Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Automaatti espressokeitin viidakko  (Luettu 391008 kertaa)

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #30 : Syyskuu 10, 2007, 09:39:20 ap »

Mariia wrote:[/i][/b]
Lainaus
Ei, maito ei ole vaan maitoa. Maitokahvi-Mariiana olen testaillut eri laatuja, ja parasta vaahtoa saa yleensä & helpoiten Lidlin UHT-maidosta, huonointa taas Arla-Ingmanin maidosta. Toki kone, lämpötila ja kannu vaikuttavat, kenties lehmän nimi ja lypsyaikakin


 :oops: Niin siis näin päälinjoja meinasin... Ei se Ingmanin punainen, mitä meillä käytellään mitenkään huonoa lopputulosta anna. Sitten jos olisi paremmat laitteet ja ehkä vähän taitoakin.
Onko muuten niin, että tämä Lidl-sääntö pätee koko valtakunnassa? Ajattelin, että josko alueelliset erot näkyisivät kahvikuppiin asti. Vai onko tosiaan eri meijerien lopputuotteet niin kertakaikkisen täsapäisiä?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #31 : Syyskuu 10, 2007, 15:26:27 ip »

Lainaus käyttäjältä: Arto
Onko muuten niin, että tämä Lidl-sääntö pätee koko valtakunnassa? Ajattelin, että josko alueelliset erot näkyisivät kahvikuppiin asti. Vai onko tosiaan eri meijerien lopputuotteet niin kertakaikkisen täsapäisiä?
Lidlin tiiliskivimaito on saksalaisen lehmän tiristämää, sikäläisestä meijeristä. Luultavasti hyvinkin suuresta meijeristä, koska mölöä myydään ympäri Euroopan. Hyvän tuloksen olen saanut myös espanjalaisesta tiiliskivimaidosta. Uskonkin, että UHT-käsittely on onnistumisen takana, ei saksalaisen fraun hellä lypsyote. Tarkoitan siis "normaalia" UHT-maitoa. En tarkoita suomalaista, sokeripitoista HYLA/UHT-maitoa.

cartman
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #32 : Tammikuu 03, 2008, 09:50:49 ap »

Kertokaahan viisaammat, kumman näistä nyt sitten valitsisi. Tuo Krupsin 7200 on edullisempi, Saksasta kotiinkannettuna noin 360 euroa. Netanttila myy tota 399 euron hintaan, lisäplussana maksuvaihtoehtona osari.

AEG:ltä löytyy 400 euron luokassa moinen CS5000 malli:
http://www.aeg-electrolux.fi/node146.asp?ProdID=14872

Nopeasti katsottuna härveleiden ominaisuudet kutakuinkin samat. AEG:stä ei tunnu kenelläkään olevan kokemuksia.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #33 : Tammikuu 03, 2008, 22:02:35 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Nopeasti katsottuna härveleiden ominaisuudet kutakuinkin samat. AEG:stä ei tunnu kenelläkään olevan kokemuksia.
Jees, "nopeasti katsottuina" kaikki markkinoiden täysautomaatit vaikuttavat kovin samanlaisilta, kahvien maussa on sitten suuriakin eroja. Eikä tuosta AEG:stä taida paljoa kokemuksia olla. Germaanien oma Stiftung Warentest testasi täysautomaatteja 12/2007. Mukana oli sekä Krupsin 7200:n isoveli (XP7240), että AEG:n isoveli (CS5200). Peruskalustoltaan samoja, kuin halvemmat veljensä. Pisteitä jaettiin skaalalla 1...5, korkeampi numero tarkoittaa parempaa arvosanaa (!). Ja tässä tuloksia:

Jura C5  =  2,1
AEG CS5200  =  2,2
Saeco Odea  = 3,0
Krups XP7240  =  3,4

Ihan ajatuksia herättävänä yksityiskohtana: Testin julkistaminen oli otsikoitu sanoin: "Kapselit hakkaavat pavut". Elikkä 100-200 hintaiset kapseleita käyttävät "automaatit" tekivät parempaa kahvia, kuin pavuista jauhavat 500-1000 euron täysautomaatit.

Eikä tuo ole edes vitsi. Olen itse maistanut kapseleista tehtyä espressoa ja kyllä se Helsingin normikuppiloiden espresson pesi mennen tullen. En vain pidä siitä, että käteni sidotaan määrättyihin kapseleihin. Haluan itse päättää mitä papuja käytän ja tuliaispapujakin on aina kiva kokeilla.

Uteliaille: en muista mikä kapselisysteemi oli kyseessä. Mutta sen verran asiallinen se kupponen oli, että panin edustajan käyntikortin talteen. Työpöydän laatikossa se on tallessa.

Ja sitten vielä viimeinen disclaimer: Nythän puhutaan kuppi-ok-espressoa-nappia-painamalla-enkä-viitsi-puhdistella-konetta -kahvista.  Hyvän myllyn ja manuaalikoneen tekemä kahvi ei kuulu tähän maaotteluun.

cartman
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #34 : Tammikuu 04, 2008, 08:19:30 ap »

Mahtaisiko tuota Stiftung Warentest -testiä löytyä jostain? Olisi ihan mielenkiintoista lueskella testin tuloksia.

Tällä hetkellä taloudestamme löytyy tuollainen "automaatti", joka tekee erilaisia juomia kapseleista, tarkemmin sanottuna t-disceistä. En vain ole ollut tyytyväinen kyseiseen rakkineeseen ja ärsyttää nyt näin jälkikäteen olla kädet sidottuina ostamaan tiettyjä kapseleita. Itse olen maistanut mm. jollain Juralla tehtyä espressoa ja se hakkasi kyllä tuon t-disc espresson mennen tullen. Tuntuu kyllä hullulta että 100 euron laitteella piestään 1000 euron laite...

Ja tosiaan ei tässä vaatimuksena olekaan saada kotona mitään kahvilatasoista espressoa. Sitä saan pari kertaa vuodessa Italiasta ja siellä sitä nautitaankin sitten koko rahan edestä (70-95 senttiä kuppi, hinta/laatusuhde kieltämättä kohdallaan). Varmasti manuaalivehkeillä saa parempaa lopputulosta aikaiseksi, mutta esim. aamulla ei ole aikaa/energiaa alkaa läträilemään ja silloin napinpainalluksella saatu kahvi lienee paras vaihtoehto.

Kovasti on vain kritiikkiä saanut tässäkin langassa tuo Krupsin 7200 malli. Kompakti kokokin houkuttelee ostamaan sen. Siihen saa lisäoptiona tuon maitovaahdotushässäkän, tekeeköhän sillä mitään?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #35 : Tammikuu 06, 2008, 18:43:31 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
Tuntuu kyllä hullulta että 100 euron laitteella piestään 1000 euron laite...
Siihen saa lisäoptiona tuon maitovaahdotushässäkän, tekeeköhän sillä mitään?
No, eipä se niin hullulta tunnu, kun ajattelee itse vempaimia. Nehän ovat aivan eri laitteita, niiden vertailu tuolla tavoin on aika absurdia.

Kapselikone on hyvin yksinkertainen, se on vain vedenkuumennin ja pumppu. Suuri osa "tekniikasta" on itse kapselissa. Siinä on kahvin jauhatus, annostelu ja tamppaus, sitten suodatus ja vanhojen purujen poistokin. Lisäksi tuoreudesta on omalla tavallaan huolehdittu. Siten koneet ovat halpoja, mutta hinta maksetaan kapseleissa.

Kapselit ovat ikäänkuin seuraava kehitysaskel noista irrallisista suoatinpaperiin puristetuista "napeista", joita on jo pitkään käytetty. Olen saanut kerran hyvää nappikahvia (juuri avattu pakkaus), muutoin nappikahvi on ollut huonoa - vanhaa ja kitkerää. Yksittäispakattu kapseli säilyttää tuoreutensa aivan toisella tapaa, kuin kahvinapit.

Täysautomaatti taaseen jauhaa pavut itse, annostelee ja tamppaa, sitten vielä kuumentaa veden ja lurauttaa "painekahvastaan" kahvin, lopuksi heivaa käytetyt purut säiliöön. Tällaisen koneen valmistaminen on tottakai kalliimpaa, kuin pelkän "pumpun". Kone on kallis, pavut halvempia. Kaikkien täysautomaattien heikkous on - täysautomaattisuus!!! Jotta mekaniikka toimisi, kahvi on pakko jättää liian karkeaksi. Tuloksena usein aliuuttunutta kahvia. Samasta syystä koneet ovat hirmuisen ronkeleita papulaatujen suhteen.

Eipä sinun kysymykseesi helppoa vastausta löydy. Noista Krupseista sen verran, että itse hankkisin "digitaalisen" version (XP7220). Se on helppokäyttöisempi. Tekniikka on kai aivan samaa, kuin XP7200:kin. Se maitovaahdonkehitin on ihan hauska peli. Kyllä sillä maito "paksuuntuu", oletan syynä olevan vaahdottumisen. Itse käytän sitä kaakaon tekemiseen. Paksua, paksua vaahtokaakaota...  Vehkeessä on kaksi asentoa: capuccino ja latte. Ensin mainittu tekee maidosta vaahtoisaa ja höttöisää, jälkimmäinen tekee maidosta "paksua". Onko tämä sitten jokin versio ns. mikrovaahdosta, en tiedä.

Krupsilla on kahden vuoden takuu ja valtakunnan paras takuuhuolto. Täysautomaatin kohdalla tällä on merkitystä. Saeco tekee parempaa kahvia, mutta en vain uskalla ostaa sitä.

cartman
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #36 : Tammikuu 07, 2008, 10:15:01 ap »

Kiitos jälleen vastauksesta, on hyvä saada mielipiteitä muiltakin kuin kaupan myyjältä, jonka mielestä laitehan on varsin erinomainen ja osaa kaiken :).

Tässä nyt on alkanut nälkä kasvamaan sen verran paremman kahvin perään että joskohan alkaisi ajattelemaan koko juttua ihan toiselta kantilta. Toki tuo automaatin helppous houkuttelee todella paljon ja sen takia sitä konetta tulisi varmasti käytettyäkin todella paljon. Täytyy jatkaa juttua toisessa langassa, menee muuten vähän offtopic.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

mikke

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Keitin töihin?
« Vastaus #37 : Tammikuu 25, 2008, 10:56:35 ap »

Terve!

Löytyisköhän täältä apua tai kokemuksia... Tarvittaisiin töihin keitin, jolla pystyy näppärästi keittämään itselleen kupillisen kahvia ja ollaan siihen ajateltu Krupsin automaatti-espressokeitintä, esim XP7200. Pavuiksi meinattiin ihan "tavallisia" papuja, ettei kahvista tule turhan kallista. Eikä kaikki haluakaan espressoa. Prismasta ainakin löytyy Meiran papuja n. 7.60 e/kg. (Tämä varmaan nostaa karvat pystyyn kaikilla kotibaristoilla..!)

Kommentteja / asioita, joita pitäis ottaa huomioon?
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Keitin töihin?
« Vastaus #38 : Tammikuu 25, 2008, 11:09:48 ap »

Lainaus käyttäjältä: mikke
Terve!

Löytyisköhän täältä apua tai kokemuksia... Tarvittaisiin töihin keitin, jolla pystyy näppärästi keittämään itselleen kupillisen kahvia ja ollaan siihen ajateltu Krupsin automaatti-espressokeitintä, esim XP7200. Pavuiksi meinattiin ihan "tavallisia" papuja, ettei kahvista tule turhan kallista. Eikä kaikki haluakaan espressoa. Prismasta ainakin löytyy Meiran papuja n. 7.60 e/kg. (Tämä varmaan nostaa karvat pystyyn kaikilla kotibaristoilla..!)

Kommentteja / asioita, joita pitäis ottaa huomioon?


Haluatte siis espressokeittimen, mutta ette espressoa?
Kirjattu

mikke

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #39 : Tammikuu 25, 2008, 11:28:04 ap »

No tavallaan. Järkeviä automaattikeittimiä kun ei taida tossa hintaluokassa tavalliselle kahville olla. Ja voihan sitä sitten välillä nautiskella espressotkin.
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #40 : Tammikuu 25, 2008, 11:36:32 ap »

Saako tuosta sitten "tavallistakin" kahvia ulos? En tarkemmin laitetta tunne.
Kirjattu

mikke

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #41 : Tammikuu 25, 2008, 12:55:47 ip »

En ainakaan näe tavallisen kahvin keittämiseen mitään estettä. Tulee vaan vesi vähän kovemmalla paineella kuin MoccaMasterissa...

Krupsin sivuilla olevassa esittelyssä sanotaan:
- Toiminto, jolla voi säätää kahvin määrän (20?220 ml)

Ja käyttöohjeesta löytyy kappale:
TAVALLISEN KAHVIN VALMISTUS (80 ? 220 ML)

Toisaalta käyttöohjeen etusivulla lukee "Vain kotikäyttöön"...

Minkälaisiin ylläpitokuluihin tuon kanssa kannattaa varautua - kuinka usein puhdistusvalo palaa?

Puhdistustabletteja (XS3000) saa näköjään ainakin Piketa-verkkokaupasta 15 eurolla:
http://tinyurl.com/33vpyk
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Keitin töihin?
« Vastaus #42 : Tammikuu 25, 2008, 14:40:20 ip »

Lainaus käyttäjältä: mikke
Terve!

Löytyisköhän täältä apua tai kokemuksia... Tarvittaisiin töihin keitin, jolla pystyy näppärästi keittämään itselleen kupillisen kahvia ja ollaan siihen ajateltu Krupsin automaatti-espressokeitintä, esim XP7200. Pavuiksi meinattiin ihan "tavallisia" papuja, ettei kahvista tule turhan kallista. Eikä kaikki haluakaan espressoa. Prismasta ainakin löytyy Meiran papuja n. 7.60 e/kg. (Tämä varmaan nostaa karvat pystyyn kaikilla kotibaristoilla..!)

Kommentteja / asioita, joita pitäis ottaa huomioon?
Kahvia voidaan valmistaa monella eri menetelmällä, espressoMENETELMÄ on yksi. Kahvia voidaan sekoitella ja paahtaa monin eri tavoin. EspressoPAVUT (tai valmiiksi jauhettu) ovat yleensä keskitummaksi/tummaksi paahdettuja. Papuvalinnat tehdään erityisesti espressomenetelmää varten. Kun Moccamasterilla käyttää espressokahvia, niin tuloksena on vahvaa, tummaa kahvia. Espressomenetelmällä samoista pavuista saadaan sitten espressoa. Mikään ei estä valmistamasta "tavallista" kahvia espressomenetelmällä. Sillä tavoin "tavallinen" kahvi Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa tehdään, miksi ei meilläkin?

Sitten tuo kahvisi. Oletan sinun tarkoittavan Meiran Cafe Aromea papuina, sellaisia 250 gramman vihreitä pusseja. Se on mielestäni paras suomalainen bulkkikahvi, mutta nimenomaan papuina, ei valmiiksi jauhettuna. Olen tehnyt usein maitokahvia Cafe Aromesta espressokeittimellä. Tuplashotti Aromea kupin pohjalle, päälle mikrossa kuumennettu maito. Hyvää on ollut.

Täysautomaatti kahvinkeittimenä on vähän kimurantimpi juttu. Niissä, kun tuo uuttopuoli jää vähän heiveröisemmäksi. Toinen hankaluus on itse prosessi: espresso= 30ml vettä yhden panoksen läpi, tavallinen kahvi= 120 ml vettä yhden panoksen läpi. Eli: ensin tulee sitä vahvaa kahvia kuppiin, sitten loput ovat saman käytetyn panoksen läpi laskettua (karvasta) vettä.

Vanhan forumin puolella oli paljonkin juttua "tavallisen kahvin" valmistamisesta Krupsin XP7200:lla. Muistelen, että tyytyväinen käyttäjä kertoili kokemuksistaan. Itse en ole omasta mielestäni onnistunut. Syy on ehkä minussa, ei koneessa. Tuttavien mielestä kahvi on ollut "parempaa, kuin bensa-asemilla". Mitä tuo sitten tarkoittaakaan. Mutta jos maltat odottaa ensi viikkoon, niin kerron lisää. Kokeilen viikonloppuna erilaisia "tavallisia kahveja" ja maistatan niitä koe-eläimellä (vaimolla), hän on tottunut litkimään termoskannukahvia toimistossa.

cartman
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #43 : Tammikuu 25, 2008, 14:45:55 ip »

Lainaus käyttäjältä: mikke
Minkälaisiin ylläpitokuluihin tuon kanssa kannattaa varautua - kuinka usein puhdistusvalo palaa?

Puhdistustabletteja (XS3000) saa näköjään ainakin Piketa-verkkokaupasta 15 eurolla
Saa niitä tabletteja Stockaltakin ja muista ko. vehjettä myyvistä kaupoista, halvemmallakin, ei niiden hinta muodostu ongelmaksi. Kotikäytössä puhdistustarve on about 2-3 kertaa vuodessa. Kalkinpoisto Helsinginseudulla about kerran kahdessa vuodessa.

XP7200 on huono, kun sen voi puhdistaa vain silloin, kun valo palaa. Tyyliin: sinulle tulee vieraita, ensimmäinen vieras saa kupin kahvia, toisen kohdalla syttyy puhdistusvalo... "Digitaalisen" version XP7220 voi puhdistaa milloin itse haluaa.

cartman
Kirjattu

mikke

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Keitin töihin?
« Vastaus #44 : Tammikuu 25, 2008, 16:08:57 ip »

Kiitos asiantuntevista kommenteista!

Juuri tuosta Meiran Cafe Aromesta puhuin - kiva kuulla että se on mielestäsi parasta suomalaista bulkkikahvia! Näitä edullisia papuvaihtoehtoja kun tuntuu olevan aika vähän.
Lainaus käyttäjältä: cartman
Mutta jos maltat odottaa ensi viikkoon, niin kerron lisää. Kokeilen viikonloppuna erilaisia "tavallisia kahveja" ja maistatan niitä koe-eläimellä (vaimolla), hän on tottunut litkimään termoskannukahvia toimistossa.

Maltan odottaa! Ja tosiaan, täälläkin referenssi on se termoskannukura... Eli jos nyt päästään lähelle normaalikeittimellä keitettyä juhlamokkaa, niin hyvä on!

Kirjattu