Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 109008 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1505
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #75 : Heinäkuu 27, 2010, 13:50:27 ip »

Vinkkejä kaivataan...

Ymmärtääkseni osa pavuista on paahtunut hyvinkin pitkälle, tarkemmin sanoen nuo joiden kuperasta pinnasta on poksahdellut irti pyöreähköjä palasia (coffee shrapnel). Omissa kokeiluissani jälki on ollut tasaista kivivuoassa. Tasainen kerros on minulla tarkoittanut sitä että papuja ei ole päällekkäin.

Papujen väreistä paahtoasteen mukaan:
http://www.youtube.com/watch?v=aYy47C0Xw0I
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 27, 2010, 14:09:54 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID + Niche Zero .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #76 : Heinäkuu 28, 2010, 16:38:21 ip »

Mä kokeilin tänään uunipaahtoa Indian Monsoon Malabar pavuilla. Lämmitin uunin 225 asteeseen ja heitin lasisessa vuoassa tasaisena kerroksena.
10 minuutin kohdalla nostin pikkasen lämpöä kun ei tuntunut poksahteluja tulevan tarpeeksi ja näytti aika epätasaisilta.
Otin pavut loppujen lopuksi pois 14,5 minuutin kohdalla ja tässä tulos. En tiedä vielä mausta mutta todella epätasaista jälkeä tuli.
Vinkkejä kaivataan...



Itse olen uunissa saanut epätasaista vain kevyemmissä astioissa. En tiedä oliko sattumaa, mutta laatu parani selkeästi kun vaihdoin valurautaiseen paistinpannuun. Yleensä esilämmitän pannua jonkin verran ennen paahtoa. Paahtaessa useamman erää kerralla esilämmitystä ei tarvita, pannun ollessa jo valmiiksi lämmin.

Huomenna lähtee taas papua paahtoon.
Kirjattu
Silvia & Rocky

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #77 : Heinäkuu 31, 2010, 20:44:26 ip »

Päivän sekoitus.



Pahoittelut naapureille, joiden parvekkeet on täynnä kuorisilppua. Se tuuli..
Kirjattu
Silvia & Rocky

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #78 : Syyskuu 10, 2012, 20:37:01 ip »

Testissä tänään Lidlin 39 euron Mini Oven

Papuna 150 g Guatemala Antigua SHB

Esilämmitys 10 minuuttia


Pari kuvaa


Eka raksu 9 min


Kokonaispaahtoaika about 12:30. Lopputuote 125 g.


Kerron huomenna miltä maistui...
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #79 : Syyskuu 10, 2012, 22:23:51 ip »

Guatemala Antiquaa join aikoinaan paljon ja paahdoin myös turkkilaista kahvia varten.

Tosi tasaisen näköinen paahto noin silmämääräisesti kuvan perusteella. Pikku-uunissa saattaa siis olla etunsa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #80 : Syyskuu 11, 2012, 22:24:40 ip »

Tänään aamulla juotu, ja samaten iltapäivällä. Aeropressissä valmistin ensimmäisen coavalla, toisen disk finellä. Uskaltaisin väittää, että onnistui paremmin kuin viime paahto rännärillä samasta pavusta. Rännärillä tuosta tuli hieman hapokkaampi, uunipaahdossa sopivasti hapokkuuttaa ja hivenen enemmän makeutta.

Maku varmaan tässä vielä kehittyy ajan kanssa. Taidan tässä iltojen pimetessä ja viiletessä siirtyä tuohon uunipaahtoon. Rännäri vaatii avotulella niin paljon enemmän työtä ja keskittymistä. Toisaalta siinä on oma viehätyksensä ja kun naapurit tulee ihmettelemään että mitäs teet
Kirjattu
Kupissa tänään:

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #81 : Syyskuu 16, 2012, 13:22:08 ip »

Guatemala Antiquaa join aikoinaan paljon ja paahdoin myös turkkilaista kahvia varten.

Tosi tasaisen näköinen paahto noin silmämääräisesti kuvan perusteella. Pikku-uunissa saattaa siis olla etunsa.
Joo, tuolla tulee kyllä tasaista paahtoa. Antiguasta tulee erittäin maukas turkkilainen kahvi. Sen sijaan Nicaraguan Maragogype ei ollut tuolla uunilla paahdettuna niin herkkua (rännärillä yksi parhaista). En tiedä johtuuko siitä että paahtoaika venyy melko pitkäksi, otin ulos 16 min jälkeen (163g -> 136 g massan pudotus).

Eilinen Costa Rica Tarrazu (SHB) onnistui tämän aamun maistelun perusteella hyvin.

Paahtoaikoja:
Guatemala Antigua 12:30
Nicaragua Maragogype 16:00
Costa Rica Tarrazu 13:00

Painon perusteella ja silmämääräisesti arvioiden nuo ovat aika lailla samoissa paahtoasteissa tuollaisilla ajoilla. Uunilla paahtaessa on helpompi jättää paahto vaaleammaksi, kuin rännärillä, koska paahto on tasaisempi. Puutteena silti on lämpötilakontrollin puute (uuni kokoajan täysillä eli 230c).

Ehkei ihan vielä tarvi laittaa Bemoria tilaukseen..
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #82 : Syyskuu 16, 2012, 21:10:16 ip »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
Joo, tuolla tulee kyllä tasaista paahtoa. Antiguasta tulee erittäin maukas turkkilainen kahvi.

Uunilla paahtaessa on helpompi jättää paahto vaaleammaksi, kuin rännärillä, koska paahto on tasaisempi. Puutteena silti on lämpötilakontrollin puute (uuni kokoajan täysillä eli 230c).

Ehkei ihan vielä tarvi laittaa Bemoria tilaukseen..

Ensinnäkin, tuosta Atiquasta. Muistelen, että sain siitä turkkilaisittain sokerin kanssa keitettynä mukavan suklaisia makuja irti. Oletko huomannut samaa? Tosin silloin en vielä niin paljoa kahvia muuten harrastanut. Lähinnä se oli tuota kreikkalaisen ja turkkilaisen kahvin jäljillä kokeilemista.

Kyllä minun muistin mukaan rännäri  suosii tummia paahtoja, koska tulee muutenkin paahtopisteitä. Ja ehdottomasti elävällä tulella eikä saähköliedellä.

Kokemusta ei ole minulla noista kotipaahtimista, mutta täällä luetun perusteella en lähtisi Behmoria ostelemaan. Taitaa olla aika heikkoa kotipaahtimilla tuo profiilien luonti. Ainakin sellainen kuva on tullut, että se on pikkupaahtokoneilla lähinnä nimellistä. Halvalla olet tainnut hyvän "paahtimen" hommata...

Oletko kokeillut omia paahtoja espressona?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #83 : Syyskuu 22, 2012, 19:24:46 ip »

Ensinnäkin, tuosta Atiquasta. Muistelen, että sain siitä turkkilaisittain sokerin kanssa keitettynä mukavan suklaisia makuja irti. Oletko huomannut samaa? Tosin silloin en vielä niin paljoa kahvia muuten harrastanut. Lähinnä se oli tuota kreikkalaisen ja turkkilaisen kahvin jäljillä kokeilemista.
Jeps. Suklaata, hedelmiä ja mausteita. En ole tosin sokerin kanssa kokeillut.

Oletko kokeillut omia paahtoja espressona?
Tänään kokeilin ekaa kertaa tuota uunipaahto Antiguaa (tämän paahdon vedin tummemmaksi, 15 min. Toisen kräkin alkuun). Meni enemmänkin ristretton puolelle taas, 25 sek, 20g -> 15g juomaa. Aika hapokasta, omenan makuista, mutta hyvää oli.
Kirjattu
Kupissa tänään:

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1505
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #84 : Syyskuu 24, 2012, 13:50:11 ip »

Jos muuten kaipaa kahvipaahdon aikaista tuoksua niin kannattaa joskus nuuhkaista sairaalassa raajaan asennettua lastaa/kipsiä. Tai ainakin itse olin havaitsevinani tuoksuissa paljon samaa.
Kirjattu
Silvia PID + Niche Zero .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2459
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #85 : Syyskuu 24, 2012, 16:20:11 ip »

Funtsin tuon pikku-uunin nähdessäni, että lähelle ikkunaa ja vaikka imurilla hajut pihalle
-mutta parempi ajatushan on siirtyä uuneineen parvekkeelle! Onhan siellä pistorasia.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #86 : Syyskuu 24, 2012, 21:19:55 ip »

Funtsin tuon pikku-uunin nähdessäni, että lähelle ikkunaa ja vaikka imurilla hajut pihalle
-mutta parempi ajatushan on siirtyä uuneineen parvekkeelle! Onhan siellä pistorasia.

Minkäs verran ulkolämpötila vaikuttaa tuollaisen pikku-uunin lämpötiloihin. En olisi ihan varma tuosta idean paremmuudesta...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 894
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #87 : Syyskuu 24, 2012, 21:26:44 ip »

Minkäs verran ulkolämpötila vaikuttaa tuollaisen pikku-uunin lämpötiloihin. En olisi ihan varma tuosta idean paremmuudesta...

Samaa ajattelin kuin OskuK:kin. Pikku-uuni verannalle ja savut maisemiin...

Ulkolämpötilan vaikutus riippuu kai hyvin oleellisesti uunin tekniikasta. Hyvin suunnattu suora säteilylämpö lienee kohtuullisen tunnoton uunin ulkopuoliselle lämpötilalle. Meillä on sellainen hassu kahden voileivän grilli, malli General Electric. Siinä lämpö tulee lampusta (!). Joo, grillissä on tosiaankin loisteputken näkäinen lamppu ja sen takana teräsheijastin. Tekee kuumia voileipiä vaikka pakkasessa.

Uunin omistaja voisi ehkä kertoilla hieman uunin spekseistä ja lämmitystekniikasta?
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2459
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #88 : Syyskuu 24, 2012, 21:54:32 ip »

Minkäs verran ulkolämpötila vaikuttaa tuollaisen pikku-uunin lämpötiloihin. En olisi ihan varma tuosta idean paremmuudesta...

Paremmuudesta mihin? En joka tapauksessa voi käryttää kämppääni, joten siihen verrattuna etten paahda kahvia?
Voi olla, että täälläkin on ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä että uuni parvekkeella häviää sille, että unohdan koko jutun ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #89 : Syyskuu 24, 2012, 22:18:00 ip »

Uunin omistaja voisi ehkä kertoilla hieman uunin spekseistä ja lämmitystekniikasta?
Tuossa on kaksi lämpövastusta katossa, semmosta punasena hehkuvaa "pötköä". Kiertoilma siinä on myös, mutta sitä en ole (vielä) kokeillut. Tasasta tuntuu tulevan ilman sitäkin. Tehoja muistaakseni oli 1380 W. Jonkinlainen relesysteemi siinä on ohjaamassa kun se napsahtelee päälle pois paahdon aikana (kuten normiuunissakin mutta tässä valo ei sammu vaan kuuluu ainoastaan napsaus).

Meillä on muutto tulossa uuteen asuntoon ja sattuneesta syystä en voi ainakaan rännäriä käyttää siellä liedellä (keraaminen taso). Parvekepaahtaminen onnistunee mutta juuri säiden viiletessä mietityttää tuo vaikutus uunin lämpöihin. Voisin yrittää mittailla lämpöjä jos saan jotenkin ujutettua mittarin tuosta oven välistä. Minusta tuo savutus ei ole mahotonta kunhan muistaa pitää liesituulettimen päällä (viimeksi muistin vasta kun alkoi savuuttaa). Siitä huolimatta kahden satsin jälkeen (300-320 g raakaa) haisee pikkukämppä ja käytäväkin melko mukavasti  ;D

Edit. Paahdoista vielä, Yirgacheffe ja Nicaragua Maragogype ei ole päässyt rännärin (avotulella) tasolle. Mutta viimeksi Costa Rica ja Guatemala ovat onnistuneet todella hyvin.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 24, 2012, 22:24:31 ip kirjoittanut oldpet »
Kirjattu
Kupissa tänään: