Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 102841 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2223
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #105 : Heinäkuu 29, 2015, 08:48:51 ap »


Olen huomannut että osa pavuista on paahdon jälkeen niin hauraita että menevät hieman sormilla hieroen ihan muruiksi.

Palaneet karrelle? Ihan mustia?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

snafu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #106 : Heinäkuu 29, 2015, 14:01:23 ip »

Tässä näkyy tummuus
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2223
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #107 : Heinäkuu 29, 2015, 14:17:53 ip »

Tässä näkyy tummuus

Ok. Eivät kuitenkaan ihan karrella. En olisi huolissani. Mitä tulee noihin tummuusasteiden määrittelyihin pavun väristä niin sehän on todella vaikeaa jo silmämääräisetikkin ja kameran ja monitorien sotkiessa entisestään, niin ihan mahdotonta kuvasta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

snafu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #108 : Heinäkuu 29, 2015, 15:10:07 ip »

Kyllä nuo ruskeita on. Ei ole palaneita, oli tuossa erässä tummempiakin. Se on vaan kumma kun osa särkyy oli tummus mikä tahansa. Pitää tilata jostain toisia papuja ja testailla niitä. Delonghilla maku tässäkin erässä tosi hyvä.
Kirjattu

JoonasG

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #109 : Marraskuu 05, 2015, 15:04:29 ip »

Terve,

Olisi tarkoitus paahtaa uunissa tummapaahtoa kahvinkeittimellä valmistettavaksi. Missä lämpötilassa ja kuinka kauan? Mikä papu olsi hyvä kun kohderyhmänä on on perus presidentin juojat (ettei mene liian eksoottiseksi:) ?
Kirjattu

JoonasG

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #110 : Marraskuu 05, 2015, 15:07:28 ip »

Verkkokaupan valikoimissa näyttää olevan; ethiopia, indonesia, guatemala ja brazil? Mikä näistä
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2223
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #111 : Marraskuu 05, 2015, 17:39:04 ip »


Missä lämpötilassa ja kuinka kauan?

Paahtoalueella on uunipaahdosta pitkät pätkät höpötystä. Kannattaa lukea sieltä.

Lainaus
Mikä papu olsi hyvä kun kohderyhmänä on on perus presidentin juojat (ettei mene liian eksoottiseksi:) ?

Verkkokaupan valikoimissa näyttää olevan; ethiopia, indonesia, guatemala ja brazil? Mikä näistä

Presidentti on tarkka blendi erilaisia papuja. Veikkaisin että siinä on vielä robustaakin mukana, etä millään noista tuskin pääset siihen kun ovat ilmeisesti single origineja. Ehkä Etiopian jättäisin afrikkalaisena väliin, jos pyrit edes vähän sinnepäin ja melko tummaa on tarkoitus tehdä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 670
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #112 : Marraskuu 05, 2015, 18:06:23 ip »

Presidentti on pelkkää arabicaa. Pauligin sivuilla on mainittu joitain lähteitä blendissä käytetylle kahveille.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #113 : Marraskuu 05, 2015, 21:20:10 ip »

Missä lämpötilassa ja kuinka kauan?

Tämähän riippuu ihan uunista ja vähän pavuistakin, ne kun tuppaavat olemaan hieman erikokoisia jne... Joku iso Brassipapu tarvii hiukkasen eri ajan kuin pieni etiopialainen. Eli jos ostat muutamaa eri papua ja teet sekoituksen, niin paras tulos tulee, jos paahdat pavut erikseen. Mutta toki kahden eri laadun paahtaminen onnistuu samallakertaakin. Ei vaan tule niin tasainen tulos.

Lukaise tämä ketju vilkuillen läpi, siitä saat osviittaa omalle uunillesi. Itse olen päätynyt uudella uunillani, jossa on portaaton lämmänsäätö, 250 - 240 asteeseen ja noin 9 - 10 minuutin paahtoaikoihin. Rasahduksiahan siinä pitää kuunnella ja ensimmäisen yli pitää aina paahtaa, mikä on sellainen juhlamokka paahto, eli tosi vaalea. Jos haluat tummahkoa, niin toisen rasahduksen alkuun kaiketikin. Se, että pystytkö erottamaan rasahdukset toisistaan riippuu uunin laadusta. Jos pavut paahtuvat hyvin epätasaisesti, osa pavuista on vasta ensimmäisessä rasahduksessa, kun toisen aloittavat toisen rasahduksen. Tällöin niiden välillä ei ole taukoa.

Kiertoilmaa älä laita päälle, jos sinulla ei ole jotain siiviläkantta vuoan päälle, muutoin saat siivota papusilppua uunista. Ja toki kiertoilma estää rasahdusten kuulumista ja muuttaa taas noita aikoja.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2223
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #114 : Marraskuu 05, 2015, 23:02:18 ip »

Presidentti on pelkkää arabicaa. Pauligin sivuilla on mainittu joitain lähteitä blendissä käytetylle kahveille.

Löytyi: http://www.paulig.fi/tuotteet/presidentti/valikoima

Vaalea pressa: Maun viimeistelevät runsasarominen Kenya ja eksoottinen Etiopian Mocca.

Tymma pressa (Obama): nautinto, jonka kruunaavat korkealla kasvaneet Kenya-pavut.

Hinosti oma afrikka vastainen näkemykseni oli ihan vastakkainen tuo presidentin kanssa. Näköjään afrikkaa ja Arabicaa. Jotenkin en silti vielä tiedä oisko toi Single Origin afrikka silti ratkasu tähän ongelmaan. Voihan sitä toki kokeilla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #115 : Marraskuu 16, 2015, 17:05:36 ip »

OT:ksi menee, mutta huomasin edellistä linkkiä seurattuani, että Pressan Special Blendit vuosilta 2012 ja 2013 vastaavat täsmälleen nykyisiä vaaleaa ja "tummaa" normipressaa makukuvauksen osalta. Näinköhän tuovat näiden spesiaalien reseptejä seuraavien vuosien normipaahtoihin, vai onkohan tuo ollut vain laiskuutta kirjoittajalta. Ainakin 2014 Spesun makuja löytäisin oikein mieluusti tulevista vihreistä pusseista, jos näin olisi homman nimi. Nuo kun häviävät hyllystä ainakin Helsingissä sitä tahtia, että alle kuukauden vanhaa paahtoa löytää hyvin säännöllisesti siihen reiluun kymppiin kilolta.
Kirjattu

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #116 : Marraskuu 18, 2015, 09:50:43 ap »

Pari satsia olen nyt uunissa paahtanut. Ihan hyvää jälkeä on tullut. Paahtoaste on kai Full City + kun väri on erittäin tumma, mutta öljyä ei näy. Koska tiedän että lämmönjako uunissani on epätasainen, käytin seuraavaa tekniikkaa:

Papuja 300 grammaa normikokoiselle pellille. Uunin lämmöksi 230 astetta (taidan seuraavaksi kokeilla 225 koska paahtoaika oli stressaavan lyhyt). Alussa kiertoilma on päällä, kunnes ensimmäiset raksahdukset kuuluvat. Lämmön laitan myös tässä vaihessa pois päältä. Tällä tavalla saan tasaisemman lämmön, mutta ilman suurempia sotkuja. Lopussa lämpö pysyy tasaisena ilman kiertoilmaa koska pelti, pavut ja uuni ovat jo saavuttaneet halutun lämpötilan. Pavuista tuli hyvin tasaväriset, ja ne pienet erot mitkä voi huomata jos tarkasti katsoo saattaa myös johtua siitä että sekoituksessa on eri tavalla käyttäytyviä papuja.

Nopea viilennys parvekkeella metallisessa lävikössä. Pyörittämällä ja puhaltamalla olen saanut kuoret pois erittäin hyvin.

Savua tuli, mutta vähemmän kuin odotin. Toivottavasti 225 astetta aiheuttaa vielä vähemmän savua ja hajua.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #117 : Tammikuu 30, 2016, 10:45:08 ap »

Pieni havainto joka varmasti koskee kaikkia paahtomenetelmiä, mutta kirjoitan nyt tähän ketjuun koska käytän itse uunia.

Jos paahtaa sekoituksia pavut kannattaa sekoittaa keskenään vähintään joitakin päiviä etukäteen ja säilyttää samassa pussissa/astiassa. Papujen kosteusero tasoittuu ja näin ollen eri papujen paahtoajatkin tasoittuvat.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #118 : Helmikuu 03, 2016, 21:31:07 ip »

Papujen kosteusero tasoittuu ja näin ollen eri papujen paahtoajatkin tasoittuvat.

No olipa hyvä vinkki. Tuntuu, että olen sen joskus jostakin lukenut, mutta ei ollut painunut mieleen. Tuo Pavonin hankkiminen on nostanut pintaan ajatuksen sekoitusten paahtamisesta.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2406
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #119 : Helmikuu 03, 2016, 21:50:09 ip »

Kannattaako niitä sekoittaa siis ennen ollenkaan? Eikö olisi yksinkertaisempaa tehdä sotkut myöhemmin? Makutestien kanssa niitä kuitenkin viritellään?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::