Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: DIY paahdin  (Luettu 13067 kertaa)

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: DIY paahdin
« Vastaus #15 : Huhtikuu 06, 2011, 14:53:11 ip »

Tuolla vehkeellä paahtaminen oli ainakin ihan verrattoman kivaa. Huomattavasti tarkempaa ja aktiivisempaa kuin behmorin vahtaaminen, joka on miltei yhtä jännää kuin pesukoneen ohjelman seuraaminen.

Ans kattoo, jahka nuo pavut on oleentuneet niin päästään vertaamaan samaan aikaan paahdettuja häsbiinin Cachoeira- satseja. Toinen siis B:llä ja toinen Punaisella Paahtimella.

Muuten oli kiva paahtoreissu, mutta nyt tuo Bemari vaikuttaa vielä mopommalta kuin ennen. Tämän siitä saa kun lahjoittaa rattaita ja ketjuja tieteellisiin tarkoituksiin.

Laita viel semne kuva misä näkys se koko kones töttöröineen kaikkineen.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: DIY paahdin
« Vastaus #16 : Huhtikuu 06, 2011, 15:10:28 ip »

Jos jollakin olisi suositella hyviä tietolähteitä paahtamisesta, ottaisin ilolla vastaan. Kantapään kautta oppiminen on niin hidasta.

Lähtisin itse liikkeelle www.scaa.org --> library:stä. Tuonne on kasattu sähköiseen muotoon jenkkien erikoiskahvijärjestön vanhat luentomatskut. Sieltä vaan advanced search kohtaan "roasting" ja etsimään computer filejä.

-Mikko-
Kirjattu

Beorn

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: DIY paahdin
« Vastaus #17 : Huhtikuu 13, 2011, 18:05:38 ip »

Oi jospa oisin saanut olla muukaanaa... Luulenpa, että Rauman hyvässä kaupungissa ovat lopultakin tulemisensa tilassa ne kultaiset ajat, joita eräässä tilaisuudessa profeteerattiin näin:

Tuosta ryhtyi paahtamahan
pähkinöitä pehmittämään
marjasia mustuttamaan.
Savu suitsi parvekkeelta
utu uunista yleni.
oliko savu suuren suuri?
Oliko savu pienen pieni?
Eipä ollut suuren suuri
eikä aivan pienen pieni:
Olipa korttelin kokoinen
läänin verran laajueltaan
peninkulman paksuueltaan.
Päivä peittyi paistamasta
kuuhuet kumottamasta,
savun synkeän takia
syystä pavun paahtamisen
kahvin mustaks muuttamisen!

Tuostapa Jupu jurahteli
ääniaukosta ähisti
leukojansa louskutteli
paha poika paukahutti:

Joko on kahvi kallistunut
muoto mustaks muuttununna?

Tuohon virkki Hoseefuinen
paksu kotibarista
riskiniska liiatenki:
Onpa kahvi kalpeenlaista
onpa marja mustumatta!
Vasta raksu ensimmäinen
tuossa ritisten ratisi.

jne.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1490
  • Kahviharrastaja
Vs: DIY paahdin
« Vastaus #18 : Huhtikuu 13, 2011, 19:42:24 ip »

Lisää kiitos.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Beorn

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: DIY paahdin
« Vastaus #19 : Huhtikuu 26, 2011, 06:20:17 ap »

En minä vihjaa (enkä syytä enkä väitä), mutta olisihan tuo mukava kuulla, miten paahtaminen onnistui. Jos ette kerro täällä, tulen käymään Raumalla ja loitsuan. Tuo viimeinen on sellainen, mitä ne sanovat uhkaukseksi, olen kuullut että se toimii joskus.

Tässä loitsu, jolla voi kirota kaverin (tai vihamiehen) Pavonin:

Piäty, kahvi, vuotamasta,
grupon läpi liikkumasta,
esty esso uuttumasta,
kuppiin tuosta kulkemasta!
Kahvi, seiso kuni seinä,
asu, esso, kuni aita,
kuin miekka meressä seiso,
saraheinä sammalessa,
paasi pellon pientaressa,
kivi koskessa kovassa!

Loitsussa on hämmästyttävä voima. Kone on ummessa. Ei heru. Kaikki on kunnossa (jauhatus, paahto, koneen paineet jne.), mutta esso ei vain synny. Jos oikein kovettu barista lukee tämän loitsun ja samalla heittää vasemman olkansa yli juhlakatriinaa(suomalaiseen makuunTM), ei onneton kotibarista saa edes pavonin kahvaa alas. Ikinä.

 
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: DIY paahdin
« Vastaus #20 : Huhtikuu 26, 2011, 21:47:01 ip »

En minä vihjaa (enkä syytä enkä väitä), mutta olisihan tuo mukava kuulla, miten paahtaminen onnistui. Jos ette kerro täällä, tulen käymään Raumalla

En pelkää noita loitsuja. Larppaa rauhassa, mutta pysy vaan siellä turussa  :P Olen lueskellut noita Missen neuvomia julkaisuja. Kovin mielenkiintoista kuten myös: coffeeresearch.org

Tässä rohkaffeebohnenin Monsoon Malabar AA:n paahto 18.4.:

 

Kiinnosti koittaa tuota vaaleapaahtoisena (ohje: city+ - full city) kun aiemmin olen törmännyt vain tummempiin ehkä full city+ tai vienna. Tämä papu on kasvanut 600-800m:n korkeudessa. Joten ajattelin sen pitävän suht loivasta paahdosta. Tuo papujen lämpö saattaa olla hieman alakanttiin. Mittarina niille on yleismittari, joka saattaa olla vain suuntaa antava.

Vielä en ole tätä maistanut. Jos tuo käyttäytyy, kuten tummempi m.malab niin pitänee malttaa vielä viikko, ennenkuin kannattaa maistaa. Miltä tuo paahto harjaantuneemmista näyttäisi?
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: DIY paahdin
« Vastaus #21 : Toukokuu 03, 2011, 14:26:33 ip »



Eilinen paahto näytti aika mielenkiintoiselta  ::) olen ymmärtänyt, että raksujen aikana papujen lämmön pitäisi nousta nopeasti (vai oliko peräti että pavut tuottavat itsessään lämpöä raksujen aikana) mutta nyt näytti, että papujen lämpö ylittää rummunsisälämpötilan juuri tuossa raksujen välissä. Mittareiden pitäisi nyt näyttää oikein suhteessa toisiinsa. Testailin niitä eri lämpötiloissa ja otin huomioon 2 asteen heiton joka ilmeni.

1. ja 2. raksun väliä varmaan olisi hyvä venyttää vähintäänkin pariin minuuttiin näilläkin paahtoajoilla?
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: DIY paahdin
« Vastaus #22 : Toukokuu 03, 2011, 14:49:45 ip »

Vielä en ole tätä maistanut. Jos tuo käyttäytyy, kuten tummempi m.malab niin pitänee malttaa vielä viikko, ennenkuin kannattaa maistaa. Miltä tuo paahto harjaantuneemmista näyttäisi?

No nyt on tuota (m.malabaria siis) suodatinkahvina juotu. Taisi mennä laadultaan enempi tuonne vieraskahvien puolelle, mutta paremman puutteessa voi itsekin juoda. Maku aika lähellä ns. rottapirtelöä.  
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600