Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 128763 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #150 : Maaliskuu 17, 2016, 22:19:20 ip »

Harrar on ollut hyvää. Tavoittelin mustikkaisuutta, mutta sitä en ole saanut aikaiseksi. Kokeilut tosin vielä vaiheessa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #151 : Maaliskuu 30, 2016, 14:57:23 ip »

Ihan kivasti tuo lämpötilan nosto on toiminut. Ainakin kuvittelen että paahto on tasaisempi, enkä ole huomannut että maku olisi mitenkään huonompi. Paahtoaika kuitenkin vain noin 10-12 minuuttia, eli mistään leipomisesta ei ole kyse.

Viime aikoina olen paahtanut enemmän fiilispohjalta, eli ilman ajanottoa ja muistiinpanoja. Mutta hyvin rullaa.

Monsooned Malabarin kanssa on tosin ollut hieman ongelmia. Kun muut pavut paahtuvat silmämääräisesti hyvin tasaisesti, Malabarin kanssa pieni osuus pavuista jäävät todella vaaleiksi.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #152 : Maaliskuu 30, 2016, 15:23:18 ip »

Harrar uunipaahdosta pari mainintaa:
- uuni 250 C, pavut sisään, 1st crack alku n. 4:30, lopetus n. 6min. Tuloksena hapokas, suuta kuivattava maku. Jauhatus melko karkeaksi niin kahvista tulee Aeropressillä jännää, hieman teemäistä.
- uuni 200 C, pavut sisään, tavoitelämpötilaksi 250 C, 1st crack alku n. 7min, lopetus 9min. Meni ehkä hieman liian tummaksi ja kahvista tuli melko tavanomaista.

Mustikkaisuutta ei edelleenkään.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #153 : Huhtikuu 01, 2016, 12:04:38 ip »

Onko tuosta Harrarista tarkempia speksejä? Mistä ostettu?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #154 : Toukokuu 23, 2016, 21:25:38 ip »

Tulipa paahdettua pitkästä aikaa kahvia. Yirgacheffeä tavallisella uuninpellillä, että sai isomman annoksen. Paahdosta tuli yllättävän tasainen. Pitää katsoa, jaksaisiko ottaa kuvan...

Kahvia oli paahdon jälkeen 279 grammaa. Lähtötilannetta ei tullut punnittua - hieman enemmänkin olisi mahtunut, mutta kun ei ollut.

Lähtölämpötila 240 astetta. Hieman hidastin paahtoa aukaisemalla luukkua ja vetämällä peltiä sen verran ulos, että näin kunnolla pavun värin. Crackejä en kuullut, kun oli liesituuletin täysillä. Paahtoaste on vaikea sanoa, hieman vaalea espresso. Aika oli noin 12 minuuttia.

Maku on kyllä minusta hyvä. Yirgan ominainen greippisyys on vahva. Toimii yllättävän hyvin maidonkin kanssa. Ei mikään perinteinen espesso.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #155 : Toukokuu 29, 2016, 22:17:55 ip »

Tässäpä tuota viikko sitten paahdettua Yirgacheffeä Ascason papusäiliössä viimeiset pavut.



Tätä koko pellillä paahtamista pitää harrastaa jatkossakin. Pitää vaan tilata lisää papuja. Olin oikein tyytyväinen tulokseen.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Jh

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #156 : Maaliskuu 01, 2020, 19:51:18 ip »

Rosenlew kiertoilmauunia opeteltu nyt tässä parisen viikkoa ymmärtämään, tuloksena monta onnistumista ja pari heikompaa satsia. Käteen on jäänyt lähinnä fiilis, että kyllä uunilla saa erinomaistakin tulosta aikaan, mutta silti paahdin on ostoslistalla kunhan jostain löytyisi sopiva (saa tarjota).

Kokeillut paahtaa kiertoilmalla sekä ilman ikean paistosuojaverkon päällä, eli sellainen pyöreä ohut paistinpannun verkkokansi, joka päästää ilmaa hyvin lävitseen. Kiertoilmalla jälki on paljon tasaisempaa ja siirryin toistaiseksi siihen. Jossain vaiheessa kuitenkin täytyy kokeilla taas ilman kiertoilmaa, koska tuntuu että maut sai esiin ehkäpä voimakkaammin vaikka väriskaala oli laajempi.

Todellinen yllättäjä oli Etiopian sidamo josta nyt viidellä eri yrityksellä saanut aina sitruksista tai mustikkaista makua irti enemmän tai vähemmän. Espressona varsinkin yksi vaaleapaahtoinen erä oli aivan loistava, todella mustikkainen ja makea eikä yhtään liian hapan.

Kuvissa viimeisimmät satsit Sidamoa sekä Mexico Flamingoa:
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 01, 2020, 20:01:24 ip kirjoittanut Jh »
Kirjattu
Nuova Simonelli Oscar + Eureka Mignon specialita + V60

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #157 : Maaliskuu 02, 2020, 09:56:39 ap »

Kokeillut paahtaa kiertoilmalla sekä ilman ikean paistosuojaverkon päällä, eli sellainen pyöreä ohut paistinpannun verkkokansi, joka päästää ilmaa hyvin lävitseen.

Paljonkos tuollaiseen viritelmään mahtuu papuja yhteen paahtokertaan grammoina? Entä millaisia ovat olleet paahtoajat kiertoilmalla?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jh

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #158 : Maaliskuu 02, 2020, 23:48:06 ip »

Veikkaisin että ainakin 200g, yksi tasainen kerros papuja siis. Olen toistaiseksi pyrkinyt pitämään erät pieninä 80-150g kun pelannut lämpötilojen kanssa ja pyrkinyt muutenkin pitämään savumäärän siedettävänä.
Paahtoajat olleet 11-15min luokkaa, joissa viimeisillä kokeiluilla eka cracki alkoi noin 7min tienoilla ja lopetin paahdon 11min jälkeen (kuvien pavut). Ihan ensimmäisen kiertoilmakokeilun kanssa huomasin että lämpötiloja joutuu pitämään vähän korkeammalla, varsinkin alkuvaiheessa jotta ekan crackin sai ylipäätään aikaan.
Kirjattu
Nuova Simonelli Oscar + Eureka Mignon specialita + V60

tpm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 35
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #159 : Maaliskuu 11, 2020, 14:50:45 ip »

Kokeillut paahtaa kiertoilmalla sekä ilman ikean paistosuojaverkon päällä, eli sellainen pyöreä ohut paistinpannun verkkokansi, joka päästää ilmaa hyvin lävitseen.

Ymmärsinkö siis oikein, että kiertoilmalla pavut ovat pelkästään tuon suojaverkon päällä? Roskatko eivät lentele ympäri uunia?
Kirjattu

Jh

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #160 : Maaliskuu 12, 2020, 17:09:57 ip »

Joo, roskaisimmista pavuista lentänyt muutama kuorenpala mutta ei mitään sen vakavampaa. Riippunee varmaan tuulettimesta.
Uusia kokeiluja takana nyt muutama ja maut ei enää oikein vakuuta suurimmalta osin, täytyy varmaan kokeilla nopeuttaa prosessia vielä hieman tai kokeilla erilaisilla alustoilla. Tähän mennessä kaiken maailman lämpötilojen hinkkailut, esilämmitykset jne eivät tunnu vaikuttavan makuun ihmeemmin. Jokin siinä ensimmäisessä yrityksessä onnistui maagisesti mitä en ole onnistunut toistamaan.
Menee kyllä varmasti pienen rumpupaahtimen rakentamiseksi keväämmällä..
Kirjattu
Nuova Simonelli Oscar + Eureka Mignon specialita + V60