotrata maitoa kahvin sekaan miten sattuu, vaan saadaan sopiva sekoittuminen ja kerrokset. Edellyttää kohdan 2. onnistumisen. Jos haluaa estetiikkaa lisätä, niin kuviointia voi toki harjoitella, se myös tuottaa automaattisesti mainitun kerrostumisen/sekoittumisen. Kuvioinnin kautta voi myös halutessaan rakentaa itselleen kokonaisvaltaisempaa kahviseremoniaa papujen valmistelusta, jauhamisen yms kautta kauniiseen esillepanoon ja tarjoiluun "zen" hetkeä varten.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Mitä maitoa cappucinoon ym..
« Vastaus #4 : Helmikuu 16, 2024, 01:35:23 ap »

Suomi on pieni markkina-alue. Sen takia noi maitolaadutkin on sotkettu. HYLA-maito on makeaa, koska maidon laktoosi on muunnettu sakkaroosiksi (=sokeriksi). UHT-maito on iskukuumennettua maitoa, joka ei ole makeaa valmistusprosessin takia. Mutta meillä Suomessa on yhdistetty nakit ja lakkahillo. Eli UHT-maito on yhtäaikaa HYLA-maitoa - siis imelää hirvitystä. Se on HYLAn vika, ei UHT:n vika.

Lidlistä saa normaalia maitoa UHT-versiona, myös täysmaitoa. Se ei ole HYLAa, eikä se ole makeaa.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Mitä maitoa cappucinoon ym..
« Vastaus #5 : Helmikuu 16, 2024, 12:24:34 ip »

Suomi on pieni markkina-alue. Sen takia noi maitolaadutkin on sotkettu. HYLA-maito on makeaa, koska maidon laktoosi on muunnettu sakkaroosiksi (=sokeriksi). UHT-maito on iskukuumennettua maitoa, joka ei ole makeaa valmistusprosessin takia. Mutta meillä Suomessa on yhdistetty nakit ja lakkahillo. Eli UHT-maito on yhtäaikaa HYLA-maitoa - siis imelää hirvitystä. Se on HYLAn vika, ei UHT:n vika.

Lidlistä saa normaalia maitoa UHT-versiona, myös täysmaitoa. Se ei ole HYLAa, eikä se ole makeaa.

Ei kai HYLA-maitoa ole muilla kuin Valiolla, sillä sehän on Valion tavaramerkki. HYLA on vähälaktoosista, mutta onhan suomalaisilla maidontuottajillakin täysin laktoosittomia tuotteita, kuten myös ruotsalaisella Arlalla. Arlan maitoa ei ole tullut kokeiltua todella pitkään aikaan, koska joskus aikoinaan petyin sen makuun. Nykyisin tilanne voisi olla toinen, mutta eipä ole tullut tarvetta kokeilla. Valionkin valikoimissa on laktoositon UHT kahvimaito, joka ei ole HYLA-maitoa.

Lidlin UHT-maito sopii kyllä hyvin kahvin sekaan. Jopa se kevytmaitoversio. Muilta tuottajilta olen päätynyt käyttämään täysmaitoja.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 16, 2024, 13:49:49 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 186
Vs: Mitä maitoa cappucinoon ym..
« Vastaus #6 : Helmikuu 17, 2024, 15:36:18 ip »

Lidlin 1,5% uht:tä olen käyttänyt useamman vuoden. Etuna mm. hyvä säilyvyys, kun ei maitoa muuhun käytetä.
Kirjattu