Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Doppio tostado  (Luettu 14284 kertaa)

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Doppio tostado
« : Joulukuu 01, 2011, 21:20:54 ip »

Näin suht tuoreena kahvinharrastajana törmäsin ko. termiin ensimmäistä kertaa tänään.
Googlella ei kamalasti tietoa aiheesta löydy. Italialaista espressoa joo, ja ilmeisesti metodissa kahvi paahdetaan kahdesti, ensiksi johonkin asti ja sitten loppuun.
toiset tykkää, toiset ei. Itse haluaisin kokeilla moista paahtotapaa.

Onko täällä kenelläkään syvällisempää tietoa?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #1 : Joulukuu 01, 2011, 21:36:57 ip »


Kyllä, italialaista, tuhkan makuista espressoa. Ovat kovin ylpeitä tästä paahtomenetelmästään. Löytyy aika usein italialaisten espresso-pakettien kyljestä.

Sanathan tarkoittavat kahteen kertaan paahdettua. Olin kuvitellut (siis kuvitellut, en tiennyt) termin tarkoittavan ns. kahden lämpöhuipun paahtoprofiilia. Esimerkiksi siten, että paahdon aikana lämpötila nostetaan korkeaksi, annetaan sitten paahdon muhia rauhallisemmin ja taas lopussa nopea lämmön nosto korkeaksi. Niin, saahan sitä kuvitella... Juttelin kerran sen Toijalassa olevan/olleen pienpaahtimon (oliko se nyt Fresh Coffee Roastery tms.) paahtomestarin kanssa. Hän oli sitä mieltä, että Doppio Tostado on tosiaankin ihan fyysisesti kahteen kertaan paahdettua kahvia. Ensin yksi paahto, pavut viileiksi ja sitten toinen paahto. Enempää hän ei asiasta kertonut, vaikka yritin kysellä.
   
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #2 : Joulukuu 02, 2011, 10:51:59 ap »

Sen mitä tuosta tietoa internetistä löysin, niin se tuhkaksi paahtaminen ei ole ehdoton välttämättömyys. Ilmeisesti öljyt kuitenkin puskevat pintaan aikaisemmassa vaiheessa kuin kertapaahdolla. Jos tuota kerran kokeilee ja ihmettelee, niin ei kovin suurta vahinkoa tapahtune. Kun vaan tietäisi, että mikä on otollisin hetki pysäyttää paahto.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #3 : Joulukuu 02, 2011, 14:04:48 ip »

Dieckmann Röstmeister vaikuttaa hieman aihetta sivuavalta konseptilta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #4 : Joulukuu 02, 2011, 15:46:59 ip »

Mielelläni maistaisin, ellen sitten jopa ole jo sattumalta saanut jossain.

Onko tuo tuhkaisuus aivan täsmä, vai voiko siitä tulla savuinen, sellainen sikarimaisen makuinen ja arominen?
Kun oikein joillain tummilla pavuilla olen näihin törmännyt, ja monista tykännyt (mm. caffissa oli paahdossa joskus Cuba Serranoa, en tiedä onko enää).

Siitä voisi saada hyvän suodatinkahvin, se tässä taka-ajatuksena.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #5 : Joulukuu 02, 2011, 17:33:36 ip »

Kyllähän sitä informaatiota vähäsen löytyy, kun jaksaa kaivaa.

Paahto keskeytetään lähteestä riippuen joko juuri ennen ensimmäistä raksua tai välittömästi sen jälkeen.
Kuitenkin menetelmän "etu" on siinä, että paahto menee tummemmaksi ennen toista raksua ja pavun pinnan hiiltymistä. Näin saadaan tummemmaksi paahdettuja papuja siten että niiden pinta on vielä kaunis ja kaippa se makukin on parempi.

Noh, minä en niin kamalasti välitä ranskalaisestakaan paahdosta, joten eipä tuo mahdollisimman pitkälle paahdettu papu niin kamalasti kiinnosta.
Kuitenkin kokeiltakoot ja verrattakoot tavallista ja tuplapaahtoa joillain FullCity-Vienna paahdoilla. Miksikö? Siksi koska voin. ;D
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #6 : Joulukuu 02, 2011, 19:17:04 ip »

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #7 : Joulukuu 13, 2011, 14:33:44 ip »

Nonni,

Nyt on liian laihaksi paahdetut Häsän pavut saaneet lisää kyytiä.

Kaadoin koko pussin (250g) Genen sylinteriin, väänsin lämmön suoraan 230 asteeseen.
Paahdoin 9 minuuttia ja "joku" raksu alkoi. Savuakin tuli ihan kohtuudella.
Lämpö ei luonnollisestikaan ehtinyt nousta annettuun arvoon, mutta nousi noin 226 asteeseen, (siis Genen antamaan arvoon)
Papujen tilavuus lisääntyi ainakin 30%. Saattaa olla, että löylytin hiukan liikaakin, sillä pinnassa näkyi jo hiukan kiiltoa. Selviääpähän sitten kunnolla, josko auttoi, eli pilaantui?

Tuosta tilavuuden lisääntymisestä arvaisin, että minun mittapuun mukaan Häsän paahto oli "kesken"

Niin, papuna oli: Brazil Espresso Perfetio

Nyt anna pussin levätä lauantaihin ja sitten palaan aiheeseen

Olli "The Doppio"
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 13, 2011, 14:58:03 ip kirjoittanut Tinuri »
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #8 : Joulukuu 13, 2011, 15:32:12 ip »

Heh, pitäisköhän mainita Stevelle tästä tuplapaahdosta, ukko tekee varmaan harakirin kun kuulee että heidän paahtojaan kärvennetään Suomessa lisää.  ;D

Mutta ihan mielenkiintoinen testi ja brassipavuille saa antaa lämpöä aika varovasti etteivät karkaa käsistä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #9 : Joulukuu 13, 2011, 16:46:37 ip »

Heh, pitäisköhän mainita Stevelle tästä tuplapaahdosta, ukko tekee varmaan harakirin kun kuulee että heidän paahtojaan kärvennetään Suomessa lisää.  ;D

Mutta ihan mielenkiintoinen testi ja brassipavuille saa antaa lämpöä aika varovasti etteivät karkaa käsistä.

Joo, saa kertoa. Puhetta piisaa, mutta pavut tuppaa oleen pumpattavasta kosketinsoittimesta  8).
Pakkohan se on jotain yrittää, että saa pavut juotua. Onhan tuossa sekin etu vielä, että nyt ne valmistuu 9 minuutissa normaalin 18 minuutin sijaan. Ajansäästö on merkittävä.

Käytän joskus myös esipaistettuja sämpylöitä ynnä muuta, varsinkin paatilla.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #10 : Joulukuu 13, 2011, 17:17:17 ip »

Jos Hasbeanin nettikauppaan nyt ilmestyy "Pre-roasted +3£" optio, niin se on Tinurin ansiota.  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #11 : Joulukuu 15, 2011, 11:02:54 ap »

No, en sitten malttanut odottaa kun pari päivää.

Eka vedot dopppio tostadosta tein Piccolalla. Cremaa pukkaa aivan kuten normaali tuore paahto.
Mausta nyt en suuremmin osaa kertoa, mutta se on ihan selvää, että nyt maistuu oikein paljon paremmalta!

Tänään jatkopaistan vielä tuotakin El Salvadoria.

Minun kirjoissani saa Häsän pavut tästedes lisänimen "esipaahdettu"
Enkä siis aio lopettaa piipunpolttoa, jotta voisin niitä sellaisenaan käyttää.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #12 : Joulukuu 15, 2011, 11:47:03 ap »

No mutta, kannatti kokeilla!

Kokeilen myös itse sopivan tilaisuuden tullen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #13 : Joulukuu 15, 2011, 12:11:37 ip »

No tännekin on tulossa satsi papuja taas, joten Behmor valmiiksi lämpenemään  ;D 8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Doppio tostado
« Vastaus #14 : Joulukuu 21, 2011, 14:26:40 ip »

Joku muuten twiittasi Stevelle siitä että Suomessa paahdetaan HasBeanin kahveja... taisi todeta tyyliin "makes me cry"  ;D

Pakko kyllä myöntää että tänne tuli juuri tilaus Häsältä (3 pussia) ja mieli tekisi tunkea ne Behmoriin... sen verran vaaleata on taas ja makumaailmaltaan aika mitäänsanomatonta  ???
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2